خوراكيها
همه چيز درباره گيلاس. 18 خرداد -92
نام علمي گيلاس (Prunus avium) و از خانواده (Rosaceae) ميباشد. درخت خزانپذير و برگريز گيلاس، با نام علمي "Cerasus avium"، بدون خار، با ارتفاع كوتاه، شاخههاي صاف بدون خار و قرمز
رنگ مايل به قهوهاي، برگهاي سبز تقريباً درشت لبهدار و داراي ميوه گوشتدار با
گونههاي متعدد است كه تقريبا در تمام كشورهاي جهان آن را ميشناسند و احتمالا
بومي منطقهاي بين درياي سياه و درياي خزر است و در زمانهاي قديم به اروپا برده
شده است. به گزارش ايسنا گيلاس ميوه كوچك، گرد و ملين است كه در هنگام چيدن به رنگ قرمز يا
سياه ميباشد و داراي يك هسته است. در واقع در طبيعت سه نوع گيلاس به رنگهاي
قرمز، سياه و زرد يافت ميشود. گيلاسها را هميشه رسيده ميچينند زيرا پس از چيدن به خوبي رشد نميكنند و شما
ميتوانيد آن را تنها 1 تا 3 روز به خوبي نگهداري نماييد. استفاده از گيلاس .گيلاسها
را بهتر است تازه تازه پس از چيدن از درخت تناول كرد. اغلب از گيلاس، مربا
و يا ژله درست ميكنند زيرا نميتوان آن را به صورت تازه ذخيره و نگه داري كرد،
ولي ميتوان آنها را فريز كرد؛ البته بهتر است كه اول هستههاي آن در آورده شود. فوايد گيلاس .بر طبق آخرين و بهترين اخبار به دست آمده
مشخص گرديده كه گيلاسها منبع غني آنتي اكسيدانها هستند. گيلاسها غذاي
متداولي در عصر حجر بودهاند و باستان شناسان بقاياي هستههاي گيلاس را در
بسياري از غارها و صخرههاي مسكوني ماقبل تاريخ يافتهاند. گيلاس شيرين يك
ميوه فصلي است كه امروزه به غير از مصرف تازه آن، ميتوان به خوبي از ميوه خشك آن
و يا به صورت آبميوه استفاده كرد. گروههاي گياهشناختي زيرمجموعه درختهاي
گيلاس شامل: درختان آلو، هلو، بادام و زردآلو است و نه تنها از ميوه درخت گيلاس،
بلكه از شكوفهها و چوب آن نيز استفاده ميگردد. براي اين كه ارزش اين گياه
را بدانيم كافي است بگوييم تمام قسمتهاي اين ميوه يعني: گوشت، دم، هسته، برگ و
ساقه آن در طب و صنعت استعمال دارد. همه ما از مصرف گيلاس تازه در يك روز گرم
تابستاني لذت ميبريم؛ اين ميوه داراي چربي كم و فيبر زياد است و اگر شما درمانهاي
گياهي را قبول داشته باشيد، بدانيد كه گواتر مزمن با خوردن گيلاس تا حد زيادي
كنترل ميشود و همچنين مانند يك عامل تخليه و زهكشي در مجاري ادرار و لولههاي
هاضمه كار ميكند و سنگها را از بين ميبرد و مصرف آن در حد مناسب به مبتلايان
به ديابت و ورم مفاصل توصيه ميشود زيرا ميوهاي است كه نشاسته كمي دارد و قندش
براي افراد ديابتي زيانبار نيست(البته باز هم تاكيد ميشود كه اگر به ميزان توصيه
شده توسط متخصص تغذيه مصرف شود). گيلاس همچنين مسكن اعصاب بوده، ملين است، خون را پاك و معده را نيز تميز ميكند و جوشانده
دم گيلاس براي دفع سنگهاي مثانه و تميز كردن مجاري ادرار در طب تجربي مصرف دايم
دارد. ارزش تغذيهاي گيلاس .هر
100 گرم گيلاس (حدود 14عدد گيلاس متوسط) داراي اين تركيبات است: انرژي 72.06 كيلو كالري، رطوبت 80.74 گرم، كربوهيدرات
16.60 گرم، پروتئين 1.21 گرم، چربي 0.69 گرم، فيبر 1.78 گرم، كلسيم 14.71 ميلي
گرم، فسفر 19.12 ميليگرم، آهن 0.38 ميليگرم، پتاسيم 223.5 ميليگرم، فلوئور
25 ميكروگرم، منيزيوم 11.76 ميليگرم، ويتامين آ 21.47 RE،
ويتامين ث 7.06 ميليگرم، اسيد فوليك 4.12 ميكروگرم، و ديگر مواد معدني... راهنماييهاي
تغذيهاي چربي اشباع شده در گيلاس بسيار كم است. كلسترول ندارد(مانند ساير
گياهان)، سديم ندارد، فيبر خوراكي بالايي دارد، از ويتامين C
بالايي برخوردار است.
خواص دارويي گيلاس
o گيلاس
سرشار از تركيبات آنتي اكسيداني بوده، از اينرو روند پيري را به تاخير مياندازد.
o احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي را كاهش ميدهد.
o فلاوونووئيدهاي موجود در گيلاس، از ايجاد هر گونه آسيب توسط راديكالهاي آزاد پيشگيري ميكنند.
o درمان مناسبي براي آرتريت، رماتيسم، واريس و دردهاي مفصلي است.
o از گيلاس ميتوان به عنوان ماسك زيبايي استفاده كرد و چين و چروكهاي پوست را كاهش داد.
o براي كليهها مفيد است و به دفع سموم از بدن كمك ميكند.
o سوخت ساز بدن را افزايش داده و به هضم غذا كمك ميكند.
o سيستم اعصاب را تسكين داده و با توليد هورمون شادي در بدن، احساس بهتري را در ما ايجاد ميكند.
o داراي چربي كم و فيبر زياد است و براي تصفيه خون در سيستم گوارشي بسيار مفيد است.
o براي كاركرد منظم قلب، روده و معده نيز بسيار مفيد است.
o قواي فكري را تقويت ميكند.
o افرادي كه زياد گوشت استفاده ميكنند و خون آنها اسيدي است ميتوانند از گيلاس استفاده كنند به دليل اينكه خون را قليايي ميكند.
o براي كاهش وزن مفيد است.
o داراي مقدار فراواني ويتامين C است.
o چربي اشباع شده در گيلاس بسيار كم است و كلسترول ندارد
o احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي را كاهش ميدهد.
o فلاوونووئيدهاي موجود در گيلاس، از ايجاد هر گونه آسيب توسط راديكالهاي آزاد پيشگيري ميكنند.
o درمان مناسبي براي آرتريت، رماتيسم، واريس و دردهاي مفصلي است.
o از گيلاس ميتوان به عنوان ماسك زيبايي استفاده كرد و چين و چروكهاي پوست را كاهش داد.
o براي كليهها مفيد است و به دفع سموم از بدن كمك ميكند.
o سوخت ساز بدن را افزايش داده و به هضم غذا كمك ميكند.
o سيستم اعصاب را تسكين داده و با توليد هورمون شادي در بدن، احساس بهتري را در ما ايجاد ميكند.
o داراي چربي كم و فيبر زياد است و براي تصفيه خون در سيستم گوارشي بسيار مفيد است.
o براي كاركرد منظم قلب، روده و معده نيز بسيار مفيد است.
o قواي فكري را تقويت ميكند.
o افرادي كه زياد گوشت استفاده ميكنند و خون آنها اسيدي است ميتوانند از گيلاس استفاده كنند به دليل اينكه خون را قليايي ميكند.
o براي كاهش وزن مفيد است.
o داراي مقدار فراواني ويتامين C است.
o چربي اشباع شده در گيلاس بسيار كم است و كلسترول ندارد