۴۰ تا ۵۰ درصد از علل بروز سقط جنین ناشناخته است



متخصص ژنتیک:
۴۰ تا ۵۰ درصد از علل بروز سقط جنین ناشناخته است 11 اسفند - 96
 دکتر جعفر محسنی
متخصص ژنتیک گفت: علی‌رغم پیشرفت‌های علمی موجود، هنوز ۴۰ تا ۵۰ درصد از علل بروز سقط جنین ناشناخته بوده و سوالات بی پاسخ بسیاری در این زمینه وجود دارند.
به گزارش ایسنا، دکتر جعفر محسنی در سمینار دو روزه بازآموزی متخصصان زنان و زایمان با اشاره به ارزیابی و مشاوره ژنتیک زوجین مبتلا به نازایی و سقط مکرر اظهار کرد: سقط مکرر به از دست دادن جنین (دو بار یا بیشتر) قبل از هفته بیستم بارداری اطلاق می‌شود. طبق آمارهای جهانی دو الی پنج درصد زوجین سقط مکرر را تجربه می‌کنند که از تبعات منفی آن می‌توان به ناراحتی‌های فیزیکی‌ و روحی و احساس گناه اشاره کرد؛ ‌از این رو پزشکان نقش بسیار مهمی در برطرف کردن مشکل و پیدا کردن راه حل برای این زوجین ایفا می‌کنند.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی استان در ادامه با بیان این که سقط جنین باید از دیدگاه کلینیکال و پری کلینیکال مورد بررسی قرار گیرد، افزود: مطالعات نشان داده است که ناهنجاری‌های ژنتیکی بیماری‌های اندوکرین، مشکلات آناتومی و دیگر ریسک فاکتورها در سقط جنین تاثیر  دارند. همچنین چاقی و سن مادر و پدر نیز از دیگر فاکتورهای اثرگذار در سقط جنین به شمار می‌آیند؛ به طوری که در سن بالای ۳۵ سال  مادران و سن بالای ۴۰ سال  پدران سقط بیشتر رخ می دهد.
 وی همچنین بر نقش عوامل محیطی و تراتوژن‌ها در سقط جنین تاکید کرد و گفت: عوامل آسیب‌زایی مانند سیگار، الکل، عوامل میکروبی، شیمیایی و دارویی نیز نقشه مهمی در از دست دادن جنین ایفا می‌کنند.
 دکتر محسنی در ادامه با بیان این که سقط جنین در هر نوبت شانس بارداری در نوبت‌های بعدی را کاهش می‌دهد، بیان کرد: شانس بارداری پس از دو بار سقط جنین ۲۱ درصد و در سومین نوبت ۳۳ درصد کاهش می‌یابد.
 وی در ادامه با اشاره به نقش عوامل ژنتیکی در بروز سقط جنین در زنان باردار اظهار کرد: طبق مطالعات به عمل آمده تاثیر مستقیم عوامل ژنتیکی دو الی پنج درصد برآورد شده است که در سطح سلولی و مولکولی مورد بررسی قرار می‌گیرند. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می‌دهد که ۵۰ درصد سقط‌‌ها ناشی از اختلالات کروموزومی بوده که در این روش کروموزوم‌ها از طریق کاریوتایپ ارزیابی ژنتیکی می‌شوند.
دکتر محسنی همچنین اشاره کرد که آزمایشگاه ژنتیک پزشکی چهاد دانشگاهی علاوه بررسی ژنتیکی والدین، مطالعه جنین‌های سقط شده و همپنین غربالگری  جنین‌ها در دوران بارداری را با روش‌های سلولی و ملکولی نیز انجام می‌دهد.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی با ارائه توضیحاتی در خصوص چگونگی بررسی ساختاری کروموزوم‌ها و اختلالات ژنتیکی گفت: کروموزوم‌ها در این روش از نظر ساختاری و تعداد مورد بررسی قرار می‌گیرند و حذف قسمتی از ساختار کروموزوم، مضاعف شدگی، جهش و انتقال کروموزوم‌های تغییر یافته به جنین از جمله اختلالات ژنتیکی هستند که با ایجاد تغییرات ساختاری مانند مونوزومی، دیزومی و تریزومی در جنین، منجر به سقط جنین می‌شوند.
 سمینار دو روزه بازآموزی متخصصان زنان و زایمان در سالن اجتماعات نسل فردا با همکاری انجمن زنان و مامایی مرکز درمان ناباروری  سازمان جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی  و همچنین حمایت مالی آزمایشگاه صدر برگزار شد