گزیده ها قسمت سوم

گزیده ها  قسمت  سوم 7 خرداد - 97
یک مقام اوکراینی ابراز عقیده کرد، روسیه با افزایش فشارهای اقتصادی نابود می‌شود.
به گزارش ایسنا از ریانووستی، گئورگی توکا، معاون وزیر آوارگان داخلی اوکراین گفت: افزایش فشار بر روسیه و تشدید تحریم‌ها علیه این کشور برای از بین بردن اقتصاد روسیه بهترین روش است و راهکاری بهتر از آن وجود ندارد.
وی افزود: نمونه خوبی در این مورد می‌شناسیم، امپراتوری بسیار بزرگی در جهان وجود داشت یعنی همان شوروی که با این روش و بدون شلیک حتی یک گلوله از بین رفت.
این مقام اوکراینی خاطرنشان کرد: شوروی نابود شد و دیگر وجود ندارد، فقط با کمک تحریم‌هایی که بر ضد آن وضع شد، البته عوامل دیگری نیز همچون به راه افتادن مسابقه تسلیحاتی در نابودی شوروی نقش داشتند.
روابط سیاسی اوکراین و روسیه از سال ۲۰۱۵ میلادی و در پی روی کار آمدن دولت غربگرای اوکراین بسیار تیره شده است.
الحاق منطقه کریمه به خاک روسیه در پی برگزاری همه پرسی سراسری و ادامه درگیری‌های داخلی میان جدایی طلبان حامی روسیه در شرق اوکراین با دولت مرکزی، امکان برقراری مجدد روابط دوستانه میان دو کشور را هم در هاله ای از ابهام قرار داده است.
طبیعی است که برای اظهارنظر دقیق و همه‌جانبه باید کل گزارش یا کیفرخواست بازپرس خوانده شود، سپس دادگاه به موضوع رسیدگی کند و متهمان از خود دفاع کنند و سیر کامل مراحل قضائی و تجدید نظر طی شود که احتمالا طولانی خواهد شد.
مسئولی که وظیفه داشته به وضعیت ایمنی و امور دیگر ساختمان پلاسکو رسیدگی کند و اجازه نداشته است که در برابر حضور برخی از فعالیت‌های غیرمجاز در ساختمان سکوت کند، اگر چنین کرده و اتفاقی رخ داده محصول عملکرد او است؛ بنابراین باید بگوییم اتفاق عمدی بوده است.
 عباس عبدی روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی در شهروند نوشت: 16 ماه پس از حادثه دلخراش آتش‌سوزی پلاسکو که طی آن ۱۶ نفر از آتش‌نشانان عزیز شهید شدند و ۶ نفر از کارکنان ساختمان نیز جان باختند و این حادثه بیش از چند روز سر خط خبر‌های کشور بود، بالاخره بازپرس پرونده اعلام کرد که «این حادثه به هیچ‌عنوان عمدی نبوده و حریق به واسطه سهل‌انگاری به وقوع پیوسته که نتایج آزمایشات، این موضوع را تأیید می‌کند.
در تحقیقات صورت‌گرفته توسط کارشناسان، ۱۴ نهاد و شخص در این رابطه مقصر شناخته شدند که این نهاد‌ها و اشخاص عبارتند از: بهره‌برداران پلاسکو (مغازه‌داران پلاسکو)، مالک ساختمان (بنیاد مستضعفان)، بیمه مرکزی، هیأت‌مدیره و مدیرعامل ساختمان، وزارت کار و رفاه اجتماعی، اتاق اصناف و اتحادیه‌ها و مجامع امور صنفی، وزارت راه‌وشهرسازی، وزارت کشور، سازمان پیشگیری و مدیرت بحران کشور، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران، شورای شهر تهران، شهرداری تهران، آتش‌نشانی تهران و متصرفین مغازه‌ای که آتش‌سوزی در آن آغاز شد.»
طبیعی است که برای اظهارنظر دقیق و همه‌جانبه باید کل گزارش یا کیفرخواست بازپرس خوانده شود، سپس دادگاه به موضوع رسیدگی کند و متهمان از خود دفاع کنند و سیر کامل مراحل قضائی و تجدید نظر طی شود که احتمالا طولانی خواهد شد؛ ولی درخصوص اظهارات آقای بازپرس دو نکته وجود دارد که شایسته توجه است.
نکته اول این‌که این حادثه را عمدی ندانسته‌اند. به لحاظ مفهوم قضائی و حقوقی شاید چنین تعبیری درست باشد، ولی در واقعیت امر و به لحاظ مسئولیت اجتماعی نمی‌توان گفت که آیا عمد هست یا خیر؟ شاید در قوانین ایران وضعیت عمد و غیرعمد صفر و یک تلقی شود؛ ولی در عمل کسی نمی‌پذیرد که بخش مهمی از ضعف‌ها و بی‌مسئولیتی‌ها را در قالب غیرعمد طبقه‌بندی کرد. برای مثال راننده‌ای که ۱۲ ساعت مداوم رانندگی می‌کند و می‌داند که خواب سنگینی او را گرفته، ولی باز هم رانندگی کرده و تصادف می‌کند را نمی‌توانیم در مجموعه رفتار‌های غیرعمد بدانیم و او را با راننده‌ای که کاملا اتفاقی و با رعایت بسیاری از جوانب مرتکب تصادف شده است، در یک رده معرفی کنیم.
مسئولی که وظیفه داشته به وضعیت ایمنی و امور دیگر ساختمان پلاسکو رسیدگی کند و اجازه نداشته است که در برابر حضور برخی از فعالیت‌های غیرمجاز در ساختمان سکوت کند، اگر چنین کرده و اتفاقی رخ داده محصول عملکرد او است؛ بنابراین باید بگوییم اتفاق عمدی بوده است. این استدلال در قتل عمد نیز وجود دارد. قتل عمد محدود به آن نیست که قاتل با قصد قبلی اقدام به قتل کرده باشد. حتی اگر قصد قتل نداشته ولی کاری که کرده نوعاً کُشنده باشد، قتل عمد محسوب می‌شود. حال اگر کسی در مدیریت ساختمان وظیفه‌ای داشته است که اگر انجام ندهد، نوعاً به بروز مشکل منجر می‌شود، او را در بروز حادثه مقصر و آگاه و از روی عمد معرفی می‌کنند. بنابراین چه بهتر که گفته شود به لحاظ مسئولیت اداری و اجتماعی آتش‌سوزی پلاسکو را باید محصول طبیعی تخلفات و نارسایی‌های رفتاری پیشینی تلقی کرد که نوعاً به فاجعه منجر شده و از این حیث عمد محسوب می‌شود.
نکته دوم معرفی ۱۴ گروه به‌عنوان مقصران اصلی بروز این حادثه است. اگر چه این نوع داوری نیز درباره حادثه از سوی دادگاه مرسوم و پذیرفتنی است و باید سهم هرکدام از عوامل را در بروز حادثه روشن کنند، ولی مشکل اینجاست که اگر ۱۴ عامل را مقصر معرفی کنیم، به این معنا است که مقصری وجود ندارد. به‌عبارت دقیق‌تر این ۱۴ عامل را باید به یک عامل تقلیل داد. در جامعه‌ای که ۱۴ عامل می‌تواند در بروز حادثه‌ای به این بزرگی نقش و مسئولیت داشته باشد، به این معناست که یک عامل فراتری وجود دارد که هیچ‌گونه نظارت و کنترلی را بر عملکرد ۱۴ عامل مذکور فراهم نمی‌کند. عامل نظارت اجتماعی را نباید فراموش کنیم؛ این‌که تمامی ادارات مرتبط با موضوع به نحوی مقصر و شریک در ماجرا هستند را باید فراتر از عناصر جزیی آن تحلیل کرد. این چه جامعه‌ای است که ۱۴ عامل در طی چند دهه مرتکب قصور یا تقصیر می‌شوند و از ایفای تعهدات و وظایف و مسئولیت‌های خود سر باز می‌زنند و هیچ نهاد نظارتی هم به این تخلفات و قصور و تقصیر‌ها رسیدگی نمی‌کند، تا آن‌که کل یک ساختمان با صد‌ها شاغل و صد‌ها میلیارد تومان ارزش اقتصادی فرو می‌ریزد. در حقیقت آتش پلاسکو بیش از آن‌که بر جسم ساختمان بیفتد به جان و روح دستگاه‌های مدیریتی مرتبط با این ساختمان افتاد. بنابراین ما در اصل با یک مقصر مواجهیم؛ مقصری که ترکیب‌کننده و پوشاننده یا زمینه‌ساز مجموعه تقصیر‌های عوامل چهارده‌گانه است. هنگامی که ۱۴ عامل گوناگون در یک زنجیره پیوسته مرتکب خطا و تقصیر می‌شود و هیچ عامل دیگر مانع آن‌ها نیست، در این صورت باید گفت که با یک پدیده عام اجتماعی و اداری مواجه هستیم و نمی‌توان از طریق اصلاحات موردی آن را حل کرد. این مهمترین و محوری‌ترین نکته‌ای است که در جریان آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو باید به آن اشاره شود.
دختر ۹ساله‌ای در دلگان، قربانی جنایت وحشتناک پسرعموی خود شد. ۳۰ اردیبهشت امسال، عاطفه ۹ساله ساعت ۲بعدازظهر در روستای گزشاهان شهرستان دلگان در مسیر خانه پدربزرگ خود به شکل مرموزی گم شد.
قاتل روز نخست، جسد را پس از این‌که در نزدیکی رودخانه‌ای به آتش کشاند، دفن کرد. اما روز گذشته پس از این‌که متوجه شد راز جنایتش درحال لو رفتن است، جسد را نبش قبر کرد و قصد داشت آن را در نزدیکی خانه پدری‌اش مخفی کند تا با این صحنه‌سازی، از لورفتن این‌که در قتل عاطفه نقش دارد، جلوگیری کند.
به گزارش شهروند، دختر ۹ساله‌ای در دلگان، قربانی جنایت وحشتناک پسرعموی خود شد. ۳۰ اردیبهشت امسال، عاطفه ۹ساله ساعت ۲بعدازظهر در روستای گزشاهان شهرستان دلگان در مسیر خانه پدربزرگ خود به شکل مرموزی گم شد.
جست‌وجو‌ها برای یافتن عاطفه بی‌ثمر ماند تا این‌که ماجرای گم‌شدن عاطفه با جنایتی هولناک گره خورد که در پس آن، پسرعموی ۲۸ساله‌اش قرار داشت. پدربزرگ عاطفه گفت: خانه عاطفه و پسرعمویش در همسایگی یکدیگر بود و هیچ‌گونه کینه و مشکلی با یکدیگر نداشتند.
وی ادامه داد: پسرعموی عاطفه سابقه‌دار است و احتمالا برای سرقت او را کشته است. پدربزرگ عاطفه افزود: قاتل روز نخست، جسد را پس از این‌که در نزدیکی رودخانه‌ای به آتش کشاند، دفن کرد. اما روز گذشته پس از این‌که متوجه شد راز جنایتش درحال لو رفتن است، جسد را نبش قبر کرد و قصد داشت آن را در نزدیکی خانه پدری‌اش مخفی کند تا با این صحنه‌سازی، از لورفتن این‌که در قتل عاطفه نقش دارد، جلوگیری کند.
وی بیان کرد: هم‌اکنون قاتل دستگیر شده و در اختیار ماموران پلیس آگاهی است. بنابر گزارش پلیس، شخصی این جنازه را به این منطقه آورد و بلافاصله متواری شد که با اجرای طرح مهار، متهم حوالی روستای چاه کیچی دستگیر شد و به جرمش اعتراف کرد، اما به دلیل نداشتن وضع روحی مناسب، به بهداری منتقل شد تا در زمان مناسب انگیزه قتل بررسی شود.
سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت که قرار است این فراکسیون برای ۱۲ جایگاه هیات رییسه لیست مستقل دهد. البته احتمال ائتلاف با سایر فراکسیون‌ها بر اساس این لیست نیز وجود دارد.
به گزارش ایسنا، سیدحسین نقوی حسینی در توضیح جلسه امروز شورای مرکزی فراکسیون ولایی، گفت: شورای مرکزی فراکسیون صبح امروز بدون اشاره به هیچ مصداق مشخصی به بررسی موضوع انتخابات هیات رییسه و نحوه ورود به این انتخابات پرداخت.
وی افزود: با توجه به مصوبه مجمع عمومی فراکسیون مبنی بر ارائه لیست مستقل برای جایگاه هیات رییسه، شورای مرکزی این موضوع را بررسی کرد. ارائه لیست مستقل بدان معنا نیست که افراد سایر فراکسیون‌ها در این لیست نباشند، این احتمال وجود دارد که در لیست مستقل فراکسیون ولایی از سایر فراکسیون‌ها نیز افرادی باشند.
نقوی حسینی با بیان اینکه مجمع عمومی این فراکسیون مجددا امروز ساعت ۴ جلسه‌ای را تشکیل خواهد داد، گفت: در صورت تصویب مجمع عمومی فراکسیون، این امکان وجود دارد که با همین لیست مستقل ائتلاف کنیم. اختیار تصمیم‌گیری بر عهده مجمع عمومی است لذا احتمال وجود گزینه مشترک بین لیست مستقل فراکسیون با سایر فراکسیون‌ها نیز وجود دارد.امروز مجمع عمومی تصمیم می‌گیرد که لیست مستقل فراکسیون با ائتلاف با دو فراکسیون دیگر ارائه شود یا اینکه بدون ائتلاف لیستی را منتشر کنیم.
ریاست لاریجانی خط قرمز فراکسیون مستقلان
همچنین مهرداد لاهوتی در توضیح جلسه صبح امروز فراکسیون مستقلین ولایی، گفت: در این جلسه اعضای فراکسیون نظرات خود را درباره انتخابات هیات رییسه مطرح کردند. مقرر شد که بعد از رایزنی با فراکسیون‌های دیگر، تصمیم‌گیری در خصوص نحوه ورود به انتخابات سومین سال هیات رییسه انجام شود.تصمیم‌گیری نهایی فراکسیون در جلسه روز سه‌شنبه هفته جاری اعلام خواهد شد، با توجه به تعیین تیمی از فراکسیون مستقلین ولایی برای بررسی موضوع ائتلاف، اگر قرار بر ائتلاف باشد نتیجه آن اعلام خواهد شد وگرنه فراکسیون مستقلین لیست مستقل خواهد داشت.
لاهوتی در عین حال لاریجانی را گزینه قطعی فراکسیون مستقلین ولایی عنوان و خاطرنشان کرد: ما بر روی ریاست آقای لاریجانی تردید نداریم، او خط قرمز ما است. اگر دو فراکسیون دیگر حاضر به ائتلاف باشند ما برای نایب رییسی آقای پزشکیان و آقای مطهری تمایل داریم وگرنه در صورت شکل نگرفتن ائتلاف ما هم لیست مستقل خواهیم داد.
دورخیز فراکسیون امید برای ریاست عارف
همچنین باشگاه خبرنگاران نوشت: محمدرضا رحیمی نماینده تهران از برگزاری نشست فوق‌العاده فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی به ریاست محمدرضا عارف خبر داد.
وی افزود: این نشست از ساعت 13 امروز با محوریت بحث و بررسی درباره گزینه‌های فراکسیون امید برای هیئت رئیسه اجلاسیه سوم مجلس دهم شورای اسلامی تشکیل شده است.
عضو فراکسیون امید خاطر نشان کرد: سه‌شنبه هفته جاری فراکسیون امید نظر نهایی خود را درباره این موضوع اعلام خواهد کرد.