هشدار پوتین درباره عضویت اوکراین در ناتو: آماده مذاکره برای کاهش تنشها هستیم۱۳-بهمن-۱۴۰۰
رئیسجمهوری روسیه با هشدار نسبت به عواقب عضویت اوکراین در ناتو گفت که کشورش آماده مذاکره با غرب برای یافتن راهحلی جهت کاهش تنش و برقراری ثبات و امنیت است.
ولادیمیر پوتین روز سهشنبه ۱۲ بهمن بعد از دیدار با ویکتور اوربان نخستوزیر مجارستان گفت امیدوار است که رفع نگرانیهای امنیتی روسیه از طریق مذاکرات ممکن باشد، اگرچه این مذاکرات آسان نخواهد بود.
او مدعی شد که الحاق اوکراین به ناتو میتواند به عملیات نظامی کییف برای بازپسگیری منطقه کریمه که روسیه در سال ۲۰۱۴ به خاک خود ضمیمه کرد، منجر شود.
آقای پوتین گفت در چنین وضعیتی روسیه باید چکار کند؟ با ناتو وارد جنگ شود؟ آیا کسی به این موضوع فکر کرده است؟
رئیسجمهوری روسیه قبل از دیدار با ویکتور اوربان نیز گفته بود نتایج گفتوگوها با غرب در مورد درخواستهای امنیتی روسیه را با نخستوزیر مجارستان در میان خواهد گذاشت.
نخستوزیر مجارستان نیز تاکید کرد که هیچیک از رهبران اروپایی خواهان جنگ نیستند.
رئیسجمهوری روسیه همچنین گفته است به زودی امانوئل مکرون همتای فرانسویاش به مسکو خواهد آمد تا درباره وضعیت پیشآمده مذاکره کنند.
همزمان وزیر خارجه آمریکا در گفتوگوی تلفنی با همتای روس خود خواستار کاهش تنشها بر سر اوکراین شد.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت آنتونی بلینکن روز سهشنبه در تماس تلفنی با سرگئی لاورف، وزیر خارجه روسیه، خواستار «کاهش تنشها و عقبنشینی نیروهای روسیه از مناطق نزدیک به مرز اوکراین» شد.
آقای بلینکن در عین حال بر آمادگی آمریکا برای مذاکرات جدی با روسیه در مورد نگرانیهای امنیتی دو طرف تاکید کرد.
به گفته وزارت خارجه آمریکا، آقای بلینکن تاکید کرد که اشغال خاک اوکراین با واکنشهای شدیدی روبرو خواهد شد و از روسیه خواست دیپلماسی را در پیش بگیرد.
دولت آمریکا چهارشنبه هفته قبل پاسخ کتبی خود به درخواستهای امنیتی روسیه را تسلیم آن کشور کرد. مقامات روسیه از جمله ولادیمیر پوتین در واکنش اولیه خود گفتند آمریکا به شروط اصلی مسکو پاسخ نداده است ولی کماکان حاضرند مذاکرات را ادامه دهند.
سه مقام ارشد دولت آمریکا روز دوشنبه گفتند که روسیه نیز در یک نامه رسمی به پیشنهادات آمریکا پاسخ داده است. یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا حاضر نشد جزئیات بیشتری ارائه دهد و افزود: «برملا کردن این مکاتبات به معنای مذاکره علنی است و چنین روشی سازنده نخواهد بود».
مقامات آمریکایی میگویند واشینگتن حاضر است در مورد پاسخ روسیه و پیشنهادات جایگزین آن کشور مذاکره کند.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز سهشنبه گفت ظاهرا سوءتفاهم پیش آمده و واکنش روسیه به پیشنهادات آمریکا هنوز در حال بررسی است و در آینده از سوی ولادیمیر پوتین اعلام خواهد شد.
یک مقام ارشد وزارت خارجه روسیه که حاضر نشد نامش قید شود به خبرگزاری روسی «ریا نووستی» گفت نامهای که از سوی سرگئی لاورف برای وزیران خارجه کشورهای غربی از جمله آنتونی بلینکن ارسال شده است در مورد «تفکیکناپذیری الزامات امنیتی اروپا» و حاوی یک سند بینالمللی است که توسط تمامی کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا امضا شده است.
شروط امنیتی روسیه عدم پیوستن اوکراین به ناتو و عدم گسترش مرزهای این پیمان در شرق اروپاست. روسیه میگويد تقویت امنیت یک کشور یا یک پیمان نباید به تضعیف امنیت کشورهای دیگر منجر شود.
نمایندگان آمریکا و روسیه در جلسه روز دوشنبه شورای امنیت در مورد اوکراین به شدت به یکدیگر حمله کردند. نماینده روسیه غرب را به «تشدید تنش» متهم کرد و گفت آمریکا «نازیهای اصیل» را در اوکراین به قدرت رسانده است.
در مقابل نماینده آمریکا گفت که تجمع نیروهای روسیه در جوار مرزهای اوکراین «بزرگترین تجمع نیروهای نظامی طی چند دهه اخیر در اروپاست» و افزود که همزمان با این اقدامات حملات سایبری و نشر اطلاعات غلط از سوی روسیه افزایش یافته است.
جلسه شورای امنیت اولین مجمعی بود که تمامی کشورهای دخیل در بحران اوکراین مواضع خود را علنی بیان کردند ولی این جلسه بدون اتخاذ تصمیم مشخصی پایان یافت.
همزمان با این تحولات، روز سهشنبه تماس های دیپلماتیک ادامه یافت. بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، برای گفتوگو با رئیسجمهوری اوکراین وارد کییف شد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، با امضای فرمانی پرسنل نیروهای مسلح این کشور را حدود صد هزار نفر افزایش داد. قرار است طی سه سال آینده پرسنل نیروهای مسلح این کشور به حدود ۳۵۰ هزار نفر افزایش یابد.
او روز سهشنبه گفت فرمان جدید را به دلیل هراس از جنگ امضا نکرده بلکه هدف آن «برقراری هر چه سریعتر صلح و تحکیم آن در آینده است».
آقای زلنسکی در روزهای اخیر تلاش کرده که فضا را آرام کند و از دولتهای غربی خواست به بحث احتمال جنگ دامن نزنند.