اوین نامه کیهان 4 بهمن -96
گزارش خبري – تحليلي اوین
نامه كيهان
جاي خالي اشتغال، ركود و تورم در گفت و گوي تلويزيوني رئيس جمهور
جاي خالي اشتغال، ركود و تورم در گفت و گوي تلويزيوني رئيس جمهور
اینگونه تیتر خبری برپیشانی صفحه اول اوین نامه حک کردن
داستان تف وتاق و ریش است . برای اینکه از
12 دوره ریاست جمهوری رژیم قرون وسطایی ولایت فقیه که گذشته فقط دو دوره یا
5 سال آن مربوط به روحانی و دولت وی بوده است .درحالی که رکود و رشد تورم و گرانی
و فقر و بیکاری و شکاف عمیق طبقاتی و پدیده آقازاده پروری از ابتدای شکل گیری رژیم
ولایت فقیه شروع شد .چون خمینی شیاد با تز اقتصاد خری بنای تبعیض و بی عدالتی و
اقتصاد مصرفی غیرتولیدی همراه با تورم
وگرانی را پی ریزی کرد و این سیاست تاحال
مسیر صعودی داشته است . بنابراین نه روحانی و دولت های یازدهم و دوازدهم که خمینی
شیاد و جانشین وی خامنه ای رمال و رؤسای جمهور
و 10 دولت های قبلی و سایر نهادی حکومتی در به وجودآمدن شرایط کنونی سهیم
بوده اند.
دريافتن اولويت هاي امروز جامعه و دغدغه هاي فراگير آن کار چندان سختي نيست چنانکه در گفت وگو با مردم مي توان مواردي از جمله اشتغال، رکود، تورم و مسکن را به عنوان دغدغه هاي اصلي آنها دريافت اما اين موارد در مصاحبه رئيس جمهور يا مطرح نشد و يا چنانکه بايد به آنها پرداخته نشد.
سرويس سياسي-سخن بي واسطه رئيس جمهور به عنوان نخستين مقام اجرايي کشور با مردم اتفاقي مبارک و خجسته است. مبارک و خجسته به آن دليل که مردم در چنين اوقاتي منتظر هستند تا پاسخ پرسش هاي خود را از رئيس جمهور بشنوند.
صرفه آنکه در گفت وگوي دوشنبه شب آقاي روحاني که از رسانه ملي پخش مي شد او نيز به اين موضوع در ابتداي برنامه اشاره کرد. وقتي مجري برنامه در همان آغاز با جملاتي خاص به رئيس جمهور گفت: «مي دانم با تسلطي که به دانش و سخنوري داريد خود را براي گفت وگويي خاص آماده کرده ايد» روحاني در مقام پاسخ چنين برآمد که «خاص و غير خاص را نمي دانم. مردم بايد ابهاماتشان رفع شود و اگر اينگونه باشد به سوالات آنها پاسخ داده شود بسيار مفيدخواهد بود» و اين سخني کاملا درست است اما بايد ديد که در عمل هم اين اتفاق افتاده است يا نه؟
جاي خالي اولويت ها
روزنامه کيهان دست کم در روزهاي اخير چند گزارش پيرامون «دغدغه ها و سوال هاي مردم» منتشر کرد. در 24 دي ماه «گزارش ميداني کيهان از مطالبات جوانان» با عنوان «حاشيه نرويد! نياز جوانان اشتغال، مسکن و ازدواج است» براساس گفت وگوي خبرنگار کيهان با برخي جوانان در سطح شهر منتشر شد؛ گزارشي همراه با تصاوير جواناني که هر کدام به صورت مجزا نيازها و اولويت هاي خود را بر تابلويي نوشته بودند. روز دوشنبه نيز گزارشي با عنوان «13سوال کليدي از رئيس دولت دوازدهم» به چاپ رسيد. مقايسه ميان اين دغدغه ها و اولويت ها با آنچه در گفت وگوي رئيس جمهور مطرح شد نکات قابل توجهي را در بر دارد.
حال پرسش اساسي اين است که چگونه بايد نيازها و اولويت هاي يک ملت را در يک برنامه تلويزيوني با وقت محدود از رئيس جمهور جويا شد؟ به طور معمول رسانه ها در چنين مواقعي راهکارهاي گوناگوني براي طرح سوال ها دارند. قطعا يکي از اساسي ترين ويژگي ها براي انتخاب و گزينش سوال فراگيري آن است. يعني هر چه يک نياز و دغدغه گستره بيشتري از مردم را در برگيرد به همان نسبت از اولويت بيشتري برخوردار مي شود. بعضي از نيازها به آن اندازه در جامعه ملموس هستند و يا مورد توجه و تاکيد مردم و رسانه ها قرار گرفته اند که هر عقل سليمي به اولويت آنها راي مي دهد؛ از قبيل بيکاري.
يکي ديگر از شيوه هاي رسيدن رسانه ها به اولويت هاي فراگير جامعه ارجاع به گزارش هاي ميداني يا نتايج نظرسنجي است. همچنين توجه به نظرات کارشناسان و رسانه هاي منتقد از ديگر روش هاي دست يابي به پرسش هاي اصلي مردم است.
سازوکار طراحي سوال هاي مصاحبه
حال بايد پرسيد که ساز و کار رسانه ملي براي طراحي پرسش هاي برنامه اي تا اين اندازه مهم چگونه است؟ آيا اين سوال ها از دفتر رياست جمهوري يا مراکز دولتي تعيين مي شود؟ يا گروهي از دبيران و دست اندرکاران خبر در سيما (به واسطه ارتباط هر روزه با نظرات مردم، روزنامه و خبرگزاري ها و کارشناسان) تهيه اين سوال ها را بر عهده دارند؟ و يا اينکه مجري برنامه در طرح سوال ها نقش دارد؟
دولت تدبير و اميد و طيف موسوم به اصلاح طلب همواره با شعارهايي نظير آزادي و استقلال رسانه خود را به مردم نمايانده اند اما در عمل آيا اين چنين است؟! برخي چهره هاي نزديک به دولت براي مصاحبه 16بهمن 1392 خواستار چينش مجري ها و سوالات توسط خود دولت به سياق گفت وگوي تلويزيوني پيشين رئيس جمهوري بودند. با اين وجود مسئولان صداوسيما بر لزوم آزاد بودن سوالات از رئيس جمهوري تاکيد کردند. همين موضوع به تاخير در پخش اين مصاحبه انجاميد.
تفاوت شعار تا عمل
روز بعد مخالفت رياست جمهوري با مجري برنامه گفت وگوي تلويزيوني روحاني علت تاخير و عدم پخش مصاحبه زنده رئيس جمهوري اعلام شد. کار به آنجا کشيده مي شود که رئيس وقت صدا و سيما به شوراي نظارت بر اين سازمان نامه اي مي نويسد و تقاضا مي کند تا اين شورا «در مورد انتخاب مجري توسط روساي محترم قوا، و امتناع از پذيرش وظيفه قانوني و حرفه اي رسانه ملي اظهارنظر» نمايد.
جالب آنکه روزنامه هاي طيف موسوم به اصلاح طلب روز بعد از آن مصاحبه آتش يکپارچه خود را به جانب رسانه ملي با اين بهانه آغاز مي کنند. آيا اين با اصل آزادي رسانه و استقلال مورد ادعاي ايشان مطابقت دارد؟ يا اينکه آزادي و استقلال رسانه نسبت به خواسته هاي يک حزب خاص تعريف مي شود؟! و نکته ديگر آنکه تاکيد و اصرار دفتر رئيس جمهور براي تعيين مجري برنامه مصاحبه باعث شد که اين گمان در ذهن ها شکل گيرد که آيا او در طرح سوال ها دخيل است؟ اين نکته فارغ از چگونگي و زمان پرسيدن سوال ها توسط مجري است. يعني حتي اگر يک مجري در طرح سوال ها نيز دخيل نباشد اما باز هم مي تواند با «چگونگي پرسيدن سوال ها» و «زمان طرح آنها در برنامه» به ميزان بسيار زيادي اثرگذار باشد که در ادامه به نمونه اي از آن در مصاحبه دو شب قبل رئيس جمهور اشاره خواهيم کرد.
بيکاري در وقت هاي اضافه!
پيش از اين به اولويت ها در طرح سوال ها اشاره کرديم. مسايلي از قبيل بيکاري، رکودي که گريبانگير واحدهاي توليدي است و يا تورمي که احساس آن در بطن جامعه با رويت آن در سايت هاي آماري دولت متفاوت است. چيزي به پايان سال نمانده و بخش عمده سال 96 سپري شده است. قرار بود دولت چيزي قريب به يک ميليون شغل در سال ايجاد کند.
با توجه به اينکه موضوع بيکاري از اصلي ترين معضلات جامعه است انتظار مي رفت در گفت وگويي که به قول رئيس محترم جمهور رفع کننده ابهامات و پاسخ دهنده به سوال هاي مردم باشد، در شمار نخستين پرسش هاي برنامه قرار گيردکه زماني مقتضي براي پاسخ به آن موجود باشد و البته مجري زبان گوياي مردم باشد و از وعده هاي رئيس دولت به آنها جويا شود. نه اينکه در پايان برنامه به آن اشاره اي کند. اشاره اي که باعث مي شود تا هم برنامه خالي از طرح موضع اشتغال نباشد و هم زمان براي آن به قدر کافي وجود نداشته باشد. چنانکه در فرصت انتهاي برنامه رئيس جمهور تنها به تبصره 18 در لايحه بودجه براي اشتغال اشاره مي کند. اما آيا اين برنامه جاي آن نبود تا از رئيس قوه مجريه در باره وعده ايجاد قريب به يک ميليون شغل در سال پرسش شود؟!
سوال هاي بي خاصيت
نمونه اي که در بالا اشاره شد در مورد زمان طرح سوال بود اما درباره نمونه اي براي چگونگي طرح سوال به موضوع مسکن بايد اشاره کرد. مجري برنامه پيرامون مسکن از رئيس جمهور مي گويد که طرح شما پيوست فرهنگي ندارد! آيا اين سوالي است که انتظار مي رود تا مجري چنين برنامه اي بپرسد؟ يا اينکه سوال مردم اين است که پس از گذشت قريب به پنج سال بايد از رئيس جمهور پرسيد در طول اين سال ها دولت تدبير و اميد چه کاري براي مسکن مردم کرده است؟
نکته عجيب تر آنکه رئيس جمهور در عرصه اي که سوال بي خاصيت مجري ايجاد کرده تاخت وتاز به کارنامه مسکن دولت هاي قبل را پي مي گيرد و در بخشي از آن مي گويد: «اينکه يک قوطي درست کنيم به نام مسکن اينکه نمي شود مسکن»! در اين نقطه گفت وگو اگر انفعال گريبانگير مجري نباشد حتما مي پرسد: بسيار خوب جناب رئيس جمهور؛ شما که ساخته هاي قبلي ها را «قوطي» مي ناميد حتما بهتر از آنها را ساخته ايد گزارشي از آنها به مردم ارائه بدهيد!
تحريف يک مجري در روز روشن!
شروع برنامه مصاحبه رئيس جمهور را به ياد بياوريد. يک روزنامه حامي دولت ديروز مدعي شده بود که مجري گفت و گوي رئيس جمهور از منتقدين دولت است! حال آنکه دولت نشان داده که در برنامه اي که خود مجري آن را انتخاب نکند حضور نمي يابد.
نکته ديگر که بايد يادآور شد اين است که شايد اين دست رسانه ها فراموش کرده اند که «رشيدپور» مجري متينگ هاي انتخاباتي دولت تدبير و اميد بوده است! البته اينکه وي از آقاي روحاني حمايت کرده محل ايراد نيست بلکه نماياندن او به عنوان منتقد دولت کاري دور از اخلاق رسانه اي و صداقت حرفه اي است.
در باب انتقاد زنجيره اي ها
حال و هواي روزنامه هاي زنجيره اي ديروز قابل تامل بود. اين روزنامه نيز با مشي منتقدانه به سراغ مصاحبه رئيس جمهور رفته بودند. اما اين مشي و هدف طيف موسوم به اصلاح طلب از جنس منتقدان واقعي دولت نبود. دليل اين تفاوت در نگاهي گذرا به صفحات نخست اين روزنامه ها پس از هر سخنراني يا مصاحبه روحاني مشخص مي شود.
مرور رفتارهاي طيف روزنامه هاي زنجيره اي گوياي آن است که از رئيس جمهور انتظار گفت وگويي جنجالي داشتند و انتقاد رسانه هايي که همواره موضوع معيشت مردم، اقتصاد جامعه و سربلندي و احقاق حق ايران در جوامع بين المللي را مطرح کرده اند متفاوت است.
اعلام
همراهي اروپا با آمريكا براي فشار بر ايران منابع غربي خبر دادند
رسانه هاي غربي با اشاره به مواضع اخير مقامات فرانسه، انگليس و آلمان درباره ايران نوشتند که اروپايي ها به بهانه حفظ برجام فشارها بر برنامه موشکي ايران را افزايش داده اند.
بلومبرگ با اشاره به مواضع اخير مقامات ارشد اروپايي درباره برنامه موشکي ايران، گزارشي با اين عنوان منتشر کرد:«اروپا با آرام کردن و تسکين دادن به ترامپ درباره موشک هاي ايران، راهي براي نجات برجام مي بيند».
در گزارش اين رسانه آمريکايي آمده که وزراي خارجه انگليس و فرانسه، حمايتشان را از تحرکات اروپا براي فشار بر برنامه موشکي ايران ابراز کردند.
در بخشي از گزارش بلومبرگ آمده است: در حالي که ترامپ تاکيد کرده در صورت عدم حصول پيشرفت در تشديد برخي مفاد برجام تا ماه مي از آن خارج خواهد شد، مقامات فرانسه، آلمان و بريتانيا در همکاري با رکس تيلرسون وزير خارجه آمريکا، در حال تمرکز روي چگونگي محدود و مهار کردن توسعه موشک هاي بالستيک ايران هستند. اين کار مي تواند براي توافق هسته اي زمان بخرد.
گفتني است هر چند کشورهاي اروپايي عضو 1+5 از جمله فرانسه و انگليس از حفظ برجام حمايت کرده و آن را موفقيتي براي خود مي دانند ولي در عين حال به دنبال همراهي با آمريکا در اعمال فشار و تحريم هاي ضدايراني به بهانه قدرت دفاعي کشورمان هستند!
در حالي که اکثر کشورهاي اروپايي به ظاهر از برجام حمايت کرده و خواستار تداوم آن شده اند،«بن کاردين» عضو ارشد دموکرات در کميته روابط خارجي مجلس سنا در روزهاي گذشته گفت اروپا آماده همراهي آمريکا در تحريم ايران است!
طفره موگريني
فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا از پاسخ به سوال يک خبرنگار درباره برنامه آمريکا براي تشکيل کارگروهي با اروپايي ها براي اصلاح برجام طفره رفت.
«رکس تيلرسون» وزير خارجه آمريکا بعد از ديدار با مقام هاي انگليسي مدعي شد دو کشور به توافقي بر سر تشکيل کارگروهي جهت اصلاح برجام دست يافته اند.
وي بعد از ديدار با «ترزا مي»، نخست وزير انگليس، «مارک سيدويل»، مشاور امنيت ملي و «بوريس جانسون»، وزير خارجه اين کشور گفت با آنها براي تشکيل کارگروهي متشکل از کارشناسان جهت اصلاح معايب برجام به توافق رسيده است.
تيلرسون گفت که اين کارگروه ممکن است از هفته آينده به بعد تشکيل جلسه دهد تا نقايص برجام را با تلاش براي «رسيدن به يک توافق جانبي ديگر يا رسيدن به مکانيسمي براي رفع نگراني هاي ما» رفع کند.
فدريکا موگريني بعد از ديدار با «محمود عباس»، رئيس تشکيلات خودگردان فلسطين در بروکسل، در جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران حاضر شد.
خبرنگار وال استريت ژورنال بعد از پرسيدن سوال اول خود که به مذاکرات اسرائيل-فلسطين مربوط بود سوال دوم خود را به ايران و برجام اختصاص داد.
وي پرسيد: «سوال دوم من به ايران مربوط مي شود. تيلرسون امروز در لندن با بوريس جانسون ديدار کرد. او گفت کارگروهي راه انداخته تا در چارچوب آن مباحثات لازم پيرامون آنچه او و ترامپ به آن توافقات جانبي مي گويند را پيگيري کند. آيا صحبت کردن درباره يک توافق جانبي - نه مذاکره مجدد بر سر برجام- براي شما واقع بينانه است؟»
«موگريني» گفت چون اين خبرنگار دو سوال پرسيده، او به يک سوال بنا به انتخاب خودش پاسخ مي دهد.
وي گفت: «قانون من اين است که وقتي دو سوال مطرح مي شود خودم انتخاب مي کنم کدام يکي را جواب بدهم. امروز هم استثنايي وجود ندارد، بابت اين متاسفم. به سوال اولتان (درباره مذاکرات سازش) که به جلسه امروز هم مربوط مي شود پاسخ مي دهم.»
«ژان ايو لودريان» وزير خارجه فرانسه از اينکه دولت آمريکا بار اصلاح برجام را روي دوش کشورهاي اروپايي گذاشته انتقاد کرد.
واکنش روسيه
«سرگئي ريابکوف» معاون وزير خارجه روسيه به گزارش ها درباره تشکيل کارگروه مشترک آمريکايي-اروپايي براي بررسي توافق هسته اي ايران و گروه 1+5 (برجام) و اصلاح «معايب» آن پاسخ داد.
«ريابکوف» در مصاحبه با اسپوتنيک گفت بعيد است ابتکار آمريکا و سه کشور اروپايي براي تشکيل کارگروهي با ماموريت رفع نگراني هاي «دونالد ترامپ»، رئيس جمهور آمريکا پيرامون برجام، به نتايج مثبتي ختم شود.
وي افزود: مسکو انتظار هيچ تحول مثبتي از اين تصميم ها و توافقات احتمالي ندارد. اعتقاد ما اين است که هر توافق و تفاهم در اين قالب که بدون مشارکت ايران و ساير طرف هاي برجام حاصل شود، تاثيري بر مواضع ما در حمايت از اجراي کامل برجام، بدون هيچ جرح و تعديل در آن نخواهد داشت.
احتمال خروج فرانسه
به گزارش فارس، يک منبع ديپلماتيک بلندپايه روس گفته که به محض اينکه آمريکا از توافق هسته اي ايران (برجام) خارج شود، فرانسه نيز احتمالا اقدام مشابهي را صورت خواهد داد.
بنا بر اين گزارش، اين منبع ديپلماتيک روس اين خبر را به روزنامه «ايزوستيا» اعلام کرده و دو منبع فرانسوي نيز آن را تاييد کرده اند.
طبق گفته اين منبع ديپلماتيک، «اين اقدام آمريکا اثر دومينو خواهد داشت و ابتداي آن نيز از فرانسه آغاز خواهد شد. انگليس نيز اوضاع را به خوبي تحت نظر دارد اما سياست اين کشور درخصوص اين مسئله نسبتا غيروابسته است».
وي افزود: «از سوي ديگر آلمان نيز چندان درگير اين توافق نيست چرا که در حال حاضر دولت آلمان بيشتر نگران مسائل داخلي مربوط به تشکيل ائتلاف است».
به گفته اين منبع ديپلماتيک، «اگر آمريکا اقدامي را در اين جهت آغاز کند، تنها نخواهد ماند».
وزارت خارجه فرانسه در پاسخ به درخواست روزنامه «ايزوستيا» براي اظهار نظر درباره اين موضوع اعلام کرده که مقامات پاريس، «به بيانيه رئيس جمهور آمريکا و تصميم او براي تمديد تعليق تحريم ها عليه ايران توجه کرده و اين مسئله را با شرکاي اروپايي هماهنگ خواهند کرد».
رسانه هاي غربي با اشاره به مواضع اخير مقامات فرانسه، انگليس و آلمان درباره ايران نوشتند که اروپايي ها به بهانه حفظ برجام فشارها بر برنامه موشکي ايران را افزايش داده اند.
بلومبرگ با اشاره به مواضع اخير مقامات ارشد اروپايي درباره برنامه موشکي ايران، گزارشي با اين عنوان منتشر کرد:«اروپا با آرام کردن و تسکين دادن به ترامپ درباره موشک هاي ايران، راهي براي نجات برجام مي بيند».
در گزارش اين رسانه آمريکايي آمده که وزراي خارجه انگليس و فرانسه، حمايتشان را از تحرکات اروپا براي فشار بر برنامه موشکي ايران ابراز کردند.
در بخشي از گزارش بلومبرگ آمده است: در حالي که ترامپ تاکيد کرده در صورت عدم حصول پيشرفت در تشديد برخي مفاد برجام تا ماه مي از آن خارج خواهد شد، مقامات فرانسه، آلمان و بريتانيا در همکاري با رکس تيلرسون وزير خارجه آمريکا، در حال تمرکز روي چگونگي محدود و مهار کردن توسعه موشک هاي بالستيک ايران هستند. اين کار مي تواند براي توافق هسته اي زمان بخرد.
گفتني است هر چند کشورهاي اروپايي عضو 1+5 از جمله فرانسه و انگليس از حفظ برجام حمايت کرده و آن را موفقيتي براي خود مي دانند ولي در عين حال به دنبال همراهي با آمريکا در اعمال فشار و تحريم هاي ضدايراني به بهانه قدرت دفاعي کشورمان هستند!
در حالي که اکثر کشورهاي اروپايي به ظاهر از برجام حمايت کرده و خواستار تداوم آن شده اند،«بن کاردين» عضو ارشد دموکرات در کميته روابط خارجي مجلس سنا در روزهاي گذشته گفت اروپا آماده همراهي آمريکا در تحريم ايران است!
طفره موگريني
فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا از پاسخ به سوال يک خبرنگار درباره برنامه آمريکا براي تشکيل کارگروهي با اروپايي ها براي اصلاح برجام طفره رفت.
«رکس تيلرسون» وزير خارجه آمريکا بعد از ديدار با مقام هاي انگليسي مدعي شد دو کشور به توافقي بر سر تشکيل کارگروهي جهت اصلاح برجام دست يافته اند.
وي بعد از ديدار با «ترزا مي»، نخست وزير انگليس، «مارک سيدويل»، مشاور امنيت ملي و «بوريس جانسون»، وزير خارجه اين کشور گفت با آنها براي تشکيل کارگروهي متشکل از کارشناسان جهت اصلاح معايب برجام به توافق رسيده است.
تيلرسون گفت که اين کارگروه ممکن است از هفته آينده به بعد تشکيل جلسه دهد تا نقايص برجام را با تلاش براي «رسيدن به يک توافق جانبي ديگر يا رسيدن به مکانيسمي براي رفع نگراني هاي ما» رفع کند.
فدريکا موگريني بعد از ديدار با «محمود عباس»، رئيس تشکيلات خودگردان فلسطين در بروکسل، در جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران حاضر شد.
خبرنگار وال استريت ژورنال بعد از پرسيدن سوال اول خود که به مذاکرات اسرائيل-فلسطين مربوط بود سوال دوم خود را به ايران و برجام اختصاص داد.
وي پرسيد: «سوال دوم من به ايران مربوط مي شود. تيلرسون امروز در لندن با بوريس جانسون ديدار کرد. او گفت کارگروهي راه انداخته تا در چارچوب آن مباحثات لازم پيرامون آنچه او و ترامپ به آن توافقات جانبي مي گويند را پيگيري کند. آيا صحبت کردن درباره يک توافق جانبي - نه مذاکره مجدد بر سر برجام- براي شما واقع بينانه است؟»
«موگريني» گفت چون اين خبرنگار دو سوال پرسيده، او به يک سوال بنا به انتخاب خودش پاسخ مي دهد.
وي گفت: «قانون من اين است که وقتي دو سوال مطرح مي شود خودم انتخاب مي کنم کدام يکي را جواب بدهم. امروز هم استثنايي وجود ندارد، بابت اين متاسفم. به سوال اولتان (درباره مذاکرات سازش) که به جلسه امروز هم مربوط مي شود پاسخ مي دهم.»
«ژان ايو لودريان» وزير خارجه فرانسه از اينکه دولت آمريکا بار اصلاح برجام را روي دوش کشورهاي اروپايي گذاشته انتقاد کرد.
واکنش روسيه
«سرگئي ريابکوف» معاون وزير خارجه روسيه به گزارش ها درباره تشکيل کارگروه مشترک آمريکايي-اروپايي براي بررسي توافق هسته اي ايران و گروه 1+5 (برجام) و اصلاح «معايب» آن پاسخ داد.
«ريابکوف» در مصاحبه با اسپوتنيک گفت بعيد است ابتکار آمريکا و سه کشور اروپايي براي تشکيل کارگروهي با ماموريت رفع نگراني هاي «دونالد ترامپ»، رئيس جمهور آمريکا پيرامون برجام، به نتايج مثبتي ختم شود.
وي افزود: مسکو انتظار هيچ تحول مثبتي از اين تصميم ها و توافقات احتمالي ندارد. اعتقاد ما اين است که هر توافق و تفاهم در اين قالب که بدون مشارکت ايران و ساير طرف هاي برجام حاصل شود، تاثيري بر مواضع ما در حمايت از اجراي کامل برجام، بدون هيچ جرح و تعديل در آن نخواهد داشت.
احتمال خروج فرانسه
به گزارش فارس، يک منبع ديپلماتيک بلندپايه روس گفته که به محض اينکه آمريکا از توافق هسته اي ايران (برجام) خارج شود، فرانسه نيز احتمالا اقدام مشابهي را صورت خواهد داد.
بنا بر اين گزارش، اين منبع ديپلماتيک روس اين خبر را به روزنامه «ايزوستيا» اعلام کرده و دو منبع فرانسوي نيز آن را تاييد کرده اند.
طبق گفته اين منبع ديپلماتيک، «اين اقدام آمريکا اثر دومينو خواهد داشت و ابتداي آن نيز از فرانسه آغاز خواهد شد. انگليس نيز اوضاع را به خوبي تحت نظر دارد اما سياست اين کشور درخصوص اين مسئله نسبتا غيروابسته است».
وي افزود: «از سوي ديگر آلمان نيز چندان درگير اين توافق نيست چرا که در حال حاضر دولت آلمان بيشتر نگران مسائل داخلي مربوط به تشکيل ائتلاف است».
به گفته اين منبع ديپلماتيک، «اگر آمريکا اقدامي را در اين جهت آغاز کند، تنها نخواهد ماند».
وزارت خارجه فرانسه در پاسخ به درخواست روزنامه «ايزوستيا» براي اظهار نظر درباره اين موضوع اعلام کرده که مقامات پاريس، «به بيانيه رئيس جمهور آمريکا و تصميم او براي تمديد تعليق تحريم ها عليه ايران توجه کرده و اين مسئله را با شرکاي اروپايي هماهنگ خواهند کرد».