نگاه بازجویانه اوینن امه ی کیهان
سربازجو شریعت نداري به ديروزنامه هاي زنجيره اي رقیب 29
فروردین -96
تغيير
شرايط نسبت به سال 92 و احتمال عبور از روحاني در دقيقه 90
سرويس سياسي- در فاصله قريب به يک ماه تا انتخابات رياست جمهوري، روزنامه اعتماد در صفحه اقتصادي در گزارشي تحت عنوان «آغاز پرداخت سود سهام عدالت» به اين موضوع پرداخته است. اين روزنامه مدعي اصلاح طلبي در استقبال از اين موضوع نوشته است: «سرانجام برگه هاي ١٠ ساله سهام عدالت به سودآوري نزديك مي شود. از نخستين دقايق روز ٣٠ فروردين ماه، دارندگان برگه هاي سهام عدالت مي توانند با اعلام شماره حساب شبا به سامانه سهام عدالت، از سود آن بهره مند شوند. اين مرحله دوم از آزادسازي سهام مزبور است كه با دريافت شماره حساب و پرداخت سود به دارندگان آن وارد فاز اجرايي مي شود.»
نکته جالب در اين باره رفتار متناقض مدعيان اصلاح طلبي و دولتمردان تدبير و اميد است. روزنامه هاي اصلاح طلب در دولت هاي قبل اين گونه کارها را «پوپوليستي» خوانده و آنها را با اهداف انتخاباتي تحليل مي کردند اما اينک نه تنها هيچ نشاني از اين گونه تحليل ها نيست بلکه از اين اقدام استقبال نيز شده است.
حتي حسن روحاني که در سال 88 رئيس مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت بود، در اين باره گفت: «من معتقدم که مردم ما ساده نيستند و هر چند که ممکن است در ظاهر ساکت باشند، اما با هوچي گري، جنگ رواني و وارد کردن اتهامات سنگين به شخصيت هاي نظام نمي توان آراي مردم را خريد. همانطور که مطمئنم با سيب زميني و تراول چک [سود سهام عدالت] هم نمي توان کشور را تحت کنترل خود درآورد.»
روحاني همچنين گفته بود: «مردم ايران آگاه تر و فهيم تر از آن هستند که سياست هايي نظير توزيع تراول چک يا سيب زميني رايگان بتواند رفتارهاي انتخاباتي آنها را تحت تاثير قرار دهد…»
واکنش به حمله فرضي!
روزنامه اعتماد در شماره ديروز خود گفت وگويي را با محمدرضا عارف نماينده مجلس شوراي اسلامي و رئيس فراکسيون اميد مجلس انجام داده است.
عارف در اين گفت وگو از تعامل با رهبري سخن گفته و تاکيد کرده است: «ما هميشه با دفتر آقا تعامل داشته ايم و ايشان هم صميمانه به ما محبت كرده اند. ما هم هر وقت لازم باشد با ايشان تماس مي گيريم.»
اما نکته جالب توجه در ادامه اين گفت وگو آنجاست که روزنامه اعتماد به حاشيه سازي عليه اصلاح طلبان روي آورده و از جانبي فرضي، حمله اي فرضي را فرياد مي زند. اين روزنامه مدعي اصلاح طلبي از عارف مي پرسد: «بعد از كانديداتوري آقاي جهانگيري خيلي از محافل اصولگرا و رقباي آقاي روحاني بر اين موضوع مانور مي دهند كه احتمال رد صلاحيت ايشان افزايش يافته است و حضور آقاي جهانگيري براي رفع اين نگراني است!»
تا امروز چنين تحليل و احتمالي از ناحيه هيچ کدام از اصولگرايان و رسانه هايشان مطرح نشده است بلکه بيشتر آنها بر اين باورند که حضور اسحاق جهانگيري به عنوان نامزد «ضربه گير» يا «نامزد پوششي» از آن جهت که دولت از ناحيه کارنامه ضعيف خود احساس ضعف مي کند و براي دفاع از آن به يک «نامزد مکمل» نياز است. عارف نيز بدون آنکه به نادرستي اين موضوع ايراد بگيرد در پاسخ به اين پرسش گفته است: «نه اصلا رد صلاحيت آقاي روحاني موضوعيت و زمينه اي ندارد. به هر حال اينها حرف هايي است كه رقباي آقاي روحاني بيان مي كنند اما ما در اين رابطه هيچ نگراني نداريم.»
اصلاح طلبان راي قابل اعتنايي ندارند!
روزنامه آرمان در يادداشتي با عنوان «آمدن جهانگيري تاکتيک انتخاباتي روحاني» نوشت: «در جبهه اصلاح طلبان و حاميان آقاي روحاني اما اسحاق جهانگيري تنها نامزدي در انتخابات است که ضمن حضور با برنامه در انتخابات با درخواست آقاي روحاني نيز از صحنه کنار خواهد رفت.»
اين روزنامه در ادامه با اذعان به اينکه اصلاح طلباني که نامزد رياست جمهوري 96 شده اند، مانند مصطفي کواکبيان راي قابل اعتنايي ندارند، افزوده است: «باقي اشخاص درون اين جريان چه کناره گيري کنند و چه قصد حضور تا لحظه آخر و شرکت در راي گيري داشته باشند، در جامعه راي قابل اعتنايي نخواهند داشت و حضور و عدم حضورشان تاثيري بر سبد راي آقاي روحاني نخواهد گذاشت.»
تلاش براي منحرف کردن افکار!
روزنامه زنجيره اي شرق در يادداشتي به قلم نعمت احمدي به تحليل انتخابات پيش رو و نامزدهاي گوناگون پرداخته، نوشته است: «سونامي احمدي نژاد را بايد پديده اين دوره انتخابات ناميد. مردي که راحت بن بست ايجاد مي کند و اعمال وي در دوره رياست جمهوري هشت ساله اش، نشانگر روحيه ستيزه جوي اوست. موضوع عزل وزير امور خارجه وقت در سفر سياسي خارج از کشور حين مذاکره با طرف سنگالي در تاريخ روابط ديپلماسي هيچ کشوري امکان تحقق ندارد. يا اصلي در قانون اساسي وجود دارد- اصل ١٣٦ – که احتمالا به ذهن تدوين کنندگان آن هم نمي رسيده که روزي قابل استفاده شود که در صورتي که پس از ابراز اعتماد مجلس به دولت، نيمي از هيئت وزيران تغيير کند، بايد مجددا از مجلس براي هيئت وزيران تقاضاي راي اعتماد شود.»
در اين نوشتارها مطرح شدن مسايل اين چنيني براي انحراف افکار از کارنامه ضعيف دولت يازدهم مورد توجه است. نويسنده در ادامه پس از نقل مسائل بي ربط به موضوع نوشتار به نقد احتمال رد صلاحيت احمدي نژاد از سوي شوراي نگهبان پرداخته است: «فردي که دو دوره از همين شورا تاييد صلاحيت گرفته و هشت سال سکان اداره کشور را برعهده داشته و هم اکنون در مجلس عالي تصميم گيري نهايي يعني مجمع تشخيص مصلحت نظام با حکم رهبري در تصميم گيري مجمع شرکت مي کند را با چه دليلي رد صلاحيت کنند؟ در نهايت نگارنده بر اين باورم که خداوند دکتر حسن روحاني را دوست دارد و در ناصيه ايشان دو دوره رياست جمهوري نوشته شده است.»
نگاه منفعت گرايانه!
نويسنده در حالي احتمال رد صلاحيت فردي را به استناد عضويت نامبرده در مجمع تشخيص مصلحت نقد مي کند که در سال 1392 هاشمي رفسنجاني، رئيس مجمع تشخيص مصلحت رد صلاحيت شد، دوم اينکه تائيد صلاحيت ها دست شوراي نگهبان و حق و وظيفه قانوني اين شورا بوده و کسي نمي تواند براي آن تعيين تکليف کند. ضمن آنکه تاييد صلاحيت فردي در گذشته مادام العمر نيست و ممکن است فردي که قبلا تاييد صلاحيت شده سال ها بعد، صلاحيتش مورد تاييد قرار نگيرد. چرا که شوراي نگهبان وضعيت حال و اکنون افراد را بررسي مي کند.
از سوي ديگر نگراني اصلاح طلبان براي صلاحيت احمدي نژاد جاي تامل دارد. همين ها بودند که در طول 12 سال گذشته پيوسته در مواضعي عليه احمدي نژاد بوده و در طول اين چهارسال مدعي آوار برداري از خرابي هاي دولت نهم و دهم بودند آنان که حضور احمدي نژاد را به نفع خود مي دانند و مي خواهند اين فضا را براي دو قطبي کردن جامعه همچنان زنده نگه دارند و از اين رو است که از حضور احمدي نژاد استقبال کرده اند و هر روز تحليل هاي گوناگوني در اين رابطه منتشر مي کنند.
احتمال کشيدن انتخابات به دور دوم
محمدرضا تاجيک فعال سياسي اصلاح طلب در گفت و گو با روزنامه زنجيره اي شرق ضمن اذعان به حرکت اصولگرايان يک گام به جلو در انتخابات پيش رو و رسيدن آنان به وحدت و اجماع به راي شکننده روحاني در سال 92 پرداخت و اظهار داشت: «به نظر مي رسد به هرحال تلاش اصولگرايان اين است که بتوانند در مرحله اول راي نه چندان مطمئن سال ٩٢ آقاي روحاني را بشکنند. پيش بيني ما اين است که اگر انتخابات به مرحله دوم بکشد، طبيعتا اصولگرايان بر يک فرد تمرکز خواهند داشت که بيشترين شانس متوجه جناب آقاي رئيسي است.»
تاجيک تلاش هاي احمدي نژاد را نيز به تحليل نشسته و با اين استدلال که وي به دنبال ارائه چهره اپوزيسيوني از خود است گفت: «فرض خودش اين است که دارد وارد يک بازي برد- برد مي شود؛ بازي اي که چه شکست بخورد و چه پيروز شود، هردويش برد است. چه ردصلاحيت شود و چه تاييدصلاحيت شود، بُرد است. چون اگر تاييد صلاحيت شود، به فضاي انتخابات مي آيد و تلاشش را مي کند تا آرا را جلب کند، ردصلاحيت هم شود، چهره اپوزيسيونيستي بيشتري پيدا مي کند که مي تواند هم افکار عمومي را تهييج کند و هم مي تواند از اين فضاي سازمان راي خود به نفع نفر بعدي بيشتر استفاده کند. مطرح کردن امثال بقايي با اين عنوان که ايشان زندان بوده، آفتاب نديده و... کاملا نشان مي دهد در ادبيات هم ايشان به دنبال تقويت آن چهره اپوزيسيونيستي خود و اطرافيانش است؛ يعني مفروضش اين است که شايد در آستانه انتخابات با اين برگ مي توان بازي کرد و حتي مي توان با اين برگ پيروز شد. شايد با اين تحليل چنين حرکتي را دارند انجام مي دهند.»
تاجيک در ادامه به روحاني و تيم او گفت که اوضاع با سال 92 متفاوت است و ادامه داد: «تيم آقاي روحاني بايد شرايط را متفاوت از شرايط ٩٢ ببيند. امکان بازتوليد شرايط ٩٢ به راحتي در شرايط کنوني ميسر نيست. ايشان هم به يک تيم بسيار خلاق احتياج دارد که بتواند در شرايط کنوني متفاوت عمل کرده و فضاي خموده جامعه و قشري را که ريزش کرده، از آن ايشان کند و دوباره به صحنه بکشاند. بنابراين به تيمي احتياج دارد که هم به لحاظ تشکيلاتي و هم به لحاظ کارکردي و هم به لحاظ سياست ها و تاکتيک ها و استراتژي ها تيم متفاوت و باطراوتي باشد و بتوانند شرايط کنوني را متفاوت از سال ٩٢ تدبير کنند.»
زمينه چيني براي عبور از روحاني
روزنامه بهار در سرمقاله ديروز خود با عنوان «چه اتفاقاتي ممکن است انتخابات ايران را تحت الشعاع قرار دهد؟» بطور تلويحي محتمل بودن عبور از روحاني و متمايل شدن اصلاح طلبان به جهانگيري يا هاشمي در جريان تبليغات انتخابات رياست جمهوري اشاره کرده است.
نويسنده سرمقاله بهار آورده است: «مسلما تفکري که با پختگي لازم و با اتفاق نظر قاطبه اصلاح طلبان و اعتداليون به گزينه نهايي و قطعي حمايت از شخص آقاي روحاني رسيده، دلايل و پارامترهاي زيادي را مدنظر داشته است. لذا در صورت وقوع هر اتفاق غيرقابل پيش بيني اين جمع متکثر و باتجربه بايد قادر باشند با توجه به پارامترهاي موجود، شرايط جديد را رصد کرده و در صورت لزوم تغييرات مقتضي در تصميم ها و جمع بندي خود لحاظ کنند. لذا بسيار حائز اهميت است که مردم در مسير تصميمات شان لزوما بر روي افراد حساب باز نکرده و روندها و جريان هاي فکري را به عنوان مرجع تصميمات خويش در اولويت قرار دهند. نشده و مي توان با کمترين تبعات از پيچ هاي تاريخي و صعب العبور گذر کرد».
اين روزنامه به زعم خود تلاش کرده تا براي احتمال عبور اصلاح طلبان از روحاني به اصطلاح زمينه چيني کند تا اگر در زمان تبليغات رياست جمهوري کاهش آراي روحاني شدت گرفت و آنها مجبور به جايگزيني وي با جهانگيري يا هاشمي شدند، طيف حامي اين جريان دچار شوک نشود.
سرويس سياسي- در فاصله قريب به يک ماه تا انتخابات رياست جمهوري، روزنامه اعتماد در صفحه اقتصادي در گزارشي تحت عنوان «آغاز پرداخت سود سهام عدالت» به اين موضوع پرداخته است. اين روزنامه مدعي اصلاح طلبي در استقبال از اين موضوع نوشته است: «سرانجام برگه هاي ١٠ ساله سهام عدالت به سودآوري نزديك مي شود. از نخستين دقايق روز ٣٠ فروردين ماه، دارندگان برگه هاي سهام عدالت مي توانند با اعلام شماره حساب شبا به سامانه سهام عدالت، از سود آن بهره مند شوند. اين مرحله دوم از آزادسازي سهام مزبور است كه با دريافت شماره حساب و پرداخت سود به دارندگان آن وارد فاز اجرايي مي شود.»
نکته جالب در اين باره رفتار متناقض مدعيان اصلاح طلبي و دولتمردان تدبير و اميد است. روزنامه هاي اصلاح طلب در دولت هاي قبل اين گونه کارها را «پوپوليستي» خوانده و آنها را با اهداف انتخاباتي تحليل مي کردند اما اينک نه تنها هيچ نشاني از اين گونه تحليل ها نيست بلکه از اين اقدام استقبال نيز شده است.
حتي حسن روحاني که در سال 88 رئيس مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت بود، در اين باره گفت: «من معتقدم که مردم ما ساده نيستند و هر چند که ممکن است در ظاهر ساکت باشند، اما با هوچي گري، جنگ رواني و وارد کردن اتهامات سنگين به شخصيت هاي نظام نمي توان آراي مردم را خريد. همانطور که مطمئنم با سيب زميني و تراول چک [سود سهام عدالت] هم نمي توان کشور را تحت کنترل خود درآورد.»
روحاني همچنين گفته بود: «مردم ايران آگاه تر و فهيم تر از آن هستند که سياست هايي نظير توزيع تراول چک يا سيب زميني رايگان بتواند رفتارهاي انتخاباتي آنها را تحت تاثير قرار دهد…»
واکنش به حمله فرضي!
روزنامه اعتماد در شماره ديروز خود گفت وگويي را با محمدرضا عارف نماينده مجلس شوراي اسلامي و رئيس فراکسيون اميد مجلس انجام داده است.
عارف در اين گفت وگو از تعامل با رهبري سخن گفته و تاکيد کرده است: «ما هميشه با دفتر آقا تعامل داشته ايم و ايشان هم صميمانه به ما محبت كرده اند. ما هم هر وقت لازم باشد با ايشان تماس مي گيريم.»
اما نکته جالب توجه در ادامه اين گفت وگو آنجاست که روزنامه اعتماد به حاشيه سازي عليه اصلاح طلبان روي آورده و از جانبي فرضي، حمله اي فرضي را فرياد مي زند. اين روزنامه مدعي اصلاح طلبي از عارف مي پرسد: «بعد از كانديداتوري آقاي جهانگيري خيلي از محافل اصولگرا و رقباي آقاي روحاني بر اين موضوع مانور مي دهند كه احتمال رد صلاحيت ايشان افزايش يافته است و حضور آقاي جهانگيري براي رفع اين نگراني است!»
تا امروز چنين تحليل و احتمالي از ناحيه هيچ کدام از اصولگرايان و رسانه هايشان مطرح نشده است بلکه بيشتر آنها بر اين باورند که حضور اسحاق جهانگيري به عنوان نامزد «ضربه گير» يا «نامزد پوششي» از آن جهت که دولت از ناحيه کارنامه ضعيف خود احساس ضعف مي کند و براي دفاع از آن به يک «نامزد مکمل» نياز است. عارف نيز بدون آنکه به نادرستي اين موضوع ايراد بگيرد در پاسخ به اين پرسش گفته است: «نه اصلا رد صلاحيت آقاي روحاني موضوعيت و زمينه اي ندارد. به هر حال اينها حرف هايي است كه رقباي آقاي روحاني بيان مي كنند اما ما در اين رابطه هيچ نگراني نداريم.»
اصلاح طلبان راي قابل اعتنايي ندارند!
روزنامه آرمان در يادداشتي با عنوان «آمدن جهانگيري تاکتيک انتخاباتي روحاني» نوشت: «در جبهه اصلاح طلبان و حاميان آقاي روحاني اما اسحاق جهانگيري تنها نامزدي در انتخابات است که ضمن حضور با برنامه در انتخابات با درخواست آقاي روحاني نيز از صحنه کنار خواهد رفت.»
اين روزنامه در ادامه با اذعان به اينکه اصلاح طلباني که نامزد رياست جمهوري 96 شده اند، مانند مصطفي کواکبيان راي قابل اعتنايي ندارند، افزوده است: «باقي اشخاص درون اين جريان چه کناره گيري کنند و چه قصد حضور تا لحظه آخر و شرکت در راي گيري داشته باشند، در جامعه راي قابل اعتنايي نخواهند داشت و حضور و عدم حضورشان تاثيري بر سبد راي آقاي روحاني نخواهد گذاشت.»
تلاش براي منحرف کردن افکار!
روزنامه زنجيره اي شرق در يادداشتي به قلم نعمت احمدي به تحليل انتخابات پيش رو و نامزدهاي گوناگون پرداخته، نوشته است: «سونامي احمدي نژاد را بايد پديده اين دوره انتخابات ناميد. مردي که راحت بن بست ايجاد مي کند و اعمال وي در دوره رياست جمهوري هشت ساله اش، نشانگر روحيه ستيزه جوي اوست. موضوع عزل وزير امور خارجه وقت در سفر سياسي خارج از کشور حين مذاکره با طرف سنگالي در تاريخ روابط ديپلماسي هيچ کشوري امکان تحقق ندارد. يا اصلي در قانون اساسي وجود دارد- اصل ١٣٦ – که احتمالا به ذهن تدوين کنندگان آن هم نمي رسيده که روزي قابل استفاده شود که در صورتي که پس از ابراز اعتماد مجلس به دولت، نيمي از هيئت وزيران تغيير کند، بايد مجددا از مجلس براي هيئت وزيران تقاضاي راي اعتماد شود.»
در اين نوشتارها مطرح شدن مسايل اين چنيني براي انحراف افکار از کارنامه ضعيف دولت يازدهم مورد توجه است. نويسنده در ادامه پس از نقل مسائل بي ربط به موضوع نوشتار به نقد احتمال رد صلاحيت احمدي نژاد از سوي شوراي نگهبان پرداخته است: «فردي که دو دوره از همين شورا تاييد صلاحيت گرفته و هشت سال سکان اداره کشور را برعهده داشته و هم اکنون در مجلس عالي تصميم گيري نهايي يعني مجمع تشخيص مصلحت نظام با حکم رهبري در تصميم گيري مجمع شرکت مي کند را با چه دليلي رد صلاحيت کنند؟ در نهايت نگارنده بر اين باورم که خداوند دکتر حسن روحاني را دوست دارد و در ناصيه ايشان دو دوره رياست جمهوري نوشته شده است.»
نگاه منفعت گرايانه!
نويسنده در حالي احتمال رد صلاحيت فردي را به استناد عضويت نامبرده در مجمع تشخيص مصلحت نقد مي کند که در سال 1392 هاشمي رفسنجاني، رئيس مجمع تشخيص مصلحت رد صلاحيت شد، دوم اينکه تائيد صلاحيت ها دست شوراي نگهبان و حق و وظيفه قانوني اين شورا بوده و کسي نمي تواند براي آن تعيين تکليف کند. ضمن آنکه تاييد صلاحيت فردي در گذشته مادام العمر نيست و ممکن است فردي که قبلا تاييد صلاحيت شده سال ها بعد، صلاحيتش مورد تاييد قرار نگيرد. چرا که شوراي نگهبان وضعيت حال و اکنون افراد را بررسي مي کند.
از سوي ديگر نگراني اصلاح طلبان براي صلاحيت احمدي نژاد جاي تامل دارد. همين ها بودند که در طول 12 سال گذشته پيوسته در مواضعي عليه احمدي نژاد بوده و در طول اين چهارسال مدعي آوار برداري از خرابي هاي دولت نهم و دهم بودند آنان که حضور احمدي نژاد را به نفع خود مي دانند و مي خواهند اين فضا را براي دو قطبي کردن جامعه همچنان زنده نگه دارند و از اين رو است که از حضور احمدي نژاد استقبال کرده اند و هر روز تحليل هاي گوناگوني در اين رابطه منتشر مي کنند.
احتمال کشيدن انتخابات به دور دوم
محمدرضا تاجيک فعال سياسي اصلاح طلب در گفت و گو با روزنامه زنجيره اي شرق ضمن اذعان به حرکت اصولگرايان يک گام به جلو در انتخابات پيش رو و رسيدن آنان به وحدت و اجماع به راي شکننده روحاني در سال 92 پرداخت و اظهار داشت: «به نظر مي رسد به هرحال تلاش اصولگرايان اين است که بتوانند در مرحله اول راي نه چندان مطمئن سال ٩٢ آقاي روحاني را بشکنند. پيش بيني ما اين است که اگر انتخابات به مرحله دوم بکشد، طبيعتا اصولگرايان بر يک فرد تمرکز خواهند داشت که بيشترين شانس متوجه جناب آقاي رئيسي است.»
تاجيک تلاش هاي احمدي نژاد را نيز به تحليل نشسته و با اين استدلال که وي به دنبال ارائه چهره اپوزيسيوني از خود است گفت: «فرض خودش اين است که دارد وارد يک بازي برد- برد مي شود؛ بازي اي که چه شکست بخورد و چه پيروز شود، هردويش برد است. چه ردصلاحيت شود و چه تاييدصلاحيت شود، بُرد است. چون اگر تاييد صلاحيت شود، به فضاي انتخابات مي آيد و تلاشش را مي کند تا آرا را جلب کند، ردصلاحيت هم شود، چهره اپوزيسيونيستي بيشتري پيدا مي کند که مي تواند هم افکار عمومي را تهييج کند و هم مي تواند از اين فضاي سازمان راي خود به نفع نفر بعدي بيشتر استفاده کند. مطرح کردن امثال بقايي با اين عنوان که ايشان زندان بوده، آفتاب نديده و... کاملا نشان مي دهد در ادبيات هم ايشان به دنبال تقويت آن چهره اپوزيسيونيستي خود و اطرافيانش است؛ يعني مفروضش اين است که شايد در آستانه انتخابات با اين برگ مي توان بازي کرد و حتي مي توان با اين برگ پيروز شد. شايد با اين تحليل چنين حرکتي را دارند انجام مي دهند.»
تاجيک در ادامه به روحاني و تيم او گفت که اوضاع با سال 92 متفاوت است و ادامه داد: «تيم آقاي روحاني بايد شرايط را متفاوت از شرايط ٩٢ ببيند. امکان بازتوليد شرايط ٩٢ به راحتي در شرايط کنوني ميسر نيست. ايشان هم به يک تيم بسيار خلاق احتياج دارد که بتواند در شرايط کنوني متفاوت عمل کرده و فضاي خموده جامعه و قشري را که ريزش کرده، از آن ايشان کند و دوباره به صحنه بکشاند. بنابراين به تيمي احتياج دارد که هم به لحاظ تشکيلاتي و هم به لحاظ کارکردي و هم به لحاظ سياست ها و تاکتيک ها و استراتژي ها تيم متفاوت و باطراوتي باشد و بتوانند شرايط کنوني را متفاوت از سال ٩٢ تدبير کنند.»
زمينه چيني براي عبور از روحاني
روزنامه بهار در سرمقاله ديروز خود با عنوان «چه اتفاقاتي ممکن است انتخابات ايران را تحت الشعاع قرار دهد؟» بطور تلويحي محتمل بودن عبور از روحاني و متمايل شدن اصلاح طلبان به جهانگيري يا هاشمي در جريان تبليغات انتخابات رياست جمهوري اشاره کرده است.
نويسنده سرمقاله بهار آورده است: «مسلما تفکري که با پختگي لازم و با اتفاق نظر قاطبه اصلاح طلبان و اعتداليون به گزينه نهايي و قطعي حمايت از شخص آقاي روحاني رسيده، دلايل و پارامترهاي زيادي را مدنظر داشته است. لذا در صورت وقوع هر اتفاق غيرقابل پيش بيني اين جمع متکثر و باتجربه بايد قادر باشند با توجه به پارامترهاي موجود، شرايط جديد را رصد کرده و در صورت لزوم تغييرات مقتضي در تصميم ها و جمع بندي خود لحاظ کنند. لذا بسيار حائز اهميت است که مردم در مسير تصميمات شان لزوما بر روي افراد حساب باز نکرده و روندها و جريان هاي فکري را به عنوان مرجع تصميمات خويش در اولويت قرار دهند. نشده و مي توان با کمترين تبعات از پيچ هاي تاريخي و صعب العبور گذر کرد».
اين روزنامه به زعم خود تلاش کرده تا براي احتمال عبور اصلاح طلبان از روحاني به اصطلاح زمينه چيني کند تا اگر در زمان تبليغات رياست جمهوري کاهش آراي روحاني شدت گرفت و آنها مجبور به جايگزيني وي با جهانگيري يا هاشمي شدند، طيف حامي اين جريان دچار شوک نشود.