برجام به نحوي چيده شد كه تحريم ها را برندارد!

خبر ويژه 
برجام به نحوي چيده شد كه تحريم ها را برندارد! 28دی-96
بدون شک اعتراضات بعدی  موازی فریاد بلندمرگ برخامنه ای و پاسداران و بسیج جنگ افروز و ایران ویران گن و نیروی انتظامی سرکوبگر و قوه فاسد قضاییه صادر کننده احکام اعدام وزندان زده  می شود . حال سربازجو شریعت نداری درمخالفت بابرجام دفاع از پاسداران کند که بابرنامه هسته ای تحریم و برجام را تحمیل کرده است .

خشت برجام کج نهاده شد و به همين دليل ضمن اينکه به رفع همه تحريم ها منتهي نمي شود، تحريم هاي تعليق شده نيز قابليت بازگشت با هر بهانه اي را دارند.
    وطن امروز در يادداشتي نوشت: با اينکه رئيس جمهور با وعده رفع همه تحريم ها توانست اقبال مردم را به سمت خويش بکشاند و بارها بعد از رياست جمهوري نيز با صداي رسا برجام را موجب لغو همه تحريم ها دانست اما طرف مقابل، به هيچ وجه اين خواسته را فراهم نکرد و اين نکته با کمال ظرافت در متن برجام تعبيه شد:

    (بخشي از مقدمه برجام)

    «اين برجام موجب لغو جامع همه تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد و همچنين تحريم هاي چندجانبه و ملي مرتبط با برنامه هسته اي ايران و نيز شامل گام هايي براي ايجاد دسترسي در حوزه هاي تجارت، فناوري، مالي و انرژي خواهد شد

    و اينگونه در مقدمه برجام خيال ايران از عدم رفع تحريم هاي غيرهسته اي راحت شد اما آيا اين به معناي رفع شدن همه تحريم هاي هسته اي است؟

    پاسخ روشن است.

    (بند 24 برجام):

    «اتحاديه اروپايي، کشورهاي آلمان، انگليس و فرانسه و نيز ايالات متحده فهرست کامل و جامعي از تحريم ها يا اقدامات محدوديت ساز مرتبط با هسته اي را مشخص مي کنند و آنها را منطبق با پيوست 5 لغو خواهند کرد

    طرف مقابل حتي حاضر به رفع همه تحريم هاي هسته اي نيز نمي شود و اتفاقي به مراتب بدتر رقم مي خورد. طرف مقابل قضيه را براي هميشه تمام مي کند و صراحتا اعلام مي کند منظورش از تحريم هاي هسته اي، همان هايي است که در اين برجام مشخص کرده. اين بدان معناست که طرف مقابل روي تحريم هايي که مايل است رفع کند نام «مرتبط با هسته اي» گذاشته و آنها را که بخش اندکي از تحريم هاي ايران محسوب مي شوند به اسم «تحريم هاي جامع مرتبط با هسته اي» جا زده است.

    کل تحريم هايي که آمريکا در برجام متعهد شده اجراي شان را متوقف کند، تنها بخش هاي اندکي از تحريم هاي آمريکا (چه قوانين کنگره و چه دستورات اجرايي رئيس جمهور) را شامل مي شود. مراجعه به ليست موارد يادشده نشان مي دهد بخش هاي بسيار زيادي از قوانين تحريمي آمريکا، اصلا در اين ليست وجود ندارد. بر همين مبنا، کل امتياز داده شده به ايران در حوزه تحريم هاي اين توافق، از طرف مقامات آمريکايي به معناي حفظ کامل ساختار تحريم هاي آمريکا و تنها ارائه يک تخفيف تحريمي به ايران بيان شده است.

    در ادامه صفحات اول (که مقدمه برجام محسوب مي شود) آمده است:

    «گروه 1+5 و ايران بر عهده مي گيرند که اين برجام را با حسن نيت و در فضايي سازنده، بر مبناي احترام متقابل اجرا کنند و از هرگونه اقدام مغاير با نص، روح و هدف برجام خودداري کنند. گروه 1+5 از تحميل الزامات مقرراتي و آيين نامه اي تبعيض آميز، به جايگزيني تحريم ها و اقدامات محدوديت سازي که مشمول اين برجام مي شوند، خودداري خواهند ورزيد. اين برجام بر پايه اجراي برنامه اقدام مشترک (توافق ژنو) که در تاريخ 3 آذرماه 1392 در ژنو مورد توافق قرار گرفت، استوار مي شود

    اين بندها براي ايران اميدوار کننده است و خبر از عدم بازگشت همان اندک تحريم هاي رفع شده مي دهد اما در بندهاي اجرايي برجام، تکليف چگونگي رفع تحريم ها کاملا مشخص مي شود.

    در بندهاي بعدي به وضوح ساختار ضعيف برجام خودش را نشان مي دهد. ساختاري که تحريم هاي رفع شده را به مسئله اي به نام «SDN list» گره مي زند. در اين ليست نام 178 فرد و نهاد ايراني آمده که افراد و نهادهاي ساير کشورها در صورت ارتباط مالي بي واسطه يا باواسطه با آنها از سوي آمريکا دچار تحريم مي شوند. دقيقا همان کاري که آمريکا بعد از توافق ژنو با برخي بانک هاي خارجي انجام داد و به اصطلاح گربه را دم حجله براي ساير کشورها کشت.

    ليست تحريمي آمريکا يا همان SDN که شامل 178 فرد و نهاد ايراني از جمله سازمان صداوسيما و وزارت دفاع کشور است، خط قرمزي است که همان اندک تحريم هاي رفع شده نيز در صورت نزديک شدن خلاص شده ها به آن، دوباره برخواهد گشت.

    اين بدان معناست که تحريم ها ساختاري هوشمند پيدا کرده که هر روز دامنه خود را افزايش مي دهد.

    همچنين مطابق تاکيد برجام قوانين تحريمي ديگر به قوت خود باقي است و رفع تحريم هاي ذکر شده اثري در اجراي ساير قوانين تحريمي ندارد. در بهترين حالت، طرف مقابل متعهد شده تحريم هاي اندکي را متوقف کند اما تضميني براي رفع قوانين تحريمي ديگر (بخش اعظم تحريم هاي آمريکا) نداده است.

    اين بدان معني است که اگر آمريکا تحريمي را با عنواني جز هسته اي وضع کند، نقض برجامي صورت نگرفته است! حال با چنين برجام امضاشده اي مي توان بهتر درباره کنش هاي ايالات متحده و عکس العمل دولت ايران قضاوت کرد.