گزیده ها 21 آذر -96

گزیده ها 21  آذر -96
    ظريف: آمريكا حسن نيت ايران را با بدعهدي پاسخ داد
زير امور خارجه ايران در يادداشتي در يک روزنامه آمريکايي تصريح کرد: آمريکا حسن نيت ايران را با بدعهدي پاسخ داد.
    
محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه در يادداشتي در روزنامه «نيويورک تايمز» نوشت: متاسفانه، طي 11 ماه گذشته، پاسخ حسن نيت ايران، با کج خلقي و بدعهدي دولت ترامپ مواجه شده است.اکنون غيرقابل اعتماد بودن ايالات متحده - از تغييرات آب و هوا تا فلسطين - قابل پيش بيني شده است. توجه اصلي ما در حال حاضر هشدار دادن به کشورهاي اروپايي در برابر هرگونه نرمش در مسائلي فراتر از محدوده توافق هسته اي است که مي تواند آنها را در حماقت دنبال شده توسط کاخ سفيد گرفتار کند. در حالي که توافق هسته اي و اوضاع منطقه وارد وضعيتي نامشخص و به طور بالقوه قابل انفجار شده اند، لازم است اروپا براي کمک به عدم تکرار تاريخ تلاش کند.
    
به گزارش تسنيم، ظريف در ادامه نوشت: توانايي هاي نظامي ايران مطابق با قوانين بين المللي و کاملاً دفاعي هستند. آرايش دفاعي و اتکاي به خود ما ناشي از محاسبات ژئواستراتژيک معقول و همچنين اعتقادات اخلاقي و مذهبي ماست. دکترين نظامي ما همچنين مبتني بر تجربيات تاريخي ماست، به ويژه در جنگ ايران و عراق.
    
وي تاکيد کرد: هيچ دولتي در ايران، مردم خود را بي دفاع نخواهد گذاشت. جامعه بين المللي - و به طور ويژه اروپا - بايد اين را درک کنند و به جاي پرداختن به آن، بر تلاش ها براي مقابله با تهديدات واقعي جهان، مانند جنگ هايي که خاورميانه را دربر گرفته است، تمرکز کند.
خبر ويژه 
از ادعاي صادرات فناوري تا خيز براي صادرات لوازم آرايشي به ايران!
يک شبکه تلويزيوني فرانسه از خيز شرکت هاي توليد لوازم آرايشي اين کشور براي ورود به بازار ايران خبر داد.
    
فرانس 24 در گزارشي گفت: به دنبال لغو تحريم هاي بين المللي عليه ايران و سفر رئيس جمهور اين کشور به پاريس، شرکت هاي توليدکننده لوازم آرايشي منتظر ورود به بازار پرمصرف ايران هستند.
    
در اين گزارش آمده است: شرکت هاي توليدکننده لوازم آرايشي و بهداشتي فرانسه بعد از لغو تحريم هاي بين المللي عليه ايران، به بازار بزرگ و پرمصرف اين کشور چشم دوخته اند.
    
اين شبکه تلويزيوني با اشاره به قراردادهاي سنگين تجاري ميان تهران و پاريس بعد از توافق هسته اي وين، افزود: شرکت هاي توليد و عرضه لوازم آرايشي و بهداشتي فرانسه، صدور محصولات خود را به ايران در دستور کار خود قرار داده اند.
    
شرکت توليد لوازم آرايشي «گرين دو پستل» يکي از اين شرکت هاست که مديران آن، ايران را بازاري پرسود براي محصولات اين شرکت مي داند. ايران هفتمين بازار بزرگ مصرف کننده محصولات آرايشي و بهداشتي در جهان محسوب مي شود.
    
فرانس 24 افزود: تندروهاي ايران که همواره سياست هاي روحاني درباره توافق هسته اي را بارها زير سوال برده اند، معتقدند که سود اصلي از توافق وين را شرکت هاي خارجي به ويژه فرانسوي ها به جيب مي زنند و از اين رو بارها خواستار تغيير سياست هاي دولت ايران درباره انعقاد قرارداد با شرکت هاي اروپايي شده اند.
    
يادآور مي شود آقاي روحاني 2 سال پيش در پي سفر به پاريس و ديدار با فرانسوا اولاند رئيس جمهور وقت فرانسه، از قول مقامات آن کشور گفت که دوران صدور کالاهاي مصرفي به ايران تمام شده و هنگام صادرات فناوري و ايجاد اشتغال براي جوانان ايران است(!) اما اکنون به نظر مي رسد فرانسوي ها در صدد صادرات هر چه افزون تر مواد مصرفي و تجملاتي به ايران هستند.
خبر ويژه 
ديپلمات آمريكايي: يمن هم در دامان ايران افتاده است
يک نشريه آمريکايي تاکيد کرد ايران با موفقيت و يکي پس از ديگري رقابت ها در منطقه را پشت سر مي گذارد.
    
نشنال اينترست در تفسيري به قلم جنيو عبدو خبرنگار و عضو انديشکده شوراي آتلانتيک نوشت: نقش و اهداف ايران در خاورميانه، بسيار پيچيده تر از چيزي است که در ظاهر به نظر مي رسد. در پي کشته شدن «علي عبدالله صالح» رئيس جمهوري پيشين يمن، مقامات بلندپايه سياسي ايران از اين اقدام حمايت مي کنند که نشانگر وجود حمايت گسترده طيف ها و جناح هاي سياسي اين کشور از اهداف منطقه اي ايران است.
    
اين اتفاق که احتمالا توسط شورشيان حوثي تحت حمايت ايران در تاريخ چهارم دسامبر (13 آذرماه) صورت گرفته ، از ديد «حسن روحاني» رئيس جمهور ايران، «محمدعلي جعفري» فرمانده ارشد سپاه پاسداران، و حسين شريعتمداري سردبير روزنامه کيهان و از روزنامه نگاران نزديک به رهبر ايران، پسنديده آمده است.
    
سردار جعفري همچنين مرگ صالح را گامي رو به جلو براي اهداف انقلاب اسلامي ايران دانست و افزود: «متحدان ايران در سوريه، يمن و بحرين از تجربيات انقلاب ايران الهام گرفته اند.» 
    «
علي اکبر ولايتي»، از شخصيت هاي مورد اعتماد و نزديک به «آيت الله» خامنه اي، نيز در اين خصوص اظهار داشت: «توطئه عربستان و امارات متحده عربي (پس از ترور صالح) در يمن شکست خورده است و مردم يمن با گذشت دو سال از بمباران هاي وحشيانه عربستان، همچنان مقاومت مي کنند.» پيش از اين روحاني رئيس جمهور ميانه رو و وزير امور خارجه ايران، موضع نسبتا متفاوتي نسبت به ديگر جناح هاي سياسي تندرو داخل اين کشور در اين گونه موارد داشته اند، اما طي ماه هاي اخير روحاني با چرخشي قابل توجه، تلاش دارد تا موضع واحدي با ديگر جناح ها نسبت به رويدادهاي داخلي و خارجي در پيش گيرد.
    
تهران ديگر قصد ندارد دست از پشتيباني از نيروهاي شبه نظامي شيعه منطقه بردارد، چرا که اين حمايت براي ايران، منافع راهبردي فراواني به همراه دارد.
    
عوامل ديگري نيز وجود دارند که به محاسبات و تغييرات ايران کمک مي کند؛ نقش مهم سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و حزب الله که با حضورش در سوريه، به تثبيت قدرت و آينده سياسي بشار اسد (رئيس جمهوري اين کشور) کمک شاياني نمود.
    
لازم به ذکر است پيروزي اسد در سوريه، برگ برنده بزرگي براي ايران به شمار مي آيد و توازن قدرت را در منطقه به نفع ايران تغيير داده است.
    
روحاني در سخنراني تلويزيوني در روز پنجم دسامبر (14 آذرماه) گفت: «مردم فداکار يمن، اقدام متجاوزان را بدون پاسخ نخواهند گذاشت.» از سوي ديگر، ايران در رقابت ژئوپليتيک منطقه اي با عربستان بر سر سوريه، عراق، لبنان و يمن خود را برنده ميدان مي داند.
    
نقش و اهداف ايران در خاورميانه، پيچيده تر از چيزي است که در ظاهر به نظر مي رسد.
    
حضور ايران در برخي کشورها، مانند لبنان و سوريه، پيشگيرانه است، اما مداخله در کشوري مانند يمن، فرصت طلبانه به شمار مي آيد.
    «
رايان کراکر» ديپلمات کارکشته آمريکايي که به صورت مستقيم با مقامات ايراني در مورد مسائل مربوط به همکاري تهران با عوامل القاعده، مذاکره کرده و پايه گذار اصلي سياست ايالات متحده در عراق و افغانستان به شمار مي آيد، در مصاحبه اي در چهارم دسامبر (13 آذرماه) گفت: «يمن و حوثي ها همچون هديه اي بودند که در دامان ايراني ها افتادند
    
وي معتقد است ايران همواره تمامي گزينه ها را در دسترس نگه مي دارد. اگر روزي بداند حمايت از گروه هاي سني هم برايش مزاياي راهبردي دارد، قطعا اين کار را خواهد کرد
خبر ويژه 
نقش دولت در شكاف طبقاتي به روايت بانك مركزي
بر اساس گزارش مرکز آمار، همه شاخص هاي مربوط به برابري توزيع درآمد و شکاف طبقاتي در طول 4 سال دولت يازدهم رو به وخامت گذاشته اند.
    
مشرق در گزارشي نوشت: شاخص سهم 10 درصد ثروتمندترين به 10 درصد فقيرترين جمعيت در کشور در سال 1391 برابر با 10/79 بود. بدين معنا که 10 درصد قشر ثروتمند جامعه در سال مذکور 10/79 برابر 10 درصد فقيرترين قشر، از کيک اقتصاد کشور سهم برده اند. اما اين فاصله در سال 1395 به 1299 افزايش پيدا کرده استه، يعني در اين سال 10 درصد ثروتمندترين افراد جامعه 12/99 برابر فقيرترين افراد درآمد داشته اند که حاکي از بدتر شدن وضعيت توزيع درآمد در دولت يازدهم است.
    
شاخص ديگري که مرکز آمار محاسبه کرده، سهم 20 درصد ثروتمندترين به 20 درصد فقيرترين جمعيت کشور است. بر اساس اين آمار، در پايان سال 1391 سهم 20 درصد ثروتمندترين به 20 درصد فقيرترين جمعيت 6/65 برابر بود که در پايان سال 1395 اين فاصله به 7/61 برابر افزايش پيدا کرد.
    
شاخص سومي که توسط مرکز آمار براي محاسبه وضعيت توزيع درآمد در کشور محاسبه شده است، سهم 40 درصد ثروتمندترين به 40 درصد فقيرترين جمعيت است.
    
اين فاصله در پايان سال 1391 معادل 3/75 برابر بود که در پايان سال 1395 به 4/1 برابر رسيد. به عبارت ديگر فاصله پولدارها و فقرا در 4 سال اخير، بيشتر و بيشتر شده است.
    
مهم ترين شاخص بررسي توزيع درآمد در کشور، ضريب جيني است که گزارش مرکز آمار نشان مي دهد اين شاخص از 365/0 در سال 1391 به 390/0 در سال 1395 افزايش يافته و اين شاخص هم تشديد نابرابري ها در 4 سال اخير را تاييد مي کند.
    
اين شاخص نشان مي دهد که سهم هر يک از دهک هاي درآمدي از کل هزينه ناخالص کشور در طول يک سال چقدر بوده است.
    
بر اساس گزارش مرکز آمار، سهم دهک اول(فقيرترين اقشار جامعه) از کل هزينه ناخالص کشور در سال 1391 برابر با 2/68 درصد بود که در سال 1395 به 2/37 درصد کاهش پيدا کرده است. يعني سهم فقرا از کيک اقتصاد کشور، در دولت يازدهم کمتر شده است.
    
در سوي مقابل، سهم دهک دهم(ثروتمندترين اقشار جامعه) از کل هزينه ناخالص کشور در سال 1391 برابر با 28/9 درصد بود که در سال 1395 به 30/8 درصد افزايش پيدا کرد، بنابراين سهم پولدارها از کيک اقتصاد کشور در دولت يازدهم بيشتر شده است.