صدای این روستا را از زیر خروارها شن بشنوید!۱۱-اسفند-۱۴۰۰
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، این روستا که در محاصره شن های روان قرار دارد در حدود ۲۹۰ کیلومتری شرق مرکز استان کرمان واقع شده و از ۱۷۰ خانوار و افزون بر هزار نفر جمعیت برخوردار است.
مسئولان محلی می گویند اگر ساکنان، این روستا را نیز مانند ۱۶ روستای دیگر به علت شرایط سخت زندگی در شن های روان تخلیه کنند، به هفدهمین روستای ریگان تبدیل خواهد شد که طی سال های اخیر خالی از سکنه شده است.
مهاجرت برخی اهالی بویژه جوانان این روستا طی سال های اخیر انجام شده اما هنوز همه خانواده ها از آنجا نرفته اند، خیلی هایشان بضاعت نقل مکان ندارند و دست استمدادشان به سوی مسئولان بلند است.
برای دسترسی به این روستا بعد از جاده ریگان- ایرانشهر که به سمت چابهار امتداد دارد، در حاشیه این محور ترانزیتی از دوردست منازل روستایی که تحت تاثیر تپه های شنی هستند به چشم می خورد.
شن های روان به نوعی اقتصاد و معیشت اهالی را نیز تحت تاثیر قرار داده است؛ برخی نخل ها زیر شن های روان قرار گرفته اند یا تا اندازه ای از قامتشان درگیر شن شده است و ثمردهی آنها نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
با گذر از نخلستانها به ورودی روستا نزدیک می شویم؛ مردم روستا روی تپه های شن نشسته اند و منتظر حضور ما که همراه با برخی مسئولان محلی عازم روستا بودیم و از قبل به اهالی اطلاع داده شده است.
پای صحبت اهالی
خانم دربی بی شهیکی می گوید شن های روان منزلش را احاطه کرده و دستشان هم به جایی بند نیست که بخواهند به جای دیگری نقل مکان کنند.
وی افزود: هرروز طوفان شن داریم و بر وسعت شن های روان داخل روستا نیز افزوده می شود.
جوانان روستا در حال مهاجرت
محمد نژادی مهر جوانی از این روستا می گوید: بیشتر هم سن و سال های من از روستا مهاجرت کرده اند و من به خاطر مادر پیرم و نگهداری او ناچارم در روستا بمانم.
وی ادامه داد شرایط زندگی ما در روستا واقعا سخت شده است و باید کاری برای زندگی ما انجام شود.
رضا روان دیگر ساکن این روستاست که از مسئولان می خواهد کاری جدی برای نجات روستا از شن های روان کنند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان که مدتی قبل از پروژه های آبخیزداری در حوالی همین منطقه بازدید داشت سری هم به این روستا زد.
مهدی رجبی تصریح کرد: در حاشیه روستا نهال کاری انجام شده است و احداث کمربند سبز نیز در روستا عملیاتی خواهد شد.
وی عنوان کرد: با توجه به ضرورت حفظ روستا و ادامه زندگی ساکنان قرار بود مالچ پاشی در این روستا انجام شود اما چون بارگیری نشده تاکنون این امر در این روستا تحقق نیافته است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان می گوید که برای این روستا در سه مرحله کوتاه مدت ،میان مدت و بلند مدت پروژهایی تعریف خواهد شد.
رجبی زاده درحالی از احداث باد شکن، نهالکاری و مالچ پاشی بزودی در این روستا خبر می دهد که باید پیگیر بود چرا تاکنون چنین اقداماتی در این روستا انجام نشده است؛ موضوعی که به سراغ هرکدام از متولیان برویم مشکل کمبود اعتبار را مطرح می کنند.
هفدهمین روستای خالی از سکنه شهرستان؟
فرماندار ریگان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در صورتی که برای این روستا اقداماتی صورت نگیرد به هفدهمین روستای خالی از سکنه در اثر شن های روان افزوده خواهد شد.
امین باقری با بیان اینکه روستای رستم آباد چاه ملک در محاصره شن های روان قرار دارند اظهارداشت: خانوارهای این روستا در حال مهاجرت به سایر نقاط شهرستان هستند.
دستکم ۵۰ میلیارد ریال اعتبار
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ریگان نیز وسعت نهالی کاری انجام شده در بالادست روستا را ۱۲۰ هکتار عنوان کرد.
مجید امیرزاده در عین حال تصریح کرد: با توجه به اینکه این نقطه یکی از کانون های بحران فرسایش بادی در شرق استان به شمار می رود تاکنون نهال کاری در این منطقه جواب نداده است.
وی افزود: نقاط وسیع و کمبود اعتبار باعث هجوم شن های روان به این روستا شده است.
رییس اداره منابع طبیعی ریگان همچنین از احداث ۱۰ کیلومتر بادشکن غیرزنده و ۱۲کیلومتر تله رسوب گیر در دستور کار خبر داد و گفت: برای جلوگیری از هجوم شن های روان و نهال کاری دستکم ۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
براساس گزارش ها ریگان بعد از خوزستان دومین نقطه کانون بحران فرسایش بادی در کشور شناخته شده است.