در جلسه شورای شهر تهران چه گذشت؟ از انصراف حجتی تا رقابت سنگین معاونان

در جلسه شورای شهر تهران چه گذشت؟
 با سناریو سازی  که ازسوی بیت خامنه ای و اطلاعات سپاه پاسداران وقوه فاسدقضاییه  علیه محممدعلی نجفی شهرددار تهران شد که منجر به برکناری وی گردید .تلاش ورقابت برای جایگزینی وی کشددار شده است .طوریکه موجب اختلاف درشورای شهر تهران مدعی اصلاح طلب شده است. درست هدفی که طراحان سناریوی برکناری نجفی دنبال می کردند.
سه تن از پنج گزینه‌ای که برای تصدی شهرداری تهران در لیست مانده اند، از معاونان محمد علی نجفی شهردار پیشین تهرانند. کسانی که با حضور نجفی دعوت به کار شدند و مدت کوتاهی است در شهرداری حضور دارند، به این ترتیب رقابت کنونی برای تصدی پست شهرداری تهران، رقابت میان معاونان نجفی است.
فرارو- بررسی برنامه‌های گزینه‌های تصدی شهرداری تهران امروز در دستور کار شورای شهر تهران قرار گرفت و سه تن از نامزد‌های تصدی این پست برنامه‌های خود را ارائه کردند. در این بین یکی از گزینه‌های جدی نیز انصراف داد.
از انصراف حجتی تا رقابت سنگین معاونان
حسینی مکارم سپرست شهرداری تهران برنامه خود را ارائه کرد

به گزارش فرارو، عصر امروز یکشنبه محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی از گزینه‌های شهرداری تهران طی نامه‌ای رسمی به شورای اسلامی شهر تهران انصراف قطعی خود را اعلام کرد.

حجتی در نامه خود نوشته است: «با توجه به مسئولیت کنونی اینجانب در دولت، تصدیق خواهید فرمود: پذیرش مسئولیت جدید منوط به اجازه و موافقت مقامات عالی رتبه نظام می‌باشد که در این برهه حساس بر ادامه خدمت اینجانب در مسئولیت فعلی تاکید نموده‌اند.»

پیش از این گفته شده بود که حسن روحانی مخالف خروج حجتی از دولت است.

این در حالی است شواهد و قراین نشان می‌داد محمود حجتی به یک قدمی مدیریت شهرداری تهران رسیده است. حزب کارگزاران سازندگی رسما حمایت خود را از حجتی اعلام کرده بود. از طرف دیگر با توجه به این که حجتی مورد حمایت دیگر حزب اصلاح طلب یعنی اتحاد ملت هم هست به نظر می‌رسید مسیر برای شهردار شدن او باز شده، اما حالا با مخالفت رییس جمهور او از لیست خارج شده است.

چند روز پیش نیز محمد ابراهیم انصاری لاری انصراف خود را از حضور در شهر داری تقدیم شورای شهر کرد.

به این ترتیب شورای شهر تهران حالا با ۵ گزینه برای شهرداری روبه رو است. محمدعلی افشانی، حجت میرزایی، سمیع الله حسینی مکارم، پیروز حناچی و محمود حسینی پنج گزینه باقی مانده‌ای هستند که قرار است شهردار تهران از میانشان انتخاب شود.

در جلسه امروز شورای شهر سه تن از این افراد یعنی حجت میرزایی، محمد علی افشانی و سمیع الله حسینی مکارم سرپرست کنونی شورای شهر برنامه‌های خود را ارائه کردند. فردا نیز قرار است پیروز حناچی و محمود حسینی برنامه‌های خود را به شورا ارائه کنند.

با این حال به نظر می‌رسد شانس سمیع الله حسینی مکارم، پیروز حناچی و محمد علی افشانی بیش‌تر است. زمزمه‌هایی نیز به گوش می‌رسد که ممکن است گزینه‌های جدیدی معرفی شوند.

حجت نظری در پیامی توییتری به برخی لابی‌ها در خارج شورا برای انتخاب شهردار اشاره کرده و با هشتک شورای اول اختلافات سیاسی شورای اول را یادآوری کرده است.

در پیام این عضو شورا آمده است: «اقدامات خطرناکی خارج از شورا برای زدن به زیر میز انتخاب شهردار تهران از میان ۷ گزینه موجود در حال انجام است. باید بدانیم که خودخواهی و در نظر نداشتن منافع عموم مردم در نهایت دامن همه را خواهد گرفت. اگر شهردار از میان ۷ گزینه نهایی انتخاب نشود پشت پرده را بی پرده خواهم گفت.»
از انصراف حجتی تا رقابت سنگین معاونان
حجتالله میرزایی(چپ) و محمد علی افشانی(راست)

رقابت سنگین معاونان
سه تن از پنج گزینه‌ای که برای تصدی شهرداری تهران در لیست مانده اند، از معاونان محمد علی نجفی شهردار پیشین تهرانند. کسانی که با حضور نجفی دعوت به کار شدند و مدت کوتاهی است در شهرداری حضور دارند، به این ترتیب رقابت کنونی برای تصدی پست شهرداری تهران، رقابت میان معاونان نجفی است. 

سمیع‌الله حسینی مکارم
حسینی مکارم سابقه تدریس در دانشگاه‌های علوم اقتصادی و دارایی و دانشگاه پیام نور را نیز در رزومه خود دارد. او مدرک کارشناسی خود را در اقتصاد نظری از دانشگاه شهید بهشتی گرفته است و همچنین کارشناسی ارشد این رشته را در دانشگاه تهران گذرانده است.

از سوابق اجرایی او می‌توان به معاونت مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران، ریاست شورای پژوهش و تحقیقات پست بانک ایران، رئیس شورای برنامه ریزی پست بانک ایران، ستاد هماهنگی فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اشاره کرد.

او هم اکنون سرپرست شهرداری تهران است. نام حسینی مکارم در لیست املاک نجومی دیده می‌شود که همین موضوع انتقاد‌های فراوانی را درپی داشته است. بسیاری معتقدند که اگر شورای اصلاح طلب شهر تهران به مکارم رای دهد از اهداف و شعار‌های خود عقب نشینی کرده است.

محمدعلی افشانی
سیاستمدار اصلاح طلب، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و استاندار فارس در دولت یازدهم است. او معاون سابق وزیر آموزش و پرورش و رئیس سابق سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور بوده است. در سابقه افشانی معاونت استانداری استان‌های کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان و سمنان نیز به چشم می‌خورد.

او هم‌اکنون رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور و معاون عمرانی و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور است.
سن افشانی و برخی نقاط عملکرد او از جمله پیشنه او در انتصاباتش مورد انتقاد قرار دارد، با این حال عطشانی شانس خوبی برای بر عهده گرفتن مدیریت شهرداری تهران دارد.

حجت‌الله میرزایی
او دارای سابقه تحصیل در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری در حوزه اقتصاد نظری، توسعه و برنامه ریزی و اقتصاد است.

او همچنین علاوه بر عضویت هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، پیش از این معاون امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرعامل موسسه سیاست پژوهی صبا وابسته به صندوق بازنشستگی کشوری بوده است.

در کارنامه اجرایی و پژوهشی میرزایی مشاوره، برنامه‌ریزی و اجرای ده‌ها پروژه در مناطق مختلف کشور با اهداف توسعه روستایی، شهری، صنعتی و سرمایه‌گذاری به چشم می‌خورد.

او هم اکنون معاون برنامه‌ریزی توسعه شهری و امور شورا شهرداری تهران است.

پیروز حناچی
پیروز حناچی، دارای مدرک کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه تهران و دکترای تخصصی معماری - مرمت شهری و باز زنده سازی شهر‌های تاریخی از دانشگاه تهران است.

از سوابق اجرایی او می‌توان به‌قائم مقام ریاست دانشکده هنر‌های زیبا، رئیس مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی، عضو شورایعالی میراث فرهنگی کشور، معاون نظام مهندسی و اجرای ساختمان وزارت مسکن و شهرسازی، دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری کشور، عضو شورای عالی ترافیک، رئیس مرکزمطالعاتی و تحقیقاتی معماری و شهرسازی وزارت مسکن و شهرسازی، معاون معماری و شهرسازی و دبیر شورایعالی معماری و شهرسازی ایران نیز اشاره کرد.

او هم اکنون معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران است.

سید محمود حسینی
سید محمود حسینی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد فیزیک از دانشگاه اصفهان است. استاندار اصفهان بود. او در سال ۱۳۷۳ به شرکت ملی گاز ایران پیوست و هم‌اکنون نیز در این شرکت مشغول بکار است. او نسبت به دیگر گزینه‌ها شانس کمتری برای تصدی این پست دارد.
از انصراف حجتی تا رقابت سنگین معاونان
در جلسه شورا چه گذشت؟
در جلسه امروز شورا شهر ابتدا حجت الله میرزایی توضیحاتی درباره برنامه‌های خود برای اداره شهر تهران ارائه کرد.

او با تاکید بر اینکه اقتصاد فعلی شهر تهران اقتصادی کلنگی است، افزود: «مالیه شهر تهران در حال حاضر به شدت پرریسک و کوچک و پر مخاطره است.»

میرزایی موضوع بدهی‌های مالی را یکی دیگر از مشکلات مهم شهرداری تهران خواند و افزود: «تهران ۵۲ هزار میلیارد تومان بدهی دارد و ۸۷ هزار میلیارد تومان نیز تعهدات دارد. به این ترتیب شهرداری تهران به پیمانکاران، بانک‌ها و بخش خصوصی بدهی کلانی دارد که در افق پنج ساله به ۱۳۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید. فقط بازپرداخت بدهی‌ها تا سال ۱۴۰۲ نیازمند ۱۳۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی است.»

میرزایی با تاکید بر لزوم بازسازی اعتماد عمومی در میان شهروندان تهرانی و مجموعه شهرداری تهران به عنوان اصلی‌ترین نیاز در جهت حل مشکلات این شهر، گفت: «هفت مشکل اساسی شهر تهران در سه حوزه تمرکز مالیه شهری، سازمان اجتماعی و اقتصاد رقابت پذیر و دانش بنیان قابل حل است. در حقیقت باید بازسازی را از همان نقطه‌ای را آغاز کنیم که ویرانی شروع شده است و در اقتصاد شهری باید سه راهبرد کلیدی هوشمندسازی، انباشت سرمایه اجتماعی سازمانی و حکمرانی هوشمند را به طور جد مدنظر قرار دهیم.»

او تاکید کرد "شعار من "شفافیت آری، اما افشاگری هرگز" خواهد بود.

میرزایی گفت: «شهرداری تهران جای منازعه و دعوا نیست. امروز تهران به ائتلاف بزرگ ملی نیاز دارد. برای اینکه آینده تهران در مخاطره است، لذا باید شعار ما که گفت‌وگوی تمدن‌ها بوده امروز به گفت‌وگوی فراگیر درون ملی تبدیل شود. گفت‌وگو با شهروندانی که ذینفعان اصلی شهر هستند.»

پس از آن تعدادی از اعضای شورا سوالات خود را از میرزایی مطرح کردند.

پس از میرزایی محمد علی افشانی برنامه‌های خود را ارائه کرد. او گفت: «شهردار باید بتواند با همه ارکان نظام کار کند و فقط رضایت شورای شهر مطرح نیست و همه ارکان نظام موافق حضور من هستند.»

این گزینه تصدی شهرداری تهران تاکید کرد: "شهر زیست پذیر؛ شهروند مشارکت پذیر" عنوان برنامه‌های من برای تصدی شهرداری تهران است؛ لذا به دنبال شهری هستیم که برای همه شهروندان دسترس پذیر باشد و بتوانیم ارتباط بین گذشته و آینده را در آن برقرار کنیم.

افشانی در رابطه با تعامل خود با شورای شهر افزود: «گذشته انسان‌ها گواه روش و منش آن‌ها است و اگر بین شورا و شهرداری اختلافی باشد به شرط نبود فساد، من طرف شورا هستم.»

تعدادی از اعضای شورای پیشینه و عملکرد افشانی را نقد کردند. الهام فخاری عضو شورای شهر با اشاره به سابقه افشانی در استانداری فارس در انتقاد به اقدامات او گفت: «در کارنامه شما طرح بین‌الحرمین شاهچراغ در شیراز به چشم می‌خورد که هنوز مردم شاهد اثرات نامطلوب آن هستند.»

حسن رسولی عضو دیگر شورای شهر نیز با اشاره به سوابق افشانی تصریح کرد: «شما به انتصابات خاص مشهور هستید و ما نباید با سازمان تک‌لهجه مواجه باشیم.»

عدم شناخت تهران توسط افشانی از دیگر تردید‌های اعضای شورای شهر درباره اوست.

افشانی در پاسخ به شبهه‌ها گفت: «کسی که از عدالت کمترین بهره را برده باشد از رفتار نژادپرستانه پرهیز می‌کند و من این اظهارات را در مورد انتصابات تکذیب می‌کنم.»

او با اشاره به انتقاداتی که اعضای شورا به او در خصوص فردمحوری می‌کنند افزود: "نگاه و نگرش من کاملا سیستمی است. "

در جلسه بعد از ظهر امروز شورای شهر نیز سمیع‌الله حسینی مکارم، کاندیدای شهرداری تهران در شصتمین جلسه شورای شهر برنامه خود را ارائه داد.

او با بیان اینکه شهر و مردم مکمل یکدیگر هستند، گفت: «باید شهری انسانی، مدرن و اسلامی برای زندگی بسازیم. تهران دارای ثروت‌های مالی و معنوی است و شهرداری به شهروندان خدمت کرده و امانتی در دست ما از طرف مردم است. برنامه من همان پیغام آقای نجفی است.»

او با اشاره به اینکه مطالبات اصلی مردم تهران حمل و نقل عمومی، رفع آلودگی هوا، کاهش آسیب‌های اجتماعی، افزایش تاب‌آوری و مبارزه با فساد است برنامه خود را سنجش پذیر و نظارت پذیر دانست و گفت: «نشتی پول از شهرداری از مساله هولوگرام‌ها بود و با ابلاغ بخشنامه اخیر پاشنه آشیل شهرداری مورد هدف قرار گرفت.»

سرپرست کنونی شهرداری تهران افزود: «من اصلاح‌طلب هستم و در این حوزه ۳۰ سال سابقه کار دارم.»

مکارم با وعده اینکه اگر شهردار شود از مردم نظرخواهی خواهد کرد، گفت: «پول شهرداری حق‌الناس است و ما یک ریال از پول شهرداری را در محلی که خارج از منافع شهرداری باشد خرج نمی‌کنیم مگر آنکه شورا دستور دهد.»

ناهید خداکرمی، عضو شورای شهر تهران پس از استماع برنامه حسینی مکارم کاندیدای شهرداری تهران با اشاره به اظهاراتی که در خصوص حضور این عضو شورا در لیست املاک نجومی مطرح می‌شود، گفت: «لطفا در این رابطه شفاف‌سازی کنید چرا که پس از آنکه ما به شما رای دادیم تیر و ترکش این مساله به سمت ما روانه شد.»

او در ادامه از این کاندیدای شهرداری پرسید: "اگر کسی از ما امشب به شما زنگ بزند و بگوید؛ به شما رای می‌دهم در صورتی که فلانی را پس از انتخابتان روی کار بیاورید، چه جوابی می‌دهید؟ "

حسینی مکارم درباره ماجرای املاک نجومی توضیحاتی ارائه کرد. او باتاکید بر اینکه مطابق قانون از تعاون مسکن شهرداری خانه ای 74 متری دریافت کرده است. او گفت: «بعد از انتشار اسامی برخی افراد به عنوان دریافت کننده املاک نجومی این موضوع پیگیری شد و دادگاه حکم بر برائت من داد و اسناد و مدارک آن موجود است.»


قرار است فردا شورای شهر تهران برنامه های پیروز حناچی و حسینی دیگر گزینه های شهرداری را بررسی کند.