کشف یکی از داغ‌ترین سیارات خارج از منظومه شمسی

 کشف یکی از داغ‌ترین سیارات خارج از منظومه شمسی 6 آبان – 96
تهران – ایرنا - محققان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل توانستند یکی از داغ‌ترین سیارات خارج از منظومه شمسی را که دمای آن به 2760 درجه سانتیگراد می‌رسد، در فاصله 1730 سال نوری از زمین شناسایی کنند.
به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، این سیاره که Kepler-13Ab نام دارد در مداری بسیار نزدیک به ستاره خود گردش می‌کند و به همین علت دمای بسیار بالایی را تجربه می‌کند. همچنین به دلیل نیروی جاذبه زیادی که به آن وارد می‌شود، قفل شده و حرکت دورانی به دور خود ندارد. در نتیجه این وضعیت، یک طرف سیاره همواره در معرض تابش نور ستاره قرار دارد و طرف دیگر آن همواره تاریک است.
هنگامی که این سیاره از نقطه نظر زمین از پشت ستاره خود عبور می‌کرد، محققان با استفاده از تلسکوپ هابل توانستند اطلاعات طیف سنجی مادون قرمز را در رابطه با اتمسفر نیمه روشن سیاره به دست آورند. بر اساس این اطلاعات دمای سطوح بالای اتمسفر Kepler-13Ab در مقایسه با لایه‌های پایینی بسیار کمتر میزان شبیه‌سازی با استفاده از مدل‌های کامپیوتری مختص سیاره‌های داغ است.
به اعتقاد محققان این پدیده حاصل کمبود نوعی گاز جاذب نور (و تولید کننده گرما) موسوم به اکسید تیتانیوم در لایه‌های بالایی اتمسفر است. این گاز معمولا در اتمسفر سیاره‌های داغ وجود دارد.
بر اساس تحقیقات انجام گرفته، بادهای شدیدی که در سیاره می‌وزند، این گاز را به نیمه تاریک می‌برند و در آنجا گاز سرد و متراکم شده و در نهایت به صورت برف روی سطح سیاره می بارد. جاذبه Kepler-13Ab بسیار زیاد بوده و شدت آن به شش برابر جاذبه مشتری می‌رسد. به همین علت گاز متراکم و برف حاصل از آن در لایه‌های پایینی اتمسفر در نیمه تاریک سیاره به دام افتاده و در همان جا باقی می‌ماند. این پدیده با عنوان تله سرد شناخته می‌شود و برای اولین بار در یک سیاره خارج از منظومه شمسی مشاهده شده است.
به اعتقاد محققان تله سرد در اغلب سیارات داغ ایجاد می‌شود، اما این فرآیند انتقال مواد از نیمه داغ به نیمه سرد تنها در سیاراتی رخ می‌دهد که جاذبه سطحی بالایی دارند.
علمی (6)**9259**1440
مترجم: سپیده کاشانی** انتشار: گلشن