آلودگی محیط زیست پیامد ناگوار فناوری و فعالیت های مخرب انسانی

 آلودگی محیط زیست پیامد ناگوار فناوری و فعالیت های مخرب انسانی  9 فروردین – 97
نقش حکومت در مورد آلودگی محیط زیست  چیست؟ مردم که نقشی در خشک شدن دریاچه ارومیه و زاینده رود وتالاب ها ورودخانه ها نداشته اند . برای اینکه سدسازی های غیر کارشناسانه قرارگاه خاتم پاسداران ربطی به مردم ندارد . همانگونه که مردم هیچ نقشی درشروع وادامه 8 ساله آن با عراق نداشتند که موجب شد کشور ویران وبسترسازآسیب جدی محیط زیست وارد شود وآلودگی هوا  افزایش یابد .
تهران- ایرنا- آلودگی محیط زیست پیامد ناگوار فناوری و فعالیت های مخرب انسانی است که حیات موجودات زنده را با تهدید روبرو می سازد و زندگی بشر را دستخوش چالش های فراوانی می کند. در این میان با ارتقای آگاهی، افزایش حساسیت افکار عمومی و تغییر الگوهای فرهنگی می توان به مبارزه با این معضل پرداخت و اینگونه از تخریب زیست بوم جلوگیری کرد.
مساله آلودگی یکی از مسایل ناشی از تمدن انسانی در جهان امروز به شمار می رود که معادن، آب های زیر زمینی، بیوسفر، تروپوسفر و چرخه و سیستم حیات را با تهدید روبرو می سازد.

سوزاندن و قطع درختان برای تهیه زغال و هیزم، تولید مصالح ساختمانی و گسترش بی رویه شهرها و کارخانه ها از اصلی ترین عوامل نابودی و تخریب زیست بوم ها محسوب می شود. آلودگی محیط زیست تنها به این موارد محدود نمی شود بلکه تا اعماق زمین نیز پیش رفته است.

هر چه جمعیت انسان ها بیشتر باشد، محیط زیست زودتر آلوده می شود. جمعیت زیاد یکی از علت های مهم نابودی محیط زیست به شمار می رود که بر اثر آن عواملی همچون «کمبود غذا، آب،‌ سوخت، از میان رفتن مراتع و جنگل ها، کمبود مسکن، مدرسه، شغل و بهداشت و زیاد شدن زباله»‌ پدید می آید.

برخورداری از جامعه سالم و محیط زیستی پاک، حق هر شهروندی است. به همین دلیل تمامی اقشار جامعه در برابر حفاظت از محیط زیست مسوول هستند و اطلاع رسانی و آموزش مبانی محیط زیست به گروه های هدف، فرهنگ سازی حفاظت از محیط زیست برای اقشار مختلف جامعه، حساس کردن افکار عمومی در برابر پیامدهای آلودگی از کارآمدترین روش‌ها برای حفظ و پیشگیری از تخریب زیست بوم به شمار می رود. تغییر نگرش، سبک زندگی و تغییر رفتار افراد با محیط زیست نیز می تواند از روند تخریب روز افزون محیط زیست بکاهد.

در این میان مسافران نوروزی در هنگام سفر به منطقه های مختلف کشور می توانند با پاک ‌سازی محیط زیست و جلوگیری از ریختن زباله در طبیعت به گونه شایسته‌ای پاسداشت نعمت های خدادادی باشند تا علاوه بر استفاده از مناسب از این گنجینه ارزشمند، میراث گرانبهایی برای آیندگان به یادگار بگذارند و با رفتار صحیح و مطلوب در برخورد با طبیعت الگوی شایسته ای برای کودکان و نوجوانان‌ باشند.

«
اسماعیل کهرم» بوم شناس و کنشگر محیط زیست ضرورت توجه به محیط زیست را وظیفه تمامی انسان ها می داند. در ادامه گفت و گوی ایرنا با وی را می خوانیم.

**
آثار تخریب محیط زیست پس از پایان عید نوروز
مسافران نوروزی به هنگام سفر به مناطق خوش آب و هوا و استفاده از طبیعت خدادادی با پاک ‌سازی محیط زیست و محورها، می توانند برای ایجاد فرهنگ نریختن زباله در طبیعت پیشگام شوند و در این امر حتی به رقابت با هم بپردازند. شهروندان با رعایت پاکیزگی محیط زیست هر جا که می ‌روند باید قدردان مهمان‌نوازی مردمان شهری باشند که به آنجا وارد شده اند. افراد نباید فکر کنند که میزبان با کمک شهرداری زباله‌های ما را جمع می‌کنند، در واقع هر وجب از این خاک مال ما است که در آینده آن را به فرزندانمان می‌دهیم. ما زمین را از پدرانمان به ارث نبردیم، بلکه آن را از فرزندانمان به امانت گرفته‌ایم. باید شهرهای دیگر را مانند خانه خود بدانیم و باعث آزار و اذیت میزبانان نباشیم، در حالی که به طور معمول پس از پایان عید نوروز آثار تخریب محیط ‌زیست نمایان و تصاویری منتشر می‌شود که بسیار زشت و دردناک است.

**
مصرف گرایی بی رویه و تولید حجم زیاد زباله در فصل تعطیلات
در نوروز و فصل تعطیلات به طور معمول مسافران با مصرف گرایی بی رویه حجم زیادی زباله تولید می کنند و همین امر تفکیک آنها را سخت می کند. شهروندان نباید پسماندها را بدون توجه به عوارض زیست محیطی آن در طبیعت رها کنند. توجه به اینکه در تفرجگاه ها و مناطق سرسبز نباید زباله بریزیم یکی از راه هایی است که هر فرد باید در زندگی خود رعایت کند. رهاسازی زباله در دل طبیعت به وسیله گردشگران از مشکل های هر ساله شهرهای گردشگر پذیر کشور از جمله منطقه های شمالی کشور به شمار می رود. تلاش برای ایجاد و تغییر الگوهای فرهنگی می تواند زمینه ای باشد تا انسان از هر گونه بی مهری نسبت به طبیعت پرهیز کند و برای نجات از نابودی طبیعت گام بردارد. تخریب فضای سبز در کنار خشکسالی های به وجود آمده یک تهدید جدی است و به همین دلیل باید کوشید به منظور جلب مشارکت و همراهی مردم در مسیر نجات محیط زیست وارد عمل شد.

**
رعایت نکات ایمنی در هنگام سفر
رعایت نکات ایمنی در هنگام تفریح در منطقه های سرسبز و جنگل ها را بسیار مهم است. مسافران نوروزی در هنگام حضور در طبیعت، تا میزان امکان غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نیست به همراه داشته باشند و در صورت نیاز به آتش از زغال آماده استفاده و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان خودداری و خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنند. گردشگران باید کیسه های مخصوص جمع آوری زباله را همراه داشته باشند و در پایان روز زباله ‌های تولیدی را در مکان های مخصوص بریزند و از ریختن زباله‌ها در جنگل، ساحل دریا، کنار چشمه‌های آب، منطقه های کوهستانی و دره‌ها جلوگیری کنند. همچنین افراد بایستی نسبت به سلامت درختان و بوته ‌های جنگلی دقت و توجه ویژه‌ای داشته باشند.

بهره مندی از محیطی زیبا و با نشاط در گرو رعایت مسایل زیست محیطی است. مسافران نوروزی برای استفاده از محیط زیستی سالم و با نشاط باید در پاسداشت طبیعت کوشا و با رعایت توصیه های زیست محیطی با کارشناسان حفاظت زیست همکاری لازم را داشته باشند.

**
راه اندازی پویش های زیست محیطی
راه اندازی پویش های محیطی زیستی در زمینه حفاظت از طبیعت بسیار تاثیر گذار است اما باید در کنار این مباحث نظری و ریشه یابی ها، ابتدا بایستی هر فرد به عنوان کوچکترین عضو از جامعه با رعایت اصول اولیه در این مهم پیشقدم شود و با انتقال آگاهی به اطرافیان این نعمت خداوندی را به آیندگان بسپارد. حرکت های این چنینی در سراسر کشور وضعیتی را فراهم می کند تا انسان ها دیگر به جای تخریب محیط زیست در راستای احیای مجدد آن تلاش کنند و این مهم در به کارگیری عزم ملی به دست می آید.

**
تولید 7000 تن زباله در تهران
هر روز در تهران هفت هزار تن زباله تولید می شود. 10 درصد(700 تن) از این زباله ها؛ مقوا و کاغذ هستند؛ بنابراین می توان آنان را بازیافت کرد اما این امر انجام نمی شود و قانونی نیز برای کاهش میزان پسماند وجود ندارد. در آلمان اگر زباله بیش از اندازه ی تعیین شده، تولید شود؛ دولت با استفاده از شماره و آدرس هایی که بر روی کیسه های زباله نقش بسته شده است؛ با توجه به وزن زباله ی تولید شده، مردم را جریمه می کند و حقوق پسماند را از آنان می گیرد. در سوئیس نیز باید نایلون دفع زباله را در اندازه های کوچک، متوسط و بزرگ خرید و تنها در این نایلون ها زباله ریخت، در غیر این صورت زباله ها جمع نمی شوند و تولیدکننده ی این پسماندها جریمه می شود.

سیستم جمع آوری زباله در کشور به ویژه تهران را یکی از بهترین سیستم ها است. هیچ کلانشهری را در جهان نمی شناسم که هر شب زباله را در ساعت 9 جمع آوری کند. اما باید از خود پرسید که این زباله را به کجا می برند؟ این پسماندها را به کهریزک در مرکزهایی به نام کود (کمپوست) منتقل می کنند. در این روش تنها می توان از مواد قابل بازیافتی چون پوست میوه ها و موادی گیاهی و جانوری بهره برد و آن ها را از قوطی حلبی ها جدا کرد اما تفکیک هفت هزار تن زباله کار ساده ای نیست. در واقع با سیستم بهینه ای چون کمپوست می توان کود مرغوبی از زباله های قابل بازیافت را تولید کرد تا جوابگوی امور کشاورزی شود.

**
عزم قاطع مسوولان برای اطلاع رسانی در زمینه حفاظت از محیط زیست
تمامی مسوولان باید عزمشان را جزم کنند و با راهکارهای عملی و قاطع برای کمبود دانش مردمی راهی بیابند. شهرداری و صدا و سیما می توانند از نظر اطلاع رسانی نقش بسیار مهمی را در این زمینه ایفا کنند. نقش رسانه های جمعی در گسترش و ارتقای فرهنگ حفاظت از محیط زیست بسیار پررنگ و مهم است و با توجه به اینکه نفوذ رسانه های دیداری، شنیداری و مجازی در میان اقشار مختلف جامعه به ویژه تاثیر رسانه ملی بر ترغیب مردم و مسوولان در پاسداری از طبیعت و حفاظت از عرصه های طبیعی کشور بسیار اثر گذار به شمار می رود؛ تولید و پخش برنامه های زیست محیطی به منظور فرهنگ سازی، آموزش در حوزه زیستی و توسعه پایدار به عنوان یکی از مهارت های زندگی و حقوق شهروندی محسوب می شود.