اساتید نیمه وقت دانشگاه آزاد چگونه لغو قرار داد شدند؟


بهمن ماه سال جاری، در پی تصمیمات مدیریتی فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، تعداد زیادی از اساتید نیمه وقت دانشگاه آزاد لغو قرارداد شدند.
به گزارش ایسنا، این تصمیم و اقدام رهبر، واکنش‌های بسیاری را از سوی استادانی که قرارداد همکاری نیمه‌وقت آنان لغو شد و همچنین دانشجویان این دانشگاه، به همراه داشته است.
یک روز پس از انتشار خبر لغو قرارداد تعدادی از اعضای هیئت علمی نیمه وقت واحد علوم و تحقیقات و سایر واحدهای این دانشگاه در ایسنا، سخنگوی دانشگاه آزاد در گفت و گو با مهر اظهار کرد: "موضوع اخراج اساتید در واحدهای این دانشگاه از جمله واحد علوم و تحقیقات به هیچ عنوان مطرح نیست!"
این درحالی است که در خبر ایسنا نیز از عبارت اخراج اساتید استفاده نشد و موضوع لغو قرارداد مطرح شد.
در ادامه ضیایی در گفتگو با مهر اظهار کرد: "براساس مصوبه هیات امنا و هیات رئیسه دانشگاه در هر استان که قابلیت اجرای طرح تعاون وجود داشته باشد با اساتیدی که مازاد بر نیاز واحدها باشند، ادامه همکاری صورت نمی‌گیرد."
فارغ از علت انجام این اقدام در دانشگاه‌ آزاد، بسیاری از استادانی که قرارداد همکاری آنان با دانشگاه لغو شده است، از عدم شفافیت مسئولان دانشگاه در اطلاع رسانی و عدم رعایت شان علمی‌شان انتقاد کرده‌اند.
دکتر صادق زیباکلام، عضو هیئت علمی نیمه وقت دانشکده حقوق دانشگاه علوم و تحقیقات نیز، که قرارداد همکاری او با دانشگاه لغو شده است با سخنانی تند از اقدامات صورت گرفته در دانشگاه آزاد انتقاد کرده و در کانال تلگرامی خود اظهار کرد: بنده بیش از ۲۵سال با این دانشگاه همکاری داشته‌ام و از سال۱۳۸۶ عضو پاره‌وقت دانشکده حقوق و علوم‌ سیاسی واحد علوم‌ و تحقیقات می‌باشم. هیچ اطلاعی به من اَعم از کتبی یا شفاهی ندادند و من از طریق عدم پرداخت حقوقم در بهمن‌ماه متوجه شدم ‌که عُذرم را خواسته‌اند.
وی در ادامه گفت: اگر در مدت این ۲۵سال، در یک مرغداری کار کرده بودم احترام ‌بیشتری در پایان برایم قائل می‌شدند تا مسئولین انقلابی دانشگاه آزاد.
فرهاد رهبر نیز روز گذشته( ۹ اسفند) در حاشیه مراسمی در دانشگاه آزاد، درباره علت لغو قراردادهای اساتید نیمه وقت تصریح کرد: تمام کسانی که شیوه همکاری با آن‌ها تغییر کرده است بدون استثنا یا جایی تمام‌وقت بوده‌اند و اینجا نیمه‌وقت فعالیت می‌کردند، یا اینکه هم اینجا و هم جای دیگر تمام وقت بوده‌اند.
طبق اظهارات رئیس دانشگاه آزاد، علت لغو قرارداد اساتیدی مانند زیباکلام که عضو هیئت علمی یک دانشگاه دولتی هستند، مشخص می‌شود، اما ظاهراً در این بین اساتیدی وجود دارند که فقط یک قرارداد همکاری نیمه‌وقت با دانشگاه آزاد داشته‌اند.
دکتر علیزاده طباطبایی یکی از استادانی است که قرارداد همکاری او با دانشگاه آزاد در حالی لغو شده است، که وی تنها یک قرارداد نیمه وقت با واحد علوم و تحقیقات داشته است.
وی در این خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: من دانشگاه دیگری عضو هیئت علمی نبوده‌ام و قراردادم با دانشگاه آزاد نیمه وقت بود.
آیین نامه‌ای که با استناد به آن قرارداد اساتید نیمه‌وقت لغو شده است، در تاریخ ۹۶/۸/۱۰ با عنوان آیین‌نامه اجرایی طرح تعاون استانی به تصویب هیئت رییسه دانشگاه رسیده است، در حالی که در تاریخ ۹۵/۶/۸ بخشنامه‌ای با عنوان "همکاری اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی و سایر دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور به صورت نیمه‌وقت قراردادی یک‌ساله در گروه‌های غیر پزشکی واحدها و مراکز آموزشی دانشگاه" از سوی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد ابلاغ شد که در این بخشنامه هدف از جذب اعضای هیئت علمی نیمه‌وقت، توسعه تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد و استفاده از تمام ظرفیت‌های موجود در آموزش عالی کشور، به منظور افزایش کیفیت آموزش و پژوهش در دانشگاه و تحقق عدالت آموزشی و همچنین نیاز مبرم به تخصص استادان با تجربه درخشان آموزشی-پژوهشی عنوان شد.
با توجه به گذشت مدت زمانی حدود یک سال از این بخشنامه، این پرسش از سوی برخی صاحب‌نظران مطرح می‌شود که تغییر ناگهانی سیاست‌های کلان دانشگاه آزاد در طول این مدت کوتاه، چه علتی داشته و نهایتاً چه تاثیری بر عملکرد این دانشگاه خواهد گذاشت؟ آیا آنچه برخی افراد به عنوان سیاست هاشمی زدایی در دانشگاه آزاد از آن یاد می‌کنند، علت اجرای این سیاست‌ها بوده است؟
به نظر می‌رسد که تعداد اساتیدی که قرار داد آن‌ها لغو شده، در دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه علوم و تحقیقات بیشتر از سایر دانشگاه‌ها باشد.
علیزاده عضو سابق هیئت علمی دانشکده حقوق واحد علوم و تحقیقات در گفت و گو با خبرنگار ایسنا درباره پیامد این اقدامات در دانشگاه اظهار کرد: بیشتر اساتید دانشکده حقوق دانشگاه علوم و تحقیقات از اساتید مدعو بودند و اعتبار دانشگاه علوم تحقیقات به این اساتید مدعو بود. امثال دکتر صفایی، دکتر آشوری و دکتر افتخار که از اساتید قدیمی بودند و به صورت نیمه وقت همکاری می‌کردند، همه لغو قرارداد شدند.
در همین رابطه دکتر گودرز افتخار جهرمی در گفت‌وگو با جماران، گفت: ابلاغ همه اساتید نیمه وقت را کنسل کرده‌اند و بیشتر اساتیدی که در واحد علوم و تحقیقات در مقطع ارشد و دکتری تدریس می‌کنند نیمه‌وقت هستند!
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که به نظر شما این اخراج‌ها با چه هدفی انجام می‌شود، اظهار داشت: آقای رهبر مصاحبه‌ای کرده بودند که در آن هدف اخراج اساتید را اعلام کرده‌اند. ایشان گفته بودند بورسیه‌هایی که از طرف وزارت علوم در سال‌های قبل انجام شده است در سال‌های اخیر در دانشگاه‌های دولتی استخدام نشده‌اند، ما هدفمان این است که این بورسیه‌ها را استخدام کنیم!
از دیگر اساتید مطرحی که قرارداد همکاری آنان با دانشگاه آزاد لغو شده است می‌توان به دکتر منصور وثوقی فارغ‌التحصیل جامعه‌شناسی از دانشگاه "رنه دکارت سوربن" فرانسه و دانشیار دانشگاه تهران، دکتر مصطفی ازکیا دارای مدرک دکتری جامعه‌شناسی از دانشگاه "آبردین" و استاد دانشگاه تهران، دکتر سید محمد دادگران فارغ‌التحصیل دکترای روانشناسی‌اجتماعی از دانشگاه سوربن فرانسه و پروفسور باقر ساروخانی دارای مدرک دکتری جامعه‌شناسی از دانشگاه سوربن فرانسه و استاد دانشگاه تهران اشاره کرد.
رئیس دانشگاه آزاد ۹ اسفند درحاشیه گردهمایی معاونان فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص این وقایع گفت: ما داریم اصلاح ساختار می‌کنیم و می‌گوییم اگر عضو هیئت علمی از مبدا خودش اجازه گرفته بیاید دانشگاه آزاد، خوب بیاید و حق التدریس درس دهد. اگر اجازه نگرفته من اجازه استخدام مجدد او را ندارم. کجای دنیا یک نفر دو جا استخدام است؟
این در حالی است که یکی از انتقاداتی که تعدادی از دانشجویان واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی بر عملکرد فرهاد رهبر مطرح می‌کنند، مسئله انتصاب وی در منصب ریاست واحد علوم و تحقیقات به امضای خودش با عنوان رئیس دانشگاه آزاد است. یعنی اینکه وی به صورت هم‌زمان، هم مسئولیت ریاست دانشگاه آزاد اسلامی را بر عهده دارد و هم اینکه عهده‌دار مسئولیت واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی است!