"سياه دانه"، پُرخاصيت و شفابخش

خوراكي‌ها
"سياه دانه"، پُرخاصيت و شفابخش
5آذر-93
"سياه دانه" هرچند جزو گياهان دارويي است كه اين روزها زياد مصرف نمي‌شود، اما اين دانه‌هاي ريز، بسيار پُرخاصيت و شفابخش هستند. "سياه دانه" با نام علمي Nigella sativa داراي ماده‌اي موسوم به "نيگلون" است در بدن آنتي‌هيستامين كه نوعي ماده ضدآلرژي است، توليد مي‌كند و در معالجه آسم بسيار موثر است. "سياه‌دانه" همچنين داراي 15 نوع اسيد آمينه، پروتئين،‌ مواد نشاسته‌اي، فيبر خوراكي، كلسيم، سديم، آهن و پتاسيم است. پزشكان عرب در قرن 13 ميلادي ادعا مي‌كردند كه اين گياه مي‌تواند 50 بيماري مختلف را درمان كند. "سياه دانه" همچنين داراي 84 درصد اسيدهاي چرب مانند اسيد "لينولئيك" و روغن‌هاي فراري است كه اين روغن‌ها خاصيت ضد باكتري و ضد قارچ دارند. سياه دانه در عين حال داراي طبع گرم و خشك است. در اين مقاله از بين خواص بيشمار اين دانه‌هاي ريز و مفيد به ذكر چند نمونه از مهمترين آنها بسنده مي‌كنيم:
- سياه‌دانه بادشكن و ضدنفخ است.
- از كرم خوردگي دندان جلوگيري مي‌كند.
- شير زنان شيرده را زياد مي‌كند.
- سياه دانه ادرارآور است.
- در تقويت‌ عمومي بدن تاثير دارد.
- حالت تهوع را رفع مي‌كند.
- خون را پاكسازي مي‌كند.
- يبوست را درمان مي‌كند.
- رطوبت بدن را از بين مي‌برد.
- بدن را گرم مي‌كند.
- براي درمان سرفه مفيد است.
- در بهبود ناراحتي‌هاي تنفسي تاثير دارد.
- مصرف آن به همراه سركه در دفع كرم و انگل موثر است.
- بخور سياه دانه حشرات را فراري مي‌دهد.
با اين حال از آنجا كه "سياه دانه" گرم و خشك است بنابراين گرم‌مزاجان نبايد در مصرف آن افراط كنند زيرا باعث ورم، درد و گرفتگي گلو مي‌شود. هچنين مصرف زياد آن براي كليه مضر است و توصيه مي‌شود كه با كتيرا خورده شود.