گزارش اوین نامه كيهان از متن و
حاشيه دومين مناظره انتخاباتي
مناظره دوم نامزدها مشت دولت را باز كرد16 اردیبهشت -96
مناظره دوم نامزدها مشت دولت را باز كرد16 اردیبهشت -96
اززمانی که شورای نگهبان آلت دست خامنه ای نام نامزدان
تأیید صلاحیت شدگان نمایش ریاست جمهوری دوره دوازدهم رااعلام کرد .سپس برمامه شروع
شوی مناظرات تلویویزنی اعلام گردید سربازجو شریعت نداری تلاش کرده است تا اوین
نامه اش را تبدیل به ضلح چهارم مثلث دژخیم رئیسی و سرداردزد قالیباف و مسرسلیم عضو باندغارتگر مافیایی اصولگرا علیه
روحانی ودولت یازدهم کند.
مناظره دوم نامزدهاي انتخاباتي بيش از مناظره نخست
روشن کرد که دست دولت چقدر خالي است و استفاده از ترفندهاي نخ نمايي چون ترساندن
مردم از خطري موهوم نيز چاره اين دست هاي خالي نخواهد بود.
ديروز دومين دور مناظره ها صحنه اي ديگر از آشکار شدن خالي بودن کارنامه دولت يازدهم بود. جهانگيري که براي هر سوال در زنگ حساب، انشايي مهيا کرده بود، به سرحالي دور اول مناظره نبود. به طوري که عده اي معتقدند از ستاد روحاني به او ابلاغ شده کم رنگ تر ظاهر شود تا جا براي عرض اندام روحاني مهيا تر باشد. تاکتيکي که براي اردوگاه اعتدال- اصلاحات جواب نداد و روحاني نيز چيزي براي عرضه نداشت. کل حرف هاي روحاني در خرج کردن از چند چهره موسيقي و سينما خلاصه مي شد و ترساندن مردم از خطري موهوم که اگر ما نباشيم زندگي تان کن فيکون خواهد شد و راهي جز راي دادن به ما نداريد! مسئله اي که رئيسي نيز در سخنان خود اشاره اي به آن کرد. کار در پايان به جايي رسيد که روحاني رو به دوربين پرسيد يعني دولت هيچ کار خوبي نداشته است؟ و بلافاصله در شبکه هاي اجتماعي جواب گرفت که مگر شما درباره دو دولت گذشته کاري جز سياه نمايي کرده ايد که اينک توقع داريد رقبايتان از کارهاي به اصطلاح خوبتان بگويند؟!
به اعتقاد تحليلگران مناظره سياسي و فرهنگي نقطه اميد و اتکاي روحاني و جهانگيري بود که آنها نشان دادند در اين عرصه نيز چيزي در چنته ندارند. سخنان دقيق و به موقع ميرسليم در مناظره ديروز پديده اي بود که دولتي ها را به دردسر جدي انداخت و آنان در برابر سوال هاي جدي رئيسي و قاليباف نيز حرفي براي گفتن نداشتند جز آنکه بگويند همه چيز خوب است و اگر ما نباشيم همه چيز سياه خواهد شد!
گزارش يک مناظره
دومين مناظره شش نامزد دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با موضوع سياسي - فرهنگي بعد از ظهر روز جمعه پانزدهم ارديبهشت ماه ميان مصطفي ميرسليم، اسحاق جهانگيري، محمدباقر قاليباف، مصطفي هاشمي طبا، حسن روحاني و ابراهيم رئيسي برگزار شد.
محمد باقر قاليباف در پاسخ به اولين سوال در رابطه با فرهنگ گفت در هفته گذشته شاهد آن بوديم که کالاي قاچاق مربوط به يکي از وزراي دولت کشف شد که به صورت فوري به اين پرونده رسيدگي گرديد، وزارتخانه اي که مربوط به آموزش و پرورش کشور است به جاي پرداختن به اين حوزه به واردات قانوني و يا غيرقانوني کالاي غيرضروري مي پردازد.
روحاني در پاسخ گفت: چگونه آقاي قاليباف قبل از رسيدگي به يک اتهام در قوه قضائيه و محکمه در برنامه زنده تلويزيوني به افراد اتهام مي زند؟
جهانگيري نيز در نقد خود به اظهارات قاليباف گفت: معلمين تاثيرگذارترين قشر هستند که بايد به معيشت آنان توجه کرد که در دولت يازدهم حقوق فرهنگيان اضافه شده است ولي وضع معيشت فرهنگيان خوب نيست و بايد اهميت داده شود.
حجت الاسلام رئيسي نيز گفت: شتاب علمي در اين چند سال کم شده است، يک ميليون دانشجوي بيکار داريم، فرهنگيان مشکل دارند، صندوق فرهنگيان از سوي عده اي متخلف به يغما برده شده است، از فساد عظيم صورت گرفته در صندوق ذخيره فرهنگيان هر فرهنگي هشت تا ده ميليون سهم دارد، فرهنگيان عذاب مي کشند.
قاليباف در نوبت پاسخ دهي به نامزدها گفت: پژوهش کشور داراي مشکل هست، مدارس و دانشگاه هاي ما داراي مشکل هستند، معيشت مردم و بازنشستگان داراي مشکل هست، قاچاق کالا و ارز بيشترين مشکل را براي ما ايجاد کرده است، مشکلات واردات چي هاي بي ربط، شما نگاه کنيد وزيرآموزش و پرورش لباس از ايتاليا وارد مي کند، اقتصاد اين گونه درست نمي شود، درد اينجا است که دختر بيکار وزير اين کار را مي کند آيا مردم ديگر اين اجازه را دارند، اصل اين واردات خطا است، نتيجه اين مي شود که آموزش و پرورش اين شرايط را پيدا کند؟
گفتني است جهانگيري در اظهارنظري جالب گفته بود دختر آقاي وزير داراي مدرک کارشناسي ارشد و بيکار بوده و لذا کلا! 200 ميليون تومان پوشاک وارد کرده است و ماجرا را مظلومانه دانست!
با توهين به منتقدين نمي توان ادعاي حقوق شهروندي داشت
در ادامه ميرسليم در پاسخ به سوالي در رابطه با تضارب آرا و نيز نقدپذيري از سوي دولت گفت: انتقاد پذيري در دولت يازدهم به شکل بسيار کمي وجود داشته است، مسئولين دولتي در مقابل انتقاد کنندگان از تعابير زشتي استفاده کرده اند، بي شناسنامه، کم سواد، به جهنم و ...از تعابيري است که دولت عليه منتقدين استفاده کرده.بايد امکان انتقادات مشفقانه فراهم شود.
جهانگيري نيز گفت: در دولت يازدهم کارهاي بزرگي انجام داديم، خانه احزاب که بسته شده بود باز شد، 8 هزار سازمان مردم نهاد تاسيس شد، آزادي مطبوعات مورد دفاع قرار گرفت، به مطبوعات مجوز داديم، از فضاي مجازي دفاع کرديم، در مقابل قدرت هايي که خواستار فيلتر شبکه هاي اجتماعي بودند ايستاديم، مشکل مخالفت بخشي از جامعه با دولت منتخب مردم است، با تمام توان به تخريب دولت پرداختند و کسي در مقابل آنان نايستاده است.
حجت الاسلام رئيسي نيز در پاسخ گفت: روحاني در اوايل مسئوليت از بستن دهان منتقدين به خدا پناه برد، انسان به منتقد خود بايد اهانت کند؟ کسي که از بستن دهان مخالف به خدا پناه مي برد چرا اين گونه مي گويد ؟ چرا بايد دهان منتقدين را ببنديم، حق شهروندي عبارت از رونمايي از يک سند نيست، حق شهروندي کسي که نان براي خوردن و کار براي امرار معاش ندارد چيست؟ با خبرنگاران از سوي وزراي دولت برخورد مي شود، اين ها با ادعاي توجه به انتقادات منطبق نيست.
قاليباف نيز گفت: ما بايد به گونه اي سخن نگوئيم که انقلاب مانع حقوق شهروندي افراد است، اقوام داراي حقوق شهروندي هستند مگر اين گونه نيست ؟
ميرسليم نيز در پاسخ به نامزدها گفت: وقتي وزير شما در مقابل يک خبرنگار آن کار را مي کند اين يعني احترام به حقوق شهروندي؟ وقتي وزير شما به يک مدير دولتي مي گويد بي شعور اين يعني حقوق شهروندي؟ بايد حلم در مردم سالاري ديني در برابرمنتقدين فراموش نشود.
نتيجه برجام براي معيشت مردم چه بود؟!
حجت الاسلام رئيسي نيز در پاسخ به سوالي در مورد حقوق ملت ايران در مذاکرات هسته اي و برجام گفت: در حين مذاکرات از سوي دولت يازدهم کدهاي بدي به طرف مقابل داده شد، خالي بودن خزانه کشور از جمله اين کدها بوده است، ما در اجراي برجام پيشگام شده و به صورت تام و تمام آن را اجرا کرديم، دولت قدرت نقد کردن چک برجام را ندارد، دولت هاي غربي در مذاکرات فهميدند که تحريم ها جواب داده است و بايد ادامه يابد و بر اين اساس هنوز تحريم ها برطرف نشده است. دولت بايد به اين سوال پاسخ دهد که پس از برجام چه اتفاقي در سفره مردم افتاده است؟
قاليباف نيز در جواب گفت: برجام موجود مورد احترام همه دولت ها خواهد بود و طرف مقابل هم مکلف به انجام تعهدات خودش است، ما در اجراي برجام چه کرديم، در اجراي برجام آثار آن براي مردم ما چه بوده است؟ از مردم که مي پرسيم آيا از روزي که برجام در دستور کار بود گشايشي در اقتصاد صورت گرفت ؟ ولي مردم مي گويند اتفاقي نيفتاده است.
روحاني نيز گفت: افرادي که امروز کانديدا هستند بايد به صورت صريح بگويند نظرشان در مورد برجام و تعامل با دنيا چيست، برجام اگر مورد توافق هست اين همه فحاشي در خيابان ها دليلش چيست، شما پشت پرده هنگام مذاکرات چه کرديد؟ اگر برجام نبود نفت صادراتي دو ميليون بشکه، 200 هزار مي شد. اگر اين گونه بود اين وعده هاي خود را چگونه اجرايي مي کرديد؟
جايگاه رئيس جمهور جايگاه دانش آموزي نيست
در ادامه جهانگيري در پاسخ به سوالي در رابطه با قدرت دفاعي کشور گفت: فرهنگ غني ما مي تواند حتي قدرت هاي مهاجم همچون اسکندر و مغول را مغلوب خود کند. تجربه اي مثل برجام نشان دهنده تجربه ديپلماسي قوي ماست و متاسفانه ما از اين قدرت آن گونه که بايد استفاده نکرده ايم.
وي اظهار داشت: نگاه نادرستي که در کشورمان غالب شد، فرهنگ را به بيراهه برد. ناپختگي، بي تجربگي و تخصص ناکافي باعث شد که کشور آن طور که بايد به سمت پيشرفت سوق داده نشود. ما بايد فرهنگ مدارا و صلح طلبي ايراني به دنيا نشان بدهيم.
وي ادامه داد: جايگاه رئيس جمهور جايگاه دانش آموزي نيست. اقتصاد اين مردم و اين مملکت تحمل و حوصله تنش، دعوا و کارآموزي سياست مداران تازه کار را ندارد.
وي گفت: عده اي در پي دوقطبي کردن جعلي جامعه و به جان هم انداختن آنها هستند و نمي دانند چه بلايي در سايه اين دوقطبي کردن بر سر کشور مي آيد. کاري نکنيد مردم به کارآمدي نظام بدبين شوند.
قاليباف در پاسخ گفت: امروز روندي که در دولت يازدهم وجود دارد نه شرايط جسمي افراد و نه فرصت آنها ايجاب مي کند به مشکلات کشور برسند، آنان دنبال تجارت خودشان هستند، ميليون ها بيکار هم وجود دارند، مي گويند اجازه دهيد و فرصت را به نسل بعدي بدهيد، مطمئن باشيد آنها بهتر از شما کشور را اداره خواهند کرد.
وعده ندادم عمل کردم!
در ادامه روحاني در پاسخ به سوالي در زمينه سبک زندگي ايراني اسلامي و تفاوت آن با زندگي غربي گفت: اين چيزي است که امروز پيش روي مردم است. بايد انتخاب کنند دولتي که اتکايش به مردم است و دولتي که همه چيز را از طريق کمک مردم مي خواهد حل کند و يا دولتي که از طريق مداخله و انحصار مي خواهد در جامعه مسائل را حل و فصل کند.
وي ادامه داد: آمار و ارقامي که اين روزها داده مي شود براي مردم ما بسيار جالب است، مجدداً يادآور آن روزهايي است که افرادي به مردم وعده و وعيد مي دادند و ديديم پايان آن دولت ها که مردم به چه روزگاري افتادند.
روحاني گفت: ما هر جايي که متحد بوديم موفق شده ايم. جايي از برجام توانستيم استفاده کنيم که متحد بوديم. آنجايي که خواستيم برجام را به هم بزنيم ديديم که چه کار کردند، روي موشک شعار نوشتند تا برجام را به هم بزنند و براي اينکه نتوانيم از برجام صد درصد استفاده کنيم.
روحاني گفت: ما وعده نداديم بلکه عمل کرديم و آمده ايم به مردم گزارش داده ايم.
حجت الاسلام رئيسي در پاسخ گفت: براي اجراي سبک زندگي اسلامي به دولت انقلابي نياز داريم اقدام در اين رابطه به يک دولت انقلابي نياز دارد و اگر دولت انقلابي نباشد اين سبک زندگي شکل نمي گيرد. سوال ما اين است که آيا دولت به وعده هايي که در روز اول داد عمل کرده است يا نه؟
مير سليم نيز در واکنش به سخنان روحاني گفت: سبک زندگي مسئله بسيار مهمي است اما در دوران شما ما شاهد رشد دنياطلبي هستيم، شاهد رشد حقوق نجومي هستيم ، شاهد اختلاس ها و مفاسد هستيم که بسيار سرسام آور و به ياس آورنده مردم است.
بخش دوم مناظره و پاسخ به سوال اختصاصي نامزدها
در بخش دوم مناظره هر نامزدي به سوال اختصاصي خود پاسخ داد، جهانگيري در پاسخ به سوالي در رابطه با برنامه دولت براي استفاده از ظرفيت سينما و هنر در حفظ ارزش هاي انقلاب گفت: فرهنگ ايراني اسلامي سهم بسيار مهمي در اقتدار ملي دارد، با قدرت فرهنگي مي توانيم مشکلات را حل کنيم، هم مسائل بين المللي هم مسائل داخلي، هنرمندان کشور در اين مسير گام هاي بلندي برداشتند بايد به هنرمندان آزادي بيشتري بدهيم و نبايد با محدوديت مواجه شوند. در کشور بايد قانون مبناي کار باشد.
در ادامه قاليباف در پاسخ به سوالي در رابطه با برنامه آموزشي کشور گفت: براي اجراي هر برنامه اي بايد ببينيم چه باوري داريم و رويکرد ما چيست ؟ امروز ديديم دو تفکر وجود دارد يکي مي گويد نداريم و نمي توانيم به دنبال سرمايه خارجي هستند، ما معتقد به اولويت داخل هستيم.
ميرسليم نيز در پاسخ به سوالي در رابطه با ارتباط قوا گفت: اهميت قوه مجريه بسيار زياد بوده و قابل مقايسه با ساير قوا نيست، دولت بايد مجري قانون بوده و قانون را معطل نگذارد.
هاشمي طبا نيز در پاسخ به سوالي در رابطه با فضاي مجازي گفت: فضاي مجازي هم فرصت است و هم تهديد، در شرايط فعلي نوعي تهديد است، دولت وظيفه دارد که بدون هيچ گونه پرده پوشي کانال هاي مشکل آفرين را کنترل کند.
روحاني نيز در پاسخ به سوالي در رابطه با ساده زيستي مسئولين گفت: ما در مقام عمل بايد با قوانين و مقررات اين مسئله را تنظيم کنيم، يکي با لباس ساده ادعاي ساده زيستي مي کند و بزرگترين فسادها را مي کند، در سال هاي گذشته با ادعاي ساده زيستي ميلياردها اموال مردم از دست رفت .
حجت الاسلام رئيسي نيز درباره ارتقاي شان فرهنگيان گفت: زمينه ارتقاي علمي معلمان بايد فراهم شود، از سوي ديگر در شان معلمان نيست که براي امرار معاش مشاغل ديگري را پي بگيرند. در دولت ما فرهنگيان در اولويت قرار خواهند گرفت.
جمع بندي
جهانگيري در مرحله جمع بندي گفت: مردم بايد به آينده نگاه کنند و آزموده شده را دوباره نيازمايند، انتخاب آينده انتخاب بين راه و بيراهه است.
حجت الاسلام رئيسي نيز گفت: نه بازگشت به گذشته نه تحمل وضع موجود بلکه تغيير به نفع مردم و آن چه بايد تحقق پيدا کند هدف ما است. امروز رقيب هراسي در سخنان آقايان موج مي زد که اخلاقي نيست.
قاليباف نيز در بخش جمع بندي گفت: در دولت مردم اعتقاد داريم بايد شفافيت و هوشمندي شکل بگيرد و مردم بر مديران نظارت داشته باشند، هفته بعد بيائيم و اموال خودمان را به مردم اعلام کنيم، ثروت همه اعضاي دولتمان مشخص شود.
ميرسليم نيز در بخش جمع بندي گفت: فازهاي پارس جنوبي ربطي به برجام ندارد توسط مردم اين کشور به سرانجام رسيده است، رشد هشت درصدي اقتصادي درست نيست بلکه شش درصد آن ناشي از فروش نفت خام بوده است.
روحاني نيز اظهار داشت: گفته شد بايد به دنبال صداقت بود از مردم مي پرسم نامزدها در طول اين دو هفته مداوم از دولت انتقاد مي کنند آيا دولت هيچ کار خوبي در اين مدت نکرده است؟
هاشمي طبا نيز گفت: هنر خوب زيستن را بايد همه مردم داشته باشند، شهيدان خوب زيستند و خوب رفتند، مردم ايران وارثان اين هنرمندان والاتبار هستند، مردم بايد به فرهنگي برسند که ميراث خوار آن هنرمندان بزرگ باشند.
ديروز دومين دور مناظره ها صحنه اي ديگر از آشکار شدن خالي بودن کارنامه دولت يازدهم بود. جهانگيري که براي هر سوال در زنگ حساب، انشايي مهيا کرده بود، به سرحالي دور اول مناظره نبود. به طوري که عده اي معتقدند از ستاد روحاني به او ابلاغ شده کم رنگ تر ظاهر شود تا جا براي عرض اندام روحاني مهيا تر باشد. تاکتيکي که براي اردوگاه اعتدال- اصلاحات جواب نداد و روحاني نيز چيزي براي عرضه نداشت. کل حرف هاي روحاني در خرج کردن از چند چهره موسيقي و سينما خلاصه مي شد و ترساندن مردم از خطري موهوم که اگر ما نباشيم زندگي تان کن فيکون خواهد شد و راهي جز راي دادن به ما نداريد! مسئله اي که رئيسي نيز در سخنان خود اشاره اي به آن کرد. کار در پايان به جايي رسيد که روحاني رو به دوربين پرسيد يعني دولت هيچ کار خوبي نداشته است؟ و بلافاصله در شبکه هاي اجتماعي جواب گرفت که مگر شما درباره دو دولت گذشته کاري جز سياه نمايي کرده ايد که اينک توقع داريد رقبايتان از کارهاي به اصطلاح خوبتان بگويند؟!
به اعتقاد تحليلگران مناظره سياسي و فرهنگي نقطه اميد و اتکاي روحاني و جهانگيري بود که آنها نشان دادند در اين عرصه نيز چيزي در چنته ندارند. سخنان دقيق و به موقع ميرسليم در مناظره ديروز پديده اي بود که دولتي ها را به دردسر جدي انداخت و آنان در برابر سوال هاي جدي رئيسي و قاليباف نيز حرفي براي گفتن نداشتند جز آنکه بگويند همه چيز خوب است و اگر ما نباشيم همه چيز سياه خواهد شد!
گزارش يک مناظره
دومين مناظره شش نامزد دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با موضوع سياسي - فرهنگي بعد از ظهر روز جمعه پانزدهم ارديبهشت ماه ميان مصطفي ميرسليم، اسحاق جهانگيري، محمدباقر قاليباف، مصطفي هاشمي طبا، حسن روحاني و ابراهيم رئيسي برگزار شد.
محمد باقر قاليباف در پاسخ به اولين سوال در رابطه با فرهنگ گفت در هفته گذشته شاهد آن بوديم که کالاي قاچاق مربوط به يکي از وزراي دولت کشف شد که به صورت فوري به اين پرونده رسيدگي گرديد، وزارتخانه اي که مربوط به آموزش و پرورش کشور است به جاي پرداختن به اين حوزه به واردات قانوني و يا غيرقانوني کالاي غيرضروري مي پردازد.
روحاني در پاسخ گفت: چگونه آقاي قاليباف قبل از رسيدگي به يک اتهام در قوه قضائيه و محکمه در برنامه زنده تلويزيوني به افراد اتهام مي زند؟
جهانگيري نيز در نقد خود به اظهارات قاليباف گفت: معلمين تاثيرگذارترين قشر هستند که بايد به معيشت آنان توجه کرد که در دولت يازدهم حقوق فرهنگيان اضافه شده است ولي وضع معيشت فرهنگيان خوب نيست و بايد اهميت داده شود.
حجت الاسلام رئيسي نيز گفت: شتاب علمي در اين چند سال کم شده است، يک ميليون دانشجوي بيکار داريم، فرهنگيان مشکل دارند، صندوق فرهنگيان از سوي عده اي متخلف به يغما برده شده است، از فساد عظيم صورت گرفته در صندوق ذخيره فرهنگيان هر فرهنگي هشت تا ده ميليون سهم دارد، فرهنگيان عذاب مي کشند.
قاليباف در نوبت پاسخ دهي به نامزدها گفت: پژوهش کشور داراي مشکل هست، مدارس و دانشگاه هاي ما داراي مشکل هستند، معيشت مردم و بازنشستگان داراي مشکل هست، قاچاق کالا و ارز بيشترين مشکل را براي ما ايجاد کرده است، مشکلات واردات چي هاي بي ربط، شما نگاه کنيد وزيرآموزش و پرورش لباس از ايتاليا وارد مي کند، اقتصاد اين گونه درست نمي شود، درد اينجا است که دختر بيکار وزير اين کار را مي کند آيا مردم ديگر اين اجازه را دارند، اصل اين واردات خطا است، نتيجه اين مي شود که آموزش و پرورش اين شرايط را پيدا کند؟
گفتني است جهانگيري در اظهارنظري جالب گفته بود دختر آقاي وزير داراي مدرک کارشناسي ارشد و بيکار بوده و لذا کلا! 200 ميليون تومان پوشاک وارد کرده است و ماجرا را مظلومانه دانست!
با توهين به منتقدين نمي توان ادعاي حقوق شهروندي داشت
در ادامه ميرسليم در پاسخ به سوالي در رابطه با تضارب آرا و نيز نقدپذيري از سوي دولت گفت: انتقاد پذيري در دولت يازدهم به شکل بسيار کمي وجود داشته است، مسئولين دولتي در مقابل انتقاد کنندگان از تعابير زشتي استفاده کرده اند، بي شناسنامه، کم سواد، به جهنم و ...از تعابيري است که دولت عليه منتقدين استفاده کرده.بايد امکان انتقادات مشفقانه فراهم شود.
جهانگيري نيز گفت: در دولت يازدهم کارهاي بزرگي انجام داديم، خانه احزاب که بسته شده بود باز شد، 8 هزار سازمان مردم نهاد تاسيس شد، آزادي مطبوعات مورد دفاع قرار گرفت، به مطبوعات مجوز داديم، از فضاي مجازي دفاع کرديم، در مقابل قدرت هايي که خواستار فيلتر شبکه هاي اجتماعي بودند ايستاديم، مشکل مخالفت بخشي از جامعه با دولت منتخب مردم است، با تمام توان به تخريب دولت پرداختند و کسي در مقابل آنان نايستاده است.
حجت الاسلام رئيسي نيز در پاسخ گفت: روحاني در اوايل مسئوليت از بستن دهان منتقدين به خدا پناه برد، انسان به منتقد خود بايد اهانت کند؟ کسي که از بستن دهان مخالف به خدا پناه مي برد چرا اين گونه مي گويد ؟ چرا بايد دهان منتقدين را ببنديم، حق شهروندي عبارت از رونمايي از يک سند نيست، حق شهروندي کسي که نان براي خوردن و کار براي امرار معاش ندارد چيست؟ با خبرنگاران از سوي وزراي دولت برخورد مي شود، اين ها با ادعاي توجه به انتقادات منطبق نيست.
قاليباف نيز گفت: ما بايد به گونه اي سخن نگوئيم که انقلاب مانع حقوق شهروندي افراد است، اقوام داراي حقوق شهروندي هستند مگر اين گونه نيست ؟
ميرسليم نيز در پاسخ به نامزدها گفت: وقتي وزير شما در مقابل يک خبرنگار آن کار را مي کند اين يعني احترام به حقوق شهروندي؟ وقتي وزير شما به يک مدير دولتي مي گويد بي شعور اين يعني حقوق شهروندي؟ بايد حلم در مردم سالاري ديني در برابرمنتقدين فراموش نشود.
نتيجه برجام براي معيشت مردم چه بود؟!
حجت الاسلام رئيسي نيز در پاسخ به سوالي در مورد حقوق ملت ايران در مذاکرات هسته اي و برجام گفت: در حين مذاکرات از سوي دولت يازدهم کدهاي بدي به طرف مقابل داده شد، خالي بودن خزانه کشور از جمله اين کدها بوده است، ما در اجراي برجام پيشگام شده و به صورت تام و تمام آن را اجرا کرديم، دولت قدرت نقد کردن چک برجام را ندارد، دولت هاي غربي در مذاکرات فهميدند که تحريم ها جواب داده است و بايد ادامه يابد و بر اين اساس هنوز تحريم ها برطرف نشده است. دولت بايد به اين سوال پاسخ دهد که پس از برجام چه اتفاقي در سفره مردم افتاده است؟
قاليباف نيز در جواب گفت: برجام موجود مورد احترام همه دولت ها خواهد بود و طرف مقابل هم مکلف به انجام تعهدات خودش است، ما در اجراي برجام چه کرديم، در اجراي برجام آثار آن براي مردم ما چه بوده است؟ از مردم که مي پرسيم آيا از روزي که برجام در دستور کار بود گشايشي در اقتصاد صورت گرفت ؟ ولي مردم مي گويند اتفاقي نيفتاده است.
روحاني نيز گفت: افرادي که امروز کانديدا هستند بايد به صورت صريح بگويند نظرشان در مورد برجام و تعامل با دنيا چيست، برجام اگر مورد توافق هست اين همه فحاشي در خيابان ها دليلش چيست، شما پشت پرده هنگام مذاکرات چه کرديد؟ اگر برجام نبود نفت صادراتي دو ميليون بشکه، 200 هزار مي شد. اگر اين گونه بود اين وعده هاي خود را چگونه اجرايي مي کرديد؟
جايگاه رئيس جمهور جايگاه دانش آموزي نيست
در ادامه جهانگيري در پاسخ به سوالي در رابطه با قدرت دفاعي کشور گفت: فرهنگ غني ما مي تواند حتي قدرت هاي مهاجم همچون اسکندر و مغول را مغلوب خود کند. تجربه اي مثل برجام نشان دهنده تجربه ديپلماسي قوي ماست و متاسفانه ما از اين قدرت آن گونه که بايد استفاده نکرده ايم.
وي اظهار داشت: نگاه نادرستي که در کشورمان غالب شد، فرهنگ را به بيراهه برد. ناپختگي، بي تجربگي و تخصص ناکافي باعث شد که کشور آن طور که بايد به سمت پيشرفت سوق داده نشود. ما بايد فرهنگ مدارا و صلح طلبي ايراني به دنيا نشان بدهيم.
وي ادامه داد: جايگاه رئيس جمهور جايگاه دانش آموزي نيست. اقتصاد اين مردم و اين مملکت تحمل و حوصله تنش، دعوا و کارآموزي سياست مداران تازه کار را ندارد.
وي گفت: عده اي در پي دوقطبي کردن جعلي جامعه و به جان هم انداختن آنها هستند و نمي دانند چه بلايي در سايه اين دوقطبي کردن بر سر کشور مي آيد. کاري نکنيد مردم به کارآمدي نظام بدبين شوند.
قاليباف در پاسخ گفت: امروز روندي که در دولت يازدهم وجود دارد نه شرايط جسمي افراد و نه فرصت آنها ايجاب مي کند به مشکلات کشور برسند، آنان دنبال تجارت خودشان هستند، ميليون ها بيکار هم وجود دارند، مي گويند اجازه دهيد و فرصت را به نسل بعدي بدهيد، مطمئن باشيد آنها بهتر از شما کشور را اداره خواهند کرد.
وعده ندادم عمل کردم!
در ادامه روحاني در پاسخ به سوالي در زمينه سبک زندگي ايراني اسلامي و تفاوت آن با زندگي غربي گفت: اين چيزي است که امروز پيش روي مردم است. بايد انتخاب کنند دولتي که اتکايش به مردم است و دولتي که همه چيز را از طريق کمک مردم مي خواهد حل کند و يا دولتي که از طريق مداخله و انحصار مي خواهد در جامعه مسائل را حل و فصل کند.
وي ادامه داد: آمار و ارقامي که اين روزها داده مي شود براي مردم ما بسيار جالب است، مجدداً يادآور آن روزهايي است که افرادي به مردم وعده و وعيد مي دادند و ديديم پايان آن دولت ها که مردم به چه روزگاري افتادند.
روحاني گفت: ما هر جايي که متحد بوديم موفق شده ايم. جايي از برجام توانستيم استفاده کنيم که متحد بوديم. آنجايي که خواستيم برجام را به هم بزنيم ديديم که چه کار کردند، روي موشک شعار نوشتند تا برجام را به هم بزنند و براي اينکه نتوانيم از برجام صد درصد استفاده کنيم.
روحاني گفت: ما وعده نداديم بلکه عمل کرديم و آمده ايم به مردم گزارش داده ايم.
حجت الاسلام رئيسي در پاسخ گفت: براي اجراي سبک زندگي اسلامي به دولت انقلابي نياز داريم اقدام در اين رابطه به يک دولت انقلابي نياز دارد و اگر دولت انقلابي نباشد اين سبک زندگي شکل نمي گيرد. سوال ما اين است که آيا دولت به وعده هايي که در روز اول داد عمل کرده است يا نه؟
مير سليم نيز در واکنش به سخنان روحاني گفت: سبک زندگي مسئله بسيار مهمي است اما در دوران شما ما شاهد رشد دنياطلبي هستيم، شاهد رشد حقوق نجومي هستيم ، شاهد اختلاس ها و مفاسد هستيم که بسيار سرسام آور و به ياس آورنده مردم است.
بخش دوم مناظره و پاسخ به سوال اختصاصي نامزدها
در بخش دوم مناظره هر نامزدي به سوال اختصاصي خود پاسخ داد، جهانگيري در پاسخ به سوالي در رابطه با برنامه دولت براي استفاده از ظرفيت سينما و هنر در حفظ ارزش هاي انقلاب گفت: فرهنگ ايراني اسلامي سهم بسيار مهمي در اقتدار ملي دارد، با قدرت فرهنگي مي توانيم مشکلات را حل کنيم، هم مسائل بين المللي هم مسائل داخلي، هنرمندان کشور در اين مسير گام هاي بلندي برداشتند بايد به هنرمندان آزادي بيشتري بدهيم و نبايد با محدوديت مواجه شوند. در کشور بايد قانون مبناي کار باشد.
در ادامه قاليباف در پاسخ به سوالي در رابطه با برنامه آموزشي کشور گفت: براي اجراي هر برنامه اي بايد ببينيم چه باوري داريم و رويکرد ما چيست ؟ امروز ديديم دو تفکر وجود دارد يکي مي گويد نداريم و نمي توانيم به دنبال سرمايه خارجي هستند، ما معتقد به اولويت داخل هستيم.
ميرسليم نيز در پاسخ به سوالي در رابطه با ارتباط قوا گفت: اهميت قوه مجريه بسيار زياد بوده و قابل مقايسه با ساير قوا نيست، دولت بايد مجري قانون بوده و قانون را معطل نگذارد.
هاشمي طبا نيز در پاسخ به سوالي در رابطه با فضاي مجازي گفت: فضاي مجازي هم فرصت است و هم تهديد، در شرايط فعلي نوعي تهديد است، دولت وظيفه دارد که بدون هيچ گونه پرده پوشي کانال هاي مشکل آفرين را کنترل کند.
روحاني نيز در پاسخ به سوالي در رابطه با ساده زيستي مسئولين گفت: ما در مقام عمل بايد با قوانين و مقررات اين مسئله را تنظيم کنيم، يکي با لباس ساده ادعاي ساده زيستي مي کند و بزرگترين فسادها را مي کند، در سال هاي گذشته با ادعاي ساده زيستي ميلياردها اموال مردم از دست رفت .
حجت الاسلام رئيسي نيز درباره ارتقاي شان فرهنگيان گفت: زمينه ارتقاي علمي معلمان بايد فراهم شود، از سوي ديگر در شان معلمان نيست که براي امرار معاش مشاغل ديگري را پي بگيرند. در دولت ما فرهنگيان در اولويت قرار خواهند گرفت.
جمع بندي
جهانگيري در مرحله جمع بندي گفت: مردم بايد به آينده نگاه کنند و آزموده شده را دوباره نيازمايند، انتخاب آينده انتخاب بين راه و بيراهه است.
حجت الاسلام رئيسي نيز گفت: نه بازگشت به گذشته نه تحمل وضع موجود بلکه تغيير به نفع مردم و آن چه بايد تحقق پيدا کند هدف ما است. امروز رقيب هراسي در سخنان آقايان موج مي زد که اخلاقي نيست.
قاليباف نيز در بخش جمع بندي گفت: در دولت مردم اعتقاد داريم بايد شفافيت و هوشمندي شکل بگيرد و مردم بر مديران نظارت داشته باشند، هفته بعد بيائيم و اموال خودمان را به مردم اعلام کنيم، ثروت همه اعضاي دولتمان مشخص شود.
ميرسليم نيز در بخش جمع بندي گفت: فازهاي پارس جنوبي ربطي به برجام ندارد توسط مردم اين کشور به سرانجام رسيده است، رشد هشت درصدي اقتصادي درست نيست بلکه شش درصد آن ناشي از فروش نفت خام بوده است.
روحاني نيز اظهار داشت: گفته شد بايد به دنبال صداقت بود از مردم مي پرسم نامزدها در طول اين دو هفته مداوم از دولت انتقاد مي کنند آيا دولت هيچ کار خوبي در اين مدت نکرده است؟
هاشمي طبا نيز گفت: هنر خوب زيستن را بايد همه مردم داشته باشند، شهيدان خوب زيستند و خوب رفتند، مردم ايران وارثان اين هنرمندان والاتبار هستند، مردم بايد به فرهنگي برسند که ميراث خوار آن هنرمندان بزرگ باشند.