گزیده ها قسمت چهارم

گزیده ها 5  قسمت چهارم 5  آذر -96
محمدرضا عارف رییس فراکسیون امید مجلس در یادداشت در صفحه اینستاگرام خود به مناسبت سالروز تشکیل بسیج مستضعین نوشت: مصادره بسیج جفا به خون شهدا است.

به گزارش ایسنا، متن این یادداشت به شرح زیر است:

تشکیل "بسیج مستضعفین" به فرمان حضرت امام خمینی(ره) نقطه‌ی عطف مهمی در جریان تثبیت آرمان‌های انقلاب و نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران بود. شاید زمانی که امام(ره) فرمان به تشکیل این نیرو را دادند، کسی نمی‌توانست پیش‌بینی کند که بسیج در آینده‌ انقلاب و نظام چه نقش مهم و سرنوشت‌سازی را میتواند ایفا کند. بدون هیچ تردیدی، عزت و سربلندی به دست آمده از ایستادگی در برابر دشمنان انقلاب بویژه کوتاه کردن دست دشمن بعثی و یاران پیدا و پنهان آن، در جنگ تمام عیار هشت ساله، مرهون ایثارگری‌ها و رشادت‌های فرزندان مخلص این سرزمین است، که تحت لوای نام بسیج خالق حماسه‌ای بی‌بدیل و جاودانه شدند.

در اغلب جنگ‌های دنیا، افرادی تحت عنوان نیروهای مردمی به دفاع از آب و خاک خود برمی‌خیزند؛ اما، آنچه بسیج و بسیجیان ایران اسلامی را از دیگر مقاومت‌های مردمی متمایز میکند و آنان را فراتر از یک جنگ معنا می‌بخشد، در تعلق بسیج به ارزش‌ها و اعتقادات ژرف دینی، انسانی و اخلاقی نهفته است. بسیج می‌تواند تصویرگرِ یک جهان‌بینی ناب، و مبتنی بر ارزش‌هایی باشد که تکیه بر تمدن بزرگ ایرانی و اسلامی دارد. ماندگاری بسیج نیز از همین نکته نشات می‌گیرد و همین موضوع است که موجب میشود بسیج از تعلقات زمانی و مکانی رها باشد و همچون "اندیشه" که در ماهیت خود فارغ از هر قید و بند زمینی است، جاری و همیشه با طراوت باقی بماند.

بسیج جریانی مردمی است. بسیج متعلق به هیچ گروه و فرقه و دسته‌ای نیست. بسیج منزه از "جناح" و "جناح‌گرایی" است؛ و همین خصلتِ مهم است که بسیج را در قلب مردم جای داده و از آن چهره‌ای مقبول و قابل اعتماد ساخته است. آن‌ها که بسیج را، برای رسیدن به اهداف و امیالی کوتاه‌مدت و کم‌ارزش، متمایل به سویی و جریانی نشان می‌دهند و از این نام که ریشه در باورها و خاطرات یک ملت دارد به نفع خواسته‌های خود استفاده می‌کنند، بیش‌ترین لطمه را به بسیج وارد می‌آورند؛ گرچه در ظاهر هم خود را بسیجی و دوستدار بسیج بخوانند.

بسیجی که در کلام و اندیشه امام(ره) و مقام معظم رهبری تصویر شده است، رها و دور از چنین منشی است. مصادره بسیج، با هر توجیه و عنوان که باشد، جفا به خون پاک شهدا و رنج و سختی کشیده‌ شده توسط ایثارگرانی است که تعریف‌شان از بسیج تنها خدمت به انقلاب، نظام، و رهبری بود و بس!

فرا رسیدن روز غرورآفرین بسیج را به همه بسیجیان متعهد و جان بر کف ایران اسلامی تبریک و تهنیت می‌گویم. امیدوارم در سایه فرهنگ بسیج، نسل جوان ما همچنان وفادار به آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی، مسیر تعالی را بپیماید.
مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها سبب مقاوم شدن بیماری ها در مقابل این دارو و در نهایت پایان عمر آنتی بیوتیک ها شده و این زنگ خطری برای کشور ایران به ویژه استان سیستان و بلوچستان که مصرف آنتی بیوتیک در آن بالاست بحساب می آید.

به گزارش ایرنا تقریبا 90 سال از کشف آنتی بیوتیک ها برای درمان بیماری های عفونی می گذرد و کشف این دارو نویدبخش کنترل و درمان بسیاری از بیماری ها بود اما از سال 1940 بحث مقاومت میکروب ها در مقابل آنتی بیوتیک ها آغاز شد و روز به روز در حال افزایش است که این یک تهدید بزرگ برای سلامت همه افراد جامعه محسوب می شود.

براساس برخی آمارها و به گفته کارشناسان؛ مردم هیچ کشوری در جهان به اندازه ایران، آنتی بیوتیک مصرف نمی کنند و این مصرف بی رویه و خودسرانه این داروها موجب بروز مقاومت های میکروبی و عفونت های بیمارستانی شده است.

ایرانی ها بی رویه آنتی بیوتیک مصرف می کنند و حتی برای بیماری های ویروسی و سرماخوردگی در زمان مراجعه به مراکز درمانی و مطب ها از پزشکان درخواست تجویز آنتی بیوتیک می کنند و از سوی دیگر با بیماری های نوپدید روبرو هستیم که در همه جهان نیز اتفاق می افتد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: با توجه به اینکه مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها سبب مقاوم شدن بیماری ها در انسان و دام در مقابل این دارو شده، عمر آنتی بیوتیک ها در حال پایان یافتن است.

سیدمهدی طباطبایی روز شنبه به مناسبت هفته اطلاع رسانی آنتی بیوتیک ها (یکم تا هفتم آذر) در جمع خبرنگاران در زاهدان با تاکید بر خطر جدی مصرف این داروها اظهار داشت: همیشه قبل از مصرف آنتی بیوتیک ها باید با پزشک مشورت و بدون تجویز دکتر از مصرف این دارو پرهیز کرد.

وی افزود: 30 سال از کشف آخرین گروه آنتی بیوتیک های موثر برای بیماری های عفونی انسان گذشته است.

طباطبایی با تاکید بر اینکه خیلی از میکروب ها در مقابل آنتی بیوتیک ها مقاوم شده اند اظهار داشت: سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند سالیانه 700 هزار نفر به دلیل ابتلا به عفونت ها و میکروب های مقاوم در مقابل آنتی بیوتیک جان خود را از دست می دهند و اگر مسئولان بهداشتی درمانی دنیا کاری نکنند تا سال 2050 این مرگ و میر به بیش از 10 میلیون نفر می رسد که از مرگ و میر ناشی از سرطان ها بیشتر خواهد بود.

** سیستان و بلوچستان بالاترین بیماران مبتلا به سل و مالاریا را دارد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان بیشترین آمار بیماران مبتلا به سل و مالاریا را در کشور دارد؛ مقاوم شدن بیماری های عفونی در مقابل آنتی بیوتیک زنگ خطری برای مردم این استان است.

وی تاکید کرد: وقتی بیماری سل، مقاوم به درمان نباشد دوره درمان فرد مبتلا 6 ماه با هزینه چهار میلیون ریال خواهد بود و حدود 95 درصد افراد مبتلا بهبود می یابند و کمتر از 10 درصد آنان نیاز به بستری پیدا می کنند اما وقتی سل مقاوم به درمان شود هزینه درمان به 400 میلیون تا 2 میلیارد و 500 میلیون ریال (40 تا 250 میلیون تومان) و مدت درمان 18 تا 24 ماه افزایش پیدا می کند و بین 40 تا 60 درصد بیماران به این درمان جواب می دهند.

وی با اشاره به اینکه در سیستان و بلوچستان بیشترین بیماری های عفونی را داریم گفت: 90 درصد آمار بیماران مالاریا در کشور (حدود 134 نفر) مربوط به این استان می شود که 80 درصد آن وارداتی از کشورهای همسایه است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان اظهار داشت: افزایش هزینه های سرسام آور درمان، طولانی شدن مدت درمان و عوارض شدید جانبی داروهای جایگزین از مهمترین مشکلات مقاوم شدن میکروب ها در مقابل آنتی بیوتیک هاست.

**مصرف 16 برابری آنتی بیوتیک از سوی ایرانی ها
طباطبایی افزود: مصرف آنتی بیوتیک در ایران 16 برابر استاندارد دنیاست یعنی در کشور سالیانه به اندازه کل اتحادیه اروپا این دارو استفاده می شود.

وی با اشاره به خلاء های موجود در زمینه مقابله با مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها گفت: امسال وزارت بهداشت برنامه هایی را برای مقاومت میکروب ها در مقابل آنتی بیوتیک ها در نظر گرفته که با همکاری رسانه ها تلاش داریم مضرات مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها را به مردم اطلاع رسانی کنیم.

وی آموزش پزشکان و دامپزشکان برای تجویز اصولی آنتی بیوتیک ها، اطلاع رسانی از مضرات مصرف آنتی بیوتیک ها به مردم و بررسی وضعیت میکروبی بیماری ها با توسعه زیرساخت های آزمایشگاهی را از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از افزایش سطح مقاومت بیماری ها در مقابل آنتی بیوتیک برشمرد.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز در این نشست با اشاره به فعالیت کمیته بررسی تجویز آنتی بیوتیک ها در نسخه پزشکان گفت: سال 91 در حدود 65 درصد نسخه های پزشکان سیستان و بلوچستان داروهای آنتی بیوتیک مشاهده می شد که هم اینک این آمار به 51 درصد کاهش یافته است.

دکتر فرزانه فرجیان مشهدی افزود: مساله دیگر این است که در نسخه متخصصان عفونی کمتر از پزشکان عمومی تجویز آنتی بیوتیک مشاهده می شود بر این اساس ارائه آموزش به این افراد در اولویت قرار دارد.

وی اصرار به تجویز آنتی بیوتیک ها، رعایت نکردن دُز درمانی، دستور دارویی و کامل نکردن دوره درمان از سوی بیماران، فروش بدون نسخه آنتی بیوتیک ها از سوی داروخانه ها، تجویز غیر اصولی توسط پزشکان، انتقال میکروب های مقاوم بیمارستانی از سوی کارکنان پزشکی، استفاده از آنتی بیوتیک های مورد استفاده در انسان در دامداری ها به ویژه برای پیشگیری توسط دامپزشکان و تشویق داروخانه داران به خرید داروها با شرایط ویژه توسط شرکت های دارویی را از مهمترین عوامل شکل گیری چالش امروز در مصرف آنتی بیوتیک ها ذکر کرد.
وی ادامه داد: تجویز آنتی بیوتیک ها در بیماران و ایجاد باکتری مقاوم به دارو در روده، مراجعه بیمار به بیمارستان و درمانگاه، انتقال باکتری مقاوم به دارو به بیماران دیگر به دلیل فقر بهداشتی و نبود نظافت محیط، گسترش باکتری مقاوم در کل جمعیت و استفاده از آنتی بیوتیک ها در تولید غذای دام و محصولات زراعی، ایجاد باکتری مقاوم به دارو در روده حیوان و انتقال باکتری مقاوم به دارو به انسان از طریق غذا و محیط (آب، خاک و هوا) و تماس مستقیم با حیوان از جمله علل گسترش مقاومت آنتی بیوتیکی است.

به گفته کارشناسان مقاومت به آنتی بیوتیک ها یعنی میکروب های بیماری زایی که برای مبارزه با آنها از آنتی بیوتیک استفاده می شود با جهش ژنی تغییر شکل یافته و نسبت به این داروها مقاومت پیدا می کنند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان نیز در این نشست گفت: استفاده کمتر از آنتی بیوتیک ها و تقویت بحث مدیریت پایش و مراقبت از دام ها و افزایش تعامل دامپزشک ها با آزمایشگاه به جای اتکا صرف به تجربه برای تجویز دارو، ارائه آموزش به دامداران برای مراجعه به موقع به منظور درمان دام ها با هزینه های کمتر به جای خود درمانی و نظارت بر داروهای وارداتی غیرمجاز از شاخص ترین اقدامات حوزه دامپزشکی در زمینه مبارزه با مقاومت میکروب ها به آنتی بیوتیک هاست.

حسین فروزنده افزود: دامداران تا زمانیکه حیوان با وجود مصرف خودسرانه انواع آنتی بیوتیک از شدت بیماری به مرحله سر بریدن نرسد به دامپزشک مراجعه نمی کنند و در این مرحله نیز دیگر کاری از دامپزشک بر نمی آید.

وی اظهار داشت: کارشناسان حوزه دامپزشکی علاوه بر نظارت های سالانه خود بر محل های نگهداری دام و تشخیص بیماری ها، تلاش دارند دامداران را نسبت به مصرف بی رویه و غیر اصولی آنتی بیوتیک ها آگاه کنند تا شاهد کاهش عوارض این مساله در جامعه باشیم.

به گزارش ایرنا اجرای برنامه های مختلف توسط فعالان عرصه بهداشت و سلامت در کنار افزایش آگاهی مردم از عوارض مصرف بی رویه داروها از جمله آنتی بیوتیک ها به معنی خالی شدن یخچال ها از داروهای غیر ضروری نقش مهمی در کاهش مقاومت بیماری ها در مقابل آنتی بیوتیک ها خواهد داشت.

پس از زلزله کرمانشاه سوالات زیادی در خصوص زلزله احتمالی در تهران بوجود آمده مردم نگران هستند که اگر در تهران از این قبیل زلزله‌ها رخ دهد چه به روزشان می‌آید.

به گزارش تسنیم، با زلزله اخیری که در کرمانشاه شاهد بودیم، سوالات و ابهامات زیادی در خصوص زلزله احتمالی در تهرانبوجود آمده، اکثر مردم نگران این موضوع هستند که اگر در تهران از این قبیل زلزله ها رخ دهد چه به روز مردم و شهر می آید.

آیا زیر ساخت‌های کشور در بروز حوادث طبیعی همگی مهیاست؟ آیا نیازهای کشور برای مدیریت بحران تکمیل است؟ آیا ساختمان ها در آمادگی کامل از نظر فیزیکی و استحکام قرار دارند؟ تامین آب، غذا و موارد بهداشتی در پی وجود حادثه ای برقرار می شود؟شرایط برای امداد رسانی چگونه خواهد بود؟ اخلال در آب و برق و گاز بحران آفرین نمی شود؟ و انبوهی از این دست سئوالات...

یکی از اموری که می تواند در مواقع اضطراری مثل حوادث و بلایای طبیعی در کاهش آسیب‌ها بسیار موثر باشد، وجود و استحکام زیرساخت های کشور در مسائل مختلف مانند تامین نیرو، ارتباطات فیزیکی و... است.

جلال ملکی در این رابطه بیان کرد: انواع حوادث و بلایایی که در جهان شناخته شده درصد زیادی از آنها در ایران به عبارتی بیش از نیمی از آن ها سابقه وقوع داشته، حتی از موارد آتشفشان، سونامی، رانش زمین و... در ایران رخ داده است. همان طور که می دانیم ایران یکی از مناطق زلزله خیز است و حوادثی چون زلزله، طوفان، سیل و... بسیار در کشور دیده می شود.

وی در ادامه افزود: در رابطه با مقابله با حوادث و بلایای طبیعی در کشور نیازمند دو رکن اصلی هستیم. آماده سازی کامل دستگاه ها برای مدیریت بحران و دیگری آموزش صحیح و به روز شهروندان. سازمان ها و دستگاه ها باید همیشه آمادگی لازم برای مقابله با حوادث را داشته باشند چرا که ما در کشوری بحران مدار و حادثه خیز زندگی می کنیم.

به گفته سخنگوی سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران، جدا از بحث بازسازی زیرساخت ها، موضوع آموزش نیز برایمان حائز اهمیت است. آموزش ها باید بروز باشد برای مثال یک زمانی گفته میشد در وقوع زلزله، امن ترین جا چارچوب در است. بله 30 یا 40 سال قبل که خانه ها تعداد طبقات اندکی داشت و همچنین خانه ها دارای دیوار های قطوری بود، می توانستیم بگوییم امن ترین مکان چارچوب درهاست اما خانه ها دیگر همانند سابق استحکام کافی را ندارند بنابراین نمی توان همانند گذشته آموزش ها را ادامه داد.

وی در ادامه متذکر شد: بحث بعدی در رابطه با شهروندان است، هیچ کشوری در دنیا نمی تواند مدعی شود که ما بحرانی نداریم، به هرحال در تمام دنیا شاهد حوادث و بلایای کوچک و بزرگ هستیم و شهروندان نباید بر این تصور باشند که هر زمان حادثه ای رخ داد دولت به کمکشان می رود. بله دولت به کمک او می رود اما بازهم در چنین شرایطی آموزش شهروندان حکم سرنوشت سازی را ایفا می کند.

ملکی توصیه کرد: هر خانواده ای بهتر است همیشه یک کیف دستی آماده که شامل مدارک شناسایی حداقلی، بطری آب، کنسرو غذا و چند داروی حیاتی است، داشته باشند. چرا که اگر بر اثر حادثه گرفتار و یا محبوس شدند حداقل بتوانند یک روز خود را زنده نگه دارند تا نیروی های امدادی برای کمک رسانی اعزام شوند.

وی گفت: حال زیرساخت های کشور در چنین شرایطی چگونه عمل می کند؟ چرا با یک مشکل کوچک آب و برق به کلی قطع می شود؟ در هر حال باید گفته شود که زیر ساخت ها باید قوی و با کیفیت باشند چرا که در برخی موارد خود حادثه آسیب چندانی وارد نمی کند اما حوادث بعد آن اتفاق است که می توانند تلفات زیادی بگیرد.

سخنگوی آتش‌نشانی تهران خاطرشان کرد: بسیاری اوقات خود حادثه و بحران آنقدر آسیب رسان نیست، بلکه بی‌احتیاطی‌های پس از آن آسیب بیشتری به افراد وارد می‌کند، یکی از مواردی که خیلی باعث آسیب زدن در پی زلزله می شود فرار کردن است. در زلزله افراد زیادی هنگام فرار کردن دچار آسیب می شوند، البته نحوه رفتار هنگام حوادث، مستلزم به‌روز کردن آموزش‌ها است.

ملکی هشدار داد: اطراف ستون‌های اصلی ساختمان ها امن‌ترین نقطه در برابر ریزش آوار است. هنگام وقوع زلزله به صورت درازکش و با پوشاندن سر در کنار این دیوارها و به حالت نشسته با پوشاندن سر در کنار ستون‌های اصلی قرار بگیرید. زیر تخت خواب، زیر میز، داخل آسانسور، راه پله و وسط اتاق، محیط مجاور پنجره‌ها، از ناایمن‌ترین نقاط در هنگام وقوع زلزله است. یخچال، فریزر، لباسشویی می‌توانند وزن آوار را منحرف کنند، لذا اطراف آن ها نیز می تواند جان پناه خوبی باشد.

وی در رابطه با افرادی که در حین وقوع زلزله در خیابان قرار دارند به جام جم انلاین گفت: افراد سعی کنند در اطراف ساختمان های بلند و در حال ساخت، تیرها و دکل های برق، پل ها، درختان پوسیده و قدیمی قرار نگیرند همچنین سعی کنند اگر کیف دستی، کتاب و... به همراه دارند به گوشه ای پناه برده و آن شی را روی سرشان نگه دارند. افراد دقت داشته باشند سر و گردن حیاتی ترین عضوها هستند که با برخورد با چیزی جان فرد را به خطر می اندازند.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی توصیه کرد: برخلاف گذشته که گفته میشد در وقوع زلزله به چارچوب در، زیر میز، زیر ماشین و... پناه ببرید امروزه بر این عقیده هستند که در چنین شرایطی افراد در سایه اجسام و یا در کنار اجسام قرار بگیرند. همچنین از ساختمان ها با نمای شیشه ای فاصله بگیرند، گرچه اکثر این ساختمان ها با شیشه های سکوریت ساخته شدند و دارای مقاومت بالایی هستند اما بهتر است جانب احتیاط را رعایت کنیم.
افول تدریجی، واژه ای‌است که می توان برای دور دوم مسئولیت روسای جمهور پس از جنگ در ایران به کار برد. 

به گزارش قانون، اگر دوران جنگ تحمیلی را دوران یکدلی و همه در خدمت جنگ بدانیم، به طور طبیعی مسئولان ارشد نيز تمام حمیت خود را بر رفع نیازهای جبهه ها و حفظ نهال نوپای انقلاب در برابر بادهای مخالف سهمگین داخلی وخارجی قرار داده بودند. 

اما در دوران پس ازجنگ، روسای جمهور با سیر بسیار متفاوت و متناقضی از محبوبیت وفرجام مواجه شدند. 

هاشمی رفسنجانی فقیدکه سردار سازندگی لقب گرفته بود در دور دوم ریاست‌جمهوری‌اش به مظهر تمام نارسایی‌های سال‌های گذشته تبدیل شد و علی اکبر ناطق نوری كه نماد تداوم هاشمی به نظر مي‌رسيد، شكست خورد و انتخاب رييس‌دولت اصلاحات، آغاز دوران جدید و به نوعی نه به هاشمی رفسنجانی در آن دوران تعبیر می شد.در آن زمان، هاشمی در دوسال اول دولت اصلاحات کلیدواژه انتقاد از گذشته و نمود و نماد دوم خردادی‌های دوآتشه شد.

اما اين گردونه به نوبت بود و رييس‌دولت اصلاحات كه با محبوبیت کم نظیري روي كار آمده بود، آرام آرام وارد دوران افول شد تا آنجا که برخی حامیانش پروژه عبور از او را کلید زدند و در پایان دولتش، پاستور را نه به مصطفی معین اصلاح طلب و نه هاشمی كه آن روزها متحد اصلاحات شده بود نتوانستند تحويل دهند و كار را به محمود احمدی‌نژاد که فاصله‌ای بعید وناپیمودنی با او داشت، سپرد؛ در حقیقت، فرجام خاتمی به ضد خودش منجر شد.

محمود احمدی نژاد، غیرمنتظره ترین ريیس‌جمهور ایران نيز در دور دوم، ابتدا حامیان اصولگرا و حکومتی اش را از دست داد و در انتهای سفرهای استانی اش هم با استقبال‌های رقت بار تک‌رقمی مواجه شد.

دوران زودرس افول
اما در ادامه، نوبت به دولت يازدهم رسيد و احمدي‌نژاد كار را به تیمی از نزدیکان هاشمی که احمدی نژاد هویت سیاسی خود را در انکار آنان خلاصه کرده بود، تحویل داد. حسن روحانی اما زودتر از همیشه با موج انتقادات و افول محبوبیت مواجه شده است و اگر سیر سياست بر همین منوال باشد، شايد به رسم موارد گفته شده در بالا ، در 1400 نيز روحانی دولت را به بازندگان انتخابات ریاست‌جمهوری 96 واگذار كند.

دلايل غروب تلخ دولت‌هاي دوم
حال سوالي كه در اين بين به وجود مي آيد اين است كه به‌راستی چه عواملی این افول ونزول را باعث می شوند؟بي‌شك در این باره می‌توان دلایل زير را نام برد:
1-بحران های خارجی:
در تمام دولت های پس از جنگ، بحران های خارجی در محدود کردن قدرت مانور روسای جمهور در داخل نقش غیرقابل انکاری داشته اند. در دولت هاشمی، پرونده رستوران میکونوس و انفجار آمیا به همراه تحریم های داماتو، سیاست توسعه مردان هاشمی را که نیازمند حداقلی از تعامل و تنش زدایی با غرب بود، به حاشیه راند و صدای برخی گروه‌ها راکه برداشت حداکثری از جمهوری اسلامی داشتند، و همچنين ملاحظات امنیتی و انسدادی در داخل را پررنگ کرد. 

در دولت دوم اصلاحات، حملات یازده سپتامبر در ایالات متحده، منطقه خاورمیانه را به آتش کشید و جرج بوش، ريیس‌جمهور جنگ طلب آمریکا نيز با قرار دادن نام ایران در کنار عراق و کره شمالی تحت عنوان محور شرارت، تمام وعده و آرمان اصلاحات درباره تنش زدایی و بهبود رابطه با غرب را بر باد داد و صدای مخالفان اصلاحات در حاکمیت را پرطنین تر از همیشه کرد. 

با حمله ایالات متحده به افغانستان وعراق، بحران امنیتی گسترده اطراف کشور را فراگرفت و رييس‌جمهور وقت نيز ناگزیر سیاست خارجی متفاوتی با آنچه وعده داده بود، در پیش گرفت. اما محمود احمدی نژاد نيز در دولت دومش با اوج بحران پرونده هسته ای مواجه شد. 

احمدی نژاد که در ابتدای ریاست جمهوری اش از حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی خواسته بود با پرداخت کل هزینه‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پرونده اتمی ایران را مختومه کند، در دور دوم در منجلاب هسته ای که خود ونزدیکانش نيز در ایجاد آن نقش داشتند، گرفتار آمد. 

شدیدترین تحریم‌های هسته ای، منابع مالی گشاده دستی، مریدپروری و توزیع پول از سوی احمدی نژاد را محدود کرد یا از میان برد و معیشت مردم را به‌شدت مختل کرده و در دولت مردی که می خواست پول نفت را سر سفره مردم بیاورد، صادرات نفت ایران به زیر یک میلیون بشکه رسید! با شروع بهار عربی یا بیداری اسلامی و به ويژه شروع بحران در سوریه، متحد سنتی ایران، سیاست خارجی دچار بحران‌های جدی‌تری شد. 

حسن روحانی نيز در دولت دوم با بدشانسی، پیروزی ترامپ در آمریکا و مواضع عجیب و دیوانه وار او وهمين گونه به مخاطره جدی افتادن برجام مواجه شد. از طرفي، حضور محمد بن سلمان در عربستان و شرایط پرمخاطره منطقه به ويژه در سوریه، عراق و لبنان، روحانی را به دشواری‌هایي شبيه دوران اصلاحات دچار کرد كه حس عدول از وعده ها را متبادر و روند افول را تسریع می کند.

2-مشکلات درون ساختاری:
روسای جمهور در دوران نامزدی انتخابات وتبلیغات، وعده هایی داده و در باغ سبزهایی نشان می دهند که مردمان گرفتار در چنبره مشکلات ساختاری و قدیمی اقتصاد را به پای صندوق رای می‌کشاند ولي در ادامه، مشخص نيست كه بتوانند با وجود مشكلاتي كه هست به نتيجه برسند يا خير. از طرفي در ساختار نیمه ریاستی ایران، یک مجلس مخالف می‌تواند دولت را زمین‌گیر کند.

براي مثال مجلس اصولگرای هفتم در اصل دولت را وادار کرد لوایح دوقلوی اختیارات ريیس جمهور را پس بگیرد و در معرفی وزرا هم به گزینه های حداقلی چون سلیمانی برای وزارت راه بسنده کند. جدال احمدی نژاد نيز با مجلس ناهمراه تحت ریاست علی لاریجانی، سرانجام یک‌شنبه سیاه پخش فیلم فاضل لاریجانی توسط احمدی نژاد در مجلس را به دنبال داشت و اصطکاک‌هایی را که تا پایان دولت او خاتمه نیافت، در تاريخ ثبت كرد. 

البته حسن روحانی نيز برای ترکیب کابینه با مجلس دهم با چالش‌های مکرر وگزینه های دست چندم مواجه شد. از طرف ديگر نيز با توجه به رويكردهايي كه او در دوره اول از خود نشان داد با برخي نهادها مانند صداوسيما و ... به مشكل خورد و مورد انتقاد قرارگرفت كه اين روند نيز از كارآيي لازم دولت كم مي‌كرد.

3-حضور مجاهدین شنبه و عزلت یاران:
اطراف روسای جمهور به فاصله اندکی از پیروزی گاهي از یاران همراه ونشان دار خالی شده و پرده‌نشین‌های فرصت طلب، موقعیت ها را اشغال می‌کنند. 

همیشه کسانی بیشترین بهره‌ها را در فردای پیروزی برده اند که کمترین نقش وحضور را در ماراتن رقابت وپیروزی داشته اند و این، بدنه اجتماعی را ناامید کرده و روسای جمهور با ریزش محبوبیت مواجه می شوند. مردمی که در مبارزات انتخاباتی افرادي مانند، زیباکلام و رخشان بنی‌اعتماد را مبلغ روحانی می بینند واعتماد می‌کنند، در فردای پیروزی با واعظی و فضلی و... مواجه می شوند! اين حس خلف وعده بدنه اجتماعی را مایوس و ريیس جمهور را تنها می‌کند.

4- کوچیدن به وادی تکنوکراتیک:
روسای جمهور در دور دوم مسئولیت خود، فارغ از دغدغه رای وانتخاب مجدد با توجه به محدودیت وممنوعیت های قانونی برای نامزدی سه باره به آینده آرام سیاسی یا رویاهای صعود بیشتر خود می اندیشند و بيشتر، از ژست های اپوزیسیون‌نمای دوران تبلیغات انتخاباتی فاصله گرفته و به مدیران عبوس تکنوکرات تبدیل می شوند و ادبیاتی کلیشه‌ای و غیر جذاب به‌خود می گیرند. 

احمدی‌نژاد از کاپشن مشهورش به کت وشلوار خوش دوخت روی می آورد و رييس‌دولت اصلاحات نيز از تبریک به برنده جایزه نوبل امتناع دارد و با دانشجویان معترض اصطکاک پیدا می کند. روحاني نيز به نوعي از افكار عمومي حامي خود دور مي‌شود و اقداماتي و اظهاراتي را در دستور كار قرار مي‌دهد كه بدنه اجتماعي حامي‌اش قبول ندارند.

حافظه‌كوتاه و دردناك

اما فارغ از این شرایط، روسای جمهور می توانند امیدوار باشند که در کنار افول همیشگی در دولت دوم وسپردن دولت به رقیب، یک رسم دیگر نیز وجود دارد و آن، اینکه چون ريیس جمهور بعد از آن‌ها نيز در شرایط مشابه گرفتار می شوند، مردم در حسرت ريیس جمهور قبلی فرو می روند. برای مردم نوستالژیک ما که همیشه گذشته رویایی را آرزو می کنند، پس از زمان کوروش به زمان سازندگي، مهرورزي و اصلاحات نيز خواهند اندیشید!