گزیده ها قسمت ششم 5 دی - 96
اصلاحطلبان و مثلث لاریجانی، ناطق و روحانی
اصلاحطلبان و مثلث لاریجانی، ناطق و روحانی
یک عضو حزب اتحاد ملت درباره حضور مجدد چهرههایی مانند شیخ ناطق نوری در عرصه سیاست میگوید: اگر شخصیتهایی مانند آقای ناطق نوری بار دیگر پا در این عرصه بگذارند و به عنوان یک محور دغدغه حزب را پیدا کنند، کار مثبتی است.
حسین کاشفی، عضو حزب اتحاد ملت ایران با مثبت دانستن شکل گیری احزاب جدید زیر پرچم اصولگرایان معتدل گفت: از حضور افرادی مانند شیخ ناطق نوری که جایگاه ملی دارند در عرصه سیاسی باید استقبال کرد و از ظرفیت آنها برای پیشبرد منافع ملی بهره برد.
به گزارش اعتمادآنلاین، یک عضو حزب اتحاد ملت درباره حضور مجدد چهرههایی مانند شیخ ناطق نوری در عرصه سیاست میگوید: اگر شخصیتهایی مانند آقای ناطق نوری بار دیگر پا در این عرصه بگذارند و به عنوان یک محور دغدغه حزب را پیدا کنند، کار مثبتی است.
حسین کاشفی، عضو حزب اتحاد ملت ایران با مثبت دانستن شکل گیری احزاب جدید زیر پرچم اصولگرایان معتدل گفت: از حضور افرادی مانند شیخ ناطق نوری که جایگاه ملی دارند در عرصه سیاسی باید استقبال کرد و از ظرفیت آنها برای پیشبرد منافع ملی بهره برد.
او همچنین تاکید کرد: حضور افرادی مانند لاریجانی، ناطق نوری و روحانی در عرصه سیاسی کشور علاوه بر اینکه جلوی پیشرفت افراط گری را میگیرد کمک می کند تا اصلاح طلبان و اصولگرایان بهتر بتوانند به گفت وگو درباره مسائل کشور بپردازند.
کاشفی گفت: اگر صحبتهایی که مطرح است عملی شود و شخصیت هایی مانند آقای ناطق نوری بار دیگر پا در عرصه سیاسی کشور بگذارند و به عنوان محوریت، دغدغه حزب را پیدا کنند، کار مثبتی است. به هر حال آقای ناطق نوری از یک جایگاه ملی مانند مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی و آقای سیدمحمد خاتمی برخوردار هستند و شرایط خاصی دارند. باید از جایگاه این شخصیت ها استفاده کرد و قدر آنها را دانست، همچنین زمینه ای فراهم کرد تا بتوان از نظرات آنها استفاده کرد.
او همچنین در خصوص فعالیت حزبی علی لاریجانی هم گفت: تلاش آقای لاریجانی برای تاسیس حزب را هم باید به فال نیک گرفت. در بین همه شخصیتها بحث اصلاح طلب و اصولگرا در میان نیست، بلکه همه افرادی که می خواهند کشور رو به رشد باشد و از این حالت درجا زدن بیرون آید حتما باید حمایت کنند.
او ادامه داد: حداقل شکل گرفتن این حزب این است بحثی که این روزها درباره گفت و گوی بین اصولگرایان و اصلاح طلبان مطرح است این افراد شاخص می توانند درباره مصالح و منافع ملی به گفت و گو و مذاکره بپردازند و حتی اگر دولت های نزدیک به اینها هم بر سر کار بیایند می توان نظرات و برنامه ها را با آنها در میان گذاشت تا بر منافع ملی تاثیرگذار باشد.
کاشفی در پاسخ به این سوال که اگر در آینده نزدیک مثلثی با حضور روحانی، لاریجانی و ناطق نوری شکل بگیرد وضعیت اصلاح طلبان چگونه پیش خواهد رفت، گفت: همان طور که گفتم هر چه این طیف با هم باشند موثر خواهد بود. موضوعی که وجود دارد این است که برای اصلاح طلبان واقعا منافع ملی مطرح است و اگر انسجام و آرامشی در طیف اصولگرایی به وجود آید اثر مستقیمی بر جریان اصلاحات نخواهد داشت.
چون اصلاح طلبان وضعیت مشخص دارند این طور هم نیست که بگوییم با به وجود آمدن این حزب برخی اصلاح طلبان جذب آن خواهند شد، چون اصلاح طلبان امروز دیروز به وجود نیامده اند. بلکه موضوعی که وجود دارد این است که برای اصلاح طلبان رقیبی به وجود می آید که هم قدرتمند هستند و هم از افراد شناخته شده و با هویت تشکیل شده است.
بنابراین می توانند با هم وارد گفت وگو شوند در عین حالی که برای هم احترام متقابل قائل و دوست هستند. من از طرف خودم می گویم که از به وجود آمدن چنین حزبی باید استقبال کرد تا این خلائی که امروز در کشور وجود دارد پر شود.
نقشه اماکن امن پایتخت با استقبال گسترده تهرانی ها مواجه شد.
سعادت آبادیها و هفتحوضیها بیشترین دانلود نقشه را انجام دادند
به گزارش شهروند، نقشه اماکن امن پایتخت با استقبال گسترده تهرانی ها مواجه شد. سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران خبر داده است پس از انتشار نقشه مراکز تخلیه امن اضطراری توسط شهرداری تهران، بیش از ٥٠٠ هزار نفر از ساکنان پایتخت با مراجعه به سایت شهرداری تهران این نقشه را بررسی کردند و تا روز دوشنبه بیش از ٣٣٠ هزار بار نقشه توسط کاربران دانلود شده است.
به گزارش ایلنا آمار بازدید از سایت شهرداریتهران www.tehran.ir در روزهای دوم و سوم دیماه ٩٦ به بالاترین حد خود رسید و رکورد تازهای ثبت شد.
اضافه شدن صفحه جدید مراکز تخلیه امن اضطراری مهمترین دلیل این رکوردشکنی است چراکه این صفحه در روزهای دوم و سوم دی ماه توسط بیش از پانصد هزار کاربر بازدید شده است. در مجموع آمار بازدید از صفحات مرتبط با مراکز تخلیه امن اضطراری به یک میلیون و دویست هزار بار رسید.
نقشه مراکز تخلیه امن اضطراری محلههای سعادتآباد و هفتحوض بیشترین تعداد دانلود را از سوی کاربران و شهروندان به خود اختصاص داده است. ۷۹ درصد از بازدیدها توسط گوشیهای هوشمند (۶۶درصد اندروید، ۲۵درصد آی او اس و ۹ درصد ویندوز فون) انجام شده است.
۴۰ درصد ارجاعات به صفحه مذکور توسط شبکه های اجتماعی و ۶۰درصد از سایتهای خبری و اطلاع رسانی و موتورهای جستوجو صورت گرفته است. لازم به ذکر است انتشار خبر نقشه مراکز تخلیه امن اضطراری در شبکه های اجتماعی بیش از ٤ میلیون بار بازدید داشته است.
ضریب بازگشت برای صفحه جدید مراکز تخلیه امن اضطراری ١٦درصد است. یعنی به جز ١٦درصد از بازدیدکنندگان سایر ٨٤ درصد آنان به فعالیت درسایت ادامه داده و بدین ترتیب نقشههای مراکز تخلیه امن بیش از ۳۳۰هزار بار دانلود شده است.
اوج این بازدیدها از ساعت ۲۱ الی ۲۴ ثبت شده و رتبه سایت شهرداری تهران طبق آمار الکسا از ۱۴۵به ۱۴۰ ارتقا یافته است.
نقشه مراکز تخلیه امن اضطراری با همکاری سازمان پیشگیری و مدیریت بحران و سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران تهیه و روی سایت شهرداری تهران قرار گرفته است، نقشه سادهای از محل سکونت شهروندان است که علاوه بر مشخص کردن مراکز تخلیه اضطراری محله، مسیرهای کلی حرکت به سمت این مراکز را نیز نشان میدهد.
این مراکز، فضاهای باز یا مراکز سرپوشیده امن و مقاومی هستند که برای استقرار افراد هر محله از زمان وقوع بحران تا ٧٢ ساعت پس از آن پیشبینی شده است. در این نقشهها مسیرهای تخلیه امن اضطراری نیز معرفی شده است که شامل مسیرهای کوتاه، عریض و امن حدفاصل محل سکونت تا مرکز تخلیه اضطراری در محله هستند.
شدت اصابت تورم بر گروههای مختلف درآمدی برای اولینبار سنجیده شد. مرکز آمار ایران محاسباتی را منتشر کرده که نشان میدهد درجه احساس هر دهک درآمدی از تورم چه میزان است.
محاسبات این مرکز از شاخص قیمت مصرفکننده در آذرماه حاکی از نزدیک بودن تورم دهکهای درآمدی به یکدیگر است.
به گزارش دنیای اقتصاد، شدت اصابت تورم بر گروههای مختلف درآمدی برای اولینبار سنجیده شد. مرکز آمار ایران محاسباتی را منتشر کرده که نشان میدهد درجه احساس هر دهک درآمدی از تورم چه میزان است.
محاسبات این مرکز از شاخص قیمت مصرفکننده در آذرماه حاکی از نزدیک بودن تورم دهکهای درآمدی به یکدیگر است.
تورم میانگین ۱۲ ماهه، برای دهک اول که معرف کمدرآمدترین قشر جامعه است، ۸/ ۸ درصد ثبت شده است. در آن سو، میانگین تورم برای دهک دهم (که بیانگر بخش ثروتمند جامعه است) ۴/ ۷ درصد اعلام شده است. گزارش مرکز آمار نشان میدهد درجه احساس تورم در گروههای برخوردار کمتر از گروههای کمدرآمد است. یکی از دلایل این تفاوت به سهم کالاها و خدمات در سبد مصرفی دهکهای درآمدی بازمیگردد.
خوراکیها بالاترین سهم را در سبد مصرف گروههای کمدرآمد دارند؛ در حالیکه برای پردرآمدها بالاترین سهم به غیرخوراکیها و خدمات اختصاص دارد. برخی کارشناسان اعتقاد دارند اگر روند تعدیل نرخ ارز در فاصله مرداد تا آذرماه نبود، شکاف تورمی بین دارا و ندار میتوانست بیشتر از این میزان باشد؛ زیرا جنس کالای مصرفی پردرآمدها اثرپذیری بیشتری از نرخ ارز دارد تا کالاهایی که دهکهای کمدرآمد مصرف میکنند. شدت اصابت تورم بر دهکها را در گزارش امروز «دنیای اقتصاد» بخوانید.
برای اولین بار مرکز آمار تورم مصرفکننده را به تفکیک دهکهای مختلف درآمدی منتشر کرد. براساس این محاسبات، تورم میانگین در آذرماه در دهکهای کمدرآمد بیشتر از دهکهای پردرآمد بوده است. علت اصلی این اتفاق، سهم عمده کالاهای خوراکی در سبد مصرفی خانوارهای کمدرآمد و رشد این کالاها در ماههای اخیر است. نتایج مرکز آمار نشان میدهد تورم ماهانه شاخص کل در دهک اول درآمدی در آذرماه ۳/ ۱ درصد بوده؛ درحالیکه تورم برای پردرآمدترین دهک کشور ۶/ ۰ درصد برآورد شده است.
این اختلاف نشان میدهد که تورم در ماههای اخیر در قشر ضعیف جامعه بیشتر حس شده و برای اقشار پردرآمد نسبتا کرخت بوده است. سیاست اعلام تورم براساس دهکها، میتواند برای سیاستگذاران علامتدهنده باشد و جامعه هدف را برای زدودن فقر و پهن شدن گستره عدالت، روشن کند.روز گذشته معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار، جواد حسینزاده در نشستی با خبرنگاران به ارائه توضیحات درباره دو موضوع پرداخت. حسینزاده علاوهبر اینکه از تصمیم مرکز آمار برای انتشار آمار تورم براساس دهک در هفته اول هر ماه خبر داد، به ابعاد تغییر سال پایه شاخص مصرفکننده از سال ۱۳۹۰ به ۱۳۹۵ نیز پرداخت.
مرکز آمار شاخص قیمت مصرفکننده برای ماه گذشته را با سال پایه ۱۳۹۵ منتشر کرد. با تغییر سال پایه، اوزان گروهها با توجه به ضریب اهمیت آنها در سبد مصرفی خانوار، تغییر کرد. بیشترین تغییر را در این بین، اجاره بها ثبت کرد. وزن این گروه در سبد مصرفی از ۲۶ درصد در سال ۱۳۹۰، به بیش از ۳۰ درصد رسید که نشاندهنده رشد تخصیص بودجه خانوار به این بخش است.
فشار تورمی آذر
بررسی شاخص کل قیمت مصرفکننده نشان میدهد، بیشترین عدد شاخص متعلق به دهک اول درآمدی است. دهک اول نشانگر قشر کمبرخوردار جامعه است. شاخص کل کشور در آذرماه به ۴/ ۱۱۰ واحد رسید؛ درحالیکه بیشترین عدد شاخص متعلق به دهک اول و کمترین متعلق به دهک دهم است. آنچه دهکهای درآمدی را از یکدیگر مجزا میکند، وزن کالا در سبد مصرفی خانوار است. دهکهای کمدرآمد به علت درآمد کمتر، هزینه کمتری را به تفریح و سرگرمی و حتی بهداشت و درمان اختصاص میدهند. از این جهت، وزن این کالاها در سبد مصرفی آنها کمتر است.
در مقابل بیشترین سهم را خوراکیها و آشامیدنیها دارند. آنها بیشتر مخارج خود را معطوف این دسته از کالاها و در واقع ضروریات زندگی میکنند. بیش از ۴۰ درصد از سبد مصرفی گروههای کمدرآمد را خوراکیها و آشامیدنیها تشکیل میدهند. اگر در این کالاها گرانی اتفاق بیفتد، برای کمدرآمدها بسیار قابللمس است.
در نتیجه اگر تورم خوراکیها زیاد شود، فشار بر گروههای کمدرآمد نیز افزایش خواهد یافت. برداشت دیگری که از این واقعیت میتوان داشت، اینکه اگر تورم در اثر افزایش قیمت کالاهای خوراکی رشد کند، در آن صورت فشار بر قشر ضعیف افزایش خواهد یافت. از طرفی دیگر، اگر تورم از کانال افزایش قیمت کالاهای غیرخوراکی و خدماتی رشد کند، آنگاه فشار تورمی بر اقشار ضعیف کاهش خواهد یافت و شاخکهای تورمی پردرآمدها فعالتر میشود.
ضریب اهمیت خوراکیها و آشامیدنیها در بالاترین دهک درآمدی کشور، ۱۷ درصد است و ۸۲ درصد اهمیت به کالاهای غیرخوراکی و خدمات اختصاص دارد. میتوان گفت که هر گاه قیمت مواد غذایی نسبت به کالاهای غیرخوراکی بیشتر گران شود، در آن صورت فشار تورمی بر قشر کمدرآمد تخلیه میشود. اتفاقی که در ماه گذشته افتاده، به همین شکل است. درحالیکه تورم ماهانه کل خانوارها در آذرماه، معادل ۷/ ۰ درصد بوده است، تورم گروه خوراکی ۴/ ۲ درصد گزارش شده است.
این عامل موجب شده تا فشار بر گروههای کمدرآمد افزایش یابد؛ بهطوریکه تورم ماهانه برای دهک اول درآمدی مطابق گزارش مرکز آمار، ۳/ ۱ درصد محاسبه شده است. این فشار موجب شده تا تورم میانگین ۱۲ ماهه در دهک اول به ۸/ ۸ درصد برسد. درحالیکه این عدد برای دهک دهم، ۴/ ۷ درصد است.هر چند از دید سالانه، تورم خوراکیها در دهکهای پایین کمتر از دهکهای بالا است.
اما با توجه به وزن اندک کالاهای خوراکی در دهکهای بالای درآمدی، نتوانست اثر چندانی بر تورم کل آنها داشته باشد. از سمتی دیگر، تورم کالاهای خوراکی به مراتب بزرگتر از تورم غیرخوراکی و خدمات است و به همین دلیل، اثر ویژهای را بر قشر پایین جامعه میگذارد. مطابق گزارش مرکز آمار، تورم میانگین کل کشور در خوراکیها و آشامیدنیها در آذرماه، ۴/ ۱۲ درصد گزارش شده، درحالیکه این عدد برای غیرخوراکیها و خدمات، ۶/ ۴ درصد است.
در مورد گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات مصرفی، تورم ماهانه آذرماه ۱/ ۰ درصد است. بیشترین افزایش ماهانه این شاخص در ۲/ ۰ درصد و متعلق به بالاترین سطح درآمدی است. در واقع تورم این گروه برای دهکهای بالا، به واسطه ضریب اهمیت بالای آنها بیشتر بوده است.
آمارها نشان میدهد فاصله تورمی بین دهک اول و دهم چندان قابل توجه نیست. این فاصله در آذر ماه ۴/ ۱ درصد بود؛ درحالیکه اگر فاصله تورم بین دهک اول و نهم را در نظر بگیریم، این فاصله به ۸/ ۰ درصد تقلیل مییابد. این فاصله اندک با وجود سبد کالای متفاوت در دو طیف درآمدی و افزایش قیمت خوراکیها در ماههای اخیر قابل تامل است. یک توضیح محتمل برای آن، تعدیل نرخ ارز در طول ۵ ماه گذشته است.
نرخ ارز از مرداد ماه تا پایان آذر بیش از ۱۱ درصد رشد کرده و به قیمت واقعی خود نزدیک شده است. اگر نرخ ارز عدد کمتری بود، طبیعتا نرخ تورم دهکهای بالا نیز کمتر میشد و شکاف تورمی بین دو طیف درآمدی عمق بیشتری پیدا میکرد. اما این شکاف تا حدودی با تعدیل نرخ ارز پر شد و اصابت تورم به شکل متوازنتری انجام شد. با انتشار آمارهای جدید در ماههای آینده به شکل واضحتری میتوان به این پدیده پرداخت و آن را بررسی کرد.
دو ضرورت تغییر سال پایه
پس از گذشت نزدیک به نیم قرن از عمر آمارگیری مرکز آمار، این مرکز تصمیم به بهروزرسانی سال پایه شاخصها در بازههای ۵ ساله گرفته است. از این رو شاخص قیمت مصرفکننده در آذرماه با سال پایه جدید ۱۳۹۵ منتشر شد.
قبل از آن شاخص براساس سال پایه ۱۳۹۰ منتشر میشد. توضیحات حسینزاده نشان میدهد که دو علت، تغییر سال پایه را تبدیل به یک ضرورت میکند. اولین اتفاق، تغییر سبد و الگوی کالاها و خدمات در طول زمان است. در واقع با گذشت زمان، کالاهای جدیدی وارد سبد خانوارها میشود و بعضی از کالاهای قدیمی که دیگر مورد استفاده خانوار نیست، از سبد خانوار خارج میشود.
از این رو سبد خانوارها ثابت نمیماند و اگر سال پایه بهروز نمیشود، موجب بروز خطا در تغییرات شاخص قیمت خواهد شد. همچنین نسبت هزینهای که خانوارها برای هر یک از اقلام مصرفی خود در نظر میگیرند نیز دچار تحول میشود. در واقع وزن کالاها در سبد مصرفی ثابت نمیماند. مثال بارز آن، توسعه تکنولوژی و IT در بین خانوارها است. در نتیجه در درجه اول باید ترکیب سبد خانوار اصلاح شود و در کنار آن، سهم نسبی کالا در سبد خانوار نیز بهروز شود.
بهروز کردن سال پایه این هدف را تامین میکند. شاخص قیمت، تغییرات قیمت مجموعهای از کالاها و خدمات در زمان فعلی نسبت به سال پایه را میسنجد. اگر اختلاف این دو زمان از یکدیگر زیاد باشد، در نتیجه قابلیت مقایسه از دست میرود چرا که کالاهای مصرفی خانوارها مثلا در دو دهه مختلف یکسان نیست و همچنین اهمیت و ارزش یک کالای خاص در طول زمان ثابت نمیماند. از طرفی تغییر در ترکیب جمعیت کشور نیز الگوی مصرفی خانوارها را دچار تغییر میکند.
افزایش بار اجارهبها
مرکز آمار با بررسی روند الگوی مصرف خانوار طی ۵ سال گذشته براساس نتایج طرح هزینه درآمد خانوار در سال ۱۳۹۵، سبد کالاهای مصرفی و ضریب اهمیت کالاها را بهروز کرد. مقایسه ضریب اهمیت کالاها در دو سال پایه نشان میدهد که ضریب اهمیت خوراکیها ۲/ ۱ درصد کاهش یافته و همین مقدار به ضریب اهمیت کالاهای غیرخوراکی افزوده شده است.
در بین کالاهای خوراکی، بیشترین کاهش ضریب در گروه گوشت قرمز و نان و غلات دیده میشود. اما در کالاهای غیرخوراکی و خدمات آنچه موجب افزایش ضریب اهمیت شده، مسکن است. ضریب اهمیت اجاره بهای مسکن در طول ۵ سال با ۴ درصد افزایش به ۷/ ۳۰ درصد رسیده است.افزایش هزینههای اجاره در طول این سالها، توضیحدهنده افزایش اهمیت آن در سبد مصرفی خانوار است.
ضریب اهمیت بهداشت و درمان نیز حدود ۶/ ۰ درصد افزیش یافته است. نکته جالب دیگر اینکه ضریب اهمیت تفریح و سرگرمی در نیمه اول دهه جاری کاهش یافته اما در مقابل، ضریب اهمیت هتل و رستوران با افزایش ۱/ ۰ درصدی مواجه شده است. در یک نگاه کلی، از ۱۲ گروه کالا و خدماتی که در گزارش مرکز آمار به چشم میخورد، ضریب اهمیت ۴ گروه افزایش یافته و ۸ گروه وزن خود در سبد مصرفی را از دست دادند.
اثرات تورمی تغییر سال پایه
با بهروزرسانی سال پایه، بهطور طبیعی انتظار میرود که نرخ تورم کاهش یابد. چرا که اگر طی زمان قیمت کالایی افزایش یابد، به شکل منطقی تقاضای آن کالا با کاهش روبهرو میشود و از این طریق به شکل تدریجی وزنش در سبد مصرفی خانوار افت میکند. با اصلاح سبد براساس الگوی مصرف خانوار، اثرگذاری کالای گران در تهیه شاخص جدید کمتر میشود و از این طریق تورم کاهش مییابد. اگر چه علاوهبر قیمت، وجود کالاهای جدید و تغییرات کیفیت کالاها نیز در میزان تقاضا برای یک کالا موثر خواهد بود.
محاسبات مرکز آمار نشان میدهد که نرخ تورم با انتقال سال پایه از ۱۳۹۰ به ۱۳۹۵ کاهش یافته است. مقایسه روند تورم دو سال پایه برای کالاهای خوراکی و غیرخوراکی نشان میدهد که نرخ تورم خوراکیها و آشامیدنیها از ابتدای سال ۹۵ تا آبان ۹۶ تقریبا تغییری نکرده و یکسان است. اما در کالاهای غیرخوراکی و خدمات، تورم در سال پایه ۱۳۹۵ نسبت به ۱۳۹۰ کاهش ۵/ ۰ درصدی را به تصویر میکشد. این موضوع میتواند نشاندهنده این باشد که جانشینی کالاها در گروههای کالایی خوراکی کمتر از گروههای کالایی غیرخوراکی و خدمات است.
سخنگوی وزارت خارجه در این نشست که به مدت یک ساعت و 30 دقیقه به طول کشید در ابتدا شهادت دیپلمات جانباز کشورمان حمیدرضا محمدیان را تسلیت گفت و برای خانواده او از خداوند متعال طلب صبر کرد. او همچنین فرا رسیدن کریسمس و سال جدید میلادی را نیز تبریک گفت.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: سفر امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه به ایران در دستور کار است.
به گزارش ایسنا، بهرام قاسمی صبح روز دوشنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سفر رییسجمهور فرانسه به ایران به تاخیر افتاده است؟ گفت: سفر آقای مکرون به ایران در دستور کار روابط دو کشور است. تاریخی برای این سفر تعیین نشده است به همین دلیل حتما به تاخیر نیفتاده است زیرا تاریخی برای آن مشخص نشده است.
نه ما و نه فرانسویها شروطی در تبادل هیاتها نداریم
وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران هم برای فرانسه پیش شرطهایی قائل شده است؟ افزود: هیچ شروطی در رفت و آمدها و تبادل هیاتها و مذاکراتی که با فرانسه داریم نه از جانب ما و نه از جانب آنها وجود ندارد. روابط دو کشور مثبت بوده و تعاملات بسیاری بین دو طرف وجود داشته و این تعاملات ادامه پیدا خواهد کرد و فکر میکنم صحبت از داشتن شرط و شروط برای آمدن، بحثی انحرافی است و احتمالا آنهایی که مطرح میکنند با نیات خاصی این موضوع را مطرح کرده و هدف خاصی را دنبال میکنند.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص این که در سه ماه اخیر شاهد موضعگیریهای بسیار شدیدی از سوی مقامهای فرانسوی در قبال ایران بودهایم و همچنین تماس تلفنی شب گذشته مکرون با ملک سلمان و تاکید بر مقابله با آن چه فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه ضروری خوانده شده و همچنین اتهام مکرون به حمایت تسلیحاتی ایران از حوثیها، ایران چه دورنمایی برای گفتوگوهای منطقهای با کشورهای اروپایی داشته و و در خصوص موضوع حمایتهای تسلیحاتی که دائما از سوی مقامات فرانسوی مطرح میشود چه برنامهای دارد؟ خاطرنشان کرد: منابع صحبت شما کجا است؟ منبع اولیه این خبر عربستان است. ما در پاریس و سایت وزارت خارجه چیزی در خصوص گفتههای دیشب نداریم ولی در نهایت من موافق هستم که در هفتههای اخیر برخی سخنان نابجا و غلط همچنین غیرمنطقی از جانب برخی مقامات فرانسوی در خصوص برخی موضوعات مربوط به ایران در منطقه مطرح شده است که البته ما در برابر این سخنان اعلام موضع کردیم و به صراحت مواضع خود را بیان نمودیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست خود با اشاره به روابط دیرینه ایران و فرانسه و تعاملاتی که بین دو کشور وجود دارد، اظهار کرد: دو کشور در برخی از مسائل دارای مواضع مشترکی هستند و قطعا در برخی از حوزهها نظرات یکسانی ندارند. مذاکرات و رفت و آمدها این فرصت را فراهم میکند که دو کشور با دیدگاههای یکدیگر از نزدیک آشنا شوند، ما از این رفت و آمدها استقبال میکنیم. سفر آتی وزیر امور خارجه فرانسه به تهران در دستور کار دو کشور است و قطعا دستور کارهای مشخص و مفصلی برای این سفر در نظر گرفته شده است. علاوه بر مسائل دوجانبه، در حوزههای سیاسی، اقتصادی، بانکی و فناوری، در مورد مسائل منطقه نیز صحبتهایی با طرف فرانسوی خواهیم داشت.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه برخی از دولتمردان اروپایی گاهی تحت تاثیر القائات معاندان ایران و کسانی که پروژه ایران هراسی را به پیش میبرند، قرار میگیرند و با اطلاعات نادرست در مورد برخی از مسائل موضعگیری میکنند، اظهار کرد: فکر میکنم در یک گفتوگوی سازنده تا حد زیادی بتوانیم این مقامات از جمله مقامات فرانسوی را از واقعیتهای منطقه و القائات کسانی که سعی میکنند ایران و اروپا را از یکدیگر دور کنند، آگاه کنیم.
وی با بیان اینکه کشورهای اروپایی در شرایط کنونی لازم است هوشیاری جدی داشته باشند، ادامه داد: آمریکاییها به دلیل اشتباهات مکرری که در منطقه انجام دادهاند دچار یک انزوا شدهاند و اروپاییها باید هوشیار باشند که در دام سیاستهای غلط آمریکا و برخی از همپیمانان نابخرد آن قرار نگیرند.
قاسمی با بیان اینکه فرصت داریم با مقامات فرانسوی صحبت کنیم و از صحبت کردن نگران نیستیم، خاطرنشان کرد: در این گفتوگوها مسائل را با شفافیت تمام مطرح میکنیم و به آنها یادآوری خواهیم کرد که ایران تا کنون چه نقش مثبت و سازندهای در منطقه داشته است و در مبارزه با تروریسم و خشونت در منطقه در صف اول قرار گرفته است.
این دیپلمات وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه پاکستان کارنامه خوبی در مبارزه با تروریسم ندارد و گاها به ترویج این موضوع کمک کرده ولی اخیرا نشستی علیه تروریسم برگزار کرده و ایران نیز در این نشست شرکت کرده آیا ایران در این زمینه به پیاده نظام پاکستان تبدیل شده است؟ تصریح کرد: این موضوعات به هم ربطی ندارد. پاکستان کشور همسایه ماست، شرایط خاص خود را دارد، ما روابط حسنهای با پاکستان داریم و از دیگر سو ایران از هر فرصتی برای بیان دیدگاههای خود در مورد مسائل منطقه و جهانی و کمک به صلح و ثبات استفاده میکند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی در ارتباط با شرایط کنونی حاکم بر شبه جزیره کره و همچنین روابط ایران با کره شمالی و نوع نگاه ایران به قطعنامه اخیر شورای امنیت در مورد این کشور، اظهار کرد: ما امیدواریم که مسائل شبه جزیره کره بتواند در یک فضای آرام و بدون خشونت به پیش برود و ما شاهد افزایش تنش در این منطقه نباشیم.
قاسمی ادامه داد: ما با همه کشورهای جهان میتوانیم روابط داشته باشیم و روابط دیپلماتیک خود را داریم و این جدا از مسائل آن کشورهاست. ما میتوانیم با یک کشور ارتباط داشته باشیم ولی در بسیاری از مسائل از دیدگاههای مشترکی برخوردار نباشیم و داشتن روابط و سفارتخانه در یک کشور به منزله تایید همه رفتارها و دیدگاههای یک کشور نیست.
وی با بیان اینکه سیاستهای نادرست آمریکا در منطقه همواره باعث افزایش تنش و درگیری شده است، گفت: آنها اگر در مورد مسائل شبه جزیره کره نیز دقت لازم نداشته باشند ممکن است در این منطقه نیز با دشواریها و مشکلاتی روبرو شویم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد حمایت 128 کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل از قدس و ایستادگی آنها در برابر تصمیم آمریکا در ارتباط با فلسطین، بیان کرد: جهان با یک تحول جدی روبروست. جهان امروز، جهان دیروز نیست و آمریکای امروز نیز آمریکای دیروز نیست و نمیتواند به راحتی در راستای ایجاد یک اجماع جهانی در مورد یک موضوع فعالیت کند چرا که در حال حرکت به سمت انزواست.
دولتمردان آمریکا درباره مساله قدس زنگ خطر را احساس کنند
این مقام مسوول در وزارت خارجه با بیان اینکه اقدامی که در شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل صورت گرفت نشانگر انزوای ایالات متحده آمریکا در مورد قدس شریف است، خاطرنشان کرد: باید دولتمردان آمریکایی زنگ خطر را احساس کنند و بدانند با تهدید دیگر نمیتوانند منویات نامقدس خود را در مورد مسائل جهانی پیگیری کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه صحبتهای خود در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات مقامات فرانسوی علیه ایران و همچنین برگزاری دور چهارم گفتوگوهای سیاسی بین تهران و پاریس که هفته پیش در فرانسه برگزار شد، اظهار کرد: همانطور که اشاره شد اخیرا دور چهارم مذاکرات سیاسی ایران و فرانسه در پاریس برگزار شد. در این گفتوگوها در مورد مسائل منطقه، جهانی و دوجانبه گفتوگو کردیم و بر این موضوع تاکید کردیم که فرانسویها باید با واقعیتهای منطقه بیشتر آشنا شوند و از پذیرش القائات دیگران در مورد مسائل منطقه و ایران خودداری کنند. امیدواریم زمان کمک کند که دولتمردان جدید فرانسه در کاخ الیزه بهتر با واقعیتها در منطقه و عملکرد ایران در مجموعه منطقه آشنا شوند و از شتابزدگی در بیان مواضع به خاطر خوشامدگویی دیگران و برخی از کشورها بپرهیزند چرا که چنین رفتارهایی خطایی استراتژیک است. ما سعی میکنیم در گفتوگوهایی که با مقامات فرانسوی در پیشرو داریم در ارتباط با این مسائل صحبت کنیم تا از میزان اختلافات کاسته شود و به اشتراک نظرهای بیشتری دست پیدا کنیم.
درباره پرونده خانم زاغری به سخنان سخنگوی قوه قضاییه مراجعه کنید
قاسمی در مورد اظهارات همسر نازنین زاغری زندانی ایرانی و انگلیسی که دوران محکومیتش را در ایران طی میکند مبنی بر اینکه همسر وی زودتر از موعد مقرر از زندان آزاد خواهد شد و او این سخن را بر اساس چه منابعی مطرح کرده است، گفت: من فکر میکنم که شما باید این سوال را از همسر خانم زاغری بپرسید. شاید ایشان منابعی در اختیار داشته باشند که من در اختیار ندارم ولی من شما را به سخنان اخیر سخنگوی قوه قضاییه در مورد این پرونده ارجاع میدهم و من به عنوان سخنگوی وزارت خارجه در مورد روند حقوقی این پرونده ورود نمیکنم و اظهارنظری ندارم.
رییسجمهور ابتدای سال 97 به باکو و چند کشور آسیای میانه میرود
این مقام مسوول در وزارت خارجه در مورد سفر رییسجمهور به کشور آذربایجان نیز گفت: طبق برنامهریزیهایی که در حال انجام است آقای رییسجمهور احتمالا به باکو و یکی دو کشور آسیای میانه سفری خواهند داشت و فکر میکنم این سفر در ابتدای سال آتی شمسی و بعد از فراهم شدن مقدمات لازم صورت میگیرد.
وی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر لغو روادید بین ایران و عمان نیز بیان کرد: چنین بحثی در حال حاضر وجود ندارد و چنین اتفاقی رخ نداده است.
این مقام مسئول در وزارت خارجه همچنین در مورد اقدام اخیر یکی از نمایندگان پارلمان هلند مبنی بر در سطل (آشغال) انداختن هدیهای که از سوی سفارت ایران به وی به مناسبت فرا رسیدن سال نوی میلادی داده شده بود، گفت: این یک اقدام بیادبانه، غیرمتعارف و احتمالا هماهنگ شده با یک سناریوی مشخص در جهت ایرانهراسی بوده است.
قاسمی با بیان اینکه پاسخ لازم در این زمینه از سوی سفارت ایران داده شد و ادعایی که وی مطرح کرده بود دروغ و مردود بود، اظهار کرد: مقامات کشور هلند نیز در تماس با سفارت ایران از رخ دادن این موضوع اظهار تاسف کردند و من فکر نمیکنم در دولت و حاکمیت هلند و همچنین مجموعه اتحادیه اروپا کسی با این اقدام موافق بوده باشد. به نظر میرسد یا این فرد دچار مشکل بوده و یا یک سناریوی از قبل مشخص بوده و میخواستند به ملت ایران هتک حرمت کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه صحبتهای خود با تاکید بر اینکه موضع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با موضوع قدس روشن است و مسالهای است که همواره طی دهههای اخیر در دستور کار سیاست خارجی ایران و دولت ایران بوده است، ادامه داد: ما به اشکال مختلف تلاش کردهایم که به ملت فلسطین در راستای احقاق حقوقشان کمک کنیم و آمریکاییها با اقدام نابجای اخیرشان خود را در مقابل جهان اسلام قرار دادند.
درباره حضور کشورهای ناظر در کنگره ملی سوریه هنوز توافقی حاصل نشده است
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه برخی از رسانهها اعلام کردند که روسیه از آمریکا به عنوان عضو ناظر جهت شرکت در کنگره ملی سوریه در راستای انجام مذاکرات سوری ـ سوری که قرار است در اواخر ژانویه در سوچی روسیه برگزار شود، دعوت کرده است، اظهار کرد: من اطلاع دقیقی در مورد این موضوع ندارم البته تا کنون کشورهای زیادی تقاضای عضویت به عنوان ناظر در مذاکرات آستانه را داشتهاند ولی با توجه به اینکه این نشست توافقی بین سه کشور ایران، ترکیه و روسیه است تا کنون توافقی حاصل نشده که عضو ناظری را بپذیرند.
وی ادامه داد: اگر نشست سوچی را در ادامه نشستهای آستانه تلقی کنیم شاید این خبر، خبر دقیقی نباشد و از دیگر سو همانطور که گفتم من نیز اطلاع دقیقی در مورد این موضوع ندارم.
با برخی از مواد قطعنامه پایانی استانبول درباره قدس همسویی نداشتیم
قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا رای حمایتآمیز 128 کشور جهان از قدس را میتوان در راستای تاثیرگذاری سیاستهای ایران در مورد موضع قدس عنوان کرد، افزود: مواضع ایران در مورد قدس روشن است. ما با برخی از کشورهایی که با اقدام آمریکا در مورد قدس مخالفت کردند اختلاف نظرهایی در مورد برخی دیگر از مسائل داریم ولی در مجموع رای 128 کشور جهان در راستای حمایت از قدس نشان داد که در مورد این موضوع یک اجماع جهانی وجود دارد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی معتقدند که ایران در مورد موضع سازمان کنفرانس اسلامی در تقسیم قدس به دو قسمت شرقی و غربی و حمایت از تمامیت ارضی قدس فعالانه برخورد نکرده است، گفت: همانطور که پیش از این نیز اعلام کردهام در اجلاس اخیر استانبول در مورد برخی از موادی که در قطعنامه پایانی آمد ما ملاحظاتی داشتیم و با این مواد همسویی نداشتیم. هیات جمهوری اسلامی ایران در همان موقع تحفظ خود را ثبت کرد و این بهترین کاری بود که میتوانست انجام شود و اینکه گفته شود از سوی ایران در این زمینه سستی صورت گرفته سخن درستی نیست.
قاسمی در مورد روند پرداخت بدهی 450 میلیون دلاری انگلیس به ایران و آخرین فرآیندی که این موضوع طی کرده است، اظهار کرد: در جریان سفر اخیر وزیر خارجه انگلیس به تهران یکی از مباحث اساسی که در این ارتباط بحث و گفتوگو شد همین موضوع بود. در جریان این گفتوگوها دو طرف تا حدود زیادی توانستند گامهایی را برای حل و فصل این موضوع بردارند. طرف انگلیسی اعلام کرد که در این زمینه برخی از مسائل و مشکلات فنی وجود دارد و باید برای حل آنها به لندن برگردد و از طریق خزانهداری انگلیس و سایر دستگاههای مربوطه آن را پیگیری کند.
این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید بر اینکه وصول این بدهی به صورت جد مورد پیگیری ایران است، ادامه داد: امیدواریم با حسن نیت از سوی انگلیس هر چه زودتر این بدهی به ایران پرداخت شود و این داستان قدیمی از میان برداشته شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد نامه اخیر 24 نماینده کنگره آمریکا و ادعای آنها مبنی بر اینکه ایران در هشت مورد از برجام تخلف کرده است، خاطرنشان کرد: این سخنان بیهوده و بیمنطقی است که نباید جدی گرفته شود. ما اعضای کنگره و سنای آمریکا را در مقام قضاوت در ارتباط با این موضوع نمیبینیم و نمیدانیم. برجام یک قاضی بیشتر ندارد و آن آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و حرف آژانس در این زمینه میتواند ملاک باشد نه صحبت افراد و یا سناتورهای آمریکایی.
وی افزود: از دیگر سو ما از این افراد در آمریکا انتظار نداریم که سخن راست و درستی را در مورد ایران مطرح کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در ارتباط با تلاش وزارت خارجه جهت گسترش روابط با همسایگان اظهار کرد: ما هر آنچه که در توان داشتیم برای بهتر شدن روابطمان با همسایگان به کار بستهایم تا بتوانیم روابط دوستانهای با آنها داشته باشیم. البته در برخی از حوزههای پیرامونی شاهد موفقیت نبودهایم و علت آن به رفتار خصمانه برخی از کشورهای همسایه و پیرامون ما بر میگردد که بر اثر جهل و ناآگاهی خود اصرار دارند به صورت یک سویه و یک طرفه با منافع ایران برخورد کنند و ما فکر میکنیم زمان به آنها درس لازم را خواهد داد تا در این مواضع خود تجدیدنظر کنند.
وی همچنین در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه امیدواریم جهان اسلام و جهان عرب به جای پرداختن به مسائل حاشیهای، آرمان بلند جهان اسلام یعنی موضوع فلسطین را در دستور کار جدی خود قرار دهند در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد ادعاهای اخیر نخستوزیر اسراییل مبنی بر اینکه ریشه مشکلات در منطقه اسراییل نیست، بلکه ایران است تصریح کرد: اینها حرف جدیدی نیست و مقامات اسراییلی با این فرافکنیها تلاش میکنند که جنایتها و اقدامات خود در منطقه را توجیه کنند.
قاسمی تاکید کرد: ریشه عمده مشکلات منطقه از جمله گسترش تروریستم و خشونت در منطقه خاورمیانه، ریشه در عملکرد رژیم صیهونیستی دارد و این سخنانی مقامات اسراییلی دروغهای بزرگی است که جامعه جهانی به آن توجهی ندارد.
وی در مورد روند تغییرات در ساختار وزارت خارجه توضیح داد: موضوع ایجاد تغییرات در ساختار وزارت امور خارجه از دو سال پیش مطرح بود و در کنار این موضوع، بحث تغییر چیدمان در این وزارت خانه و تلاش برای بهبود وضعیت دستگاه دیپلماسی در عرصه فنآوری و لزوم استفاده از فنآوریهای نوین مطرح و پیگیری شده است.
قاسمی با بیان علل این تغییر ساختار اظهار کرد: در این تغییرات ادارات کل دوجانبه وزارت خارجه با کمی ارتقا به عنوان زیرمجموعه شخص وزیر خارجه عمل میکنند و ما تلاش کردهایم با کاهش لایحههای مدیریتی در راستای چاپک سازی این وزارت خانه عمل کنیم.
از ابتدای بهمن با مسوولان و ساختار جدید در وزارت خارجه رو به رو خواهیم بود
وی همچنین در مورد برخی از اسامی مطرح شده در رسانهها به عنوان مسوولان دو معاونت دیپلماسی و اقتصادی وزارت خارجه اظهار کرد: این اسامی بیشتر گمانهزنی است و صحبت در مورد این انتصابات زود است. باید یکی دو هفته دیگر صبر کنیم و این تغییر و تحولات پس از طی کردن مراحل خود رسما توسط وزارت امور خارجه اعلام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بخشهایی از ایجاد تغییرات در ساختار وزارت خارجه تا کنون محقق شده و بخشهایی از آن تا 15 دی ماه و بخشهای دیگر تا آخر دی ماه نهایی خواهند شد اعلام کرد: انشاالله از ابتدای بهمن با مسوولان جدید و ساختار جدید در وزارت خارجه رو به رو خواهیم بود.
دولت استرالیا با توجه به مسایل انساندوستانه پرونده نگار قدس کنی را بررسی کند
قاسمی در مورد آخرین وضعیت نگار قدسکنی شهروند ایرانی که در زندانهای استرالیا در حبس به سر میبرد و پیگیریهای وزارت خارجه جهت حل این پرونده خاطر نشان کرد: دادگاه خانم کنی برگزار شد. ایشان فرزند خود را نیز به دنیا آوردند و با تلاش سفارت ایران در استرالیا و وزارت خارجه تا حد زیادی توانستیم تسهیلات پزشکی و بهداشتی لازم را برای وی فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه در مجموع از وضعیت ایشان نگران هستیم و فکر میکنیم در وضعیت خوبی قرار ندارد ادامه داد: امیدواریم دولت استرالیا با توجه به مسائل انسان دوستانه و بشر دوستانه در حل و فصل مساله پرونده خانم کنی که به درازا کشیده است و تا کنون با مشکلات زیادی مواجه شده اقدام کند تا هر چه زودتر این پرونده مختومه شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تعامل گسترده با جهان، گسترش رفت و آمدهای دیپلماتیک بین ایران و سایر کشورها، پیگیری مسائل ایرانیان خارج از کشور و کمک به گسترش تعاملات اقتصادی کشور با دیگر کشور را از جمله مهمترین دستاوردهای وزارت امور خارجه در دوره دولت دوازدهم عنوان کرد.
این مقام وزارت خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در رسانهها مطرح شده که آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه پیشنهاد کرده که مثلث متحدان ایران، روسیه و ترکیه برای حل مسائل منطقه ایجاد شود، اظهار کرد: ما روابط شفاف و مشخصی با کشورهای منطقه از جمله دو کشور روسیه و ترکیه داریم. با این دو کشور همکاریهای خوبی در ارتباط با حل مسائل منطقه از جمله حل بحران سوریه داشتهایم. این اقدامات و همکاریها در راستای مبارزه با تروریسم و ایجاد صلح و ثبات در منطقه ادامه پیدا میکند.
وی خطاب به خبرنگار پرسشکننده ادامه داد: در مورد آنچه که شما اشاره کردید من چیزی ندیده و نشنیدهام.
قاسمی گفت که پیش از این اشاره کردم روابط سه کشور کاملا مشخص است و امیدواریم تا آخر ژانویه بتوانیم گامهای بیشتری را برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه به خصوص در سوریه برداریم.
این دیپلمات کشورمان در مورد راهبرد جدید امنیتی آمریکا که به تازگی از سوی ترامپ مطرح شده، اظهار کرد: ما پیش از این موضع خود را در رابطه با این راهبرد اعلام کردیم. در آن خصومت و افزایش خصومت نسبت به ایران مشهود است البته این یک موضع قابل فهم است چرا که ترامپ از شکستهایی که در منطقه آمریکا متحمل شده از جمله در ارتباط با موضوع تروریسم عصبانی است.
وی ادامه داد: اگر در یک محیط خردمندانه به این راهبرد نگاه کنیم متوجه میشویم که این راهبرد خالی از محتوا و غیردقیق است. مجموعه این راهبرد قابل محکوم کردن است و قابل اعتنا نیست.
قاسمی تاکید کرد: این راهبرد نمیتواند اثری در سیاستهای ایران در منطقه و جهان داشته باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در مورد اظهارات اخیر وزیر خارجه عربستان علیه ایران و اتهام او به تهران مبنی بر اینکه کشورمان حامی تروریسم است، تصریح کرد: گویی ایشان لقلقه زبانشان شده است که هر بامداد که بیدار میشوند صحبتی در مورد ایران داشته باشند. واقعیت این است که در دنیای امروز دوران دروغهای بزرگ سپری شده است. همگان از اقدامات ایران در راستای مبارزه با تروریسم آگاه هستند و آنها باید یاد بگیرند و بدانند که خرید برخی از کالاها و انجام بعضی از اقدامات با زر و دلارهای نفتی در مقطع کوتاهی ممکن است کارساز باشد ولی در درازمدت نتیجهای به همراه نخواهد داشت و چیزی جز رسوایی و سرشکستگی به همراه ندارد.
قاسمی در ادامه صحبتهای خود در مورد موضوع شکایت ایران از آمریکا به خاطر اظهارات و اتهاماتی که نماینده این کشور در سازمان ملل علیه ایران مطرح کرده است، اظهار کرد: در ارتباط با این موضوع اقداماتی در تهران و سازمان ملل انجام شد. سفیر سوئیس در تهران به وزارت خارجه احضار شد و یادداشت رسمی اعتراضآمیز ایران به وی ابلاغ شد. اقدامات دیگری که لازم باشد نیز انجام خواهیم داد.
وی با واهی خواندن اظهارات مقامات آمریکایی علیه ایران، گفت: همگان واقف هستند که با محاصره یمن امکان صدور و ارسال سلاح و حتی مواد غذایی وجود ندارد و اتهامات مطرح شده مردود و بیربط است.
این دیپلمات کشورمان در مورد انتخاب تبریز به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2018، اظهار کرد: این انتخاب موضوع بسیار مهمی است که میتواند به معرفی هر چه بیشتر تبریز در عرصه جهانی و منطقهای کمک کند و زمینههای مناسبی را در زمینه گردشگری در این شهر فراهم کند.
قاسمی با بیان اینکه در این زمینه ستادی نیز به وجود آمده و تا آنجا که اطلاع دارم جلسات این ستاد برای پیگیری این موضوع برگزار میشود، گفت: با توجه به اهمیت این موضوع و شرایط ویژه تبریز بسیار مهم است که رسانهها در معرفی هر چه بیشتر این شهر، ظرفیتها و پتانسیل گردشگری آن با کمک مسوولان محلی اقدامات بیشتری را انجام دهند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد نتایج هشتمین اجلاس آستانه که اواخر هفته گذشته در قزاقستان برگزار شد، توضیح داد: در نشست آستانه هشت، سه کشور ضامن روند صلح در سوریه یعنی ایران، ترکیه و روسیه به تفاهمات خوبی دست پیدا کردند که از جمله میتوان به آماده کردن سند تبادل زندانیان، ربوده شدگان و بازداشت شدگان در جریان بحران سوریه اشاره کرد.
وی ادامه داد: قرار شد این موضوع توسط سه کشور ضامن و دولت سوریه پیگیری شود و تسهیلات لازم برای تحقق توافق صورت گرفته فراهم شود.
قاسمی همچنین با بیان اینکه طبق توافق صورت گرفته قرار است کنگره ملی سوریه یا همان گفتوگوهای سوری ـ سوری در اواخر ژانویه در سوچی روسیه برگزار شود، ادامه داد: البته فکر میکنم پیش از برگزاری این نشست در 20 ژانویه، اعضای روند آستانه بار دیگر در سوچی گرد هم میآیند تا اقدامات لازم را برای بهتر برگزار شدن گفتوگوهای ملی انجام دهند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در گفتوگوهای ملی سوریه که در سوچی برگزار میشود سه کشور روند آستانه در سطوحی به عنوان ناظر برای پیشبرد بهتر امور حضور خواهند داشت.
اروپاییها در برابر اقدامات آمریکا برای اجماع سازی علیه ایران هوشیار باشند
این دیپلمات کشورمان در مورد نشست اخیر شورای امنیت در مورد قطعنامه 2231 و اینکه به نظر میرسد اگر آمریکاییها نتوانستند در مورد بحث برجام اجماعی ایجاد کنند درصدد هستند که در مورد موضوعات دیگر از جمله مسائل موشکی اجماعی را علیه ایران در عرصه جهانی به وجود آورند، اظهار کرد: آمریکاییها بعد از حصول توافق برجام تلاش کردند که با کارشکنیها و بدعهدیهای خود مانع استفاده ایران از مزایای برجام شوند ولی با توجه به مواضع دیگر کشورها در مورد برجام و اجرای دقیق تعهدات از سوی ایران، اکنون ترامپ و دولت ایالات متحده سعی میکنند از روشهای مختلف دیگری برای ناکارآمد کردن برجام استفاده کنند با توجه به اینکه نمیتوانند برجام را نادیده بگیرند.
وی با بیان اینکه تلاشهای مذبوحانهای که اخیرا از سوی مقامات آمریکایی علیه ایران میبینیم در همین چارچوب است، ادامه داد: آنها در همین راستا به مسائل موشکی و منطقهای متوسل شدند. در اینجا لازم است که به مقامات اروپایی بگوییم که باید در برابر این اقدامات هوشیاری لازم را داشته باشند، هوشمندانه عمل کنند تا فریب شیطنتهای آمریکا را نخورند چرا که مقامات آمریکایی در تلاشهستند با طرح موضوعات بیربط جدید یک اجماعی را به وجود بیاورند.
قاسمی تاکید کرد: در این مقطع هوشیاری و هوشمندی کشورهای اروپایی ضروری است و آنها باید آگاه باشند که آمریکاییها درصدد هستند که اگر نتوانستند اروپاییها را در مورد موضوع برجام در برابر ایران قرار دهند، با طرح اتهامات واهی دیگر میخواهند کشورهای اروپایی را با خود علیه ایران همراه کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در این نشست که به مدت یک ساعت و 30 دقیقه به طول کشید در ابتدا شهادت دیپلمات جانباز کشورمان حمیدرضا محمدیان را تسلیت گفت و برای خانواده او از خداوند متعال طلب صبر کرد. او همچنین فرا رسیدن کریسمس و سال جدید میلادی را نیز تبریک گفت.