استاد دانشگاه نیوهمپشایر در گفتوگو با ایلنا:
دولت رئیسی تا الان نشان نداده که خواهان احیای برجام است/ ماهها شاهد هیچ مذاکرهای در وین نخواهیم بود/ بحران افغانستان به محبوبیت بایدن لطمه زده است
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل با بیان اینکه ماهها شاهد هیچ مذاکره دیگری در وین نخواهیم بود، گفت: دولت رئیسی هیچ اقدامی انجام نداده است تا نشان دهد که واقعاً خواهان دستیابی به توافق با قدرتهای دیگر است و هرج و مرج در کابل، برجام را به مسئلهای کماهمیتتر برای ایالات متحده تبدیل کرده است. لازم به یادآوری است سنا و کنگره با برجام مخالفند، بنابراین بایدن نمیتواند تصمیم سیاسی خطرناک دیگری را به این زودی پس از فاجعه در افغانستان که به محبوبیت وی لطمه زده است، اتخاذ کند.
کرک دورسِی، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل و تاریخ دانشگاه نیوهمپشایر است. وی در حوزه سیاست خارجی سالها تدریس، مطالعه و بررسی کرده است.
وی در گفتوگو با ایلنا، نظرات خود را پیرامون تنشها میان ایران و آمریکا و تنش در افغانستان بیان کرده است.
توافق هستهای امسال احیا نمیشود
کرک دورسِی در ابتدا در مورد احیای برجام و توافق میان ایران و آمریکا در دولت جدید ایران گفت: من فکر نمیکنم طرفین امسال به دلیل تغییرات در تهران و ایالات متحده، توافق هستهای را احیا کنند. معتقدم که دولت بایدن میخواست برجام را احیا کند، اما نتوانست به سرعت آن را به اتمام برساند؛ زیرا مذاکرات پیچیده بود، برخی از حامیان وی در ایالات متحده نسبت به احیای برجام مشتاق نبودند و بیماری کووید همچنان به عنوان مشکلی بزرگتر از آنچه او فکر میکرد، باقی ماند. ایران و ایالات متحده هر یک امیدوار بودند که دیگری اولین امتیاز را بدهد -مانند کاهش تحریمها یا توقف پیشرفت فناوری هستهای-اما هیچ کدام نمیخواستند ریسک کنند و خود را بسیار مشتاق نشان دهند.
دولت رئیسی تا الان نشان نداده که واقعاً خواهان احیای برجام است
بایدن نمیتواند بعد از فاجعه افغانستان تصمیم خطرناک دیگری بگیرد
بحران افغانستان به محبوبیت بایدن لطمه زده است
وی افزود: علاوه بر این، انتخابات ایران و وقوع بحران در افغانستان تکمیل این توافق را بسیار سخت کرده است. دولت رئیسی هیچ اقدامی انجام نداده است تا نشان دهد که واقعاً خواهان دستیابی به توافق با قدرتهای دیگر است و هرج و مرج در کابل، برجام را به مسئلهای کماهمیتتر برای ایالات متحده تبدیل کرده است. لازم به یادآوری است سنا و کنگره با برجام مخالفند، بنابراین بایدن نمیتواند تصمیم سیاسی خطرناک دیگری را به این زودی پس از فاجعه در افغانستان که به محبوبیت وی لطمه زده است، اتخاذ کند.
ماهها شاهد هیچ مذاکره دیگری در وین نخواهیم بود
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: در واقع، من فکر میکنم ماهها شاهد هیچ مذاکره دیگری در وین نباشیم. به نظر میرسد که دولت رئیسی هیچ مزیتی از چنین ملاقاتی نمیبیند و دولت بایدن تمایلی به از سرگیری مذاکراتی که وعده موفقیت نداشته باشد، ندارد.
دورسی کرک افزود: در مورد اسرائیل، درست است که دولت بنت با برجام مخالف است، اما اینکه اسرائیل میتواند سیاست آمریکا را کنترل کند، درست نیست. ایالات متحده متعهد به حمایت از اسرائیل است و بدیهی است که ایران، اسرائیل را نمیپذیرد. در حقیقت، دلیل اصلی عدم تمایل ایالات متحده به دستیابی ایران به سلاح هستهای نگرانی در مورد استفاده ایران از آن علیه اسرائیل است! هیچ کدام از رؤسای جمهور آمریکا این تهدید را نادیده نمیگیرند.
وی اضافه کرد: من هیچگونه بهبود روابط بین ایران و آمریکا را در دولت رئیسی پیشبینی نمیکنم. اگر روحانی یا شخصی مانند او ریاستجمهوری ایران را حفظ میکردند، احتمالاً فرصتی برای بهبود روابط وجود داشت. اما واقعیت این است که در حال حاضر ایالات متحده و ایران در مورد هر موضوعی در منطقه اختلافنظر دارند و رئیسی به نظر نمیرسد که سیاست خود را بر مبنای کاهش تنش تغییر دهد.
طالبان از مدتها قبل با افسران اطلاعاتی پاکستان در ارتباطاند
طالبان در سیاست خارجی بیشتر از گذشته عملگرا خواهند بود
این استاد دانشگاه درمورد تنش در افغانستان گفت: هنوز برای اطمینان از آنچه در افغانستان ممکن است اتفاق بیفتد، بسیار زود است، زیرا طالبان تا حدودی متفاوت از آنچه در سال ۲۰۰۱ بود، خواهد بود و تا حدی افغانستان کشوری بسیار متفاوت از کشوری است که ۲۰ سال پیش اداره میکردند. علاوه بر این، من گمان میکنم که طالبان برای کنترل کشور تلاش خواهند کرد و در چند سال آینده جنگ داخلی بیشتری رخ خواهد داد.
وی ادامه داد: آنها تجربه بیشتری در مورد نفوذ غرب دارند و زنان ۲۰ سال تحصیل کردهاند. من گمان میکنم که طالبان در سیاست خارجی بیشتر از گذشته عملگرا خواهند بود و فکر میکنم آنها نیز خواهان داشتن روابط خوب با ایران هستند. اما در عین حال، همکاری نزدیک با ایران به شهرت طالبان در آمریکا یا اروپای غربی کمکی نمیکند. پاکستان مطمئناً نقش بزرگتری در افغانستان نسبت به ایران ایفا خواهد کرد، عمدتا به این دلیل که طالبان از مدتها قبل با افسران اطلاعاتی پاکستان ارتباط داشتهاند.
موفقیت نشست بغداد شانس صلح در منطقه و پیشرفت برای احیای برجام را افزایش میدهد
وی درمورد نشست بغداد گفت: همیشه وقتی کشورهایی که مخالف هستند مذاکرات خصوصی انجام دهند، به نظر رویه خوبی است. هنگامی که آنها در مورد مسائل خصوصی صحبت میکنند، فرصتی برای درک بهتر منافع یکدیگر و صراحتاً تبادل نظر دارند. اگر ایران و همسایگان عرب آن بتوانند اختلافات خود را به صورت دیپلماتیک و نه نظامی حل کنند، این امر شانس صلح در منطقه و پیشرفت برای احیای برجام را افزایش میدهد.