دكتر عباس ضيايي نيري، اقتصاددان: مشكلات اقتصادي كشور را بايد با تفكر انقلابي حل كرد3 آبان -97
منظور از تفکر انقلابی که باید مشکلات اقتصادی حل شود اقتصاد بسیجی- جهادی- مقاومتی از طریق قرارگاه خاتم دولت موازی با تفنگ ورسانه پاسداران است.
يك اقتصاددان تاكيد كرد: مشكلات اقتصادي كشور را بايد با تفكر انقلابي و مديريت عقلايي حل كرد.
دكتر عباس ضيايي نيري؛ مديرعامل آرتاياران ايرانيان گفت: ميزان رشد اقتصادي امسال عليرغم افزايش قيمت جهاني نفت منفي بوده است. به طوري كه طبق پيش بيني صندوق بين المللي پول احتمال اينكه در سال آتي رشد اقتصادي كشور بين 4 تا 6 درصد منفي نسبت به امسال برسد فراوان است. دليل اين نابساماني را مي توان در چند محور خلاصه كرد. ابتدا اينكه در صورت محقق نشدن وعده هاي ناشي از برجام و كاهش درآمد ارزي نفتي، كشور با معضلات بيشتري دست به گريبان خواهد بود و اقتصاد ما كه غالبا بر پايه نفت و خام فروشي است بيشتر از پيش با مشكلات نوظهوري روبه رو خواهد شد كه البته اين مسئله با كج انديشي برخي افراد در تيم اقتصادي دولت ممكن است اثر سوء خود را مجددا بر ارزش پول ملي گذاشته و يك شبه سرمايه و اندوخته ملت به يك چهارم كاهش پيدا كند و برخي افراد نيز از اين آشفته بازار احساس پادشاهي كنند.
اين فعال بازارهاي مالي ادامه داد: ركود نيز بر اثر شكل گيري بازي دومينويي در بخش هاي مختلف بلاشك تشديد خواهد شد و با سرايت به حوزه هاي ديگر عمق بيشتري خواهد يافت، دو سال پياپي با نرخ رشد منفي همراه با ميزان تورم بالا يعني بي نتيجه ماندن طرح هاي دولت كه براي تك رقمي كردن تورم و خروج اقتصاد از ركود آنها را به كار گرفته بود، متاسفانه سال هاي 92 تا امروز را بايد سال هاي كندي در پيشرفت ملي بدانيم، سال هايي كه به واقع ميزان رشد اقتصادي ساليانه بسيار كمتر از چيزي است كه در سند چشم انداز 20 ساله هدف گذاري شده بود و حتي بسيار كمتر از آن چيزي است كه در سال هاي اوج تحريم ها در دولت قبل وجود داشت.
اين اقتصاددان افزود: توجه داشته باشيم ناخالص ملي و درآمد سرانه همسايه همجوارمان تركيه هم اكنون دو برابر ايران است، توليد ناخالص ملي عربستان حدود 810 ميليارد دلار و ايران حدود 490 ميليارد دلار است. همچنين شكل گيري طرح هاي اقتصادي و تكميل پروژه هاي كلاني چون مناطق آزاد دوبي و هاب هوايي در اين كشور و يا هاب ورزشي در شيخ نشين قطر و منطقه آزاد گوادر در كشور پاكستان و طرح هاي انتقال نفت و گاز از آذربايجان و تركمنستان به قاره سبز و رشد اقتصادي هند به معناي حاشيه اي شدن اقتصاد ما حتي در منطقه است لذا دولت نبايد وقت مردم و كشور را صرف حواشي كند.
دكتر عباس ضيايي نيري تاكيد كرد: دولت بايد با تفكر انقلابي در شرايط تورمي نرخ ارز را به صورت حقيقي و نه اسمي و تبليغاتي تثبيت كند و جلوي شوك و التهابات وارده در بازارها را بگيرد، بدانيم كه نمي شود هزينه توليد داخلي را با افزايش تورم بالا برد ولي قيمت ها را با تثبيت مقطعي نرخ ارز كنترل كرد و با اين تفكرات انتظار رشد توليد ملي را داشته باشيم.
مديرعامل آرتاياران ايرانيان با بيان اينكه صرف جابجايي برخي مديران و وزرا نمي تواند به تنهايي رافع مشكلات باشد افزود: مهارت مديران اجرايي حتي اگر از بين زبده ترين تكنوكرات ها هم پيشنهاد شوند براي مرحله بعد از سياست گذاري كاربرد دارد كه در نبود نظريه جامع و مشخص به هيچ وجه امكان عبور از اين مرحله وجود ندارد، تكنوكرات ها به خاطر ديد و تفكر مهندسي به مسائل و مشكلات اقتصادي بر اين باورند كه همه بحران ها و معضلات با راهكارهاي فني و تكنيكي قابل اصلاح است كه اين يك تفكر مانند گردابي است براي دولت هايي كه صرفا به مهارت ها و دانسته هاي تكنيكي اعتماد مي كنند و در اين زمينه بايد به زمين گير شدن دولت هاي زيادي در دنيا و ايران به خاطر اعتماد صرف به تكنوكرات ها اشاره كرد، بنابراين لازم است دولت آقاي روحاني با نگاه به گذشته از تجربه دولت هاي قبلي خصوصا دولت سازندگي كه در انتهاي دوره اول خود به تدريج از عالمان و خبرگان اقتصاد رويگردان شد و به طرف تكنوكرات ها روي گردانيد و مهر بالاترين تورم بعد از جنگ جهاني دوم را در كارنامه خود به ثبت رسانيد، عبرت بگيرد.
وي در پايان گفت: در شرايط فعلي، نكته حائز اهميت اين نيست كه كابينه و تيم اقتصادي ترميم شود يا نشود بلكه نكته مهم اين است كه مردان دولت و مجلس با انديشه و تعقل بيشتري به مسائل موجود نگاه كنند تا كشور و مردم دچار مشكلات بيشتري نشوند و حتي الامكان از تصميمات ساعتي و شبانه جلوگيري كنند تا بيش از اين، مشكلات اقتصادي با بار رواني شديد بر مردم و خصوصا محرومين فشار وارد نكند.