گزیده ها قسمت سوم


گزیده ها قسمت سوم  10 فروردین - 97
قدیری‌ابیانه: بقایی خوب یک بقایی مرده است!
جسد بی جان بقایی، بیش‌تر از بقایی زنده ولی رسوا و بی آبرو به درد معرکه گیری های احمدی نژاد می خورد.
محمدحسن قدیری ابیانه سفیر اسبق ایران در مکزیک و استرالیا، طی یادداشتی با عنوان "برای این احمدی نژاد، بقایی خوب یک بقایی مرده است! "در کانال تلگرامی خود آورده است: جسد بی جان بقایی، بیش‌تر از بقایی زنده ولی رسوا و بی آبرو به درد معرکه گیری های احمدی نژاد می خورد.
در این مطلب آمده است؛
1. مشاهده بدن رنجور فردی که به خاطر اعتصاب غذا لاغر و نحیف شده است، فارغ از جرایم و کارنامه آن فرد ترحم بر انگیز است. اما از آن رقت انگیز تر مشاهده سیاستمداری است که طاقت نبودن در کانون توجه را ندارد و برای جلب توجه دست به هر کاری می زند.
2. جسد بی جان بقایی، بیش‌تر از بقایی زنده ولی رسوا و بی آبرو به درد معرکه گیری های احمدی نژاد می خورد. بقایی همانگونه که قبلا خود اعتراف کرده است، دربرابر احمدی نژاد اراده ای از خود ندارد. بقایی گفته است که اگر احمدی نژاد بگوید بمیر، بدون سوال خواهد مرد. اکنون بقایی ظاهرا در تلاش برای خودکشی است اما یقین دارم که چشمان مضطربش به دهان احمدی نژاد است که آیا از تصمیمش مبنی بر وادار کردن بقایی به خودکشی منصرف خواهد شد و به او اجازه زنده ماندن خواهد داد یا اینکه نه، انتظار دارد بقایی این بازی جاهلانه را تا آخر به پایان برساند.
3. چند سال پیش هم در نامه ای اعلام کرده بودم که بقایی فردی به شدت بی ریشه و دروغگو است و در تعجب بودم که چگونه احمدی نژاد با آن هوش سرشار، فردی با سطح درک و شعور بقایی را در پست های مدیریتی حساس و بالا به خدمت گرفته است. اکنون می فهمم که از ابتدا نقش او در پازل احمدی نژاد، یک بازیچه بی اختیار و مهره ای بی ارزش و بی اراده که نهایتا پس از رسوایی با کمی تشویق و تحریک حاضر به خودکشی شود بوده است.
4. وضعیت قوه قضاییه ما، هرچقدر هم که نابسامان باشد که متاسفانه هست، بدون شک به سامان تر از بخش های تحت مدیریت آقای بقایی در زمان تصدی بدون صلاحیت او در سازمان میراث فرهنگی و معاونت اجرایی ریاست جمهوری است.‌ پس این خیمه شب بازی ها و اشک تمساح ریختن ها، حنای بی رنگ است. با جنجال‌های اخیر گروهک بهاری و مشی هیجانی و نیرنگ آمیز آنها، جای تردید باقی نمی ماند که آنها به هیچ وجه به دنبال اصلاح نقاط ضعف متعدد دستگاه قضایی نیستند. احمدی نژاد می خواهد بقایی را به عنوان مهره ای سوخته و رسوا، قربانی بازی سیاسی خود و انتقام گیری شخصی و کودکانه از برادران لاریجانی کند.
5. خودکشی بقایی از همان جنس خودکشی افراد ضعیف و سست عنصر پس از رسوا شدن است که به دلیل ضعف شخصیت و نداشتن عقبه فکری و اعتقادی کافی، تحمل مواجهه با عواقب خطای خود و شروعی دوباره را ندارند و با اندکی تشویق یا تحریک دست به خودکشی می زنند. به نظر می رسد وقتی احمدی نژاد اعلام کرد آرزو ‌دارد جان خود را فدای بقایی کند، رندانه در حال تکمیل مراحل آماده سازی روانی بقایی مأیوس و ساده لوح برای خودکشی بوده است ‌‌و اینگونه بقایی را به نقطه ای رساند که صراحتا اعتراف کرد مرگ و‌زندگیش تابع تصمیم احمدی نژاد است. لذا واضح است که احمدی نژاد به بقایی حکم خودکشی داده است‌ و بقایی نیمه جان و چشم انتظار تغییر نظر احمدی نژاد چه بمیرد چه نمیرد، احمدی نژاد باید محاکمه شود؛ در صورت زنده ماندن بقایی، به دلیل تشویق به خودکشی، که خود جرم مستقلی است باید محاکمه شود و در صورت مرگ بقایی نیز به دلیل قتل عمد و اینکه در نقش سبب اقوی از مباشر بوده است باید چشم انتظار محاکمه خود باشد.
یک رسانه عربی مدعی شد در ماه جاری میلادی، دو جنگنده اف-35 رژیم صهیونیستی برای مأموریت شناسایی وارد حریم هوایی ایران شده‌اند.
به گزارش فارس، روزنامه الجریده کویت که رویکردی بشدت ضدمقاومت دارد و عموماً اخبار کذب را در راستای جنگ روانی علیه ایران منتشر می‌کند، در تازه‌ترین ادعا، گفته که دو جنگنده اسرائیلی ماه جاری میلادی وارد حریم هوایی ایران شده‌اند.
الجریده، این خبر ادعایی خود را «نشانه میزان حجم تنش منطقه‌ای» توصیف کرده و در قالب جنگ روانی علیه ایران مرتبط با موضوع خروج احتمالی آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام)، مدعی شد که در سایه «اطلاعاتی از حمله نظامی آمریکایی اسرائیلی در سوریه که شامل اهدافی ایرانی خواهد شد»، دو جنگنده اف-۳۵ پیشرفته، طی ماه جاری عملیات شناسایی در آسمان ایران انجام داده‌اند.
الجریده کویت این ادعای خود را به «منبعی مطلع» ناشناس منتسب کرد و نوشت که «دو جنگنده [اف-۳۵] از آسمان سوریه و عراق عبور کرده‌ و وارد آسمان ایران شده‌اند و پروازهای شناسایی برای تعیین اهدافی در بندر عباس، اصفهان و شیراز انجام داده و در ارتفاعی بالا بر فراز نقاطی که احتمال داشته با برنامه هسته‌ای ایران در ساحل خلیج [فارس] مرتبط بوده، پرواز کرده‌اند».
این روزنامه کویتی مدعی شده است که دو جنگنده اف-۳۵ «همه رادارهای منطقه از جمله رادارهای روسیه که در سوریه نصب شده‌، دور زده‌اند». این منبع رد کرده است که فاش کند، آیا این اقدام رژیم صهیونیستی با هماهنگی طرف آمریکایی بوده یا خیر.
به گفته این منبع کذایی، هفت جنگنده اف.۳۵ که وارد چرخه خدمت در ارتش رژیم صهیونیستی شده‌اند، اخیرا برخی حملات به نقاطی در سوریه کرده‌اند و می‌توانند بدون سوخت‌گیری مسیر فلسطین اشغالی تا ایران را بپیمایند و بازگردند. این در حالی است که اخیرا پدافند هوایی سوریه یک جنگنده اف-۱۶ متجاوز اسرائیلی را ساقط کرد.
جنگنده بسیار پیشرفته اف.۳۵ لایتنینگ ۲ ساخت شرکت لاکهید مارتین، جنگنده‌ای چندمنظوره‌ نسل پنجم است که در مرحله توسعه نهایی قرار دارد. اف-۳۵ هواپیمایی پنهان‌کار، تک‌سرنشین و تک‌موتوره است که در وهله اول برای مأموریت‌های هجومی هوابه‌سطح طراحی شده اما توانایی انجام مأموریت‌های شناسایی و دفاع هوایی را نیز دارد.
اخیرا و در پی جنگ روانی دونالد ترامپ در خصوص خروج احتمالی آمریکا از توافق هسته‌ای، تهدید‌های رژیم صهیونیستی علیه ایران افزایش یافته است. گادی ایزنکوت رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی نیز در مصاحبه‌ای با روزنامه جروزالم پست که چهارشنبه (26 مارس) منتشر شد، مدعی شده که حملات این رژیم به نقاطی در سوریه از سر گرفته شده است. او با اشاره به ادعاهای این رژیم درباره حضور ایران در جنوب سوریه، گفته که ایران جرأت نزدیک شدن به مرز فلسطین اشغالی در جولان‌ (سوری) را ندارد و حزب‌الله هم قدرت موشکی برای زدن اهدافی مشخص در داخل فلسطین اشغالی را ندارد.
این خبر ادعایی روزنامه کویتی الجریده، چند روز پس از اعتراف رسمی ارتش رژیم صهیونیستی درباره حمله سال ۲۰۰۷ اسرائیل به نقاطی موسوم به «تأسیسات اتمی سوریه» (مورد ادعای تل‌آویو) منتشر شده است. رژیم صهیونیستی تهران را تهدید کرد که ممکن است برای ممانعت از تولید سلاح اتمی در ایران، تحرکاتی انجام بدهد.

در شرایطی که بحران در شبکه بانکی ادامه دارد و نوسان ارزی باعث نگرانی عرضه کنندگان بخش مسکن هم شده است، افزایش تقاضای خرید مسکن در سال ۹۶ امید کافی برای خروج مسکن از رکود را بوجود نیاورده است.
به گزارش تسنیم، بازار مسکن از سال 91 وارد فاز رکودی شد و حجم معاملات کاهش محسوسی پیدا کرد. بعد از آن عرضه ملک در بازار کمتر شد و سرمایه گذاری در این بخش به سمت بازارهای دیگر رفت. هر چند از نظر برخی کارشناسان این بخش شرایط در این بازار به گونه ای بود که سوداگران از این بازار خارج شده بودند. اما حجم 2.5 میلیون خانه خالی لوکس حکایت از این می کرد که سوداگران بازار مسکن هم چشم طمع خود را به طور کامل از این بخش برنداشته اند.
در سال 96 با سررسید پرداخت تسهیلات بانکی خرید مسکن در قالب برخی طرح های یکساله سپرده گذاری، نشانه هایی از افزایش تقاضا در بازار شکل گرفت. اما متعاقب این موضوع بیشتر از آنکه حجم معاملات افزایش پیدا کند، قیمت ها از سمت عرضه کنندگان بالارفت. در برخی تحلیل ها علت این موضوع تمایل نداشتن عرضه کنندگان به فروش اعلام نشد. بلکه علت را در این می دانستند که فروشندگان نمی خواهند ارزش پول شان از بین برود.
با این حال با ورود متقاضیان در بازار مسکن که اغلب آنها مصرف کننده نهایی بودند، بسیاری اصرار کردند که این موضوع نشانه رونق در بخش مسکن است و رکود بعد از 5 سال به اتمام رسیده است. با این حال ابهامات فراوان در بخش مسکن حکایت از این دارد که چشم انداز روشنی در اواخر سال 96 برای فعالان این بازار بوجود نیامده است و رفتار محتاطانه از سوی فروشندگان و عرضه کنندگان شرایط را برای سال 97 با ابهام مواجه کرده است.
بخش مسکن به دلیل اینکه در فرایند تولید صنایع زیادی را درگیر می کند، به عنوان یکی از اصلی ترین موتورهای رشد اقتصادی عمل می کند. اما طی 5 سال اخیر به دلیل کاهش عرضه، بخش تولید نیز با افت همراه شده است. تنها در مواقعی که قیمت مسکن نوسان کرده است، صنایع وابسته به آن دچار شوک های مختلف شده اند. در نهایت هم طولانی شدن این روند به ناامیدی فعالان مختلف در این بازار منجر شده است و خوش بینی ها نسبت به سال 97 را نیز کاسته است. چرا که در صورت تداوم گرانی عرضه، صنایع وابسته نیز تحت تاثیر قرار می گیرند و انگیزه ها برای تولید کاهش پیدا می کند. در این صورت ابتدای چرخه که تولید است با کاهش مواجه خواهد شد و عرضه کننده نیز انگیزه اش برای عرضه ملک قدیمی و ساخت واحدهای جدید را از دست خواهد داد.
محسن عدالت خواه، کارشناس بازار مسکن یکی از دلایل ایجاد رکود در بازار مسکن را ناتوانی تقاضاکنندگان و خریداران می داند و معتقد است که تا هنگامی که این مشکل حل نشود نمی توان انتظار رونق در بخش مسکن داشت.
وی با بیان اینکه سیاست های ایجاد رونق در بخش مسکن می بایست به سمت توانمند کردن متقاضیان حرکت کند، این طور می افزاید که حوزه مسکن بدون نیاز به بخش ارزی می تواند به عنوان موتور محرک اقتصاد کشور عمل کند. این بخش از اولویت بیشتری برای تحرک اقتصادی برخوردار است. وابستگی بیش از 100 صنعت کشور به این بخش سبب شده است تا ایجاد رونق در این بخش سهم بالایی از رونق اقتصادی کشور داشته باشد.
اتاق اصناف تهران در گزارشی با عنوان «چرا بخش مسکن از رکود خارج نمی شود؟» که در میانه سال 96 منتشر کرد به ریشه یابی تداوم رکود پرداخته است. در این گزارش تیرماه سال 92 زمانی است که بخش مسکن وارد فاز رکودی عمیق شد و از آن هنگام به غیر از یک یا دماه در همه ماه ها تورم نقطه به نقطه سالیانه قیمت مسکن از تورم نقطه به نقطه عمومی کشور کمتر بوده است. عمق رکود در ماه هایی طی این 4 سال به حدی بوده است که بازار مسکن تورم منفی را هم تجربه کرده است و کاهش قیمت نیز در بازار رخ داده است، که این وضعیت به ضرر سرمایه گذاران بخش مسکن منجر شده است.
این گزارش با گمانه زنی پیرامون اینکه آیا ممکن است در آینده شاهد رشد قیمت مسکن همانند دوره سال های 86 تا 91 باشیم، دلایل تداوم رکود مسکن را در چند 4 عامل خلاصه کرده است که شامل قیمت نفت، مازاد تقاضا، عامل نرخ سپرده و تسهیلات بانک می شود. البته این گزارش اشاره ای به عواملی همچون نرخ ارز نکرده است که از نگاه برخی صاحبنظران شرایط سایر بازارها همچون مسکن را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
در گزارش اتاق اصناف تهران پیرامون نقش قیمت نفت بر رونق بازار مسکن آمده است که مقایسه ای میان دوره های رونق بازار مسکن و قیمت نفت بیانگر این موضوع است که هر گاه بازار مسکن در رونق به سر برده است، قیمت نفت در کف تاریخی خود بوده است. در توضیح این مساله گزارش اخیر می نویسد که قیمت نفت به عنوان موتور توزیع ثروت است و با کاهش این درآمد پول کافی در جامعه توزیع نمی شود و این وضعیت سبب می شود که با عدم بسط نقدینگی امکان افزایش قیمت مسکن از طریق افزایش قیمت نفت سلب شود.
دومین عاملی که در گزارش اتاق اصناف تهران به عنوان عامل تداوم رکود از آن یاد شده است موضوع عامل مازاد تقاضاست. بر این اساس با یادآوری یک دوره تاریخی گفته شده است که هر گاه موج افزایش قیمت بازار مسکن را فراگرفته است، شاهد افزایش ساخت و ساز در کلانشهرها بودیم. در حالی که این ساخت و ساز متناسب با تقاضا نبوده است و شاید زمینه انباشت خانه های خالی شده است. در این خصوص هم باید یادآور شد با توجه به افزایش تقاضا که از سال 96 شروع شده است تا هنگامی که عرضه این خانه های انباشت شده انجام نشود، موج افزایش قیمت ها بدون افزایش حجم معاملات می تواند ادامه پیدا کند.
نرخ بهره بانکی سپرده ها در سال های اخیر یکی دیگر از عواملی است که گزارش یادشده به آن می پردازد. در توضیح این بخش آمده است که نرخ سپرده در فاصله میان سال های 92 تا 96 روند کاهشی متناسب با نرخ تورم نداشته است. در آخرین مقطع در سال 96 با ایجاد نوسان در بازار ارز، فروش اوراق مالی با سود 20 درصد سیاست های کاهش سود بانکی در این سال را ناتمام گذاشت.
این گزارش می افزاید که نرخ سود سپرده بالای بانکی عاملی است که قدرت تحرک از بازارهای سرمایه گذاری همچون بازار مسکن را سلب کرده است. نرخ سودهای بالا سبب شد سرمایه گذاران وارد بازار مسکن نشوند.
گزارش اتاق اصناف تهران دلیل اینکه بانک ها به پرداخت سود بالا متمایل شده اند را نوعی بحران در شبکه بانکی می داند و نتیجه می گیرد که طی سال های گذشته ارتباط میان نرخ سود به سپرده های بانکی مدت دار و نرخ تورم قطع شده است. بر همین اساس در چهارمین بخش از این گزارش بحران بانکی به عنوان عاملی یاد می شود که بانک ها نتوانند تسهیلات متناسب برای خرید مسکن به متقاضیان پرداخت کنند تا از این طریق طرف تقاضا تحریک شود.
در این بخش آمده است که بانک مسکن از معدود بانک هایی است که توان پرداخت تسهیلات متناسب با شرایط متقاضیان را دارد و این حالت سبب شده است که بخش مسکن به یک بازار بزرگ نقدی تبدیل شود و این موضوع با توجه به قیمت مسکن شرایطی را بوجود آورده است که هر کس امکان ورود به آن را نداشته باشد.
با این شرایط در حالی که قیمت نفت ممکن است در آینده تغییر زیادی نداشته باشد و در حالی که قدرت خرید مردم حتی با وجود تسهیلات بانکی کاهش پیدا کرده است و از طرفی عرضه مسکن با مشکلاتی همراه شده است. می توان گفت با وجود افزایش قیمت مسکن که می تواند انعکاس دهنده نگرانی عرضه کننده ها قلمداد شود، امیدی به خروج از رکود بخش مسکن طی سال پیش رو وجود نداشته باشد.
وزارت خارجه روسیه سفرای کشورهای انگلیس، آلمان، فرانسه و ایتالیا و دیگر کشورهای غربی که دیپلمات‌های روس را اخراج کرده‌اند، احضار کرده است.
به گزارش فارس به نقل از «اسپوتنیک»، وزارت خارجه روسیه سفرای کشورهای غربی از جمله انگلیس، فرانسه، ایتالیا و آلمان را به منظور ارائه توضیح درباره اخراج دیپلمات‌های روس فراخواند.
پیشتر منابع خبری گزارش کرده بودند که سفرای آلمان، فرانسه، ایتالیا و انگلیس به وزارت خارجه روسیه رفته‌اند.
این خبرگزاری روس همچنین گفته بود که نمایندگان لهستان، هلند، آلبانی، رومانی و اوکراین در مسکو به وزارت خارجه روسیه احضار شده‌اند.
بر اساس این گزارش، وزارت خارجه روسیه تأکید کرده که نمایندگان تمام کشورهایی که دیپلمات های روس را اخراج کرده‌اند در جریان پاسخ مسکو قرار گرفته‌اند.
«ون فریش» سفیر آلمان در روسیه از پاسخ به سوالات خبرنگاران خودداری کرده و مستقیما به همراه «سیلوی برمن» سفیر فرانسه وارد ساختمان وزارت خارجه روسیه شده است.
سفیر آلمان تأکید کرده که مسکو باید به اتهامات درباره مسمومیت افسر روس در سالزبری انگلیس پاسخ دهد.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه متعهد شده بود که دیپلمات‌های 25 کشوری که اقدام به اخراج دیپلمات‌های روس کرده‌اند را اخراج کند.
روس‌ها در پاسخ به اخراج سفرایشان از کشورهای غربی، روز پنج‌شنبه 29 مارس (9 فروردین) روند اقدام متقابل را آغاز و در شروع کار 60 دیپلمات آمریکایی را از خاک کشورشان اخراج کردند و اعلام کردند که کنسولگری آمریکا در سن‌پترزبورگ نیز تعطیل خواهد شد.
پس از مسمومیت «سرگئی اسکریپال» افسر سابق روسیه و دختر وی در سالزبری انگلیس و متهم شدن مسکو به انجام این اقدام، لندن 23 دیپلمات روسیه را از این کشور اخراج کرد.
این اقدام لندن علیه مسکو با اخراج متقابل 23 دیپلمات انگلیسی از روسیه دنبال شد و واکنش دیگر کشورهای غربی را نیز به دنبال داشت به طوری که تا کنون 25 کشور اروپایی و آمریکایی در همراهی با لندن حدود 150 دیپلمات روس را اخراج کردند.
«سرگئی اسکریپال» و دخترش ماه گذشته در انگلستان با موادی که لندن مدعی است مواد شیمیایی نظامی بوده، مسموم شد. کشورهای غربی مسکو را به دست داشتن در این حادثه متهم کرده و اقدامات تنبیهی دیگری علیه مسکو را در دستور کار قرار داده‌اند.
دولت روسیه دست داشتن در مسمویت اسکریپال را رد کرده و از انگلستان خواسته تیم تحقیق مشترکی درباره این حادثه تشکیل شود. با این وجود، لندن از ارائه شواهد در این رابطه و همکاری با مسکو خودداری کرده است.
یک منبع در وزارت خارجه روسیه این اقدام کشورهای غربی را «غیردوستانه» و «تقابل‌جویانه» خوانده و اعلام کرد ظرف چند روز آینده به نحوی مناسبی به این اقدامات واکنش نشان می‌دهد.
مسکو همچنین هشدار داده است که اقدامات اخیر کشورهای غربی به تشدید تنش در روابط با روسیه منجر می‌شود.