مسیر عاشقی از کوچه عقلانیت می گذرد

 روانشناس تربیتی:
مسیر عاشقی از کوچه عقلانیت می گذرد   15 شهریور – 96
هردو مورد عاشقی وعقلانیت  در رژیم قرون وسطایی ولایت فقیه به زندان و دار پیوند زده شده است.
تهران - ایرنا - متخصص روانشناسی تربیتی گفت: عقلانیت می گوید ترجیح دادن منافع دیگران به منافع خود، عشق می آفریند و به عبارت دیگر راه عاشقی از عقلانیت می گذرد.


به گزارش خبرنگار معارف ایرنا، مهدی دوایی روز سه شنبه در جمع کارکنان خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) گفت: رابطه علت و معلولی در عشق یعنی این که منافع معشوق را بر منافع خود ترجیح دهیم و اگر یک پدر خود را به زحمت می اندازد و در ابتدای صبح برای اعضای خانواده خود نان گرم تهیه می کند، در واقع منافع خانواده را بر منافع خود ترجیح داده یا زنی که پرستاری از همسر خود را به عهده می گیرد، منافع همسر را بر منافع خود ترجیح داده که این ایثار و از خودگذشتگی به عشق آفرینی منجر می شود.
وی با بیان اینکه عشق یک مساله ای ساختنی است و بر اساس شانس واقع نمی شود، افزود: اگر می خواهیم هویت موفق عشق شکل بگیرد باید اولویت را به نیت و انگیزه افراد بدهیم و نباید به ظاهر قضاوت کنیم و لذا در چنین مواردی بهترین کار این است که بپرسیم تا به واقعیت دست پیدا کنیم.
دوایی همچنین گفت: کسی رشد عقلی دارد که رشد اخلاقی تابع آن باشد. یعنی چنین شخصی اولویت را به رابطه علت و معلولی می دهد و نه شانس و اقبال و به همین دلیل دیدن پدیده از نگاه مخاطب، اولویت دادن به نیت و انگیزه داشتن به عینیت است.
وی افزود: قصه های ما غصه دار می شود زمانی که به دیده های خود اولویت می دهیم و لذا بالابردن میزان سخن گفتن در میان اعضای خانواده به ویژه زن و شوهر یا صحبت کردن همکاران در اداره باعث می شود تا پدیده ها را به صورت واقعی ببینیم و از قضاوت بر اساس دیده ها خودداری کنیم.
این استاد دانشگاه افزود: اولویت دادن تنبیه های اصلاحی و جبرانی به جای تنبیه های کیفری نشانه رشد عقلی است و به صورت عقلانی عشق ایجاد می کند و لذا قهر کردن یا فریاد زدن دردی را دوا نمی کند و در آموزه های دینی نیز به شدت از قهر کردن نهی شده است و شاید بدترین تنبیه برای یک دانش آموز این باشد که معلم بگوید دیگر با تو کاری ندارم یعنی با او قهر می کند.
وی به نقل از اریک برن روانپزشک آمریکایی کانادایی و پدر تحلیل رفتار متقابل گفت: ایجاد آرامش و مدیریت روانی در زندگی هر انسانی به شش موضوع ارتباط دارد که این موضوع ها شامل تنهایی (تجربه تنهایی)، اوقات فراغت، فعالیت هدف دار، ورزش، شرکت در آئین ها و وقت گذاشتن برای انتقال صمیمیت است.
دوایی افزود: مسائل احساسی مانند برکه ای است که آبی به آن وارد و از آن خارج شود و گرنه تبدیل به مرداب خواهد شد و در مسائل احساسی نیز باید بتوانیم حتی دلخوری هایمان را بیان کنیم و اگر بتوانیم احساسمان را به دیگران منتقل کنیم، احساس دیگران نیز به ما منتقل می شود و از قدیم گفته اند پرنده خوشبختی در دستان کسی آرامش می گیرد که آن را به چنگ خود نگیرد.
فراهنگ ** 1003 ** خبرنگار: محمدرضا جعفرملک * انتشار: امید غیاثوند