شهرستان دورود ۵۴ روز پس از سیل؛ سیل‌زدگانی که رها شدند+ تصاویر‌

لرستان|شهرستان دورود ۵۴ روز پس از سیل؛ سیل‌زدگانی که رها شدند+ تصاویر‌ 6 خرداد -98
رهاشدن 54 روزه سیل زدگان لرستانی موازی رهاشدن سایر سیل زدگان خوزستانی و ترکمنی و.... است چون ناشی ازادامه سیاست 40 ساله عدم پیگیری مطالبات مردم به حال خودرهاشده است. چون حاکمان رژیم ولایت فقیه به فکر حفط کانون های قدرت برای غارتگری وانباشت هرچه ثروت  وپول های بادآورده  خود می باشند.
گروه استان‌ها ــ سیل‌زدگان شهرستان دورود با گذشت ۵۴ روز از سیل طغیانگر هم‌چنان زندگی خود را با آثار به‌جامانده از ویرانی و خسارت سپری می‌کنند. 
لرستان|شهرستان دورود 54 روز پس از سیل؛ سیل‌زدگانی که رها شدند+ تصاویر‌
به گزارش خبرگزاری تسنیم از دورود، سیل فروردین 98 که آمد در شهرستان دورود سرریز سد مروک یک فاجعه را رقم زد، به‌طوری‌که این شهرستان در وضعیت قرمز بحران قرار گرفت و به 18 هزار و 800 نفر از ساکنان مجاور رودخانه تیره دورود، 3 هزار و 500 نفر در بخش مرکزی و حدود هزار نفر در بخش سیلاخور هشدار داده شد باید خانه‌هایشان را تخلیه کنند.
در پی وقوع سیلاب رودخانه تیره، سفیدکن و لبان سفلی و حاجی‌آباد، امیرآباد و دهنو دچار آبگرفتگی شدند و خساراتی به ابنیه، راه‌های ارتباطی، مزارع، گاز، پل‌ها، منازل روستایی و زیرساخت‌های شهری وارد شد. حالا با وجود گذشت 54 روز از سیل هم‌چنان شهرستان دورود با آثار ویرانی سیل روبه‌روست و خسارات به‌جامانده از آن زندگی مردم را دشوار کرده است.
یکی از شهروندان دورود در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه خسارات در شهرستان دورود نشان می‌دهد که سیل آثار تخربی خود را بر این دیار گذاشته است، گفت: سیلاب در دورود نشان داد که این شهرستان زیرساخت‌های نامناسبی دارد که باید مسئولان برای رفع مشکلات و خطرات به‌فکر چاره‌ای باشند.
وی افزود: مردم و مسئولان شهرستان دورود در این حادثه با مردم این شهرستان همراه شدند تا کمی از آلام مردم سیل‌زده این شهرستان را کم کنند؛ تیم‌های جمعیت هلال‌احمر و گروه‌های جهادی بسیج این شهرستان بی‌چشمداشت آستین همت بالا زدند وهرچه در توان داشتند در طبق اخلاص قرار دادند.
وعده‌های ناکام پرداخت وام
این شهروند عنوان کرد: مسئولان شهرستانی نیز هرکاری هرچند کوچک از دستان‌شان برمی‌آمد دریغ نکردند، متأسفانه علاوه بر مشکلات زیرساختی هیچ‌گونه امکانات و تجهیزاتی در اختیار شهرستان دورود نیست.
وی با بیان اینکه برخی مردم سیل‌زده از وعده‌های مسئولان درباره پرداخت وام بلاعوض گلایه دارند، بیان کرد: شهرستان دورود در فروردین ماه درگیر سیل بود اموال و سرمایه مردم آسیب دید، مغازه‌ها و خانه‌ها زیر آب رفت و وسایل مردم، زمین‌های کشاورزی، شیلات، راه‌ها و پل‌ها از بین رفت اما هنوز خسارت سیلاب پرداخت نشده و مردم دل‌بسته به وعده مسئولان هستند، آنان باید به وعده‌های‌شان عمل کنند زیرا صدمات روحی و روانی قابل جبران نیست.
کوتاهی دستگاه‌های نظارتی
مجید کیان‌پور نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سیل اخیر به ما یادآوری کرد که در ایجاد زیرساخت‌ها چقدر غفلت کردیم، به ما یادآوری کرد که حتی اصول اولیه ساخت‌وسازها را رعایت نکردیم.
وی افزود: سیل به ما یادآوری کرد که دستگاه‌های نظارتی به‌معنای واقعی در انجام امور نظارتی خود کوتاهی کرده‌اند، این سیل ما را از خواب غفلت بیدار کرد.
نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: سیل 98 به ما آموخت که هنوز هم در مدیریت بحران‌ها با مشکلات فراوانی مواجه هستیم و به ما آموخت که مهار و مدیریت بحران نیازمند برنامه و امکانات است، هم‌چنین به ما آموخت که باید هوشیارتر از هر زمانی آمادگی مقابله با چنین بحران‌هایی را داشته باشیم.
خسارت 395میلیاردتومانی سیل
جعفر لک، دبیر ستاد بحران شهرستان دورود در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در دورود اظهار داشت: در پی سیلاب اخیر بیش از 395میلیارد و 876هزار و 900میلیون تومان به بخش‌های مختلف شهرستان دورود خسارت وارد شد.
وی افزود: فعالیت‌های دامی، باغی و سایت‌های شیلاتی به‌شدت آسیب دیده که در بحث زراعی 3 هزار و 513 هکتار آب‌گرفتگی داشته‌ایم و 10هزار تن برآورد محصول آن‌ها بوده که از بین رفته‌ است.
بیشتر بخوانید
دبیر ستاد بحران شهرستان دورود با ابراز اینکه 66 واحد پرورش ماهی سردآبی و گرم‌آبی در شهرستان دورود بر اثر سیل خسارت دید و 736 تن ماهی از بین رفته، عنوان کرد: 190 هکتار از باغات شهرستان دورود دچار خسارت شدند و 1500 تن محصولات باغی در این شهرستان از بین رفته‌ است.
خسارت سیل به 600 واحد صنفی
وی با اشاره به تلف‌شدن هشت رأس دام سنگین و 97 رأس دام سبک در سیل اخیر این شهرستان بیان کرد: براساس آخرین برآوردهای انجام‌شده سیلاب به 600 واحد صنفی و پنج واحد صنعتی خسارت زد.
لک گفت: ما تلفات انسانی براثر سیل در دورود نداشتیم ولی در 13 فروردین 98 دختر 10ساله‌ای به‌نام ستایش خسروی در روستای دائی‌چی این شهرستان بر اثر سهل‌انگاری به رودخانه خروشان تیره سقوط کرد و غرق شد؛ متأسفانه هنوز جسد این دختر پیدا نشده است.
دبیر ستاد بحران شهرستان دورود خاطرنشان کرد: در حال حاضر براساس آماری که ستاد معین اعلام کرده واحدهای آسیب‌دیده در سیل اخیر در شهر دورود 19 واحد مسکونی و در روستاهای این شهرستان 318 واحد مسکونی بوده که باید تخریب و دوباره احداث شوند.
لک با بیان اینکه واحدهای تعمیری نوع الف 15 میلیون تسهیلات و 5 میلیون بلاعوض دارند، اظهار داشت: 138 واحد در شهر و 334 واحد در روستاهای این شهرستان هستند و تعمیری نوع ب شامل 10 میلیون تسهیلات و 3 میلیون بلاعوض در شهر دورود 420 واحد و در روستاهای این شهرستان 994 واحد است.
قطع راه‌های ارتباطی
وی اضافه کرد: سیلاب راه ارتباطی روستای زیرتنگ و اندیکان را قطع کرد و پل روستای گوشه پل تخریب شده و قابل اطمینان نیست، عمده مشکلی که ما در حال حاضر داریم این است که زیرساخت‌ها از جمله راه‌های دسترسی تعداد زیادی از روستاها، جاده‌های بین‌مزارع، پل‌ها، شیلات، قنات و انهار تخریب و نابود شدند.
دبیر ستاد بحران شهرستان دورود عنوان کرد: امکانات اداره راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای شهرستان دورود بسیار ضعیف است و ما نیاز به ارسال و اعزام بیل، لودر، بولدوزر، بیل مکانیکی، کمپرسی، گریدر و سایر ماشین‌آلات داریم؛ مردم هر روز مراجعه می‌کنند هوا گرم شده و زمان برداشت محصول کشاورزان نزدیک است باید کارها انجام شود ولی متأسفانه هیچ امکاناتی نداریم.
عدم‌بازسازی واحدهای مسکونی
وی اظهار کرد: کسانی که واحدهای مسکونی آن‌ها در سیل آسیب دیده هر روز به فرمانداری مراجعه می‌کنند، از طرف بنیاد مسکن قول‌هایی به مردم دادند؛ بازدید و ارزیابی داشتند و باید سریع کار بازسازی واحدهای آسیب‌دیده را شروع کنند و کمک‌های بلاعوض و تسهیلات را در اختیار مردم قرار دهند تا آنان بتوانند خانه‌های‌شان را تعمیر و اثاث منازل را خریداری کنند.
لک گفت: بنیاد مسکن لرستان هنوز پس از سیل شروع به کار نکرده و این مشکل را داریم، باید ستاد معین سریع کار خود را انجام دهد، عملکرد آن‌ها مورد انتقاد است.
دبیر ستاد بحران شهرستان دورود خاطرنشان کرد: دانشگاه پیام نور و سالن‌های این دانشگاه داخل بستر رودخانه «تیره» دورود ساخته شده؛ طی مکاتبه‌ای با دانشگاه پیام نور استان لرستان اعلام کردیم که این‌ها باید تعطیل کنند.
ساخت‌وساز در حریم رودخانه
لک اظهار داشت: دانشگاه علوم پزشکی درمانگاه خود را در بستر رودخانه «تیره» در کوی همت ساخته که آن هم یک مشکل است، مکاتبه کردیم، نواقص نیز از طریق اداره منابع آب هم اعلام شده است؛ هم‌چنین در کارخانه سیمان دورود خانه‌های سازمانی در کوی کارمندان چون در بستر رودخانه است باید تخریب شوند.
وی افزود: در بستر رودخانه «تیره» مشکل ساخت‌وسازهایی را که در حریم رودخانه در سطح شهر از جمله منوچهری، بحرین، سرچشمه، سری‌ساتی، صفا ساخته شده، داریم، در آن زمان شهرداری شهرستان دورود مقصر است که شناسنامه و پایان کار به آن‌ها داده متأسفانه همه در حریم رودخانه هستند و  باید عقب‌نشینی کنند.
دبیر ستاد بحران شهرستان دورود عنوان کرد: شهرداری باید زمین خریداری و تملک کند و در اختیار مردم قرار دهد تا با تسهیلاتی که ستاد معین در اختیار آنان می‌گذارد با زمین‌های جدید نسبت به احداث ساختمان‌ها اقدام کنند.
وی با بیان اینکه شهرداری دورود توان مالی ندارد و این یک معضل است اضافه کرد: در شهرستان دورود اکثر خانه‌های مردم در حریم رودخانه‌ها ساخته شدند که همگی از قشر کم‌درآمد هستند، توان عقب‌نشینی و تخریب ساختمان‌های‌شان را ندارند تا در مکانی دیگر زمین را تملک و ساخت‌وسازکنند.
عدم‌همکاری ستاد بحران لرستان
لک گفت: در شهرستان دورود واحدهای اداری و مسکونی بافت قدیم و ساخت‌و‌سازها در حریم و بستر رودخانه‌های این شهرستان هستند و باید تخریب شوند.
دبیر ستاد بحران شهرستان دورود خاطرنشان کرد: سرریز سد مروک کم شده و مشکلی با سرریز آن نداریم، برای فصل کشاورزی از آب سد کشاورزان استفاده می‌کنند؛ هم‌چنین آب آشامیدنی این شهرستان الآن مشکلی ندارد.
لک اظهار داشت: ظاهراً دستگاه کلرزنی آب‌وفاضلاب شهرستان دورود طی 2روز مشکل داشت، یا کمکاری کردند و کلرزنی آب شرب انجام نشده بود یا کدورت آب به‌دلیل آلودگی بارش باران بوده و مشکل بهداشتی از آن ناحیه نداشتیم.
وی افزود: آسفالت و لکه‌گیری‌ها در سطح شهر و جاهایی که در جریان سیل حفاری شده از جمله حاشیه رودخانه «تیره» باید ترمیم شود، شهرداری دورود بدهی زیادی دارد و عنوان می‌کنند که مشکل قیر دارند و آب‌وفاضلاب هم فقط لکه‌گیری کرده و آسفالت انجام نداده‌اند.
دبیر ستاد بحران شهرستان دورود عنوان کرد: باید ستاد بحران استان لرستان کمک کنند و یک اعتباری در اختیار شهرداری دورود قرار دهند، چند بار مکاتبه کرده‌ا‌یم چون زیرساخت‌های دورود نابود شده و نیاز است که ستادهای معین، معاونت عمرانی استانداری لرستان و ستاد بحران استان ما را یاری کرده و امکانات و تجهیزات در اختیار این شهرستان قرار دهند.
گزارش از هانیه حقیقی