شکلات سیاه 5اسفند-93
شکلات علاوه بر لذت بخش بودن فوقالعاده اش، خواص تغذیهای هم دارد. خصوصاً شکلات سیاه.در مصرف شکلات، سلیقه فرانسویها متفاوت از مردم بقیه کشورهاست چرا که 30درصد از شکلات مصرفی فرانسویها، شکلات سیاه است، در حالی که مصرف این نوع شکلات در سایر کشورها تنها 5درصد است.علاوه بر علاقه به مصرف شکلات سیاه، شکلات ورقهای چهارمین خوراکی عمده در بازار مواد غذایی فرانسه محسوب میشود. مصرف متوسط روزانه، فقط در مورد شکلات ورقه ای، برای کودکان 5/3 گرم و برای بزرگسالان 6/5 گرم است.
شکلات علاوه بر لذت بخش بودن فوقالعاده اش، خواص تغذیهای هم دارد. خصوصاً شکلات سیاه.در مصرف شکلات، سلیقه فرانسویها متفاوت از مردم بقیه کشورهاست چرا که 30درصد از شکلات مصرفی فرانسویها، شکلات سیاه است، در حالی که مصرف این نوع شکلات در سایر کشورها تنها 5درصد است.علاوه بر علاقه به مصرف شکلات سیاه، شکلات ورقهای چهارمین خوراکی عمده در بازار مواد غذایی فرانسه محسوب میشود. مصرف متوسط روزانه، فقط در مورد شکلات ورقه ای، برای کودکان 5/3 گرم و برای بزرگسالان 6/5 گرم است.
شکلات سیاه از خمیر کاکائو، کره کاکائو، شکر و عموماً لسیتین (که قابل
جایگزینی با کره کاکائو است) تهیه میشود.می توان با مطالعه
درشت مغذیهای تشکیل دهنده شکلات و مقدارشان در چارچوب تغذیه روزانه، محتوای شکلات
و نقشی را که میتواند در عملکرد بدن ما بازی کند، مشخص کرد.
پروتئین شکلات در خمیر کاکائو یافت میشود، با این که مقدارش بسیار ناچیز است، در تامین سهم پروتئین روزانه نقش دارد.
لیپیدها در ماده چرب شکلات وجود دارند. آنها از کره کاکائو که در خمیر کاکائو وجود دارد، حاصل شدهاند. کیفیت لیپیدها و ترکیب اسیدهای چربشان بسته به درصد کاکائو و وجود داشتن یا وجود نداشتن شیر متفاوت است. کلسترول که در چربیهای حیوانی به مقدار فراوانی وجود دارد، در کره کاکائو میزانش بسیار اندک است.
در شکلات سیاه، مقدار چربی بسیار کمتر است زیرا شیر ندارد. در بین دیگر چربیهای شکلات، فیتُسترول یافت میشود که در کاهش میزان کلسترول خون نقش دارد.
کربوهیدراتهای شکلات سیاه ناشی از شکر اضافه شده به آن است (شکلات سیاه با 70درصد کاکائو، حاوی 30درصد شکر است) و در خمیر کاکائو نیز اندکی شکر وجود دارد.
غالباً انواع شکلات میزان قند اندکی دارند، اما در شکلات سیاه این میزان بازهم کمتر است.
ضمناً، شکلاتها تعادل دیابت را برهم نمیزند. اگر به میزان منطقی مصرف شود، میتواند با اندازه شکر مجازش احساس لذت از شیرینی را بعد از غذا به افراد دیابتی بدهد.
شکلات سیاه که حاوی خمیر کاکائوست، از نظر وجود مواد مغذی نیز غنی است، از جمله: پلی فنول، منیزیم (206 میلی گرم/100 گرم)، فیبر (11 گرم/100 گرم)، فنیلتیلامین...
ضمناً شکلات سیاه سرشار از فیبر است زیرا در هر 100 گرمش به طور متوسط 5/7 تا 11 گرم فیبر وجود دارد، بر خلاف شکلات شیری که این مقدار 1/2 و شکلات سفید که 0.4 گرم است. خوب است بدانیم که میزان توصیه شده فیبرها، 30 تا 35 گرم در روز است.
میزیم در عملکرد خوب سیستمهای عصبی و انقباض ماهیچهها مشارکت دارد. شکلات سیاه با 70درصد کاکائو سرشار از منیزیم است چرا که در 100 گرم شکلات سیاه 206 میلی گرم منیزیم وجود دارد و این میزان حداقل 30درصد از میزان توصیه شده مواد مغذی را در برمی گیرد.
مقدار بیش از اندازه نمک باعث افزایش فشار خون میشود، بنابراین مصرفش را باید به 6 گرم در روز محدود کرد. مقدار نمک موجود درشکلاتها ناچیز است زیرا در 20 گرم شکلات با 70درصد کاکائو، 6/3 میلی گرم سدیم و در همین میزان شکلات با 40درصد کاکائو، به 6/8 گرم میرسد.
مس در ساختار هموگلوبین و سیستم ایمنی و ضد عفونی دخالت دارد و نقش یک آنتی اکسیدان را بازی میکند. مقدار قابل توجهی مس در شکلات سیاه با 70درصد کاکائو وجود دارد، در 20 گرم از این شکلات، 14درصد از میزان توصیه شده سدیم برای بدن، تامین میشود.
شکلات سرشار از پتاسیم هم هست، پتاسیم هم در پیشگیری از ابتلا به فشارخون بالا و حملات مغزی عروقی و هم پیشگیری از پوکی استخوان نقش دارد.
خواص شکلات سیاه تمام نشدنی است! شکلات سیاه با 70درصد کاکائو حاوی آهن، روی و سلنیوم است و در سهم غذایی توصیه شده مشارکت دارد اما ریزمغذیهای نام برده شده مقدار تقریباً کمتری دارند.
بنابراین از دیدگاه تغذیه ای، شکلات قابل توجه است، خصوصاً اگر حاوی خمیر کاکائو هم باشد زیرا در خمیر کاکائو مقدار زیادی پلی فنول وجود دارد؛ ضمناً از قدرت آنتی اکسیدانی بالایی هم برخوردار است.
شکلات سیاه حاوی تانین هم هست، تانین جزئی از پلی فنولها خصوصاً فلاون است. آنها مولکولهایی هستند که اثر آنتی اکسیدانی دارند: آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند، رادیکالهای آزادی که به بافتها آسیب میزنند و در نتیجه باعث عوارض قلبی میشوند. شکلات سیاه با تامین 13 تا 20 درصدی سهم روزانه پلی فنول، محافظت از سیستم قلب عروقی را تضمین میکند.
فواید شکلات سیاه در زمینه روانی هم شناخته شده است، این خوراکی استثنایی که تمام شور و هیجانات را برمیانگیزد، به خاطر آثار مثبتش بر سلامتی حسابی معروف شده!
پروتئین شکلات در خمیر کاکائو یافت میشود، با این که مقدارش بسیار ناچیز است، در تامین سهم پروتئین روزانه نقش دارد.
لیپیدها در ماده چرب شکلات وجود دارند. آنها از کره کاکائو که در خمیر کاکائو وجود دارد، حاصل شدهاند. کیفیت لیپیدها و ترکیب اسیدهای چربشان بسته به درصد کاکائو و وجود داشتن یا وجود نداشتن شیر متفاوت است. کلسترول که در چربیهای حیوانی به مقدار فراوانی وجود دارد، در کره کاکائو میزانش بسیار اندک است.
در شکلات سیاه، مقدار چربی بسیار کمتر است زیرا شیر ندارد. در بین دیگر چربیهای شکلات، فیتُسترول یافت میشود که در کاهش میزان کلسترول خون نقش دارد.
کربوهیدراتهای شکلات سیاه ناشی از شکر اضافه شده به آن است (شکلات سیاه با 70درصد کاکائو، حاوی 30درصد شکر است) و در خمیر کاکائو نیز اندکی شکر وجود دارد.
غالباً انواع شکلات میزان قند اندکی دارند، اما در شکلات سیاه این میزان بازهم کمتر است.
ضمناً، شکلاتها تعادل دیابت را برهم نمیزند. اگر به میزان منطقی مصرف شود، میتواند با اندازه شکر مجازش احساس لذت از شیرینی را بعد از غذا به افراد دیابتی بدهد.
شکلات سیاه که حاوی خمیر کاکائوست، از نظر وجود مواد مغذی نیز غنی است، از جمله: پلی فنول، منیزیم (206 میلی گرم/100 گرم)، فیبر (11 گرم/100 گرم)، فنیلتیلامین...
ضمناً شکلات سیاه سرشار از فیبر است زیرا در هر 100 گرمش به طور متوسط 5/7 تا 11 گرم فیبر وجود دارد، بر خلاف شکلات شیری که این مقدار 1/2 و شکلات سفید که 0.4 گرم است. خوب است بدانیم که میزان توصیه شده فیبرها، 30 تا 35 گرم در روز است.
میزیم در عملکرد خوب سیستمهای عصبی و انقباض ماهیچهها مشارکت دارد. شکلات سیاه با 70درصد کاکائو سرشار از منیزیم است چرا که در 100 گرم شکلات سیاه 206 میلی گرم منیزیم وجود دارد و این میزان حداقل 30درصد از میزان توصیه شده مواد مغذی را در برمی گیرد.
مقدار بیش از اندازه نمک باعث افزایش فشار خون میشود، بنابراین مصرفش را باید به 6 گرم در روز محدود کرد. مقدار نمک موجود درشکلاتها ناچیز است زیرا در 20 گرم شکلات با 70درصد کاکائو، 6/3 میلی گرم سدیم و در همین میزان شکلات با 40درصد کاکائو، به 6/8 گرم میرسد.
مس در ساختار هموگلوبین و سیستم ایمنی و ضد عفونی دخالت دارد و نقش یک آنتی اکسیدان را بازی میکند. مقدار قابل توجهی مس در شکلات سیاه با 70درصد کاکائو وجود دارد، در 20 گرم از این شکلات، 14درصد از میزان توصیه شده سدیم برای بدن، تامین میشود.
شکلات سرشار از پتاسیم هم هست، پتاسیم هم در پیشگیری از ابتلا به فشارخون بالا و حملات مغزی عروقی و هم پیشگیری از پوکی استخوان نقش دارد.
خواص شکلات سیاه تمام نشدنی است! شکلات سیاه با 70درصد کاکائو حاوی آهن، روی و سلنیوم است و در سهم غذایی توصیه شده مشارکت دارد اما ریزمغذیهای نام برده شده مقدار تقریباً کمتری دارند.
بنابراین از دیدگاه تغذیه ای، شکلات قابل توجه است، خصوصاً اگر حاوی خمیر کاکائو هم باشد زیرا در خمیر کاکائو مقدار زیادی پلی فنول وجود دارد؛ ضمناً از قدرت آنتی اکسیدانی بالایی هم برخوردار است.
شکلات سیاه حاوی تانین هم هست، تانین جزئی از پلی فنولها خصوصاً فلاون است. آنها مولکولهایی هستند که اثر آنتی اکسیدانی دارند: آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند، رادیکالهای آزادی که به بافتها آسیب میزنند و در نتیجه باعث عوارض قلبی میشوند. شکلات سیاه با تامین 13 تا 20 درصدی سهم روزانه پلی فنول، محافظت از سیستم قلب عروقی را تضمین میکند.
فواید شکلات سیاه در زمینه روانی هم شناخته شده است، این خوراکی استثنایی که تمام شور و هیجانات را برمیانگیزد، به خاطر آثار مثبتش بر سلامتی حسابی معروف شده!