ماست از هند باستان شناخته شده است. در هند باستان مخلوط ماست و عسل
را غذاي روحاني ميناميدند. ماست از تخمير شير به دست ميآيد، پس از حرارت دادن
شير تا دماي 80 درجه سانتيگراد و تغيير و تخريب پروتئين كازئين در شير و اضافه شدن
استرپتوكوكوس و بيفيدوباكتريها در شير لخته ايجاد شده و پس از سرد كردن تا دماي
45 درجه سانتيگراد بين 7-4 ساعت ماست به دست ميآيد. ماست داراي سه نوع كمچرب، با چربي متوسط و پرچرب ميباشد
كه يك ليوان 240 سيسي ماست حاوي 12 گرم پروتئين، 15گرم كربوهيدرات و 300-280 ميليگرم
كلسيم ميباشد. ويتامين B12
, B2، پتاسيم و منيزيم در شير فراوان است.
*1- پيشگيري از پوكي استخوان (استئوپروز)
مصرف كلسيم و ويتامين D از پوكي استخوان جلوگيري ميكند. كلسيم در
تمامي سنين در حجم و استحكام استخوان نقش اساسي دارد و ويتامين D جذب كلسيم را بالا ميبرد.
براي دارا بودن استخوانهاي محكم روزانه 800 تا 1000 ميليگرم كلسيم لازم است كه
سه ليوان ماست آن را تأمين ميكند. امروزه بسياري از انواع ماستها با ويتامين D غني شده است، روزانهIU 400 ويتامين D براي جذب كلسيم لازم ميباشد.
*2- كاهش خطر فشار خون بالا
در تحقيقات اخيري كه در دانشگاه مادريد اسپانيا بر روي 5000 نفر
انجام شد 50 درصد خطر فشار خون بالا در افرادي كه روزانه 3-2 سهم ماست كمچرب مصرف
ميكردند كاهش پيدا كرد؛ دانشگاه هاروارد اعلام كرده است كه كلسيم موجود در لبنيات
در باز شدن عروق و كاهش فشار خون نقش دارد