احتمال افزایش نرخ بیکاری استان گلستان در پساسیل

احتمال افزایش نرخ بیکاری استان گلستان در پساسیل18خرداد-98
فاجعه سیل  و مصیبت سیل زدگان فراموش شده  استان گلستان کم بود که اکنون بحران بیکاری پس از پسا سیل هم افزوده شده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان گفت: پس از وقوع سیل احتمال دارد بین یک تا دو درصد به نرخ بیکاری استان گلستان افزوده شود.

احتمال افزایش نرخ بیکاری استان گلستان در پساسیل
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، کارگران قشر زحمتکش جامعه هستند که گرچه در دهک‌های پایین جامعه امرار معاش می‌کنند ولی  سربلند هستند و در زندگی آبرومندانه گام برمی دارند.
طوریکه در دوران دفاع مقدس نیز بخشی اعظمی از شهدا، ایثارگران و رزمندگان ما را جامع کارگران تشکیل می‌دهند و علاوه بر آن در آن دوران که شرایط زندگی از نظر اقتصادی بسیار سخت بود کارگران با تلاش شبانه‌روزی خود چرخ اقتصاد و تولید کشور را نیز به گردش در می آوردند.
سیل در استان گلستان گرچه باعث شد که بسیاری از منازل و مشاغل کارگران خسارت ببینند اما این جامعه کارگری در حوزه امداد رسانی به سیل زدگان نیز در صف مقدم بودند و همچون دوران دفاع مقدس برای کمک به مردم به شکل داوطلبانه پیشقدم شدند.
بسیاری از کیسه‌هایی که به منظور محافظت از شهر و روستا در حاشیه کانال و رودخانه‌ها روی هم گذاشته شد بر دوش این کارگران با یک اقدام جهادی و کمک به همنوع حمل شد.
با همه‌ تلاش‌ها امروز مخاطرات ناشی از سیل به پایان رسیده و کارگران آسیب دیده از سیل که منزل و مشاغل خود را از دست دادند چشم‌انتظار تدابیر مسؤولان نظام برای حل مشکلات و دغدغه‌های خود هستند.
در همین راستا گفتوگویی را با «سعید مازندرانی»، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان داشتیم تا از آخرین اقدامات انجامشده در بخش جامعه کارگری مطلع شویم که در ادامه از نظر میگذرانید؛
*برخورداری 4 هزار کارگر سیلزده گلستانی از بیمه بیکاری
فارس: دولت اعلام کرده بود کارگران مناطق سیلزده مشمول بیمه بیکاری میشوند؟
مازندرانیبله همینطوره، کارگران مناطق سیلزده مشمول دریافت بیمه بیکاری میشوند و در این راستا آن دسته از کارگرانی که بیمه تأمین اجتماعی بودند و سابقه بیمه داشتند بیمه بیکاری دریافت میکنند که تاکنون 2 هزار و 370 نفر مراجعه کردند و از این تعداد تاکنون یک هزار و 500 نفر بیمه بیکاری دریافت کردند و پرداخت به سایرین در حال انجام است و به مراجعات جدیدی نیز پاسخ داده میشود و مشکلی برای پرداخت بیمه بیکاری به افراد تحت پوشش بیمه وجود ندارد.
همچنین هیئت دولت برای کارگران مناطق سیلزده که هیچگونه سابقه بیمهاینداشتند و به صورت روزمزد در بخشهای مختلف مشغول به کار بودند مصوبهای را در دست تدوین دارد که براساس آن 37 هزار نفر از کارگران مناطق سیلزده کشور بهمدت 100 روز از بیمه بیکاری برخوردار شوند.
ما منتظر ابلاغ مصوبه و تأمین اعتبار هستیم و بهزودی در راستای این مصوبه حدود 4 هزار نفر از کارگران سیلزده گلستانی که تحت پوشش بیمه نیستند به مدت 100 روز از بیمه بیکاری برخوردار میشوند.
پیشنویس مصوبه از هئیت دولت برای بازنگری و ارائه نظر به استان داده شد و ما نظرات تکمیلی را دادیم و منتظر هستیم که به استان ابلاغ شود.
با توجه به اینکه این دسته از کارگران هیچ گونه پرداخت بیمهای نداشتند و صندوق بیمه تأمین اجتماعی متعلق به افرادی است که عضو صندوق تأمین اجتماعی هستند ما از لحاظ قانون مجاز به پرداخت بیمه بیکاری به افراد غیربیمهای تأمین اجتماعی نیستیم اما برای کل کشور برای 37 هزار نفر کارگر سیلزده غیربیمهای در نظر گرفته شده است و در گلستان از ابتدای فروردینماه که سیل آمده به مدت 100 روز از بیمه بیکاری برخوردار میشوند.

فارس: برخی از کارگران از عدم پرداخت بیمه بیکاری و کُندی در روند پرداختها گلهمند هستند.
مازندرانیفرایند کار تشکیل پرونده، افتتاح حساب در بانک و تأمین اعتبار در سیستم است لذا ممکن است واریز بیمه بیکاری حدود 20 روز تا یک ماه طول بکشد که تاکنون نیز برخی کارگران سیلزده دریافت کردند و برای برخی دیگر نیز فرایند دریافت بیمه بیکاری در حال انجام است.
هر کارگر تحت پوشش بیمه که برای دریافت بیمه بیکاری مراجعه کرده و کارفرمای آن تعطیلی کارگاه را تأیید کند برای دریافت بیمه بیکاری مشکلی ندارند اما برای کارگران سیلزده غیربیمهای منتظر مصوبه هیئت وزیران هستیم.
* نمیتوان آمار دقیقی از بیکاری ناشی از سیل اعلام کرد
فارس: سیل چه آسیبی به بخش کارگری و واحدهای تولیدی وارد کرد؟
مازندرانیسیل بیش از 100 هزار هکتار از زمین کشاورزی را خسارت زد و طبیعی است که کارگران فصلی و روزمزد که در اراضی کشاورزی مشغول به کار میشدند بعد از سیل به مدت 6 ماه بیکار شوند، همچنین در بخشهای دیگر اعم از قالیبافی، پرورش مرغ، ماهی، صنایع دستی و .. ممکن است یک الی دو تا 6 ماه بهدلیل از بین رفتن مواد اولیه و یا تعطیلی و آسیب کارگاه دچار بیکاری کوتاهمدت میشوند لذا نمیتوان آمار دقیقی از بیکاری ناشی از سیل را بیان کرد اما طی بررسی میدانی انجامشده، برآورد میشود 7 هزار گلستانی به طور موقت بیکار شوند.
امید است با شروع فصل کشت دوم کشاورزی و تأمین امکانات برای واحدهای کارگری و کارخانجات بخش زیادی از افراد بیکار شده مجدد به کار برگردند اما باید گفت سیل به بخش اشتغال استان تا حدودی آسیب وارد کرده است.

فارس: واحدهای تولیدی آسیبدیده از سیل در چه وضعیتی قرار دارند؟
مازندرانیاکثر واحدهای سیلزده در حال تعمیر و بازسازی هستند و در شهرک صنعتی آققلا از 120 واحد تولیدی آسیبدیده از سیل، 100 واحد مشغول به کار شدند و تنها 20 واحد بهدلیل تعمیر و بازسازی هنوز به چرخه تولید بازنگشتند اما نیروها در آن مشغول به کارند.
بیکاری دائم ناشی از سیل به صورت گسترده وجود دارد اما به طور قطع سیل در بحث اشتغال سال 1398 تأثیر منفی خواهد داشت.
بیش از 70 واحد تولیدی، 90 واحد مشاغل خانگی و 130 تعاونی زیرمجموعه ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در استان گلستان بر اثر سیل خسارت دیدند و خسارتهای ناشی به این بخشها 40 میلیارد تومان برآورد میشود البته با احتساب خسارتهای سیل به بخش صنعت، کشاورزی و ... آمار بیش از این میزان خواهد بود.

فارس: نرخ بیکاری استان گلستان در چه وضعیتی قرار دارد؟
مازندرانیما باید منتظر بمانیم در فصل خرداد آمار فصل بهار اشتغال استان از طریق مرکز آمار اعلام شود اما به اعتقاد بنده پس از وقوع سیل احتمال دارد بین یک تا دو درصد به نرخ بیکاری استان گلستان افزوده شود.

فارس: سیلزدگان از بروکراسی اداری گلهمند هستند آیا اقداماتی برای کم کردن پیچوخم اداری برای مردم سیلزده در دستور کار قرار گرفته است؟
مازندرانیما در بحث بیمه بیکاری بدون حضور افراد این کار را انجام میدهیم و پرداخت بیمه بیکاری بدون نیاز به مراجعه حضوری کارگر در حال انجام است و با مکاتبه و ارسال کد بیمه کارگر از سوی کارفرما برای دریافت بیمه بیکاری اقدام میشود.
یک هزار و 250 تسهیلات بازنشستگان کشوری داشتیم که با داشتن نام و نام خانوادگی و کد ملی این افراد برای جبران خسارت وسایل زندگی به حساب آنها واریز شده است و بیش از یک هزار و 500 وام برای آسیبدیدگان بخش تعاون و کارگری اختصاص یافته که اعطای آن در حال انجام است.
سعی ما این است که در کمترین زمان و کمترین بروکراسی اداری خدمات را به سیلزدگان اختصاص دهیم.

فارس: آیا پس از وقوع سیل برنامهای برای توانمندسازی واحدهای آسیبدیده دارید؟
مازندرانیسیل به استان گلستان آسیب جدی وارد کرده است و امری ناخواسته اتفاق افتاده و تبعات و آسیبهای بسیاری در بخشهای اقتصادی، اجتماعی و ... داشته است در عین حال همبستگی و همدلی مردم و مسؤولان دستگاههای اجرایی قابل تحسین بود اما نیاز است تلاشها در رفع مشکلات سیلزدگان مضاعف شود.
درصد هستیم پس از وقوع سیل در راستای توانمندسازی و احیای واحدهای اقتصادی استان گلستان قدمهای  مثبتی برداریم.
*وجود 400 هزار هزار کارگر در گلستان
فارس: چند کارگر در استان گلستان در حال فعالیت هستند؟
مازندرانی: 247 هزار کارگر در استان گلستان بیمه تأمین اجتماعی هستند و حدود 150 هزار نفر کارگر گلستانی نیز ممکن است تحت پوشش بیمه نباشند و یا بیمههای عشایر روستایی باشند که در مجموع میتوان گفت حدود 400 هزار کارگر در استان گلستان وجود دارد.

فارس: امسال تعهد اشتغال استان چقدر است؟
مازندرانتعهد اشتغال در کشور برای یک میلیون و 90 هزار نفر مصوب شده است و احتمالاً سهمیه اشتغال استان بین 20 تا 22 هزار نفر خواهد بود و در کارگروه اشتغال بین دستگاههای استان توزیع خواهد شد و پیگیریهای لازم را برای تحقق آن در دستور کار قرار میدهیم.
متأسفانه سیل در روند اشتغال استان کندی ایجاد کرده است و ممکن است نرخ بیکاری گلستان در بهار یک الی دو درصد افزایش یابد اما فرایند بازسازی و ساختوسازها نیروی کار زیادی را میطلبد و با کشت دوم نیز میزان اشتغال در استان به ویژه بخش کشاورزی افزایش مییابد.

فارس: بنا بود طرح اشتغال عمومی در مناطق سیلزده اجرایی شود در این خصوص بیشتر توضیح دهید؟
مازندرانیاشتغال عمومی مصوبه هیئت دولت است و هنوز نحوه اجرای آن برای استان ابلاغ نشده است که در این بخش 4 هزار نفر برای استان گلستان در نظر گرفته شده است که کارگران مناطق سیلزده به مدت 6 ماه در لایروبی، بازسازی، مزارع، زیباسازی شهر و ... استفاده شوند و با تأیید فرمانداری به صورت ماهانه حقوق دریافت میکنند.

فارس: برخی مسؤولان معتقدند آمارهای اشتغال واقعی نیست.
مازندرانیاین مسألهمربوط به کل کشور است اما چیزی که مشخص است روند کاهش نرخ بیکاری استان ما از سال 1395 تا سال 1397 به مقدار دو و نیم تا سه درصد کاهش پیدا کرده است این کار آماری توسط مرکز آمار ایران است که ما هیچ دخالتی در آن نداریم.
همچنین تسهیلات و اقدامات خوبی که طی سالهای اخیر برای بنگاههای اقتصادی انجام شده پایداری مشاغل را بیشتر کرده و همین مسأله موجب کاهش 10 درصدی میزان شکایت و اخراج  کارگری در سال 1397 نسبت به سال 1396 شده است و از طرفی افزایش بیمهشدگان تأمین اجتماعی نشان میدهد اقدامات مثبت برای اشتغالزایی انجام شده و در کنار آن برخی کارگران بهدلیل ناخواسته و یا بر اثر فشار اقتصادی به کارگاههای تولیدی از کار بیکار شدند.
در مجموع روند اشتغال در استان گلستان طی سالهای اخیر مثبت بوده است.