بلايي كه فست فودها سر بدن مي‌آورند

دانستني‌ها 
 بلايي كه فست فودها سر بدن مي‌آورند.26 آذر -92-
غذاهايي كه چند سالي است مصرفش رواج يافته و بسياري از ما بنا به مشغله تحصيل و كاري ناچار به انتخاب آنها در وعده‌ ناهار يا شام مي‌شويم. در چند دهه‌ اخير، استفاده از انواع غذاهاي ساندويچي، چيپس، پفك و... آنچنان افزايش يافته كه از دلايل عمده چاقي به شمار مي‌روند. مشكلات بزرگي كه اين غذاها براي انسان ايجاد مي‌كنند گاهي اوقات مي‌تواند غيرقابل بازگشت باشد از اين رو بايد دقت داشته باشيد كه كمتر از آن‌ها استفاده كنيد. 
*چاقي 
مصرف غذاهاي آماده و ناسالم، نقشي كليدي در ابتلاي مردم به اضافه وزن و چاقي دارد. واقعيت تلخ اين است كه با وجود شرايط فعلي، شاهد آن خواهيم بود تا سال 2050 ميزان مبتلايان به چاقي بشدت افزايش يابد. متاسفانه امروزه والدين هزينه‌ هنگفتي بابت تامين غذاي بچه‌ها در مدرسه و دانشگاه متقبل مي‌شوند، غافل از اين كه براساس نتايج تحقيقات صورت گرفته، لزوما هزينه‌ بالا به معني مصرف غذاهاي سالم نيست. از سوي ديگر، بچه‌هايي كه به طور مرتب از غذاهاي آماده استفاده مي‌كنند، به اندازه چشمگيري كربوهيدرات، چربي، نمك و شكر افزوده را در بدن خود انباشته مي‌كنند و با توجه به نبود فيبرهاي مفيد غذايي، شرايط براي چاقي آنها افزايش مي‌يابد. به اين معادله بايد كم‌تحركي را نيز بيفزاييد كه با گسترش بازي‌هاي رايانه‌اي و سرگرم شدن به رايانه و تلويزيون، بچه‌ها را عملا از تعاملات اجتماعي، تحرك و تناسب اندا‌م دور كرده است. موضوعي كه مي‌تواند در سال‌هاي آينده، براي آنها دردسر آفرين باشد و مهم‌ترين علائم آن شيوع بيماري‌هاي قلبي در سنين پايين است. جالب است بدانيد مصرف تنها 187 كالري اضافي در روز مي‌تواند در پايان سال به سه كيلو‌گرم اضافه وزن بينجامد. مصرف غذاهاي آماده نه تنها كالري انباشته را به بدن وارد مي‌كند و شما را در معرض چاقي قرار مي‌دهد، بلكه با احساس سيري كاذب سيكل غذايي‌تان را دچار اختلال مي‌كند. شايان ذكر است كه چاقي باعث بيماري‌هايي مثل انواع بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي، ديابت و پرفشاري خون مي‌شود. 
*مرض قند (ديابت) 
پس از مصرف غذاهاي حاوي شكر افزوده - نظير نوشابه‌هاي گازدار، نان سفيد يا آبميوه‌هاي صنعتي ـ سطح قند خون بشدت افزايش مي‌يابد كه بدن براي كنترل اين وضع ناچار به ترشح انسولين و جذب قند مي‌شود. خوردن پيوسته غذاهاي ناسالم در طول روز موجب بالا ماندن دائمي سطح انسولين خون مي‌شود كه با ادامه‌ اين وضع، سلول‌ها هورمون حياتي انسولين را ناديده گرفته و با وقوع "مقاومت در برابر انسولين"، فرد به بيماري ديابت مبتلا مي‌شود. يكي از اثرات جانبي چاقي، بروز ديابت نوع دو است؛ بيماري كه در سه دهه‌ گذشته بشدت افزايش پيدا كرده و حتي در نوجوانان نيز شايع شده است. 
*افسردگي 
افسردگي از ديگر عوارض جانبي مصرف غذاهاي ناسالم است كه پديده‌اي شايع در بين نوجوانان ساكن كشورهاي صنعتي است. كارشناسان امر معتقدند كه تغيير هورموني در سن بلوغ، نوجوانان را بيش از گذشته مستعد تغييرات رفتاري و نوسانات خلق و خو مي‌كند‌ و تغذيه سالم، نقش سازنده‌اي در تنظيم سطح هورمون‌هاي بدن دارد. به همين دليل توصيه مي‌شود اين دسته افراد از مصرف غذاهاي حاوي چربي‌هاي ترانس، چربي‌هاي اشباع و غذاهاي صنعتي ـ نظير انواع كنسرو، سوسيس و كالباس‌ها ـ دوري كنند. اين غذاها در 58 درصد موارد، نقش موثري در افزايش خطر افسردگي داشته‌اند. 
*فقر مواد مغذي 

غذاهاي صنعتي باوجود ظاهر پرزرق و برق و انواع تائيديه‌هاي رنگارنگ، خالي از هرگونه ويتامين، مواد معدني و فيبرهاي غذايي است. تحقيقات نشان مي‌دهد كودكاني كه به طور فزاينده‌اي از غذاهاي ناسالم استفاده مي‌كنند با مساله‌اي جدي به نام سوء‌تغذيه و نبود مواد مغذي مورد نياز براي رشد مواجه مي‌شوند كه نتيجه‌اي جز كمبود يا تخليه انرژي، نوسانات خلق و خو، كج خلقي و پرخاشجويي، اختلالات خواب و ضعف تحصيلي را در پي ندارد