گزیده ها قسمت-3

گزیده ها  قسمت-3 .  20 بهمن - 94
پی گیری سرنخ گم شده در کلاف پیچیده مرگ دختر 19 ساله به روزنه ای رسید که پس از گذشت 10سال، راز یک جنایت هولناک فاش شد.
 
به گزارش روزنامه خراسان، صبح 19 تیر 84 شهروندان در تماس با نیروهای انتظامی از کشف جسد دختر جوانی در زمین های کشاورزی حاشیه جاده سرخس -مشهد خبر دادندو بدین ترتیب تحقیقات در این باره آغاز شد.جسد مربوط به دختری حدود 19 ساله بود که روسری دور گردنش پیچیده شده و آثار واردآمدن ضرباتی با جسم سخت بر سر وی نمایان بود.
تکه سنگ بزرگ خون آلودی که در نزدیکی جسد قرار داشت حکایت از آن می کرد که عامل یا عاملان جنایت، سر دختر جوان را با سنگ مورد اصابت قرار داده اند. این درحالی بود که هیچ گونه مدارک هویتی و شناسایی از مقتول به دست نیامد و جسد مجهول الهویه پس از انگشت نگاری به پزشکی قانونی منتقل شد.
گزارش خراسان حاکی است: به دستور بازپرس، پرونده قتل این دختر درحالی برای رسیدگی به اداره جنایی پلیس آگاهی خراسان رضوی ارسال شد که هیچ گاه فردی گم شدن دختری با این مشخصات را به پلیس گزارش نکرد.حدود 4 ماه از ماجرای کشف جسد مجهول الهویه گذشته بود که بررسی های کارآگاهان با توجه به انگشت نگاری از جسد مشخص کرد دختر 19ساله دارای 2 فقره سابقه روابط نامشروع است بنابراین کارآگاهان به تنها آدرسی که در پرونده زندان مقتول درج شده بود عزیمت کردند اما در اطراف روستای کنه بیست مشهد نیز کسی خانواده ای به نام «ر» را نمی شناخت و بدین ترتیب استعلام از دیگر مراجع قانونی هم برای یافتن آدرس جدیدی از « ز- ر» بی نتیجه ماند و بررسی ها با مکاتبات گوناگون برای پیداکردن سرنخی از محل سکونت مقتول ادامه یافت.
پس از گذشت 10سال از ماجرای کشف جسد دختر جوان، این پرونده جنایی در ناحیه 4 قضایی مشهد مورد رسیدگی قرار گرفت.  قاضی علی موحدی راد (سرپرست مجتمع قضایی) که به عنوان قاضی ویژه قتل عمد مشهد سوابق رسیدگی به پرونده های جنایی زیادی را در کارنامه قضایی خود دارد، دستور داد با توجه به اهمیت ماجرا، این پرونده جنایی مورد بازبینی و رسیدگی دقیق تر قرار گیرد.
این مقام قضایی که در لابه لای اوراق تاریک پرونده به دنبال سرنخی از کلاف پیچیده بود .چرا در طول 10سال گذشته هیچ وقت ماجرای گم شدن وی را به پلیس گزارش نکرده اند؟ ریشه یابی این سوال بیانگر آن بود که احتمالا اعضای خانواده وی در مرگ او دخیل هستند و برای پنهان ماندن قتل، موضوع را پی گیری نمی کنند.
این گونه بود که قلم قاضی میرزایی روی برگه ای سفید در پرونده خطاب به کارآگاهان نوشت «از اداره ... استعلام کنید تا سوابقی از خانواده، بستگان و یا هویتی از فامیل «ر» به دست آید.
همین دستور، رسیدگی به این پرونده جنایی را وارد فاز جدیدی کرد .کارآگاه سلطانیان که با نظارت مستقیم سرهنگ غلامی ثانی ( رئیس اداره جنایی پلیس آگاهی خراسان رضوی) پیگیری این پرونده را به عهده گرفته بود با استعلام از اداره مذکور به چندین آدرس در مناطق مختلف رسید که در نهایت مشخصات افراد ساکن در یکی از آدرس های یاد شده با مقتول مطابقت داشت. بدین ترتیب کارآگاهان با راهنمایی قاضی شعبه 409 دادسرای مشهد و با استفاده از شگردهای خاص پلیسی یکی از برادران مقتول که «م – ر» نام دارد را به محل قرار صوری کشاندند و او را دستگیر کردند.
 
این جوان 36 ساله ابتدا عنوان کرد خواهرم «ز- ر» در منطقه تلگرد مشهد ساکن است و با شوهر افغانی خود زندگی می کند!
همین اظهارنظر ظن کارآگاهان درباره دخالت «م» در قتل خواهرش را به یقین تبدیل کرد. متهم دقایقی بعد وقتی فهمید که کارآگاهان از قتل خواهرش اطلاع دارند دیگر نتوانست حقیقت ماجرا را پنهان کند او گفت: خواهرم با افراد متعددی ارتباط داشت و آبروی ما را برده بود او حتی با یکی از همکارانم نیز ارتباط داشت تا این که به پیشنهاد همکار سنگ کارم او را سوار موتورسیکلت کردیم و به سمت مهدی آباد به راه افتادیم. آن جا من روسری را دور گردنش پیچیدم و محکم می کشیدم که در همین حال دوستم  سنگ بزرگی را بر سرش کوبید و خواهرم جان سپرد و بعد هم جسد او را در همان منطقه انداختیم. وقتی مدتی از خواهرم بی خبر ماندیم پدر و مادرم گفتند که خوب بود او گم شد. شاید هم فکر می کردند او به پاکستان رفته است.
بنابراین گزارش تحقیقات با صدور دستور بازداشت موقت متهم از سوی مقام قضایی درحالی ادامه یافت که عصر روز گذشته همدست مورد ادعای متهم نیز دستگیر شد.
گذار ایران از دهه‌ها تحریم امکان خرید هواپیماهای نو را برای ایران فراهم کرده و ایران به‌عنوان نخستین گزینه، شرکت هواپیماسازی ایرباس را برای خرید هواپیماهای خود برگزیده است. حالا خبرها حکایت از آن دارد که شرکت هواپیمایی بوئینگ، رقیب دیرینه ایرباس که چند روزی واکنشی به این انتخاب ایرانی‌ها نشان نداده بود، چشم امید به فروش قطعات به ایران دارد و انعقاد قرارداد فروش قطعات به ایران را در دست بررسی دارد. برخی کارشناسان این صنعت بر این باورند که فروش قطعات سودی سرشار را عاید این شرکت خواهد کرد، گویی رقابت ایرباس و بوئینگ هرگز پایانی ندارد.
سابقه رقابت دو شرکت‌ هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس به دوقطبی شدن بازار ایرلاین‌ها در دهه 1990 بازمی گردد که حاصل مجموعه‌ای از ادغام‌ها در صنعت هوافضای جهان بود. در آن زمان ایرباس کار خود را به‌عنوان یک کنسرسیوم اروپایی آغاز کرد و شرکت آمریکایی بوئینگ رقیب پیشین آن یعنی شرکت مک دانل داگلاس را طی ادغامی در سال 1997 در خود فرو بلعید. سایر شرکت‌های تولید هواپیما در آمریکا همچون لاکهید مارتین، کانویر و فیرچایلد ایرکرافت و شرکت‌های اروپایی بریتیش آئرواسپیس و فوکر دیگر در جایگاهی نبودند که بتوانند رقابتی موثر با این دو شرکت داشته باشند و به همین دلیل از بازار کنار رفتند.
براساس آنچه آمارها نشان می‌دهند، طی 10 سال بین 2004 تا 2014، شرکت ایرباس 8933 سفارش دریافت کرد و 4824 فروند هواپیما تحویل داد، در حالی که بوئینگ 8428 سفارش دریافت کرد و 4458 فروند هواپیما تحویل داد. شاید بتوان با توجه به این ارقام، در کل شرکت بوئینگ را شرکتی خوش قول‌تر از ایرباس دانست هرچند که در مجموع هر دوی این شرکت‌ها تاخیرهای زیادی در تحویل سفارشات خود دارند. به دلیل رقابت شدید بین این دو شرکت، هر یک از این دو مدام دیگری را به دریافت کمک‌های غیرعادلانه از دولت خود متهم می‌کند.
برون‌سپاری دو رقیب
به دلیل آنکه بسیاری از ایرلاین‌های جهان یا به‌طور کامل تحت مالکیت دولت قرار دارند یا نیمه دولتی هستند، تصمیماتی که در رابطه با تهیه هواپیماها اتخاذ می‌شوند، علاوه بر اینکه مرتبط با حوزه تجارت هستند، تا حدودی هم تصمیماتی سیاسی تلقی می‌شوند. بر این اساس، بوئینگ و ایرباس تلاش کردند تا این موضوع را با انعقاد قراردادهای تولید قطعات و مونتاژ آنها در کشورهایی که برایشان اهمیت استراتژیک داشتند، نشان‌دهند و از این طریق مزیتی رقابتی را بر دیگری به‌دست آورند.
چنین بود که شرکت هواپیماسازی بوئینگ از سال 1974 روابط دیرینه‌ای را با تامین‌کنندگان ژاپنی قطعات همچون گروه صنایع سنگین میتسوبیشی و گروه صنایع سنگین کاواساکی برقرار کرد. این شرکت‌ها مشارکت زیادی در طرح‌ریزی جایگزینی برنامه‌های جت بوئینگ داشته‌اند و همین موجب شد که بوئینگ سلطه کاملی بر بازار جت‌های تجاری ژاپن داشته باشد. در این رقابت، ایرباس فرصت‌های کمتری را برای برون‌سپاری به‌دست آورد و چندان نتوانست بخش‌هایی از تولید خود را در خارج از مرزهای اروپا به اجرا در آورد. ایرباس فقط یک کارخانه مونتاژ در شهر تیانجین چین تاسیس کرد و در آن تنها یک مدل از هواپیماهای خود یعنی سری320A را تولید کرد.
نخستین تحویل هواپیماهای ایرباس در سال 1974 انجام شد، اما تعداد تحویل‌های بوئینگ در دهه 1980 میلادی از تحویل‌های ایرباس سبقت گرفت. در دهه 1990 این برتری بوئینگ کاهش چشمگیری یافت اما همچنان از ایرباس جلوتر بود. در دهه 2000 میلادی ایرباس در تحویل هواپیماهای باریک پیکر پیشتاز شد، اما بوئینگ همچنان در تحویل هواپیماهای پهن‌پیکر پیشتاز بود. این تمایزها بین تولیدات ایرباس و بوئینگ تا سال 2010 به حد بسیار ناچیزی تقلیل یافت. رقابت این دو شرکت اما هرگز فروکش نکرد.
 
بوئینگ دائما اعلام می‌کند که ایرباس اعتباراتی را به‌عنوان کمک از سوی دولت دریافت می‌کند و ایرباس، بوئینگ را متهم کرده است که یارانه‌هایی غیرقانونی به شکل قراردادهای نظامی و تحقیقاتی یا حتی در قالب معافیت‌های مالیاتی دریافت می‌کند. این رقابت‌ تا جایی بالا گرفت که در روز 31 ماه مه سال 2005، ایالات‌متحده پرونده‌ای قضایی را علیه اتحادیه اروپا گشود و در آن مدعی شد که اتحادیه اروپا یارانه‌هایی غیرقانونی را به ایرباس پرداخت می‌کند.
24
ساعت بعد اتحادیه اروپا با طرح یک دعوای حقوقی علیه ایالات‌متحده مدعی شد که دولت آمریکا از بوئینگ حمایت می‌کند. این ادعاها تا به امروز بیش از آنکه دعوای حقوقی باشند به یک جنگ تجاری تبدیل شده است. حالا ایرباس در سال 2016 ادعا کرده که در سال گذشته میلادی توانسته است در رقابت با بوئینگ به برتری دست یابد و بیش از 1000 سفارش برای هواپیماهای جدید خود دریافت کند.
این در حالی است که تعداد هواپیماهای تولیدی و تحویل‌های بوئینگ بیشتر بوده است. ایرباس به تازگی اعلام کرده که در حال حاضر 57 درصد از کل بازار را به لحاظ تعداد سفارش‌ها در دست دارد چون در سال 2015 بالغ بر 1036 فروند هواپیما سفارش گرفته است. این می‌تواند تضمینی باشد برای تداوم تولیدات شرکت طی یک دهه آینده.
 
این در شرایطی است که رقیب آمریکایی آن یعنی بوئینگ، تعداد هواپیماهای پهن‌پیکر بیشتری فروخته است و علاوه بر آن در مجموع تعداد بیشتری هواپیما در سال 2015 تحویل داده است. طی سال 2015 بوئینگ در مجموع 762 هواپیما به ارزش کل 125 میلیارد دلار تحویل داده در حالی که ایرباس 635 هواپیما به ارزش کل 6/ 91 میلیارد دلار تحویل داده است. هر دو شرکت اما در سال 2015 با افت شدید سفارش‌ها مواجه شدند، چون تقاضا در بازار هوافضای جهان پس از یک دوره رونق، کاهش یافت.
غلامعلی حدادعادل سخنگوی ائتلاف اصولگرایان در همایش انتخابات، فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌رو که عصر امروز در دانشگاه خواجه‌نصیرالدین طوسی برگزار شد، گفت: در انقلاب یک کار ناممکنی صورت گرفت چرا که دشمنان این انقلاب به ویژه آمریکا تصورشان این بود گروهی که بر سر کار آمده‌اند قدرت اداره مملکت را ندارند و روحانیون تنها می‌توانند مردم را برای راهپیمایی به میدان بیاورند اما قدرتی برای اداره کشور ندارند.
وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی دشمنان توطئه‌های بسیاری را انجام دادند و جنگ‌ تحمیلی و توطئه‌هایی مانند تحریم‌ها از جمله مشکلاتی بود که دشمنان همواره درصدد بودند مانع انقلاب اسلامی شوند.
حدادعادل تصریح کرد: انقلاب اسلامی امروز به عنوان یک واقعیت در جهان مطرح است و درصدد است تا حکومت دینی را مستقر کند. به این معنا که غربی‌ها بعد از رنسانس حاکمیت حکومت دینی را امری خاتمه یافته تلقی می‌کردند اما انقلاب اسلامی ایران الگویی برای کشورهای اسلامی شد.
وی ادامه داد: دشمنان برای ضربه زدن به انقلاب از شعارهای اصلی خود دست برداشتند و آبروی سیاسی خود را خارج کردند تا به این انقلاب صدمه بزنند چرا که غربی که به سکولاریسم افتخار می‌کرد و هیچ حکومت دینی را تأیید نمی‌‌کرد اکنون از گروه‌های تروریستی مانند داعش دفاع می‌کند.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان با بیان اینکه آمریکا از فرمول قدیمی انگلیسی مذهب علیه مذهب برای ضربه زدن به این انقلاب استفاده کرده است، خاطرنشان کرد: قدرت انقلاب اسلامی از عمق دین اسلام گرفته شده است و آنان درصدد هستند که به این انقلاب ضربه بزنند.
حدادعادل با بیان اینکه جنگ نرم و جنگ اقتصادی دو مؤلفه اساسی دشمن برای ضربه زدن به انقلاب است، تصریح کرد: آنان برنامه‌های وسیعی را برای بی‌اخلاق کردن نسل جوان ایجاد کرده‌اند و در کنار آن شاهد هستیم که بنیان خانواده در معرض خطر است و بنیان‌های اعتقادی جوانان‌مان را مورد هدف قرار داد‌ه‌اند.
وی ادامه داد: در کنار جنگ نرم، جنگ اقتصادی را سامان دادند و وقتی قضایای سال 88 به نتیجه نرسید تلاش کردند تا پرونده هسته‌ای ایران از آژانس به شورای امنیت برود و تحریم‌ها علیه ایران به تصویب برسد.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی مذاکره ایران بر سر مسئله هسته‌ای را به نشانه این گرفتند که خدشه‌ای به پیکره نظام وارد کنند و این به همان مسئله نفوذی مبتنی است که رهبری بر آن تأکید می‌کنند.
حدادعادل گفت: در چنین شرایطی در آستانه دو انتخابات مهم در کشورمان هستیم که با وجود آن هنوز دوران تبلیغات فرا نرسیده من نمی‌توانم قانوناً راجع‌به افراد صحبت کنم و بگویم به چه کسی رأی دهید و به چه کسی رأی ندهید اما از دغدغه اصولگرایان برای انتخابات و ورود به مجلس برای شما سخن خواهم گفت.
وی افزود: ما اصولگرایان بنا نداریم دولت را تضعیف کرده و هر تصمیمی را که دولت گرفت نفی کنیم و چوب لای چرخ دولت بگذاریم چرا که این کار را خلاف می‌دانیم.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان با اشاره به تأکیدات امام و رهبری در همکاری و تعامل میان ارکان نظام تصریح کرد: ما اصولگرایان در عین حال نگرانی‌هایی را داریم برای مثال در قضیه برجام اصل مذاکره را نقض نمی‌کردیم اما حرف‌مان این بود که باید مراقب بود که چه می‌دهید و چه می‌گیرد چرا که به این دشمن نمی‌توان اعتماد کرد و این تنها حرف ما نیست بلکه رهبری نیز بر این امر تأکید داشتند.
وی با بیان اینکه هنوز این بی‌اعتمادی برطرف نشده خاطرنشان کرد: ما معتقدیم با وجود آنکه تیم مذاکره‌کننده هرآنچه در توان داشت انجام داد اما هنوز یک نتیجه مثبت را پسابرجام ندیده‌ایم.
حدادعادل با اشاره به تحریم‌های جدیدی که آمریکا علیه ایران به نام‌های دیگر وضع کرده است، خاطرنشان کرد: آنان تحریم‌های موشکی را جایگزین تحریم‌های هسته‌ای کردند و ما نگران بودیم که دستاوردهای هسته‌ای را از دست بدهیم و هیچ دستاوردی جایگزین آن نشود.
وی با انتقاد از اینکه درباره میزان پول‌هایی پس از رفع تحریم‌های هسته‌ای در اختیار ایران قرار می‌گیرد رقم‌های متفاوتی گفته شده است، گفت: رقم‌های متفاوتی گفته می‌شود و هنوز مشخص نیست که با این پول‌ها قرار است چه اقداماتی انجام شود چرا که ما معتقدیم صنعت ما صدمه زیادی خورده است و ما باید مراقب باشیم که این شرکت‌ها و هیأت تجاری در کشورمان به دنبال چه هستند.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان تصریح کرد:‌ ما حرف‌مان به دولت این است که دولت پسابرجام را مدیریت کنید تا وابستگی کشور به بیگانه بیشتر نشود. ما نگران اشتغال، رکود و بیکاری هستیم و سؤال ما این است که آیا دولت نمی‌توانست در قضیه بسته خروج از رکود جزء کمک به صنایع خودروسازی کار دیگری انجام دهد. بنابراین این مباحث جای تأمل بیشتری دارد که ما معتقدیم باید در مجلس بر روی آن بحث و گفت‌وگو شود.
حدادعادل خاطرنشان کرد: برخی آقایان که اسم آنان مشاوران رئیس جمهور است تفکرات اقتصادی خاصی دارند و معتقدند ایران باید جذب سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی شود که دولت باید به این امر توجه کند چرا که رهبر معظم انقلاب بر اقتصاد مقاومتی تأکید دارند و ما باید اقتصاد مقاومتی را حاکم کنیم، نباید به این صورت باشد که رهبری مکرراً درباره اقتصاد مقاومتی سخن بگویند و حرکتی نشود.

وی با بیان اینکه ما خواهان سبک زندگی اسلامی هستیم، افزود: سیاست‌های کلی که رهبری تبیین کردند در کجا دیده می‌شود همه باید در این زمینه تلاش کنیم.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان با بیان اینکه ما اصولگرایان در مجلس برای انتخابات به دنبال کسب قدرت نیستیم، تصریح کرد: ما با توجه به اصولی که داریم معتقدیم باید از همه فرصت‌های کشور استفاده کرد و به تهدیدهای داخلی و خارجی توجه کنیم و اینها عواملی است که ما را به صحنه انتخابات کشانده است.
حدادعادل تصریح کرد: به‌رغم اختلافات در دو سه ماه اخیر نتیجه حاصل شد و تشکل‌های اصولگرا به اتفاق‌نظر نرسیدند که ما بتوانیم به وحدت برسیم و آنچه امروز به آن رسیده‌ایم به دلیل آن است تا مردم در زمان رأی دادن به افراد اصولگرا گیج و سرگردان نشده و به یک لیست واحد رأی دهند.
وی با بیان اینکه در نهمین جلسه شورای مرکزی ائتلاف اصولگرایان به لیست مشترکی رسیدیم، اضافه کرد: در نهمین جلسه شورای مرکزی گزارش تنظیم فهرست نامزدها را دادیم و شورا پس از استماع با اجماع بالا این فهرست را تصویب کرد و از این پس کسانی که دل‌شان برای این انقلاب می‌سوزد باید کاری کنند تا سبد رأی مردم شکسته نشود و همه کمک کنیم تا یک مجلس اصولگرا داشته باشیم.
حدادعادل گفت: هر کسی که نسبت به این امر نگران است تا انحرافی از اصول امام اتفاق نیفتد راه و تکلیف مشخص شده و باید تلاش کنیم که مجلس واقعاً پیروی از اندیشه‌های امام و رهبری باشد و امیدواریم این امر محقق شود.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان با بیان اینکه ائتلاف اصولگرایان هیچ ارتباطی با احمدی‌نژاد ندارد، تصریح کرد: ما هیچ ارتباطی با احمدی‌نژاد نداریم چه در انتخاب نامزدها و چه در دیدگاه‌ها به دو مؤلفه اصلی توجه کردیم یکی فتنه و دیگری انحراف بود که این را جزو خطوط قرمز خود می‌دانیم و برای ما کاملاً روشن است.
حدادعادل با بیان اینکه سازوکار ائتلاف اصولگرایان پس از انتخابات نیز به کار خود ادامه خواهد داد، تصریح کرد: امیدواریم این امر ادامه یابد و برخی از دوستان به ما می‌گویند این تجربه را ادامه دهید اما ما فعلاً به عنوان یک کار کوتاه مدت بر امر انتخابات متمرکز شده‌ایم چرا که امر انتخابات را کار بزرگی می‌دانیم.
وی با بیان اینکه وحدت اصولگرایان شرط لازم است اما کافی نیست، خاطرنشان کرد: من به دوستان خود می‌گویم که اگر وحدت نبود نمی‌توانستیم به این نقطه برسیم اما با ارائه لیست مشترک هنوز کار تمام نشده است و کارزار انتخابات را در پیش داریم که باید راه را ادامه دهیم چرا که از سوی دیگران به عنوان جنگ‌طلب، خشونت‌طلب و دلواپس متهم شده‌ایم.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان در بخشی از سخنان خود تصریح کرد: باید تغییراتی را در قانون انتخابات مجلس و قانون انتخابات ریاست جمهوری ایجاد کنیم.
حدادعادل در پاسخ به سؤالی درباره دخالت نیروهای مسلح مانند بسیج، سپاه و ارتش درباره انتخابات گفت: مطابق قانون ارتش و سپاه حق ورود به امر انتخابات و اقدام حزبی و دفاع از جناح یا حزب ندارند اما موضوع بسیج با نیروهای مسلح فرق دارد و تنها یک بُعدش بسیج نظامی است اما بسیج در معنای گسترده‌تری تعریف می‌شود.
وی در ادامه در پاسخ به سؤال دیگری درباره سفارت عربستان اظهار داشت: قصه سفارت عربستان را نباید به پای اصولگراها نوشت چرا که در جامعه مردم احساسات‌شان قلیان پیدا کرد و همه چهره‌های نظام این امر را محکوم کردند اما اگر قرار باشد این امر وسیله‌ای برای تصفیه حساب در امر انتخابات و به حساب اصولگرایان گذاشته شود بی‌انصافی است و هیچ اصولگرایی این امر را تأیید نکرده است.

عددی که برای شاخص کیفیت هوای تهران طی روزهای اخیر از جمله روز یکشنبه از سوی مرجع کنترل کیفیت هوای شهر تهران اعلام شد نشان‌دهنده افزایش آلاینده‌های هوای پایتخت بود در حالی که مشاهده‌های چشمی ساکنان شهر تهران از رنگ آسمان و غلظت آلاینده‌ها نشان‌دهنده بهبود کیفیت هوا داشت.
پیگیری‌های «دنیای اقتصاد» برای تفاوت معنادار بین مشاهده‌های شهروندان و عدد شاخص کیفیت هوا نشان می‌دهد: عددی که به‌عنوان شاخص کیفیت هوای پایتخت اعلام می‌شود، وضعیت کیفیت هوای 24 ساعت گذشته است وچون تغییرات سریع جوی قابل انعکاس در شاخص نیست، در نتیجه همین نویز محاسباتی در سنجش کیفیت هوا باعث مغایرت بین مشاهدات چشمی با عدد شاخص آلودگی در برخی روزها می‌شود.
به‌طور معمول شاخص کیفیت هوای پایتخت در دو ساعت 8 و 11 صبح هر روز اعلام می‌شود که بیانگر میانگین کیفیت هوا در 37ایستگاه سنجش آلودگی هوا در شهر تهران است. در حال حاضر سازمان محیط زیست در شهر تهران 16 و شهرداری تهران 21 ایستگاه سنجش آلودگی هوا دارند که به‌طور معمول روزانه 2 بار کیفیت هوای پایتخت در ایستگاه‌های مختلف را اعلام می‌کنند.
شاخص کیفیت هوا بر اساس روند 24 ساعت منتهی به 8 صبح و 24 ساعت منتهی به 11 صبح هر روز محاسبه می‌شود. با وجود آنکه این فرم محاسبه بر اساس استانداردهای جهانی است اما در روزهای خاصی از سال که سرعت تغییرات آلاینده‌ها به بالاترین حد ممکن می‌رسد این روش سنجش نمی‌تواند معیار مناسبی برای هشدارهای روزانه به شهروندان باشد زیرا با 24 ساعت تاخیر غلظت آلاینده‌ها را به اطلاع شهروندان تهرانی می‌رساند. کارشناسان محیط زیست معتقدند مراجع کنترل کیفیت هوا می‌توانند دفعات سنجش کیفیت هوا را در طول روز افزایش دهند تا ضریب به روزرسانی شاخص بالاتر رود.
شاخص کیفیت هوا که در 8 صبح هر روز اعلام می‌شود به‌طور معمول با کیفیت لحظه‌ای وضع موجود هوا تفاوت دارد و عدد اعلام شده در ساعت 11 همان روز نیز نشان‌دهنده وضعیت کیفیت هوا در 24 ساعت گذشته یعنی از 11 صبح روز گذشته تا 11 صبح همان روز است. شهروندان تهرانی هنگام افزایش شاخص که به معنای افزایش غلظت آلاینده‌های هوا است دو اقدام معمول انجام می‌دهند. نخست استفاده از حمل و نقل عمومی به جای استفاده از وسیله شخصی برای کمک به سلامتی شهر و دوم تصمیم برای خارج نشدن از منزل برای توجه به سلامتی شخصی است.
 
اگر تعداد روزهایی که همانند روز یکشنبه 18 بهمن که شاخص کیفیت هوا با عدد 144 نشان از یک روز ناسالم می‌داد اما رنگ آسمان و غلظت آلاینده‌ها نشان‌دهنده بهبود کیفیت هوا نسبت به روز شنبه با شاخص کیفیت 131 بود افزایش پیدا کند عکس العمل شهروندان نیز نسبت به این شاخص‌ها کاهش پیدا خواهد کرد.
محمد رستگاری، معاون نظارت و پایش محیط زیست استان تهران اختلاف بین وضع موجود و شاخص کیفیت هوا در برخی روزها را تایید کرد و به «دنیای‌اقتصاد» گفت: غلظت آلاینده‌های هوا در روز یکشنبه نسبت به روز شنبه کاهش پیدا کرد اما به دلیل اعمال روند 24 ساعت گذشته غلظت آلاینده‌ها در شاخص کیفیت هوا عدد اعلام‌شده بالاتر بود. برخی از کارشناسان محیط زیست معتقدند درطول سال ممکن است تنها چند روز آهنگ تغییرات آلاینده‌ها درآسمان پایتخت به گونه‌ای شود که میانگین 24 ساعت گذشته غلظت آلاینده‌ها بیانگر کیفیت آن روز و لحظه نباشد.
یوسف رشیدی ،استاد دانشگاه و مدیرعامل سابق شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران نیز در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» تاکید کرد روش‌های سنجش آلودگی هوای پایتخت بر اساس استاندارد‌های جهانی است و شهروندان تهرانی نباید دراین رابطه هیچ گونه نگرانی داشته باشند. او با بیان اینکه دفعات اعلام شاخص‌های آلودگی هوا می‌تواند تغییر کند، گفت: اما ساعت‌های در نظر گرفته شده نیز ساعات مناسب و اعداد اعلام شده نیز اعداد دقیقی هستند. همچنین حسین شهیدزاده، قائم مقام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نیز با تایید اینکه شاخص اعلام شده توسط این شرکت مربوط به میانگین کیفیت هوا طی 24 ساعت گذشته تهران است به «دنیای اقتصاد» گفت: ممکن است در روزی که شاخص آلودگی هوا ناسالم اعلام می‌شود هوا سالم باشد، زیرا این عدد میانگین 24 ساعت گذشته وضعیت کیفیت هوای شهر تهران است. او به شهروندان تهرانی توصیه می‌کند برای اطلاع دقیق از وضعیت لحظه‌ای آلودگی هوای پایتخت به سایت شرکت کنترل کیفیت هوا مراجعه کنند یا از نرم‌افزاری که امکان نصب آن در تلفن همراه وجود دارد بهره ببرند.
شهیدزاده از همکاری مدیریت شهری با دانشگاه تهران برای آماده‌سازی نرم‌افزاری خبر داد که بر اساس آن امکان پیش‌بینی هوا و سنجش کیفیت هوا بر اساس مدل‌سازی‌های علمی فراهم می‌شود.
طی 7 روز گذشته بر میزان آلاینده‌های هوای پایتخت افزوده شد. شاخص کیفیت هوا در روز 18 بهمن به عدد 144 رسید؛ این عدد در روز 17 بهمن 131 بود. این رقم 16 بهمن به عدد 105 رسید و کیفیت هوای پایتخت به جایی رسید که برای گروه‌های حساس در شرایط ناسالم قرار گرفت. گروه‌های حساس همان کودکان، سالمندان، زنان باردار، مبتلایان به بیماری‌های مزمن ریوی و بیماران خاص و سرطانی هستند.