گزیده ها قسمت سوم

گزیده ها قسمت سوم 28 مهر - 96
وزارت دفاع افغانستان اعلام کرده که به دنبال حمله مهاجمان انتحاری به یک پایگاه ارتش در قندهار، ۴۳ نظامی و ۱۰ مهاجم مسلح کشته شدند.

به گزارش بی بی سی، براساس خبری که در وبسایت وزارت دفاع منتشر شده، دولت وزیری، سخنگوی این وزارت گفته که در این پایگاه ۶۰ نفر مستقر بودند که از آنان ۴۳ نفر کشته، ۹ نفر زخمی و ۶ نفر ناپدید شده و تنها ۲ تن از این نفرات جان به سلامت برده‌اند.

 وزیری افزوده این حمله ساعت ۲:۵۰ بامداد روز پنجشنبه، ۲۷ میزان/مهر در منطقه "چشمو" واقع در ولسوالی (شهرستان) میوند صورت گرفت و در تبادل آتش دو طرف ۱۰ مهاجم نیز کشته شدند.

سخنگوی وزارت دفاع گفته است که فرمانده ارشد ارتش در قندهار برای رسیدگی به این واقعه به این پایگاه رفته است.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک سخنگوی نیروهای آمریکایی در افغانستان نوشته که این نیروها روز پنجشنبه ۲۷ میزان/مهر در ولسوالی میوند حملات هوایی انجام داده‌اند، اما مشخص نشده است که آیا این حملات بر پایگاهی که حمله طالبان در آن رخ داده انجام شده است.

گروه طالبان گفته است که این حمله خونین کار این گروه بوده و در اثر آن حدود ۶۰ سرباز ارتش کشته شده‌اند.

این حمله گروهی مهاجمان انتحاری دو روز پس از حمله مرگبار مهاجمان انتحاری به دو مرکز امنیتی در ولایت پکتیا در جنوب شرق و ولایت غزنی در جنوب این کشور روی داده است.

در حمله به مقر فرماندهی پلیس ولایت پکتیا، ژنرال توریالی عبدیانی، فرمانده پلیس و ۴۱ نفر از ماموران پلیس و افراد غیرنظامی کشته شدند. در حمله مهاجمان انتحاری به مرکز پلیس ولسوالی اندر ولایت غزنی نیز ۲۵ مامور پلیس جان خود را از دست دادند.

حجم سپرده‌های بخش غیردولتی در بانک‌ها به حدود ۱۳۳۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.

به گزارش ایسنا، مجموعه سپرده‌های بانکی را دو بخش دولتی و غیر دولتی تشکیل می‌دهند که البته عمده آن مربوط به بخش غیر دولتی است. تازه‌ترین گزارش‌ها از تغییر و تحولات پولی در بانک‌ها از این حکایت دارد که حجم سپرده‌های بخش غیردولتی به حدود ۱۳۳۲ هزار میلیارد تومان رسیده که بخش اعظمی از نقدینگی نزدیک به ۱۳۷۰ هزار میلیارد تومانی را در برمی‌گیرد.

روند رشد سپرده‌های بانک‌ها و موسسات اعتباری بر کند شدن روند افزایش آن تاکید دارد به طوری که  میزان آن در مردادماه امسال در مقایسه با مرداد سال گذشته حدود ۲۴.۹ درصد افزایش دارد در حالی که در مقایسه دو سال قبل یعنی مرداد سال ۱۳۹۵ به سال قبل از آن تا بیش از ۳۰ درصد رشد داشت. در مجموع مجموع سپرده‌های بخش غیردولتی در مردادماه امسال نسبت به همین دوره در سال ۱۳۹۴ بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

هر چند که روند سپرده‌گذاری در قالب سرمایه‌گذاری مدت‌دار تا حدودی در مقایسه سالانه کند است، ولی در پنج ماهه نخست امسال روند رشد حدود ۹.۷ درصد بوده که نسبت به ۸.۹ درصد رشد در پنج ماهه اول سال گذشته افزایش دارد.

سپرده‌های بخش غیردولتی را در بانک‌ها سه گروه سپرده‌های دیداری، سرمایه‌گذاری مدت‌دار و قرض‌الحسنه تشکیل می‌دهد که عمده آن به سرمایه‌گذاری مدت دار و به عبارتی حساب سپرده مردم نزد بانک‌ها اختصاص دارد. حدود ۱۱۱۸ هزار میلیارد تومان رقمی است که برای سپرده‌گذاری مشتریان بانک‌ها اعم از حقیقی و حقوقی در بخش غیر دولتی در حساب‌های مدت‌دار ثبت شده است این رقم در مرداد نسبت به پایان سال گذشته تا ۱۰.۵ درصد افزایش دارد و در مقایسه با مردادماه سال قبل رشد ۲۶.۲ درصدی را نشان می‌دهد، اما مسئله اینجاست که سرمایه‌گذاری مدت‌دار در این دوره نیز نسبت به مرداد سال قبل به مرداد ۱۳۹۴ (رشد ۳۰ درصدی) کاهشی حدود چهار درصد دارد.

گرچه طی حدود سه سال اخیر نرخ سود بانکی در روندی کاهشی قرار داشته و  از ارقام تا مرز ۳۰ درصد در برخی بانک‌ها و موسسات اعتباری به ۱۵ درصد در سال گذشته کاهش یافته، با این حال نتوانسته تاثیر چندانی در خروج سپرده‌ها و یا کاهش آن  از شبکه بانکی و حرکت به سمت بازارهای دیگر داشته باشد. البته باید یادآور شد که تا سال گذشته به دلیل فعالیت گسترده‌ای که موسسات اعتباری بزرگ غیرمجاز در بازار پول داشتند و نرخ‌های سود چند درصدی که بالاتر از نرخ‌های مصوب در بازار رسمی پول پرداخت می‌کردند موجبات جابه‌جایی سپرده بین بانک‌های بزرگ و موسسات غیرمجاز را فراهم آورده بود. اما این روند نیز در جریان ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی و پایان فعالیت غیرمجازها تا حدی اصلاح و جریان حرکت منابع به سمت بانکها و وموسسات مجاز  تغییر کرد. 

در مجموع کارشناسان و البته مدیران ارشد نظام بانکی معتقدند که در شرایط موجود کاهش نرخ سود سپرده نمی‌تواند عامل تاثیرگذار بر خروج  و کاهش سپرده در بانک‌ها باشد چرا که در حال حاضر مهم‌ترین عامل محرک سپرده یعنی فعالیت موسسات غیرمجاز پایان یافته و در سویی دیگر بازارهای موازی از جمله ارز، طلا و یا سکه چندان در رقابت با نرخ سود ۱۵ درصد بانکی نیستند و همچنان نرخ سود در بانک‌ها در قیاس با سایر بازارها مثبت ارزیابی می‌شود.

دولتی‌ها در حال خروج
اما در کنار سپرده حدود ۱۳۳۲ هزار میلیاردی بخش غیر دولتی در بانک‌ها، حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان هم تحت عنوان سپردهها و وام های بخش دولتی در ترازنامه بانک‌ها ثبت شده که خاص دولت و زیرمجموعه آن است، این رقم نسبت به ۳۲ هزار میلیارد سال ۱۳۹۴ تا بیش از ۷۰۰۰ میلیارد تومان کاهش دارد. دلیل اصلی روند کاهش سپرده‌های بخش دولتی در بانک‌ها به اجرای سیاست انتقال حساب‌های دولت از بانک‌ها به بانک مرکزی بر می‌گردد که باید بر اساس قانون برنامه و به دنبال آن دستور رئیس جمهوری، شرکت‌های دولتی تمام حساب‌های بانکی خود اعم از حساب‌های درآمدی و پرداخت را با مجوز خزانه داری کل کشور به بانک مرکزی منتقل کنند.

بر اساس آخرین آماری که مسئولان بانک مرکزی اعلام کرده‌اند تا پایان سال ۱۳۹۵ در مجموع ۲۴۰۰ حساب دولتی به بانک مرکزی منتقل شده بود که در حدود پنج ماه ابتدایی سال جاری به ٤٢٠٠ فقره حساب افزایش یافته است.
نماینده آیت‌الله سیستانی از رهبران کرد خواست براساس قانون اساسی با بغداد به همکاری بپردازند.

به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری سومریه نیوز، عبدالمهدی الکربلائی، نماینده آیت‌الله سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان در خطبه‌های نماز جمعه این هفته کربلا از طرف‌هایی که برای ممانعت از برخورد مسلحانه در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه تلاش کردند، قدردانی کرد.

وی تأکید کرد: ورود نیروهای امنیتی به این مناطق پیروزی برای یک طرف و شکست برای طرف دیگر نیست بلکه پیروزی برای تمامی عراقی‌هاست.

نماینده آیت‌الله سیستانی خواهان کاهش تنش در مناطق مورد مناقشه شد و نسبت به برخورد انتقام جویانه هشدار داد.

وی از رهبران کرد خواست متحد شده و براساس قانون اساسی برای حل بحران کنونی، با بغداد به همکاری بپردازند.

آیت الله سیستانی تأکید کرد که دولت عراق باید برای جلب اطمینان و اعتماد شهروندان کرد و حمایت از آن‌ها اقدامات بیشتری را اتخاذ کند. 

اسماعیل دوستی که به عنوان نخستین فعال سیاسی پس از شش سال با مهدی کروبی در حصر ملاقات کرده است، درباره شرایط جسمی و رویکرد او نسبت به مسائل مختلف می‌گوید که آقای کروبی شاداب و سر و حال و در سلامت کامل است و نسبت به آینده نظام و انقلاب امیدواری بسیاری دارد.

به گزارش ایسنا، اسماعیل دوستی با اشاره به دیدار اخیر خود با حجت الاسلام و المسلمین مهدی کروبی اظهار کرد: من برای سومین بار در دوران حصر به دیدار آقای کروبی رفتم که دیدار اخیر حدود ۳ ساعت به طول انجامید.

وی با بیان اینکه «به لطف خدا آقای کروبی در سلامت کامل بودند و حال‌شان بسیار عالی، خوشحال و سر و حال بود»، خاطر نشان کرد: پیش از این شش سال قبل به همراه آقای عباسی‌فرد در منزل سابق آقای کروبی به دیدار ایشان رفته بودم.

این عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: مدت‌ها بود که برای دیدار با آقای کروبی به مراجع ذی‌صلاح درخواست‌هایی داده بودم که خوشبختانه اخیرا از سوی شورای عالی امنیت ملی این اجازه صادر شد تا با ایشان دیداری داشته باشم. این دیدار نیز خیلی مفصل انجام شد و آقای کروبی امیدواری بسیاری نسبت به آینده نظام و انقلاب داشتند.

دوستی تصریح کرد: در این دیدار حامل هیچ پیامی از طرف فرد خاصی یا برای فرد خاصی نبوده‌ام.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در پایان با بیان اینکه «موضوع رفع حصر نیازمند تدابیری است که نظام در حال اتخاذ آنهاست»، اظهار کرد: به فعالان سیاسی داخل کشور توصیه می‌کنم که درباره موضوع حصر خیلی هیجانی عمل نکنند؛ چرا که ان‌شاءالله براساس گشایش‌هایی که صورت گرفته، این موضوع قابل حل بوده و نظام نیز آرام آرام در حال اتخاذ تدابیری در این زمینه است. من به حل این موضوع بسیار امیدوار هستم.

اسماعیل دوستی عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی سه شنبه ۱۸ مهر ۹۶ به عنوان نخستین فعال سیاسی پس از شش سال با حجت الاسلام و المسلمین مهدی کروبی دبیر کل حزب اعتماد ملی و از محصوران سال ۸۸ دیدار کرد.