نوبت به دشمني با ايران كه رسيد ترامپ و ماكرون اختلافات را كنار گذاشتند


اوین نامه  کیهان 18 خرداد -98
نوبت به دشمني با ايران كه رسيد ترامپ و ماكرون اختلافات را كنار گذاشتند
مدعيان اصلاحات بخوانند
روساي جمهور آمريكا و فرانسه در كنفرانس خبري مشترك تاكيد كردند دو كشور «اهداف يكساني» در قبال ايران دارند و لازم است مذاكرات جديدي با ايران آغاز شود.
سرويس سياسي: اظهارات روساي جمهور فرانسه و آمريكا در كنفرانس خبري مشترك و همچنين مواضع اخير وزير خارجه آمريكا مبني بر وحدت راهبردي در قبال جمهوري اسلامي نشان از پروژه خزنده اي در راستاي تضعيف، محدودسازي و در صورت امكان متوقف كردن پيشرفت و توسعه جمهوري اسلامي و ايجاد مانع در عمق راهبردي و نفوذ منطقه اي ايران دارد؛ پروژه ضدايراني يا همان كارزار «فشار حداكثري» با سناريوي «پليس خوب و پليس بد» كه برخي مدعيان اصلاحات كه هنوز روياي برجام، ذهن خيال انديش آنان را نوازش مي دهد با غفلت از آن و سخن گفتن از لزوم مذاكره با اروپايي ها در هفته ها و ماه هاي گذشته، خواسته يا ناخواسته تكميل كننده پازل اين پروژه بوده اند.
اهداف مشترك
امانوئل ماكرون، رئيس جمهور فرانسه پنجشنبه هفته گذشته در كنفرانس خبري مشترك با ترامپ، رئيس جمهور آمريكا در پاريس بر همسو بودن اهداف دو كشور در قبال ايران تاكيد كرد.
به گزارش فارس، ماكرون در اين كنفرانس خبري گفت: «فكر مي كنم ما قطعا اهداف يكساني در قبال ايران داريم. چه كارهايي مدنظرمان است كه انجام دهيم؟ اول، مي خواهيم مطمئن شويم آنها به سلاح هسته اي دست پيدا نمي كنند، منظورم اين است تا سال 2025 ابزاري در اختيار داريم، مي خواهيم از آن فراتر برويم و به اطمينان كامل در درازمدت دست پيدا كنيم
ماكرون اضافه كرد: «دوم، ما مي خواهيم فعاليت آنها در زمينه موشك هاي بالستيك را كاهش دهيم. سوم، مي خواهيم فعاليت منطقه اي آنها را مهار كنيم
رئيس جمهور فرانسه برقراري صلح در منطقه را چهارمين هدف مشترك واشنگتن و پاريس خواند و گفت: «بنابراين، ما بايد با يكديگر اين چهار هدف را محقق كنيم
ماكرون در ادامه اذعان كرد اختلافات ميان آمريكا و كشورهاي اروپايي در قبال ايران به مسائل راهبردي مربوط نمي شود و دو طرف از لحاظ روش هاي محقق كردن اهداف خود در قبال ايران اختلاف دارند.
رئيس جمهور فرانسه گفت: «مسئله كليدي اين است و همه مباحثات ديگر، مسائل تكنيكي هستند. براي رسيدن به اين هدف لازم است مذاكراتي آغاز شود و فكر مي كنم اين همان چيزي است كه رئيس جمهور ترامپ آن را مطرح كرده است. لازم است مذاكرات جديدي را آغاز كنيم تا به اين اهداف دست پيدا كنيم
شايان ذكر است، فرانسه در ماه هاي بعد از روي كار آمدن ترامپ و قبل از خروج آمريكا از برجام، رهبري فشارهاي اروپا عليه برنامه موشكي و فعاليت هاي منطقه اي ايران را به عهده داشت. پاريس در مذاكرات هسته اي ايران و 1 نيز در كنار آمريكا نقش «پليس بد» را ايفا مي كرد.
ماكرون، اولين رئيس يك كشور اروپايي بود كه بعد از تهديدهاي ترامپ به خروج از توافق هسته اي، بحث «توافق مكمل برجام» با ايران براي دائمي كردن محدوديت هاي ايران در برجام را به ميان آورد.
اين كشور، در كنار انگليس و آلمان سه كشور اروپايي طرف برجام هستند كه بعد از خروج آمريكا از برجام نتوانسته اند به وعده هايشان براي تضمين عوايد اقتصادي ايران از اين توافق هسته اي عمل كنند. علاوه بر اين، سه كشور اروپايي با ادعاهاي آمريكا عليه ايران در زمينه هاي موشكي و منطقه اي همسو هستند.
ترامپ: با فرانسه اختلافي نداريم
رئيس جمهور آمريكا هم در اين كنفرانس با بيان اينكه تحريم ها عليه ايران قدرتمند بوده اند در اظهارنظري گستاخانه مدعي شد كه نمي خواهد ايران به يك «ملت درمانده» تبديل شود.
او با بيان اينكه فكر نمي كند با فرانسه درخصوص ايران اختلاف داشته باشد گفت: «فكر نمي كنم رئيس جمهور [فرانسه] بخواهد ايران سلاح هسته اي داشته باشد، من هم اين را نمي خواهم. همه ماجرا اين است. او هم نمي خواهد كه آنها سلاح هسته اي داشته باشند. من نمي خواهم آنها سلاح هسته اي داشته باشند و سلاح هسته اي هم نخواهند داشت
او در ادامه مدعي شد: «حالا كه اين گفته شد، بگذاريد ببينيم درباره ايران چه پيش مي آيد. وقتي كه من رئيس جمهور شدم-باور كردني نيست همين دو سال و نيم پيش بود، نه بيشتر- ايران يك دولت واقعي تروريست بود، البته هنوز هم هستند، اما آنها قهرمان هاي بلامنازع تروريسم بودند و اين چيز بدي است»
ترامپ افزود: «مي دانم كه آنها مي خواهند گفت وگو كنند و اگر بخواهند گفت وگو كنند، خوب است، ما هم گفت وگو مي كنيم، ولي يك چيزي كه نمي توانند داشته باشند، سلاح هسته اي است. فكر مي كنم رئيس جمهور فرانسه با اين مسئله كاملا موافق است. فكر مي كنم او هم موافق است كه آنها نبايد سلاح هسته اي داشته باشند
به گزارش خبرگزاري ها «كان كاگلين» تحليلگر سياسي در انگليس كه با «جان بولتون» مشاور امنيتي كاخ سفيد گفت وگو كرده بود به نقل از وي گفت دولت ترامپ به دنبال تغيير حكومت ايران نيست بلكه مي خواهد توافقي جديد را مورد مذاكره قرار دهد.
جدي نيست
روزنامه نيويورك تايمز به نقل از مقام هاي آمريكايي گزارش داد: پيشنهادهاي ترامپ براي مذاكره با ايران جدي نيست و او قصد دارد سياست دولت خود را جايي بين ديپلماسي و تهديد نظامي قرار دهد، بدون آنكه قصد عملي كردن هيچ يك را داشته باشد.
اين روزنامه نوشت: مقام هاي آمريكايي به نيويورك تايمز مي گويند ترامپ علاقه چنداني هم به آغاز يك روند واقعي ديپلماتيك و مذاكره با مقام هاي ايران نشان نمي دهد و در برابر ايده برگزاري مذاكرات پنهاني با ايران هم مقاومت كرده است.
بر اساس اين گزارش، يكي از گمانه زني هاي مقام هاي آمريكايي اين است كه راهبرد دو وجهي دولت ترامپ (پيشنهاد مذاكره-تهديد نظامي) تلاشي براي عقب راندن ايران از آغاز مجدد فعاليت هاي هسته اي اين كشور باشد.
پمپئو: هدفمان يكي است
در همين حال، پمپئو وزير امور خارجه آمريكا چهارشنبه هفته گذشته در گفت وگو با شبكه يورونيوز به اختلاف نظر اين كشور با اروپا بر سر ايران اشاره كرد و مدعي شد: «درست است كه ما با اروپايي ها در روش هاي جلوگيري از دستيابي ايران به سلاح هسته اي اختلاف نظر داريم اما هدف مان يكي است و به گمانم آمريكا و اروپا فهم مشترك بسيار خوبي نسبت به اين مسئله با يكديگر دارند
وزير خارجه آمريكا افزود: پيشنهاد گفت وگوي بدون پيش شرط با ايران چيز تازه اي نيست.
وي در ادامه گفت: رئيس جمهور ترامپ بيش از يك سال پيش گفته بود كه حاضريم بدون هيچ پيش شرطي با ايراني ها درباره رفتارهاي آنها و برنامه موشكي و هسته اي شان گفت وگو كنيم. اين چيز تازه اي نيست.
گفتني است مذاكره از نگاه دولت هاي آمريكا- هم دموكرات و هم جمهوري خواه- وسيله اي براي چيدن محصول فشارها است و نشستن پشت ميز مذاكره با آمريكايي ها يعني نقد كردن همان مواردي كه با فشار زمينه تحقق آن را فراهم كرده اند.
واكنش دستگاه ديپلماسي
محمد جواد ظريف وزير امور خارجه در واكنش به نشست روساي جمهور آمريكا و فرانسه در پيام توئيتري نوشت: «آمريكا كه با نقض قطعنامه 2231 شوراي امنيت از برجام خارج شده و يا متحدان اين كشور كه بند مربوط به عادي سازي روابط با ايران را نقض كرده اند، در جايگاهي نيستند كه تفسير خود از بند موشكي اين قطعنامه را به ديگران تحميل كنند، در حالي كه سيلي از سلاح ها را به سمت قاتلان مردم يمن سرازير مي كنند
سيد عباس موسوي، سخنگوي وزارت امور خارجه نيز در واكنش به اظهارات رئيس جمهور فرانسه در ديدار با ترامپ گفت: طرف هاي اروپايي تاكنون به رغم برخي سخنان و بيانيه هاي سياسي، در عمل به تعهدات خود ذيل برجام و تعهدات بعد از خروج غيرقانوني آمريكا از برجام ناتوان بوده و نتوانسته اند زمينه انتفاع كامل كشورمان طبق اين توافق چندجانبه را فراهم كنند.
موسوي افزود: در اين شرايط، آنها با طرح موضوعات فرابرجامي، نه تنها كمكي به حفظ برجام نمي كنند، بلكه زمينه بي اعتمادي بيشتر بين طرف هاي باقي مانده برجام را فراهم و آمريكا را به هدف خود در خروج غيرقانوني از برجام كه چيزي جز فروپاشي آن نبود، نزديك تر مي كنند.
وي ادعاهاي تكراري، بدون پشتوانه و متناقض رئيس جمهور آمريكا در اين ديدار را فاقد ارزش خواند و شايسته واكنش تازه ندانست.
محكوميت تحريم ها از سوي روسيه و چين
خبرگزاري روسي «تاس» گزارش داد، ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه و همتاي چيني وي «شي جين پينگ» در پايان نشست خود در مسكو با صدور بيانيه اي مشترك تحريم هاي يكجانبه واشنگتن عليه ايران را محكوم كردند.
دولت ژاپن روز پنجشنبه به صورت رسمي اعلام كرد «شينزو آبه» نخست وزير اين كشور 12 ژوئن (22 خرداد 98) به منظور ديدار و گفت و گو با مقامات جمهوري اسلامي ايران، به تهران سفر خواهد كرد.
قابل تامل آنكه روز جمعه بود كه «بنيامين نتانياهو»، نخست وزير رژيم صهيونيستي با «آبه شينزو»، نخست وزير ژاپن كه قرار است به زودي به تهران سفر كند تلفني گفت وگو كرد.
به نوشته رسانه هاي صهيونيستي «آبه»، بنيامين نتانياهو را در جريان سفر خود قرار داد و نتانياهو گفت كه لازم است دنيا فشار عليه ايران را حفظ كند.
ادعايي كه رنگ باخت
شايان ذكر است، ترامپ، ماكرون و پمپئو درحالي از موضع متحد اروپا و آمريكا بر سر مسئله هسته اي ايران سخن مي گويد كه برخي مدعيان اصلاحات در هفته و ماه هاي گذشته ادعا مي كردند بين آمريكايي ها و اروپايي ها شكاف ايجاد شده و اين شكاف رو به تعميق است. اصلاح طلبان كه مذاكره را مرهم همه دردهاي اقتصادي كشور گمان مي كردند، در همنوايي با برخي دولتمردان از اين مقدمه نادرست اين نتيجه نادرست را القا مي كردند كه بايد به سمت مذاكره و رايزني با اروپايي ها برويم و اين در حالي است كه به گواه تاريخ، آمريكا و اروپا همواره در مواجهه با جمهوري اسلامي وحدت استراتژيك داشته و دو لبه قيچي تهديد و تهاجم عليه ايران اسلامي بوده و هستند.
گفتني است اختلافات تاريخي آمريكا و اروپا بر سر مسائلي غير از جمهوري اسلامي و غير از برجام مانند اختلاف اخيرشان بر سر مسائل تجاري، اعمال تعرفه هاي گمركي بر واردات فولاد و آلومينيوم از اتحاديه اروپا، ماجراي شركت هواوي و يا كنفرانس آب و هوايي پاريس و... بوده است و اگر هم درخصوص برجام اختلافي داشته اند، به اعتراف روساي جمهور دو كشور و وزير خارجه آمريكا، اختلافشان تاكتيكي بوده است و نه راهبردي!
بديهي است بررسي رفتار آمريكا و غرب در قبال برجام و جمهوري اسلامي نشان مي دهد كه آنان همواره در پي تضعيف، محدودسازي و در صورت امكان شكست عزت و ابهت جمهوري اسلامي در حوزه هاي داخلي و خارجي بوده است.
تحريم پتروشيمي ايران
دفتر كنترل دارايي هاي خارجي وزارت خزانه داري آمريكا جمعه (17 خرداد/ 7 ژوئن) تحريم هاي جديدي عليه بخش پتروشيمي ايران اعلام كرد.
اين نهاد آمريكايي در بيانيه اي اعلام كرده بزرگ ترين شركت هلدينگ پتروشيمي ايران و «شبكه گسترده اي از زيرمجموعه ها» و عوامل فروش آن را تحت تحريم قرار داده است.
آمريكا با بيان اينكه «شركت صنايع پتروشيمي خليج فارس» از قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا حمايت مالي كرده گفته 39 زيرمجموعه اين شركت و نمايندگي هاي فروش آن در خارج از ايران در فهرست سياه قرار داده شده اند.
«استيون منوشين»، وزير خزانه داري آمريكا با متهم كردن اين شركت به همكاري با سپاه پاسداران انقلاب اسلامي گفته اين اقدام «هشداري است مبني بر اينكه ما آن دسته از هلدينگ ها و شركت ها در بخش پتروشيمي و بخش هاي ديگري كه به سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در زمينه مالي كمك رساني كنند را نشانه خواهيم گرفت».
نكته قابل تامل اينجاست كه آمريكا همزمان با ژست مضحك مذاكره، تحريم هاي جديد ضدايراني را اعلام كرده است.
همان طور كه پيش از اين نيز ذكر شد، مذاكره از نگاه دولت هاي آمريكا- هم دموكرات و هم جمهوري خواه- و همپيمانان اروپايي واشنگتن وسيله اي براي چيدن محصول فشارها است و نشستن پشت ميز مذاكره با آمريكايي ها يعني نقد كردن همان مواردي كه با فشار زمينه تحقق آن را فراهم كرده اند.