تحصن سراسری معلمان ادامه دارد؛ افزایش فشارهای امنیتی و بازداشت یک معلم۱۱-بهمن-۱۴۰۰
در دومین روز تحصن سراسری معلمان ایرانی که در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان در جریان است، معلمان در مدارس «۳۰۰ شهر» از رفتن به کلاسهای درس خودداری کردند.
در همین حال محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان، با اشاره به اینکه روز گذشته در ۲۰۰ شهر تجمع برگزار شده و امروز سطح تحصن گسترش یافته است، گفته است که «فشارهای امنیتی همزمان با تحصن معلمان افزایش یافته است».
وبسایت ههنگاو که اخبار نقض حقوقبشر در مناطق کردنشین را پوشش میدهد، نیز گزارش داده است که ماموران وزارت اطلاعات شعبان محمدی، معلم فعال در تحصن شهر مریوان، را بازداشت کردهاند.
اعتراض معلمان یکی از ادامهدارترین اعتراضات صنفی در تاریخ جمهوری اسلامی بوده و بهویژه در چند ماه گذشته با جدیت دنبال شده است.
تحصنِ روز شنبه در پی فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران انجام میشود و قرار است فردا نیز ادامه داشته باشد.
در تصاویر منتشرشده از تحصن معلمان آنها مطالبات خود را به صورت نوشتههایی که به دست دارند، اعلام کردهاند. محورهای اصلی اعتراض معلمان و از جمله دلایل برگزاری تحصن سراسری «عدم اجرای همسانسازی بازنشستگان»، «عدم اجرای کامل رتبهبندی»، «عدم اجرای کامل اصل ۳۰ قانون اساسی» و «بازداشت معلمان و پروندهسازی علیه فعالان صنفی» است.
معلمان معترض در بیانیهای که روز گذشته منتشر کردند، علت اقدام خود را بیتوجهی حاکمیت به خواستههایشان اعلام کرده و گفتند: «معلم امروز نه معیشت مناسب دارد و نه از منزلتی برخوردار است.»
معلمان در بیانیه دیگری نیز خطاب به دانشآموزان از جمله دلایل برگزاری این تحصن و تجمعات اخیر را رعایت نشدن اصل ۳۰ قانون اساسی اعلام کردهاند.
بر اساس این اصل «دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد».
با این وجود این اصل تاکنون در کشور اجرا نشده و خانوادههای دانشآموزان با عناوین مختلف مجبور به پرداخت مبالغی به مدرسه میشوند.
مهمترین خواسته معلمان شاغل و بازنشسته در تجمعات اعتراضی اخیر اجرای کامل رتبهبندی به میزان ۸۰ درصدِ هیئت علمی دانشگاهها برای معلمان شاغل و اجرای همسانسازی حقوق برای معلمان بازنشسته است.
لایحه رتبهبندی معلمان پس از حدود ده سال بلاتکلیفی و افزایش تجمعات اعتراضی معلمان در ماههای اخیر سرانجام روز ۲۴ آذر امسال به تصویب مجلس ایران رسید.
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش ایران، روز گذشته در واکنش به این تحصن، در توییتی نوشت که «پیگیر طرح تحولیِ رتبهبندی معلمان» است و «جامعه معلمی بهزودی طعم شیرین اجرای این طرح را خواهد چشید».
بالا گرفتن اعتراضات سراسری فرهنگیان در حالی اتفاق میافتد که جمهوری اسلامی ایران با مشکلات اقتصادی بسیاری از جمله بهدلیل تحریمهای اقتصادی ناشی از فعالیتهای هستهای دستبهگریبان است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه در آبان ۴۴.۴ درصد بوده و بر پایه آمارهای رسمی وزارت کار، متوسط قیمت بیش از ۸۳ درصد اقلام خوراکی در ایران از حد بحران هم فراتر رفته است.