گزیده ها قسمت هشتم

گزیده ها قسمت  هشتم  7 خرداد-97
رئیس جمهور شب گذشته در دیدار با فعالان اقتصادی، یک بار دیگر موضع دولت مبنی بر ماندگاری بر روی نرخ ۴۲۰۰تومانی را یادآوری کرد و
رئیس جمهور شب گذشته در دیدار با فعالان اقتصادی، یک بار دیگر موضع دولت مبنی بر ماندگاری بر روی نرخ ۴۲۰۰تومانی را یادآوری کرد و گفت که خیال فعالان اقتصادی از تسویه وام‌ها با این نرخ راحت باشد.
به گزارش مهر، شب گذشته باز هم رئیس جمهور به میان فعالان اقتصادی آمد تا از وضعیت ارزی کشور بگوید و ادامه مسیر یکسان سازی نرخ ارز را یک بار دیگر یادآوری کند. او هنوز هم حرفی از بازار غیررسمی ارز نمی‌زند و اشاره به این نمی‌کند که خارج از بازار رسمی ارز (که در سامانه نیما برای تبادلات و معاملات تدارک دیده شده است)، یک بازار دیگر در چند قدمی مرکز شهر هر روز نفس می‌کشد و معاملات را با نرخ خاص خود انجام می‌دهد.
حسن روحانی، یک بار دیگر در حوزه نرخ ارز صحبت‌هایی را مطرح کرد و البته هنوز پافشاری بر روی این موضوع دارد که نرخ ارز باید همان ۴۲۰۰ تومانی باشد که از ابتدا وی گفته است. موضوعی که حتی جلسات متعدد با فعالان اقتصادی و تلاش برخی اعضای کابینه برای رسمیت دادن به نرخ دیگری به غیر از این، هنوز موثر واقع نشده است. واقعیت آن است که او بر روی یکسان سازی نرخ ارز پافشاری دارد و نرخی را به غیر از همان ۴۲۰۰ تومانی که از ابتدای معاون اولش اعلام کرده، نمی‌شناسد.
او در دیدار با فعالان اقتصادی به این نکته اشاره کرد که نرخ ارز بیش از ۵ تا ۶ درصد در سال جاری افزایش نخواهد داشت و بنابراین بسیاری از نگرانی‌هایی که بابت تسویه وام‌های ارزی وجود دارد، دیگر با این نرخ و نقشه راه، جای نگرانی ندارد. یعنی وام‌گیرندگان ارزی باید مطمئن باشند که نرخی ارزی که باید تسویه کنند، حداکثر ۴۴۵۲ تومان خواهد بود و رقمی بالاتر از آن را نمی‌توان متصور بود.
بر این اساس، وی اعلام کرده که در نهایت، نرخ ارز بیش از ۲۵۲ تومان افزایش نخواهد یافت و این همان شش درصدی است که در ازای مابه التفاوت تورم داخلی و خارجی باید بر روی نرخ ۴۲۰۰ تومانی کنونی، اضافه شود و همین امر هم سبب می شود که نرخ ارز به صورت شناور مدیریت‌شده باشد. اما همین موضوع اکنون هم از سوی بانک مرکزی قابل مشاهده است و اکنون نرخ اعلامی ارز از سوی بانک مرکزی برای دوشنبه(۷ خرداد) ۴۲۱۲ تومان اعلام شده و به تدریج در حال افزایش است.
شافعی: رانت ارزی باید از بین برود
در این میان، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز اعلام کرده که رشد نقدینگی، زمینه افزایش نرخ ارز را فراهم کرده بود، اما اکنون دولت باید بازار غیررسمی را به رسمیت بشناسد و اجازه دهد که بازار مسیر خود را پیش رود.
وی می‌افزاید: فاصله دلار دولتی یعنی همان ۴۲۰۰ تومان با آنچه که در بازار ارز در جریان است، منجر به این شده که رانت ۲ هزار تومانی در اختیار برخی افرادی قرار گیرد که آنها باید بازار را بچرخانند.
شافعی بر این باور است که حضور دولت در مدیریت بازار ارز، بسیار قابل‌تقدیر است و بخش خصوصی آمادگی دارد تا پیشنهادهای لازم در این راستا را ارائه کند.
صحبت‌های رئیس اتاق بازرگانی ایران در حالی است که بالاخره افراد وام‌ گیرنده‌ای که رئیس جمهور در سخنانش از آنها رفع نگرانی کرده است، اگر وام ارزی خود را قرار باشد به صورت ارزی بازپرداخت کنند، باز هم باید دلار را به خزانه دولت یا بانکها بدهند، در حالیکه این بازار غیررسمی است که باید تامین کننده ارز مورد نیاز این افراد باشد؛ یعنی درست همان بازاری که دولت آن را به رسمیت نمی‌شناسد و اتفاقا رئیس جمهور هم بر این موضوع پافشاری دارد که نرخی به غیر از ۴۲۰۰ تومان نمی‌تواند به رسمیت شناخته شود.
در واقع، این اطمینان دولت از تسویه وام‌ها به همان نرخ دلار دولتی که حسن روحانی سقف افزایش قیمت آن تا پایان سال را حداکثر ۶ درصد می‌داند، برای آن دسته از وام‌گیرندگانی است که باید وام خود را با معادل ریالی ارز دریافتی تسویه کنند. اما وام گیرندگانی که باید وام خود را بصورت ارزی تسویه کنند، در این مکانیزم با چالش مواجه خواهند شد. بنابراین به نظر می‌رسد که دولت باید کم کم با مکانیزم‌های خاص خود، بازار موازی را به رسمیت بشناسد و زمینه ساز تامین نیازها از یک بازار شفاف باشد، اگرچه حتما باید مکانیزم‌هایی برای جلوگیری از تامین اعتبار قاچاق نیز در این شرایط دیده شود.
در عین حال دولت هم تلاش دارد تا باگ‌های سامانه نیما را رفع کرده و شرایط را برای یک سیستم ارزی شفاف فراهم نماید. موضوعی که البته در ابتدای مسیر، چالش‌هایی را هم برای برخی فعالان اقتصادی ایجاد کرده است. داستان زمانی رنگ جدی‌تری به خود می‌گیرد که برخی نیازهای فعالان اقتصادی با مکانیزم فعلی تامین نمی‌شود و این موضوع آنها را به سمت بازارهای غیررسمی می‌کشاند.
کارنامه دولت در تامین ارز مورد نیاز
آن‌گونه که بانک مرکزی می‌گوید، ۱۲ میلیارد و ۶۷ میلیون دلار برای تامین کالاهای اساسی، دارو و مواد اولیه واحدهای تولیدی ارز تخصیص داده شده است که از این رقم، شش میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار تامین اعتبار شده و مشتری ارز را دریافت کرده است. برای واردات کالاهای اساسی از جمله برنج، جو، حبوبات، دام زنده، کنجاله سویا، گندم، گوشت، ذرت، روغن، شکر و کره ۲ میلیارد و ۳۷ میلیون دلار تخصیص داده شده که از این رقم یک میلیارد و ۲۵۸ میلیون دلار آن تامین ارز شده است.
بر اساس آمار، میزان ارز تخصیصی برای واردات تجهیزات پزشکی، داروهای ساخته شده، شیرخشک و مواد اولیه دارو نیز ۶۵۰ میلیون دلار اعلام شده که از این میزان ۴۱۰ میلیون دلار آن تامین شده است؛ ضمن اینکه مواد اولیه تولید چون قطعات منفصله ماشین آلات راه سازی، ماشین الات و دستگاههای مکانیکی، ماشین آلات و دستگاههای برقی، چدن، آهن، فولاد، محصولات شیمیایی آلی و غیرآلی، سوختهای معدنی، محصولات کانیهای غیرفلزی، کاغذ و مقوا، کائوچو، شیشه، لکوموتیو و انواع واگن و محصولات سرامیکی از ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین اعتبار شده اند.
جای سوال است که چرا نمایندگان قوه‌ای که باید در راس امور باشد در اموری کوچکی مانند لیست تیم ملی هم وارد می‌شوند؟ مگر نه اینکه آن‌ها با این کار ضمن آنکه استقلال کاری سرمربی تیم ملی را زیر سوال می‌برند به اعتبار خود نیز خدشه وارد می‌کنند؟
فرارو- لیست تیم ملی فوتبال کشورمان صدای برخی نمایندگان را درآورد.

لیست کارلوس کیروش سرمربی پرتغالی به خاطر خط خوردن بازیکنانی مثل کاوه رضایی، وریا غفوری و سیدجلال حسینی، واکنش‌هایی را در پی داشت. حالا بعضی نمایندگان مجلس هم اعتراض خود را به به مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان نشان داده اند.

حسن زمانی عضو هیات مدیره باشگاه استقلال و مشاور رئیس مجلس به مهر گفته: حدود ۳۰ نماینده مجلس به آقای سلطانی فر نامه زده اند و خواهان تغییر در لیست تیم ملی هستند! او می‌گوید: کی روش باید بپذیرد که اشتباه کرده است. او علامه دهر نیست. چهار بازیکنی که خط خورده اند می‌توانستند در تیم ملی تاثیرگذار باشند. اگر تیم ملی نتیجه نگیرد کی روش باید پاسخگو باشد!

مشاور رئیس مجلس در پایان حتی آینده کاری کارلوس کی روش را هم اعلام کرد و گفت: دیگر بعد از جام جهانی شاهد حضور کی روش نخواهیم بود. فکر نمی‌کنم فدراسیون فوتبال دیگر زمینه کار با این مربی را داشته باشد!

جلال محمودزاده نماینده مهاباد، اما می‌گوید آنچه به عنوان نامه ۳۰ نفره نمایندگان عنوان شده تنها تذکر کتبی ۱۴ نماینده کُرد بوده است. او به ایسنا گفته: ۱۴ نماینده مجلس در تذکری به وزیر ورزش خواستار توضیح درباره علت خط خوردن وریا غفوری و سیدجلال حسینی از ترکیب تیم ملی فوتبال شده اند. محمودزاده توضیح می‌دهد: ما در تذکر خود اصلا موضوع تغییر ترکیب تیم ملی را مطرح نکردیم بلکه فقط خواستیم وزیر ورزش توضیح دهد که چرا این بازیکنان رده اول کشور که تا آخرین لحظات جزء ترکیب تیم ملی بودند، خط خوردند.

او ادامه می‌دهد: ما کاری نداریم که ترکیب تیم ملی عوض می‌شود یا خیر، حرف ما این است که وزیر ورزش باید پاسخ دهد که چرا این دو بازیکن برجسته عوض شدند، آیا تنها دلیل فنی مطرح بوده یا اینکه دلایل دیگری است؟ این سوال در ذهن افکار عمومی وجود دارد و لازم است وزیر ورزش پاسخ دهد. به گفته این نماینده مجلس تاکنون وزیر ورزش به این تذکر پاسخی نداده است.

سرمربی تیم ملی ایران می‌گوید لیست نهایی انتخاب شده برای جام جهانی حاصل ساعت‌ها کار و تلاش بوده است. کی روش درباره لیست اخیرش گفته: هر مربی‌ای دوست دارد که تعداد زیادی از بازیکنانی که به تیم برای صعود به جام جهانی کمک کردند را در اختیار داشته باشد؛ اما متاسفانه ما فقط ۲۳ بازیکن باید ببریم. ما نیاز داریم تا تصمیمات درست و منصفانه‌ای بگیریم و گرفتن تصمیمات آسان، سخت نیست. چیزی که از سرمربی انتظار دارند این است که تصمیمات درست و عادلانه بگیرد. باور کنید انتخاب این بازیکنان حاصل ساعت‌ها کار، تحلیل و ارزیابی است.

با همه این‌ها جای سوال است که چرا نمایندگان قوه‌ای که باید در راس امور باشد در اموری کوچکی مانند لیست تیم ملی هم وارد می‌شوند؟ مگر نه اینکه آن‌ها با این کار ضمن آنکه استقلال کاری سرمربی تیم ملی را زیر سوال می‌برند به اعتبار خود نیز خدشه وارد می‌کنند؟

عین الله شریف پور، عضو فراکسیون ورزش مجلس به فرارو می‌گوید: من یکی از ضعف‌های مجلس را در این گونه موارد می‌بینم. ما نباید عنوان نمایندگی و سطح خانه ملت را تا این اندازه پایین بیاوریم و به وظایف، اختیارات و مسئولیت‌هایی ورود پیدا کنیم که دستگاه‌های اجرایی دارند. اگر به این موضوع از زاویه دیگر هم نگاه کنیم مگر غیر از این است که قوه مجریه به عنوان مدیریت اجرایی در برابر مسائل پاسخ گوست؟ وقتی آن‌ها پاسخ گو هستند ورود ما به مسائل اجرایی کوچک خلاف عرف و عقلانیت است. این در حالی است که مجلس باید عملکرد قوه مجریه را نظارت و ارزیابی کرده و از ابزار‌هایی مثل سوال، تذکر و استیضاح استفاده کند.

نماینده مردم ماکو با اشاره به نامه ۱۴ نماینده کردزبان مجلس به وزیر ورزش درباره علت خط خوردن وریا غفوری و سیدجلال حسینی نیز می‌گوید: ما نباید مطالبات را در قالب قومیت مطالبه کنیم. ایران رنگین کمانی از قومیت هاست. ما نباید این رنگین کمان را کمرنگ کنیم. باید بگذاریم همه قومیت‌ها به قوه خود باقی بماند.

او ادامه می‌دهد: ما باید پویایی ورزش را مد نظر داشته باشیم. همین امشب با تیم ملی ترکیه بازی تدارکاتی داریم. مربی ترکیه از این فرصت استفاده می‌کند و می‌خواهد بازیکنان جوان خود را محک بزند. باید بگذاریم، مسئولین ذیربط حسب مسئولیتی که پذیرفته اند اقدام کنند.

شریف پور در پایان تاکید می‌کند وقتی به کسی مسئولیت می‌دهیم باید برای او استقلال هم قائل باشیم. در مدیریت مسئولیت و اختیار باید با هم موازی باشد. وقتی مسئولیت تیم را به کیروش سپرده ایم و میلیون‌ها دلار هم به او دستمزد می‌دهیم باید بگذاریم کارش را انجام دهد. درست است که دوست داریم تیم ملی ما خودی نشان دهد، اما این‌ها دلیل دخالت‌های بی مورد ما نمی‌شود.
به گفته او، اتحادیه اروپا در این موضوع که برجام بهترین راه برای پرداختن به نگرانی‌های آمریکا است، اتفاق نظر دارد؛ نگرانی‌هایی که به گفته موگرینی، اتحادیه اروپا با آمریکا درباره آنها اشترک نظر دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست خبری تاکید کرد که حفظ برجام برای اتحادیه اروپا موضوعی امنیتی است.
به گزارشی فارس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از نشست وزرای خارجه اروپایی در نشستی خبری شرکت کرد.
فدریکا موگرینی در پایان نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا گفت که اتحادیه اروپا در حال بررسی مشوق‌های اقتصادی برای ایران به منظور حفظ برجام است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین تاکید کرد که حفظ برجام برای اتحادیه اروپا، موضوعی منحصر به مسائل اقتصادی نیست بلکه برای اتحادیه اروپا این یک موضوعی امنیتی است.
موگرینی در بخش دیگری از این سخنرانی در پاسخ به یک سوال تاکید کرد که اتحادیه اروپا در قبال ایران، نگرانی‌های مشترکی با آمریکا دارند از قبیل برنامه موشک بالستیک این کشور و برخی موضوعات منطقه.
به گفته او، اتحادیه اروپا در این موضوع که برجام بهترین راه برای پرداختن به نگرانی‌های آمریکا است، اتفاق نظر دارد؛ نگرانی‌هایی که به گفته موگرینی، اتحادیه اروپا با آمریکا درباره آنها اشترک نظر دارد.
او درباره شرایط جاری در قبال برجام و تحرکات اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: «ما داریم پیچیدگی‌های خاصی را مشاهده می‌کنیم. ما هرگز اینطور فکر نمی‌کردیم که این موضوعی راحت خواهد بود. اقدامات جدی زمان می برد. مهم آن است که کارها و امور در جهت درست در حال حرکت هستند».
موگرینی در بخش دیگری از این کنفرانس خبری، درباره انتقال سفارت آمریکا به قدس و به رسمیت شناختن آن به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی صحبت کرد.
وی در پاسخ به سوالی درباره نشست امروز وزرای خارجه اتحادیه اروپا و پیشنهادات آنها تاکید کرد که «تعدادی از کشورهای عضو (اتحادیه اروپا) ایده‌ها و نظرات عینی» به منظور حفظ تجارت با ایران ارائه دادند.
قاسمی درباره حکم اخیر دادگاه نیویورک و ارتباط ١١ سپتامبر با ایران گفت: ایران صدور احکام غیابی، مغرضانه، سیاسی و بی اساس مراجع قضایی آمریکا را شدیدا محکوم کرده و کلیه حقوق خود را برای پیگیری و جبران خسارات احتمالی محفوظ می داند.
به گزارش فارس، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسشی پیرامون حکم اخیر دادگاه نیویورک و ارتباط حوادث یازده سپتامبر با ایران گفت: جمهوری اسلامی همواره صدور احکام غیابی، مغرضانه، سیاسی و بدون پایه و اساس مراجع قضایی آمریکا علیه ایران را شدیدا محکوم کرده و صدور این گونه احکام فرامرزی و غیرقانونی را مردود اعلام کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: صدور این احکام در حالی که به اذعان همگان اساسا هیچ گونه شواهد و قرائنی در خصوص مشارکت کشورمان وجود ندارد و گزارش های رسمی آمریکایی ها اذعان دارند آمران و عاملان این فاجعه تروریستی از هم پیمانان منطقه ای آمریکا بوده اند، نه تنها نظام حقوق بین‌الملل که مردم آمریکا به ویژه بازماندگان و قربانیان حادثه 11 سپتامبر را به سخره گرفته است.
قاسمی ضمن اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مراتب اعتراض رسمی خود را از طرق رسمی (از طریق دفتر حفاظت منافع این کشور) قویا به دولت آمریکا منعکس کرده است، افزود: صدور اینگونه احکام غیرقانونی نقض صریح و آشکار تعهدات، قواعد و رویه های پذیرفته شده حقوق بین الملل مبنی بر لزوم رعایت مصونیت قضایی دولت ها بوده و جمهوری اسلامی ایران کلیه حقوق خود را برای پیگیری، مقابله موثر با آن و جبران خسارات احتمالی محفوظ می داند.