گزیده ها قسمت -5

گزیده ها قسمت -5 . 11 دی -94
عضو هیات مدیره سازمان بورس از ابلاغیه رئیس جمهور به معاون اول درباره تقسیم کار بین بازار سرمایه و پول خبرداد و گفت: در این ابلاغیه هرگونه تجهیر منابع بنگاه‌های بزرگ به عهده بورس گذاشته شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، حسین فهیمی گفت: دولت بدنبال تقسیم کار بین بازار سرمایه و بازار پول است و این سیاست در هیأت دولت مطرح شده و در نهایت طی نامه ای از سوی رییس جمهور به معاون اول ابلاغ شده اما هنوز به دغدغه تبدیل نشده است.
رئیس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار  افزود: در این ابلاغیه آمده که هرگونه تجهیز منابع بنگاه های بزرگ به عهده بورس باشد اما نه تنها الزمات این موضوع فراهم نیست بلکه با وجود اینکه چندسالی است این موضوعات مطرح است از نگاه آماری فاصله زیادی با هدف مد نظر وجود دارد.
وی با بیان اینکه به نظر می رسد هنوز این صحبت ها با وجود عمومیت پیدا کردن در نهادها و مسولان تبدیل به دغدغه اصلی اقتصاد کشور نشده تا به سیاست کلان اقتصادی تبدیل شود، افزود: این گفته ها همچنان در سطح سخنرانی ها باقی مانده و وقتی پای مراجع سیاست گذار حتی قوای سه گانه به این موضوع باز می شود، هماهنگی لازم دیده نمی شود.
این عضو هیأت مدیره سازمان بورس با اشاره به نزدیک شدن به ارسال لایحه بودجه به دولت اظهارداشت: یکی از موضوعاتی که هر سال اثر خودش را در بازار سرمایه می گذارد نظام بودجه ریزی کشور است. در سیستم بودجه ریزی کشور فشار شدیدی از طرف دولت روی شرکتهای بورسی تحت عناوین مختلف وجود دارد.
به گفته این مقام مسئول، به هم ریختن ساز و کار واگذاری شرکت ها، به هم ریختن قوانین پایدار و افزایش درآمد دولت از طریق شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه بخشی از وضعیت فعلی بورس را زمینه سازی کرده است.
وی با بیان اینکه از سال ۹۱ این وضعیت تشدید شده است، گفت: یکی از گام های مهم برای رسیدن به نقطه مطلوب، رعایت الزاماتی است که در قوانین بالادستی به آن اشاره شده است به عنوان مثال اگر به الزماتی که در اصل ۴۴ قانون اساسی آمده پایبندی وجود داشته باشد، یک چشم اندازی از سیاست های کلان به سرمایه گذار داخلی و خارجی داده می شود.
فهیمی در ادامه گفت: اما از آنجایی که برخی مواقع این اصول زیر پا گذاشته می شود و به عنوان مثال شرکت ها با قیمت گذاری اجباری وارد بازار می شوند، به اعتماد و اطمینان در بازار سرمایه ضربه زده می شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر ضرورت حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه تبدیل به سیاستی ضد بازار سرمایه تبدیل شده است. در نظام بانکی و به خصوص بانک مرکزی یک حرکتی شروع شده که نه تنها هیچ حمایتی از ابزارهای جدید و نهادهای مالی جدید وابسته با بازار سرمایه نمی کند بلکه برخلاف آن اقداماتی انجام می شود.
این عضو هیأت مدیره با تأکید بر این نکته که انتظار تغییر ناگهانی از اقتصاد بانک پایه به اقتصاد بازار پایه وجود ندارد، اظهار داشت: انتظار پرداخت تسهیلات از نظام بانکی نداریم اما این انتظار وجود دارد که برای برخی از خدماتی که بازار سرمایه می دهد مشکل و مانعی ایجاد نکنند.
وی در این باره توضیح داد: به عنوان نمونه بانک مرکزی ابلاغ کرده که بانکها بدون همانگی قبلی و مجوز قبلی نباید عاملیت عرضه را برای اوراق بهاداری که سازمان بورس مجوزش را داده بپذیرند، این ابلاغیه در حالی به بانک ها داده شده که بانک ها بدون مجوز می توانند صد میلیارد تومان تسهیلات بدهند اما همین بانک ها چنانچه عاملیت عرضه را بخواهد بپذیرد باید مجوز قبلی از بانک مرکزی بگیرد. با این قوانین دست و پا گیر بانک مرکزی، بانک ها ترجیح می دهند به این سمت نروند.
فهیمی گفت: متأسفانه یک دوگانگی در مرجع صدور انواع اوراق بهادار با مجوز بانک مرکزی بوجود امد که ابهامات را بیشتر کرد به عبارتی نه تنها شرکتهای تخصصی و نهادهای مالی حرفه ای با یکی سری ابهام در ساختار حقوقی و قانونی مواجه هستند بلکه برای سرمایه گذار عام نیز این ابهامات وجود دارد.
وی به ضرورت اصلاح نظام بانکی و سود سپرده ها اشاره کرد و گفت: با توجه به وابستگی کامل نظام های مالی و اقتصادی به یکدیگر، نمی توان اوراق بهاداری زیر نرخ سپرده ها را به فروش رساند بنابراین اگر همین شرایط نرخ سود سپرده به رسمیت شناخته شود سود سایر اوراق هم به نسبت سود بانکی تعیین می شود و سود بالای اوراق برای ناشرین و به تبع بازار سرمایه مشکل ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه یک تقاضای مصنوعی در نهادها برای پول وجود دارد، اظهار داشت: نهادها حاضرند با درصدهای بسیار بالایی تأمین پول کنند و حتی به نظام بانکی فشار می آورند که با هر میزان سود پول جذب کند و آنرا به عنوان تسهیلات به آنها پرداخت کند. همین امر قیمت تمام شده پول را در کشور افزایش می دهد و وقتی نرخ پول در کشور غیر واقعی شود نمی تواند متغیری از وضعیت اقتصادی کشور باشد.
رئیس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس به مشکلات بازار سرمایه در جذب سرمایه خارجی اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از موانع سرمایه گذرای خارجی افتتاح حساب به نام اشخاص در نظام بانکی از چندین سال قبل بدون راهکار باقی مانده و با وجود اینکه چند سالی است درباره آن صحبت می شود اما به نقطه عملی نرسیده است.
وی با اشاره به مجوز شورای عالی بورس برای راه اندازی بورس آتی ارز گفت: یکی از بحث های کلان سرمایه گذار خارجی امکان پیاده سازی ابزارهای پوشش ریسک نوسان نرخ ارز بود که سازمان بورس مجوز راه اندازی بازار مشتقه آتی ارز را از شورای عالی بورس گرفته اما سایر نهادها هم باید اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهند.
رییس شورای مرکزی قرارگاه عمار گفت: دشمن با فتنه گری تلاش دارد در قالب جریان نفود، از طریق موضوع مجلس خبرگان رهبری علیه ولایت فقیه، فتنه کند.حجت السلام مهدی طائب در جوار تربت سومین شهید محراب در مسجد حظیره یزد با اشاره به بصیرت افزایی مردم در جریان فتنه 88، این جریان را حاصل غفلت جامعه اسلامی در مورد دشمنان دانست و آن را از ویژگی‎‎های فتنه ذکر کردوی در ادامه سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با این واقعه را یادآور شد و گفت: معظم له فرمودند که این فتنه، مردم ما را واکسینه کرد، ولی باید خود را برای فتنه‎‎های بزرگتر آماده کنند.طائب در مورد علت اشاره نکردن مقام معظم رهبری در مورد این فتنه‎‎ی بزرگتر، عنوان کرد: برخی مواقع مبهم گذاشتن موضوع باعث رشد علمی و بصیرتی افراد جامعه می‎‎شود هر چند که به نظر من فتنه‎‎ای که مقام معظم رهبری از آن یاد می‎‎کنند، فتنه‎‎ای جهانی خواهد بود.وی در ادامه به کلام معروف حضرت امام راحل(ره) مبنی بر "کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا"، آن را ستون فقرات انقلاب اسلامی خواند و تصریح کرد: امام حسین (ع) در صحرای کربلا برای شخصیت حقیقی خود طلب یاری مسلمان نکرد بلکه برای شخصیت حقوقی خود یاری خواست، به عبارتی برای امام زمان در هر دوران از مسلمانان، طلب کمک کرد و امام این دوران حضرت ولی عصر(عج) هستند.وی همچنین به فرائض دعای ندبه اشاره کرد که در آن شرایط کنونی زندگی امام زمان(عج) از جمله اضطرار ایشان، بیان شده است لذا امروز، روز عاشوراست.رئیس قرارگاه عمار، تشکیل جمهوری اسلامی را در راستای قدرت گرفتن حکومت اسلامی امام عصر (عج) خواند و گفت: چرخ‏‏‌های سانتریفیوژهای جمهوری اسلامی در واقع چرخ‎‎های قدرت گرفتن این حکومت الهی است و در این راه مهم دستیابی ما به توان و دانش ساختن بمب اتم است هر چند که این کار را حرام می‎‎دانیم ولی داشتن علم آن را برای قدرت گرفتن نظام الزامی می‎‎دانیم تا بتوانیم امام زمان(عج) را یاری کنیم.وی در ادامه به مبارزه علنی جمهوری اسلامی با اسرائیل و شدت گرفتن آن در این مقطع زمانی که رهبر معظم انقلاب از آن به پیچ تاریخ یاد می‎‎کنند، گفت: امام (ره) در مورد آمریکا که اسرائیل را در دامن خود پروانده است فرمودند که اگر ملت ما مبارزه با آمریکا را دقیق رعایت کنند، جوانان ما شهد شیرین پیروزی را خواهند چشید و امروز این موضوع به واقعیت نزدیک شده است.وی با اشاره به جنگ سوریه، آن را جنگ جهانی سوم اما آرام و بی صدا دانست که شکست کشورهای معاند در آن، تمام توانشان را از بین خواهد برد.طائب گفت: امروز دشمن با فتنه گری تلاش دارد در قالب جریان نفود، از طریق موضوع مجلس خبرگان رهبری علیه ولایت فقیه، فتنه کند.وی انتخاب مقام معظم رهبری توسط امام خمینی(ره) را مهمترین نشانه‌های حقانیت، قدرت و صلاحیت رهبر انقلاب به‌عنوان رهبری نظام اسلامی ایران خواند.رئیس قرارگاه عمار در پایان نیز بصیرت‌افزایی در انتخابات، مدیریت جامعه اسلامی و تبعیت از ولایت فقیه را از ضروری‌ترین امور سیاسی، دینی و الهی عصر کنونی ذکر کرد.
عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشتنوشتن درباره امكان يا امتناع وحدت ميان اصولگرايان از سوي كسي كه منتسب به جناح اصلاح‌طلب است، ممكن است موجب سوءتعبير شود كه گويي قصد اختلاف انداختن ميان طرف مقابل وجود دارد. به علاوه ممكن است اين پرسش نيز مطرح ‌شود كه اصلاح‌طلبان چه كار به اين موضوع دارند، به قول معروف «كل (كچل) اگر طبيب بودي/ سر خود دوا نمودي». اصلاح‌طلبان هم آن قدر ميان خود مشكلات دارند كه براي خودشان پرداختن به آنها اولويت بيشتري دارد تا اينكه خود را درگير امكان يا امتناع وحدت اصولگرايان كنند ولي هدف از پرداختن به اين موضوع فقط يك بحث و تحليل سياسي است كه آموزه‌هاي آن براي اصلاح‌طلبان نيز مي‌تواند مفيد باشد. بنابراين نه قصد اختلاف انداختن ميان اصولگرايان است و نه حتي خوشحالي از عدم ائتلاف و اتحاد ميان آنان، بلكه هدف فقط فهم فرآيندهاي سياسي و اتحاد و اختلاف‌ها ميان افراد است.يكي از مهم‌ترين ائتلاف‌هاي مشابهي كه در گذشته نه‌چندان دور طرح و اجرا شد، در انتخابات سال ١٣٩٢ بود كه از مدت‌ها پيش از انتخابات آقايان قاليباف، حداد و ولايتي اتحاد را برمبناي برخي ضوابط تشكيل دادند، در همان زمان در گفت‌وگو با يك نشريه اصولگرا درباره اين اتحاد و ائتلاف پس از بيان توضيحاتي، چنين نتيجه گرفتم كه: «اين سه به لحاظ ماهيتي هم يك سنخ نيستند؛ نهايتا ائتلاف ١+٢ هم به نظرم ثمر چنداني ندارد». سرنوشت آن ائتلاف را همه مي‌دانند. هر سه در انتخابات حاضر شدند. آقاي حداد پس از حضور در مناظرات تلويزيوني، خود را كنار كشيد ولي نه به نفع يكي از اين دو نفر ديگر. آن دو نفر هم تا پايان ماندند و حتي به‌طور ضمني مي‌شد فهميد كه هر دو در رقابت حاد با يكديگر و عليه هم هستند و در عمل آقاي ولايتي نيز به نفع آقاي روحاني رفتار كرد تا به نفع آقاي قاليباف. نكته جالب اينكه اگر اين ائتلاف را نمي‌داشتند به نفع آنان بود چرا كه از يك سو وقت زيادي از خود را صرف يك كار بي‌ثمر و بي‌پايه ‌كردند و از سوي ديگر هزينه عدم پايبندي آنان به تفاهم اوليه براي هر سه نفر مشكل‌ساز شد.ساختماني را ساختند كه نمي‌توانستند از آن استفاده كنند، ضمن اينكه تخريب و جمع‌آوري آوار آن نيز مشكل‌آفرين و پرهزينه و زمان‌بر شد.چرا اين ائتلاف‌ها به چنين سرنوشتي دچار مي‌شود؟ پاسخ ساده است، فقط كافي است اندكي تامل كنيم. زيرا شخصي و احساسي است و مبتني بر هيچ واقعيت اجتماعي نيست و حتي واقعيت اجتماعي در تعارض با آن قرار دارد. الان هم كه مي‌خواهند توصيه به وحدت كنند، در ختم از دنيا رفتگان و با استفاده از زمينه‌هاي عاطفي و احساسي و مرثيه خواندن براي درگذشتگان خواهان وحدت مي‌شوند، همچنان كه آقاي حداد عادل به عنوان سخنگوي ائتلاف اصولگرايي از سالگرد فوت مرحوم پرورش استفاده و سخنراني كرد و گفت: «اين اصطلاح اصولگرايي در آن زمان اسمش نبود اما رسمش وجود داشت، به همين دليل مي‌توانم بگويم مرحوم پرورش يك اصولگرا به معناي واقعي كلمه بود و از نظر فكر و عمل در اردوگاه اصولگرايي قرار داشت و آقاي پرورش هم در دوران امام (ره) و هم در زمان حضرت آيت‌الله خامنه‌اي با سربلندي بيرون ‌آمد و اگر امروز زنده بود توصيه‌اش به همه ما اين بود كه قدر اصولگرايي را بدانيم. وي بابيان اينكه مرحوم پرورش اگر اكنون زنده بود، مي‌گفت حول پرچم اصولگرايي جمع شويد كه تفرقه شما را به شكست نكشاند. ازاين‌رو ما بايد از اين فرصتي كه امشب ايجادشده نتيجه بگيريم كه راه سختي در پيش داريم و به‌هيچ‌وجه هفته‌ها و ماه‌هاي آينده سهل و ساده نيست و خطر تفرقه اصولگرايي را تهديد مي‌كند. وي تاكيد كرد: همه‌كساني كه خود را پيرو راه امام و رهبري و اسلام مي‌دانند، اين است كه اختلاف‌هاي جزيي كنار گذاشته شود و بدانند يك امتحان بزرگ در پيش رو داريم.» وي در ادامه با ترساندن اصولگرايان تاكيد كرد كه «اگر به وحدت نرسيم اسفند ماه غرق مي‌شويمواقعيت اين است كه ترساندن اصولگرايان از لولوي اصلاح‌طلبان براي ائتلاف كارساز نيست و نتايج مثبتي ندارد. اين كار در ميان اصلاح‌طلبان هم جواب نمي‌دهد كه ائتلاف را براساس ترساندن از سلطه اصولگرايان تبليغ كنند. اين نوع ائتلاف سلبي است و فقط در شرايط خاصي پاسخ مي‌دهد. مثل كشورهايي كه در حالت جنگ قرار مي‌گيرند، ولي نمي‌توان در هر شرايطي ائتلاف را براساس خطر بيروني توصيه و تجويز كرد. در واقع اصولگرايان اگر ائتلاف نكنند، كشتي آنان در اسفند وضعي بدتر از امروز نخواهد داشت. هم‌چنان كه اگر اصلاح‌طلبان به چنين ائتلافي نرسند، زمين و آسمان به هم دوخته نمي‌شود.ائتلاف برمبناي اهداف سلبي، به‌طور معمول ناپايدار و شكننده است، هر ائتلافي بايد شامل حدي از امور و اهداف ايجابي نيز باشد. اصولگرايان در وضعيتي نيستند كه نقاط ايجابي ميان آنها قوي‌تر از نقاط سلبي آنان باشد. براي نمونه چند موضوع بسيار مهم پيش روي آنان است كه بدون حل آنها نمي‌توانند فقط با اتكا و به دليل ترس از اصلاح‌طلبان وحدت كنند. موضع آنان نسبت به دوره هشت‌ساله يا حداقل چهار سال دوم احمدي‌نژاد و نيز موضع آنان نسبت به برجام و بالاخره رابطه آنان با دولت بايد مشخص شود. دولت احمدي‌نژاد مهم‌ترين آزمون اصولگرايي در سال‌هاي پس از انقلاب است. هيچ‌گاه پيش از آن، اين جناح به صورت يكدست و متمركز بر اداره امور اجرايي كشور تسلط و حكومت نداشته استبنابراين اكنون كه قصد حضور جدي سياسي دارند، به ناچار بايد درباره اين دوره مهم اظهارنظر و موضع‌گيري كنند. به ميزاني كه درباره اين مساله اتحاد نظر داشته باشند، قادر خواهند بود كه يك ائتلاف را شكل دهند. البته برخي از جناح‌هاي آنها مي‌كوشند با مسكوت گذاشتن دوره احمدي‌نژاد و عمده كردن خطر اصلاح‌طلبان، اين مساله را دور بزنند، به ويژه آنان كه براي حمايت از آن رييس دولت، از امام زمان مايه گذاشته و از ايشان كد آوردند، امروز خود را به فراموشي زده‌ و سكوت اختيار كرده‌اند. گويي كه اصلا آن دوره وجود نداشته است.در حالي كه آنان بايد در تاييد يا رد آن دوره نظر دهند ولي مثل روز روشن است كه شكاف و تنش ميان اصولگرايان درباره ارزيابي از عملكرد احمدي‌نژاد بسيار عميق و ريشه‌اي است. جناح پايداري كماكان آن دوره را مدينه فاضله حكومت‌داري خود مي‌داند و جناح طرفدار آقاي لاريجاني و بسياري ديگر از اصولگرايان آن را فاجعه‌اي بزرگ براي كشور مي‌دانند. از اين رو حتي عليه يكديگر اقدام كرده‌اند. كاري كه در يكشنبه سياه مجلس كردند يا كاري كه در قم با رييس مجلس انجام دادند، نمودهايي از اين كوه يخ اختلافات است كه از آب بيرون آمد و ديده شد.مشكل مهم‌تر از ارزيابي نسبت به دوره احمدي‌نژاد، موضوع برجام است. اگر بتوان احمدي‌نژاد را به گذشته ربط داد و آن را ناديده گرفت، درباره برجام چه مي‌توان گفت كه موضوع روز ما است. شكاف عظيمي كه ميان جناح‌هاي اصولگرا در مجلس و در عرصه عمومي سياست ايران نسبت به برجام رخ داد، سهمگين بود و نه تنها در سطح نظري و تحليلي اين شكاف وجود داشت، بلكه به لحاظ عملي هم در تخريب يكديگر چيزي كم و كسر نگذاشتند. اين مورد در آينده كشور نيز همچنان خبرساز و اختلاف‌انگيز خواهد بود. موضوع سوم نيز موضع‌گيري نسبت به دولت است. در حالي كه يك گروه اصولگرا به‌طور نسبي براي تعامل با دولت كوشش مي‌كند، گروه ديگر حداكثر سنگ‌اندازي را وجه همت خود قرار داده. با وجود چنين شكافي، ائتلاف براي كسب كرسي‌هاي نمايندگي مجلس بي‌معنا خواهد بود.
 
تا وقتي كه اين اختلاف و نيز موارد ديگري كه كم‌اهميت‌تر نسبت به اين سه مورد هستند، حل نشود، ائتلاف معنا و مفهوم نخواهد داشت و براي آنان مفيد هم نيست. يك دليل ساده اين است كه هرگونه ائتلافي بايد يك شعار را سرلوحه خود قرار دهد. اين شعار بايد براي مردم جذابيت داشته باشد. وقتي كه دو گروه تا اين حد اختلاف دارند، بنابراين شعار آنان بايد بر فراز اين اختلافات شكل بگيرد. در اين صورت شعاري خواهد بود كه بسيار كلي و فاقد برندگي و نفوذ مي‌شود. به علاوه نامزدهاي آنان در عمل و در مواجهه با مسائل روز بر ضد يكديگر سخن خواهند گفت و همين امر موجب تضعيف بيشتر آنان و سردرگمي مخاطبان خواهد شد و اين به نفع فعاليت‌هاي انتخاباتي اصلاح‌طلبان است. چنين ائتلافي جز ضرر براي آنان چيز ديگر نداردحتما به ياد داريد كه در مناظرات تلويزيوني سال ١٣٩٢، آقاي ولايتي و روحاني بسيار نزديك‌تر به هم سخن گفتند تا آقاي ولايتي و قاليباف. وحدت برمبناي توهم ناشي از ترس اصلاح‌طلبان يا نابودي كشتي اصولگرايي در اسفندماه هيچ اثري بر شكل‌گيري ائتلاف ندارد. آنچه مهم است، ائتلاف در امور ايجابي است كه حداقل بايد در سه زمينه مذكور صورت گيرد؛ سه زمينه‌اي كه با گذشت زمان شكاف اصولگرايي پيرامون آنها بيشتر از گذشته مي‌شود نه كمتر.
مدیرکل سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه گفت: مرغوب‌ترین و بیشترین حجم ذخایر اورانیوم (کیک زرد) پس از انقلاب در تبادل اورانیوم میان ایران و روسیه وارد کشور شده است.به گزارش ایسنا، حمید بعیدی‌نژاد رییس هیات کارشناسی ایران در مذاکرات هسته‌ای و مدیرکل سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه روز سه‌شنبه در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به انتقال بیش از 200 تن کیک زرد به کشور در مبادله با حدود 11 تن اورانیوم غنی‌شده با روسیه نوشت: «طی روز گذشته یکی از سخت ترین مفاد برجام در یکی از پیچیده‌ترین عملیات نقل و انتقال ذخایر اورانیوم از ایران به اجرا درآمد. اجرای این عملیات حداقل حاصل دو ماه کار شبانه‌روزی بود و اجرای این عملیات پیچیده در هماهنگی با روسیه و قزاقستان صورت گرفت.نروژ و آذربایجان نیز در این عملیات مهم نقش داشتند. در این عملیات ایران حدود 9 تن ذخایر اضافی اورانیوم غنی‌شده و همچنین ضایعات مربوط به صفحات سوخت تولید شده خود را به کشور روسیه فروخت و بر اساس قیمت استاندارد بین‌المللی معادل آن از روسیه کیک زرد خریداری و وارد کرد.به اضافه بر اساس ترتیبات تفاهم شده صفحات نیمه ساخته سوخت هسته‌ای نیز در روسیه نگهداری و با اعلام نیاز ایران جهت تکمیل با وساطت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کشورمان بازگردانده می‌شوند. به این ترتیب برای اولین بار با یک قدم بلند کشورمان به جمع صادرکنندگان مواد غنی‌شده هسته‌ای پیوست.با پیوستن کشورمان به صادرکنندگان سوخت هسته‌ای تمام صنعت هسته‌ای کشورمان به تعریف جدیدی در تبیین هدف‌گذاری خود با تعاریف متعارف صنعتی و تجاری جهان دست یافت و به نوعی از یک عملیات دور که بر محور غنی‌سازی و انبار آن در داخل بود رهایی یافت. برای اولین بار پس از آغاز به کار سوخت هسته‌ای در ایران، فرآیند غنی‌سازی در ایران وجهه‌ای کاملا تجاری و صنعتی پیدا کرد. این در حالیست که تجارت مواد غنی‌شده سوخت هسته‌ای در دنیا تنها در انحصار کشورهایی به اندازه کف یک دست است. این اولین عملیات فروش مواد غنی‌شده سوخت هسته‌ای از سوی ایران در بازارهای بین‌المللی است.در عملیات تکمیلی، همچنین به طور همزمان ایران توانست مجموعا در دو بخش 200 تن کیک زرد از مرغوب‌ترین نوع آن در جهان از روسیه و قزاقستان وارد کند که بعد از آخرین واردات کیک زرد در قبل از انقلاب اسلامی از آفریقای جنوبی، اولین حجم واردات کیک زرد به کشورمان است. برای آنکه تصوری از حجم قابل ملاحظه 200 تن واردات کیک زرد به کشور داشته باشید فقط باید در نظر بگیرید که کل میزان کیک زرد مصرف شده در فرآیند غنی‌سازی ایران از ابتدای آغاز غنی‌سازی تا امروز بالغ بر 120 تن کیک زرد بوده است. از این رو با واردات این میزان کیک زرد، پیشبرد تمامی برنامه غنی‌سازی کشورمان تا سال‌های طولانی تضمین شده است. این عملیات در شرایطی اجرا شده است که واردات کیک زرد توسط ایران بر اساس قطعنامه‌های موجود شورای امنیت ممنوع است.دست مریزاد به آقایان دکتر ظریف و دکتر صالحی که هدایت این عملیات پیچیده را بر عهده داشتند.تبریک، تبریک به ملت ایران»