گزیده ها 29 دی - 96

جمعی از اهل قلم و هنر با امضای بیانیه‌ای خواستار حفظ خانه «نیما یوشیج» در تهران شدند.
به گزارش ایسنا، متن این بیانیه به شرح زیر است:
خانه‌ام ابری است
یکسره روی زمین ابری است با آن...
شاعران، نویسندگان، مترجمان و فرهنگیان و هنرمندان ایران دوشادوش مخاطبان و علاقه‌مندان به آثار نیما یوشیج اعتراض و درخواست خود را در خصوص خانه‌ نیما یوشیج (واقع در محله تجریش تهران، خیابان دزاشیب، خیابان رمضانی، کوچه رهبری) به شرح زیر اعلام می‌کنند:
۱ - ضمن درخواست نشر متن کامل رای دیوان عدالت اداری و دلایل خروج خانه‌ نیما یوشیج از ثبت ملی، جهت روشن شدن اذهان عمومی، از سازمان میراث فرهنگی می‌خواهیم در خصوص چگونگی خارج شدن خانه‌ نیما یوشیج از ثبت ملی توضیح دهد که نقش سازمان میراث فرهنگی در حفظ و نگهداری منزل نیما یوشیج چه بوده است؟ چرا با وجود این که این مکان در سال ۱۳۸۰ همزمان با سالروز درگذشت شاعر در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده، در طول سالیان گذشته بازسازی و تعمیر نشده و به کاربری فرهنگی درنیامده است؟ علت خارج شدن این بنا از فهرست آثار ملی ایران چیست؟ چرا این بنا در حال حاضر به ویرانه‌ای تبدیل شده است که بنا به اظهار اهالی محل تردد معتادان شده است؟ از این سازمان می‌خواهیم که روند پیگیری خود برای جلوگیری از خروج این خانه از فهرست آثار ملی را به صورت روشن و شفاف بیان کند. لازم است تصویر مدارک و اسناد دفاعیه آن سازمان برای حفظ خانه‌ نیما در مراجع قانونی به صورت کامل در اختیار مردم و جراید قرار گیرد.
۲ - با توجه به این‌که گفته شده است این ملک در اختیار مالک شخصی است، امضاکنندگان این متن از متولیان محترم فرهنگی ایران، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد و همچنین بخش فرهنگی شهردای تهران می‌خواهند که با استناد به مدارک و شواهد کافی و مستندات تصویری بازمانده از این خانه در زمان زندگی و سکونت نیما و همچین گواه اهالی محل و جمع زیادی از هنرمندان، نویسندگان و شاعران بر این موضوع، اکنون که این ملک در اختیار مالک دیگری است با حفظ حقوق وی، از مالک کنونی خریداری شده و پس از بازسازی و تغییر کاربری (با نظارت و مشورتِ گروهی از شاعران شناخته‌شده و مستقل در شعر امروز ) این خانه را با نام «خانه‌ نیما» و «خانه‌ شعر معاصر ایران» جهت استفاده‌ چندمنظوره‌ فرهنگی و هنری شعر و ادبیات معاصر در اختیار عموم مردم و جوانان مشتاق به شعر و ادبیات قرار دهد. با این کار ضمن کمک به ارتقای سطح فرهنگی جوانان از طریق برگزاری کارگاه‌های فرهنگی و هنری در این مکان، اصل این بنا که نمادی از فرهنگ معاصر بوده و یادآور حضور شاعران و متفکران بزرگ این روزگار است از گزند آسیب‌های جبری و سهوی در امان خواهد ماند.
این مهم، کمترین کار متولیان فرهنگی کشور برای نگهداری و حفظ و استفاده‌ مناسب از خانه‌ مشاهیر بزرگی مانند نیما یوشیج است. در تمام دنیا با میراث مادی و فرهنگی مفاخر و مشاهیر خود برخوردی احترام‌آمیز می‌شود و آن محل به عنوان میراثی برای نسل‌های بعدی حفظ و نگهداری می‌شود.
۳ - امید است با پیگیری و نظارت شاعران و نویسندگان کشور و همکاری متولیان فرهنگی خانه‌ نیما حفظ و بازسازی شده و به نام «خانه‌ شعر معاصر ایران» ثبت شود.
در صورت هرگونه ساخت و ساز و تخریب بنا خانه‌ نیما امضاکنندگان این بیانیه حق حضور در محل، اعتراض و جلوگیری از تخریب خانه‌ نیما یوشیج را برای خود محفوظ می‌دارند.
۲۰ دی‌ماه ۱۳۹۶
تعداد زیادی از شاعران و دیگر هنرمندان پای این بیانیه را امضا کرده‌اند که اسامی تعدادی از آن‌ها به این شرح اعلام شده است: جواد مجابی- علی باباچاهی- پرویز خائفی - احمد پوری- اسدالله امرایی- غلامحسین سالمی – مهدی اخوان لنگرودی- ابوالقاسم ایرانی – بنفشه حجازی - تهمینه میلانی - اسرافیل شیرچی- ایرج ضیایی- یغما گلرویی- عبدالعلی عظیمی- موسی بیدج - ابوالفضل پاشا - آفاق شوهانی - بهزاد خواجات – رضا چایچی - مهرداد فلاح - بهزاد زرین‌پور- شمس آقاجانی - رویا تفتی - یزدان سلحشور- علیرضا آبیز - علی عبداللهی – علیرضا بهنام - هوشیار انصاری‌فر - فریاد شیری- حسن صفدری- مجید ضرغامی- فرزان سجودی - فرحناز منافی ظاهر- فرامرز سه‌دهی – علیرضا مجابی(م آذرفر) و ... .
شرکت رویال داچ شل آخرین میادین نفتی تحت کنترل خود در عراق را رها کرده و حضورش در خاورمیانه را که کمک کرد به یک قدرت نفتی تبدیل شود، کاهش می‌دهد.
شرکت رویال داچ شل که دومین شرکت نفتی بزرگ جهان است، آخرین میادین نفتی عراق را ترک می‌کند اما همچنان در صنعت گاز طبیعی حضور دارد.
به گزارش ایسنا، شرکت رویال داچ شل آخرین میادین نفتی تحت کنترل خود در عراق را رها کرده و حضورش در خاورمیانه را که کمک کرد به یک قدرت نفتی تبدیل شود، کاهش می‌دهد.
شل هفته جاری اعلام کرد سهم خود در میدان نفتی کورنای غربی ۱ را در قراردادی که مفاد مالی آن فاش نشده‌ است، به شرکت ایتوچوی ژاپن می‌فروشد و به این ترتیب آخرین گام را در عقب‌نشینی تدریجی از نفت خاورمیانه برداشت. همچنین انتظار می‌رود این شرکت سهم خود در میدان نفتی مجنون را اواخر امسال واگذار کند با این‌همه منافع گاز طبیعی خود در این کشور را حفظ خواهد کرد.
خروج شل از دارایی‌های نفتی عراق یکی از آخرین فصل‌ها در عقب‌نشینی تدریجی از میادین نفتی وسیع خاورمیانه است. شل در سال ۲۰۰۳ در خاورمیانه حداکثر ۴۵۰ هزار بشکه نفت تولید می‌کرد و طی ۱۵ سال اخیر فعالیت‌هایی داشت که هزاران بشکه نفت در روز در شش کشور این منطقه تولید می‌کردند. زمانی که شل اواخر امسال رسما بخش نفت عراق را ترک کند، دارایی‌های نفتی در عمان خواهد داشت که حدود ۲۲۰ هزار بشکه در روز تولید می‌کنند.
اما شل دارایی‌های گاز طبیعی قابل ملاحظه در کشورهای خاورمیانه شامل قطر، عمان، مصر و عراق را حفظ می‌کند. این شرکت استراتژی مذکور را پس از یک توافق ۵۰ میلیارد دلاری برای خرید غول گازی BG Group در سال ۲۰۱۶ دنبال کرده است. این قرارداد کسب و کار بزرگی در میادین نفتی فراساحلی برزیل برای شل به همراه آورد و استراتژی تولید نفت خود را در آن متمرکز کرده است.
بن فان بردن، مدیرعامل شل، در نوامبر با اشاره به خاورمیانه گفته بود: ما کاملا به این منطقه پشت نکرده‌ایم، اما پروژه‌هایی مانند مجنون در سرمایه‌گذاری ما چندان استراتژیک نیستند.
این اقدام منعکس کننده جذابیت رو به افول ذخایر نفتی خاورمیانه است، زیرا شرکت‌ها در می‌یابند که جریان آزاد نفت در این منطقه اغلب با یک هزینه سیاسی یا مالی همراه می‌شود. غول نفتی آمریکایی اکسون موبیل و شورون در سال‌های اخیر توجه خود را به منافع شیل در کشور خود متمرکز کرده‌اند با این‌همه هر دو منافعی در عراق دارند.
به گفته تحلیلگران علاوه بر تشدید ریسک‌های امنیتی به دنبال بهار عربی، قراردادهای نفتی که از سوی دولت‌های خاورمیانه عرضه می‌شود، اغلب شرایط پرسودی ندارد. عراق در زمینه کسب و کار یکی از سخت‌ترین شرایط را دارد. شرکت‌های خارجی به ازای هر بشکه نفتی که تولید می‌کنند باید هزینه ثابتی پرداخت کنند، شرایطی که بسیاری در صنعت آن را ضعیف ارزیابی می‌کنند.
به گفته رابین میلز، مدیر سابق شل در خاورمیانه که اکنون مدیرعامل شرکت قمر انرژی در دوبی است، این شرایط برای شل بسیار دشوار است و برای این غول نفتی انگلیسی-هلندی ارزش دردسر را ندارد.
شل درباره حضور خود در خاورمیانه به جز این‌که خروج خود از کورنای غربی را تایید کرد حاضر به اظهارنظر بیشتر نشد. این شرکت همچنان سرگرم کار برای دریافت تایید لازم برای فروش از سوی دولت عراق است.
این غول انرژی طی سال گذشته با تاخیرهایی در عراق مواجه شد که شامل پرداخت‌های دولتی با تاخیر برای خطوط لوله و تاسیسات تصفیه آب بوده است. عمده کسب و کار نفتی خاورمیانه برای دسترسی شرکت‌های خارجی محدود مانده است، اما شماری از کشورها شامل عراق همچنان بشبکه‌هایی با هزینه نسبتا ارزان را پیشنهاد می‌کند، اما ریزش قیمت‌های نفت طی سه سال گذشته کمک کرد هزینه‌های تولید در نقاط دیگر جهان از جمله آمریکا که شل منافع شیل قابل توجهی را به خود اختصاص داده، کاهش پیدا کند.
شل همچنین اقداماتی در سال‌های اخیر داشته که حضور این شرکت در این منطقه را کاهش داد. این شرکت از پیشنهاد تجدید حقوق خود برای یک امتیاز نفتی بزرگ در امارات متحده عربی عقب نشست، در حالی که شرکت‌های بی پی و توتال این امتیاز را با پرداخت حدود دو میلیارد دلار حفظ کردند، اما شل و اکسون چنین کاری نکردند. همچنین این شرکت تولید در سوریه و ایران را در سال ۲۰۱۰ به دلیل تحریم‌ها متوقف کرد. شل علاقه‌ برای بازگشت به ایران را نشان داده، اما توتال را در امضای توافق برای سرمایه‌گذاری در این کشور دنبال نکرده است. به گفته منابع آگاه، ریسک تحریم‌ها بالا مانده و شل تلاش می‌کند بانک‌های بزرگ و مناسبی پیدا کند که سرمایه‌گذاری‌های این شرکت در ایران را امکان‌پذیر می‌کند.
یک سال از حادثه آتش سوزی پلاسکو گذشته و فردا ۲۹ دی ماه سالروز فروریختن ساختمان ۵۳ ساله ای است که نه تنها جان ۱۶ آتش نشان را گرفت، بلکه صاحبان ۲۸۶ مغازه در آن را نیز با اما و اگرهای بسیاری مواجه کرد که از همان روزهای اول با وعده های زیادی منتظر دریافت تسهیلاتی برای سر و سامان دادن به کسب و کار خود بودند.
نشست خبری رئیس اتحادیه پیراهن دوزان در آستانه یک سالگی آتش سوزی و فرو ریختن ساختمان پلاسکو یکی از مهمترین اخبار امروز اقتصادی بود که با توجه به صحبت های وی می توان دریافت که تاکنون وعده و وعیدهای داده شده عملیاتی نشده است و کسبه پلاسکو همچنان در بلاتکلیفی به سر می برند.
به گزارش ایسنا، یک سال از حادثه آتش سوزی پلاسکو گذشته و فردا ۲۹ دی ماه سالروز فروریختن ساختمان ۵۳ ساله ای است که نه تنها جان ۱۶ آتش نشان را گرفت، بلکه صاحبان ۲۸۶ مغازه در آن را نیز با اما و اگرهای بسیاری مواجه کرد که از همان روزهای اول با وعده های زیادی منتظر دریافت تسهیلاتی برای سر و سامان دادن به کسب و کار خود بودند.
پلاسگو دیگر نیست اما کسبه همچنان درگیر اما و اگرها...
مجتبی درودیان در نشست خبری امروز خود از عملی نشدن وعده‌ها انتقاد کرد و گفت: وعده‌های بسیاری که از روز اول به ساختمان پلاسکو داده شد، مشخص نیست که به کجا رسیده است و چه کسی مسئول پاسخگویی و رسیدگی به این موضوع است، چرا که برای مثال مقرر شد به کسبه آسیب دیده پلاسکو ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی ارزان قیمت با شرایط مصوب در جلسه آن زمان هیات دولت (یک سال تنفس و ۳۶ ماه مهلت باز پرداخت) داده شود، اما پس از یک سال حتی یک نفر هم نتوانست از این تسهیلات استفاده کند و روز گذشته یکی از این کسبه بالاخره پس از پیگیری‌های فراوان توانست از این تسهیلات با شرایط مذکور استفاده کند. وی معتقد است حتی اگر ساخت این ساختمان امروز شروع شود بر اساس وعده‌هایی که مسئولان بنیاد مستضعفان داده‌اند، حداقل دو سال برای تکمیل پروژه‌ ساختمان پلاسکو زمان نیاز است که البته این دو سال هنوز مجوز ساختمان پلاسکو صادر نشده و مشخص نیست که چه زمانی خواهد بود.
سوت پایان افزایش نرخ دلار
در سه ماه گذشته دلار آنقدر جولان داد و رکورد زد وارد کانال ۴۵۰۰ تومانی شد. گرچه نوسان بازار و افزایش قیمت دلار در فاصله بین آبان تا پایان دی‌ماه در هر سال تا حدی طبیعی شده و بنابه دلایلی همچون تقاضای فصلی، کاهش عرضه ارز پتروشیمی‌ها و یا تسویه حساب‌های خارجی رخ می دهد، ولی برای سال جاری روال به گونه‌ای متفاوت بود تا اینکه رئیس کل بانک مرکزی در تازه‌ترین موضع گیری خود با توجه به اوضاع و احوال این روزهای بازار ارز عنوان کرد که شادی گرانی دلار به زودی تمام می‌شود. سیف عنوان کرده که "با کمال تعجب بعضی افراد به محض مشاهده تغییرات در قیمت ارز شتاب‌زده تر از دلال‌ها و سوداگران نسبت به بزرگنمایی آن اقدام می‌کنند به طوری که این واکنش کمتر از خوشحالی ترامپ نیست. "
بی تاثیری رشد اقتصادی در زندگی مردم
یکی دیگر از خبرهای مهم اقتصادی امروز اظهار نظر کارشناسی درباره رشد اقتصادی بود که به تازگی از سوی بانک مرکزی اعلام شد و بنابر آنچه در گزارش نیمه نخست امسال منتشر شده پنج بخش عامل رقم خوردن رشد اقتصادی ۴.۵ درصدی در نیمه اول امسال بوده‌اند که"نفت"همچنان بالاترین سهم را در بین سایر بخش‌های اقتصادی دارا است. اما سوالی که همچنان با اعلام رشد در بین مردم مطرح می‌شود این است که این رشد چه تاثیری در زندگی مردم داشته است. یک اقتصاددان در همین زمینه عنوان کرد که رشد اقتصادی یک متغیر کلان است و ممکن است از بخش‌هایی مانند نفت و خدمات حاصل شده باشد که تاثیر چندانی در زندگی مردم ندارد. به عبارتی اینکه رشد اقتصادی حاصل می‌ شود، لزوما به این معنا نیست که در درآمد مردم تاثیری ایجاد می‌شود چون رشد اقتصادی توزیع منطقی در میان بخش‌های اقتصاد کشور را تضمین نمی‌کند. بنابراین می‌توانیم حتی رشدهای بالا را تجربه کنیم بدون اینکه در درآمد و سطح زندگی مردم تغییری ایجاد شود.
تسهیلاتی که به کمک تولید آمد
ارائه تسهیلات وزارت صنعت به منظور حمایت از تولید و اشتغال دیگر خبر اقتصادی امروز بود، طبق اطلاعاتی که در اختیار خبرنگار ایسنا قرار گرفته، تا پایان آبان ماه سال جاری به ۵ هزار و ۴۳۱ طرح با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد در راستای اقتصاد مقاومتی جمعا ۳۷ هزار و ۲۶۶ میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده است.
گسترده شدن نفت سانچی در دریا
سانچی همچنان به عنوان یکی از اخبار پربازدید در صدر قرار گرفته تا آن جا که مقامات چینی اعلام کردند نفت نفتکش غرق شده سانچی در دریایی چین شرقی به چهار لکه جداگانه تبدیل شده و ناحیه‌ای به وسعت بیش از ۱۰۰ کیلومتر مربع (۳۹ مایل مربع) را پوشانده است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی بهشهر گفت: جسد مرد 65 ساله بهشهری که توسط پسرش به قتل رسید کاملا سوخته و قابل شناسایی نیست.
حسین سراج در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: روز گذشته چهارشنبه 27 دی ساعت 16:20 یکی از شهروندان بهشهری با مرکز آتش نشانی تماس گرفت و از آتش سوزی یک منزل مسکونی در گرجی محله بهشهر خبر داد که بلافاصله ماموران آتش نشانی اعزام و فقط 2 دقیقه پس از اعلام در محل حادثه حضور یافتند.
وی افزود: از آنجایی که در ابتدای حضور آتش نشانان در محل حادثه، مردم محله اعلام کرده بودند که در داخل منزل یک مرد حدودا 65 ساله مجروح وجود دارد در همان دقایق نخست عملیات، آتش نشانان برای نجات فرد مورد نظر در منزل به جست و جو پرداختند اما با یک جسد کاملا سوخته مواجه شدند که قابل شناسایی نبود و آتشنشانان جسد را به خارج از منزل انتقال دادند و تقریبا یک ساعت و 15 دقیقه عملیات اطفای کامل حریق به طول انجامید.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی بهشهر گفت: منزل مورد نظر ویلایی با ساختمان قدیمی است و به احتمال زیاد آتش سوزی عمدی بوده اما علت حریق در آتش از بین رفته و احتمالا از طریق مواد مایعات اشتعال زا به گسترش حریق کمک شده زیرا آتش بسیار سریع گسترش پیدا کرد.
سراج خاطرنشان کرد: زمانی که ماموران آتش نشانی به منزل وارد شدند در حیاط تبر و آلت قتاله وجود داشت که طبق گفته مردم محله و همسایه ها پیش از حضور اورژانس، آتش نشانی و نیروی انتظامی، ساکنان محله در برابر پسر متوفی که پدر خود را به قتل رسانده بود مقاومت کردند و تبر و آلت قتاله را از دست وی گرفتند و با حضور نیروی انتظامی، قاتل دستگیر شد.
به گزارش ایسنا، همسر متوفی زنی میانسال حدودا 55 ساله بوده که شاهد درگیری میان پدر و پسر بوده و از دست پسرش فرار کرده و مجروح شده بود که پس از انجام اقدامات درمانی اولیه توسط تیم اورژانس ۱۱۵ به بیمارستان امام خمینی(ره) بهشهر منتقل شد. شرح دقیق ماجرای قتل و نحوه به آتش کشیدن منزل باید از زبان پسر متوفی که مظنون به قتل پدرش است و همچنین همسر مقتول که شاهد ماجرا بوده شنیده شود که نیروی انتظامی و بازپرس پرونده در حال بررسی و پیگیری این حادثه هستند.