گزیده ها قسمت پنجم

گزیده ها  قسمت پنجم17   اسفند -94
خبر ويژه 
آش نخورده و دهان سوخته نتيجه توافق شتابزده و به هر قيمت
يک روزنامه زنجيره اي اذعان کرد مشکل ايجاد شده برسر برقراري مجدد سوئيفت و همکاري بانک هاي اروپايي با ايران، بر سر محتواي توافق هسته اي است.
    
روزنامه هفت صبح مي نويسد: در حدود يک ماه است که خبرهاي مربوط به برقراري مجدد سوئيفت منتشر شده و هر روز يک اظهارنظر جديد منتشر مي شود. از يک طرف گروهي همچنان بر اين موضع پافشاري مي کنند که اتصال سوئيفت همچنان برقرار نشده و بانک هاي ايراني توانايي برقراري ارتباط با بانک هاي خارجي را ندارند. از سوي ديگر، مقام هاي دولتي همه اين انتقادها را رد مي کنند و يا بعضاً از برقرار بودن سوئيفت خبر مي دهند و يا مشکل را در جاي ديگري مي دانند. سوئيفت (SWIFT) همان جامعه جهاني ارتباطات مالي بين بانکي است که با تفاهم و توافق 239 بانک از پانزده کشور اروپايي و آمريکاي شمالي پا گرفته و فراگير شده است. در واقع اين جامعه بين المللي مالي سبب مي شود تا همه بانک هاي کشورهاي جهان با يکديگر ارتباط و مبادله داشته باشند. با سوئيفت به عنوان مثال شما در کشور ايران از حساب خودتان مبلغي را به هر بانک دلخواه عضو سوئيفت در ساير نقاط جهان در ظرف مدت کوتاهي جابه جا مي کنيد. همچنين کليه مبادلات مالي و اعتباري نيز از طريق سوئيفت امکان پذير است.
    
در کنار واژه سوئيفت که اين روزها زياد مي شنويم، واژه ديگري به نام ال سي (LC) نيز از زبان بسياري فعالان اقتصادي شنيده مي شود. «ال سي» در واقع اسنادي تعهدي از بانک است که به خريدار و فروشنده داده مي شود. به زبان ساده تر، با استفاده از «ال سي» تعهد مي شود که ميزان پرداختي خريدار به فروشنده به موقع و با مبلغ صحيح به دست فروشنده خواهد رسيد. هر زمان که خريدار قادر به پرداخت مبلغ خريد نباشد، بانک موظف است باقي مانده يا تمام مبلغ خريد را بپردازد.
    
در واقع افرادي که مبادلات تجاري جهاني انجام مي دهند، نياز به باز کردن «ال سي» در بانک هاي بين المللي دارند. دليل ماجرا هم اين است که ال سي تضمين بين المللي داد و ستد جهاني است که از طريق تضمين حقوقي دو طرف خريدار و فروشنده، بانک ها تقبل به داد و ستدها و مبادلات مي کنند. باز هم به زبان ساده تر مي توان به آن گفت بيمه نامه داد و ستد بين الملل بانکي! ماجرا از اينجا تغيير فاز مي دهد. سوئيفت در واقع نوعي ارسال پيغام جهاني بانک ها به يکديگر است و براي باز کردن «ال سي» نياز به برقراري سوئيفت است تا بتوان «ال سي» در کشورهاي ديگر اجرايي شود. پس يکي از اهميت هاي اساسي برقرار شدن سوئيفت براي فعالان اقتصادي، گشايش «ال سي» است.
    
اين روزنامه خاطرنشان کرد: «نکته مهم، عدم اعتماد بانک هاي خارجي به مبادله با ايران است که آن هم به دو دليل ناشي مي شود. اولاً در مبادلات بين المللي زماني که ارتباط يک کشور با سوئيفت براي مدت زماني قطع مي شود، بانک هاي کشورهاي ديگر براي برقراري ارتباط مجدد مدتي تامل مي کنند. نکته دوم نيز آن است که در يکي از بندهاي برجام به واژه «برگشت پذيري فوري تحريم ها در صورت عدم رعايت مفاد عهدنامه توسط ايران» اشاره شده است. همين لغت «برگشت پذيري فوري» باعث تعلل بسياري از بانک هاي خارجي در همکاري با بانک هاي ايراني شده است. آنها همچنان در اين گمانه زني هستند که ممکن است ناگهان به دلايلي تحريم ها بازگردد، در آن وقت آنها موظف خواهند بود به صورت فوري ارتباطات بانکي خود با ايران را قطع کنند. حالافرض کنيد در همين بازه زماني آنها تعهدات گسترده مالي با ايران برقرار کرده باشند که در اين صورت هم بايد آنها را متوقف کنند و هم خسارت آن را بپردازند
    
يادآور مي شود در طول ماه هاي منتهي به تدوين و اجراي توافق برجام، منتقدان بارها نسبت به خطر نهفته در عبارت بازگشت پذيري فوري تحريم ها هشدار دادند اما نه تنها با بي توجهي برخي مسئولان دولتي بلکه حتي با توهين و اهانت نسبت به صاحب نظران و کارشناسان که آنها را مزدور، بي شناسنامه، بي سواد، همسو با نتانياهو، کاسبان تحريم و... مي خواندند، مواجه شدند.
    
برخي مقامات وزارت خارجه اذعان کرده اند که همکاري بين بانکي با اروپا همچنان دچار مشکل است اما آن را احتياط بي جا توصيف کرده اند. چندي پيش يک بانک اروپايي از سوي آمريکايي ها به 9 ميليارد دلار جريمه به خاطر همکاري با ايران محکوم شد و اين در حالي است که دولت يازدهم در طول 30 ماه گذشته به شکل فزاينده در مسير انفعال و هسته اي زدايي(!) و امتياز دهي گام برمي داشت.
    
يادآور مي شود کارشناسان و رسانه هاي غربي نيز بارها تصريح کرده بودند آمريکا با نوع مهندسي متن در برجام- به تعبير تايم «سرهم بندي کلمات» درصدد است ريسک سرمايه گذاري و همکاري اقتصادي با ايران را بالانگه دارد.
    
در حالي که در طول 2 سال گذشته مقامات دولت آمريکا مي گفتند توافق نکردن بهتر از توافق بد است، برخي مقامات دولتي و وزارت خارجه، منطق هر توافقي بهتر از عدم توافق است را سرلوحه گفتار و رفتار خويش کردند و به ويژه که براي برخي از آنها انتخابات مهم تر از منافع ملي بود.
خبر ويژه 
خوش بيني به آمريكا مانع بدعهدي در لغو تحريم ها نشد
تداوم سايه تحريم ها مانع برقراري ارتباط مالي بين بانک هاي اروپايي و ايراني شده است. اين موضوعي است که مقامات ارشد دولتي به آن اذعان مي کنند.
    
به گزارش رجانيوز با گذشت قريب 50 روز از اجرايي شدن برجام واقعيت ها و ضعف هاي ساختاري روز به روز خود را بيشتر نشان داده و اين روزها ديگر نشانه اي از ذوق زدگي هاي ابتدايي ديده نمي شود. از جمله انتقادهاي جدي و دقيق منتقدان توافق هسته اي به تيم مذاکره کننده عدم توجه به ساختار پيچيده تحريم ها بود؛ به اين معني که تحريم ها به حدي گسترده و در هم تنيده اند که براي بي اثر کردن آنها، صرفاً نمي توان به تعليق بخشي از آنها اکتفا کرد؛ زيرا در اين صورت تحريم ها از مسيرهاي ديگر و به شکل هاي مختلف خود را بازتوليد خواهند کرد، اما اين موضوع هيچ وقت آن طور که بايد و شايد مورد توجه تيم مذاکره کننده کشورمان قرار نگرفت و نهايتاً به آنجا ختم شد که در توافق نهايي بسياري از تحريم ها کماکان پابرجا باقي مانده است.
    
برهمين اساس باقي ماندن ساختار تحريم ها و لغو نشدن بسياري از آنها در زمان فعلي منجر به تاخير در اجراي برجام شده و طرف مقابل از اجراي تعهدات خود به بهانه هاي مختلف سرباز مي زند؛ موضوعي که در رابطه با پايان نيافتن تحريم هاي بانک هاي اروپايي و عدم تسهيل مبادلات مالي- بانکي، با وجود سپري شدن حدود 50 روز از اجرا شدن برجام، صداي برخي از حاميان پروپاقرص توافق هسته اي در داخل کشور را نيز درآورده است.
    
در همين راستا علي اکبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي در گفت وگو با العربي الجديد درباره اجرايي شدن توافق هسته اي گفت: تاخيري در طرف مقابل هست که مسئوليتش هم با خودش است. هيچ مانع مشخصي وجود ندارد اما منظورم اينجا، تاخيرشان در اجراي برخي نقاط به شکل کامل است. تا الان برخي بانک هاي بزرگ اروپايي تحريم هايشان را به طور کامل پايان نداده اند چرا که قبلاً تعهد داده که با ايران مراوده تجاري نداشته باشند. ما هنوز منتظر هستيم که وزارت خارجه ايران با اتحاديه اروپا تماس بگيرد و اين بحران را حل کند.
    
همچنين محمدجواد ظريف در مصاحبه با خبرگزاري ايسنا گفت: آمريکا بايد تعدادي تحريم را روي کاغذ لغو مي کرد که انجام دادند اما اين يک روند است و بايد ببينيم آن چه در روي کاغذ لغو کردند در عمل هم کمک مي کند تحريم ها برداشته شود يا خير. البته اين روند مقداري کند بوده است.
    
وزير امور خارجه در ادامه گفت: فکر مي کنم روند اجراي برجام بد نبوده است اما آن قدر هم که ايجاد اعتماد کند، جدي نبوده است. شايد مقداري از اين مسئله به خاطر مجموعه تار عنکبوتي تحريم ها است که آمريکايي ها دور خود تنيده اند و الان خودشان هم در اين تار عنکبوت گير کرده اند.
    
علي لاريجاني رئيس مجلس نيز در ديدار با وزير امور خارجه روماني با اشاره به اجرايي نشدن تعهدات طرف غربي در برجام مي گويد: مدتي است که از امضاي توافق نامه هسته اي مي گذرد و در اين مدت ايران به تمام تعهدات خود عمل کرده، اما متاسفانه هنوز از طرف مقابل اين تعهدات به طور کامل اجرايي نشده است. پيش زمينه انجام مراودات اقتصادي و تجاري ميان ايران و کشورهاي ديگر، تسهيل در مبادلات و امور بانکي است که اين امر هنوز در حد مطلوب صورت نگرفته و اميدوارم که اين مشکل هر چه سريع تر برطرف شود.
    
علت تاخير در آغاز همکاري هاي مالي بانک هاي اروپايي با بانک هاي ايران و عدم تسهيل تراکنش هاي بانکي و اقتصادي را بايد در باقي ماندن بسياري از تحريم هاي ايالات متحده آمريکا دانست که به موجب آن نقل و انتقالات مالي بانک هاي ايران همچنان داراي محدوديت مي باشد.
    
در همين ارتباط براساس قانون NDAA دسترسي به دلارهاي نفتي براي ايران ممکن نمي باشد و بانک مرکزي ايران نمي تواند از حساب هاي دلاري خود بهره ببرد؛ در کنار تحريم بانک مرکزي، آمريکا کشورهاي ديگر را تهديد کرده بود که اگر در تراکنش هاي مالي مرتبط بانفت ايران مشارکت داشته باشند، موسسات مالي و حتي بانک مرکزي آنها را تحريم خواهد کرد.
    
همچنين به علت لغو نشدن قانون تحريمي IFCA بند 1247 (d) در برجام، درآمدهاي نفتي ايران همچنان در تحريم باقي مانده است؛ لذا ايران قادر به فروش نفت خود خواهد بود. اما درآمد حاصل از آن را نمي تواند به طور مستقيم وارد چرخه بانکي خود کند که خود مراودات اقتصادي را دشوار خواهد کرد. البته ناگفته نماند که بند 1247 (e) از قانون IFCA هم که در ارتباط با تحريم درآمدهاي گازي مي باشد کماکان پابرجا است؛ يعني مشابه وضعيت درآمدهاي حاصل از فروش نفت که مجدداً در فروش گاز طبيعي گريبان کشور را گرفته و تراکنش هاي بانکي مالي را دچار اخلال خواهد کرد.

سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با اعلام خبر وقوع یک مورد آتش سوزی در کارگاه کیف و کفش گفت: این حادثه خسارت مالی فراوانی به بار آورد.به گزارش مهر، سیدجلال ملکی درباره جزئیات حریق بزرگ کارگاه کیف و کفش در محدوده خیابان سعدی اظهار داشت: ساعت ۵:۳۷ صبح امروز وقوع یک مورد آتش سوزی در یک پاساژ تجاری واقع در خیابان سعدی، نرسیده به خیابان جمهوری به سازمان آتش نشانی اطلاع داده شد.وی افزود: با اعلام این خبر بلافاصله ۴ ایستگاه به محل حادثه اعزام شدند و با توجه به گستردگی آتش سوزی ۴ ایستگاه نیز بر حوالی و مجاورت مکان آتش سوزی مستقر شدند.ملکی ادامه داد: محل آتش سوزی یک ساختمان ۳ طبقه بود که ده ها کارگاه تولید کیف و کفش بر آن وجود داشت. حریق در طبقه سوم ساختمان و در یک واحد ۴۰ متری به وقوع پیوسته بود که طبق گفته شاهدان در ابتدا انفجار رخ داده و موجب تخریب سقف شده بود و متعاقب آن آتش سوزی به دیگر واحدها سرایت کرده بود.
سخنگوی سازمان آتش نشانی با اعلام اینکه نیروهای آتش نشان بلافاصله با تقسیم شدن به دو گروه، پیدا کردن کانون اصلی حریق را در دستور کار خود قرار داده و از سرایت شعله ها به دیگر واحدهای صنفی جلوگیری کردند، اظهار کرد: با توجه به گستردگی آتش و سرایت آن به سایر طبقات، آتشان نشانان از طریق راه پله و نردبان های هیدرولیکی اقدامات لازم برای کنترل و مهار شعله های آتش زا انجام دادند.
وی گفت: آتش نشانان همچنین موفق شدند یک کارگر ۴۵ ساله را نیز که به دلیل تخریب در و دیوار کارگاه صدمه دیده بود، نجات داده و تحویل عوامل اورژانس حاضر در محل حادثه دهند.ملکی با اعلام اینکه حریق شعله های آتش توسط ۴ ایستگاه آتش نشانی به صورت کامل مهار شد، افزود: این آتش سوزی خوشبختانه تلفات جانی در پی نداشت و خسارت مالی شدیدی را به بار آورد. در حال حاضر نیز کارشناسان علت یاب سازمان آتش نشانی در محل حادثه حضور دارند و در حال بررسی علت وقوع این حادثه هستند.
«وقتی چاشنی ادب و اخلاق و احترام و تواضع و گفتمان منطقی را با برخورد تند درهم می آمیزیم، امثال علی لاریجانی می شوند ضد اصولگرایی و چهره هایی از جبهه پایداری می شوند نماد اصولگرایی».این سخن را منصور حقیقت پورنماینده اصول گرای مجلس شورای اسلامی در تشریح دلایل شکست اصولگرایان در تهران در انتخابات مجلس دهم برزبان آورده و می گوید: بلندگوی اصولگرایی در چند سال اخیر در اختیار عده ای خاص قرار گرفت ولازم است از این به بعد این بلند گو در اختیار افراد شایسته باشد.عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس در ادامه این مطلب افزود: افراد شایسته اصولگرا در حاشیه ماندند و افرادی ماجرجو و تندرو به صحنه امدند و نباید از یاد برد که ذائقه مردم به طور کلی تندروی را نمی پسندند.حقیقت پور تصریح کرد: ارزیابی مردم این بود که اصولگرایان مخالف برجام هستند و به خاطر اقلیتی چوب را همه خوردند در حالی که باید عقلانیت و اعتدال را در گفتمان اصولگرایی محور قرار می دادیم.وی می گوید: نماد اصولگرایی زاکانی نیست، نماد اصولگرایی مرحوم مهدوی کنی بود و فرق بین این دو گفتمان بسیار زیاد است.حقیقت پور با بیان اینکه اصولگرایی نمی تواند بدون اخلاق و ادب باشد، گفت: وقتی چاشنی ادب و اخلاق و احترام و تواضع و گفتمان منطقی را با برخورد تند در هم می آمیزیم، امثال علی لاریجانی می شوند ضد اصولگرایی و چهره هایی از جبهه پایداری می شوند نماد اصولگرایی.نماینده اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس نهم تاکید کرد: قابل پیش بینی بود که نتیجه انتخابات به این شکل خواهد شد.
منبععصر ایران