چند گزیده

چند گزیده 12تیر-94

یادداشت دریافتیجواد حسن‌نیا*؛ مصلحت آن است تا یک ساعتی قوّتی گیرند و زور و راحتی


اوقات فراغت، در لغت به آسایش و آسوده شدن از کار روزانه معنا شده است. در اصل، اوقات فراغت، فرصت‌هایی است که انسانِ مسئولیت‌پذیر هیچگونه تکلیف یا کار موظفی را عهده‌دار نیست و زمان در اختیار اوست تا با میل و انگیزه شخصی به فعالیتی بپردازد.

اوقات فراغت به معنی بیکاری، وقت آزاد یا وقت مرده نیست، بلکه ضرورتی است که انسان، رها از برنامه‌ها و وظایف شغلی، تحصیلی و اجتماعی خویشتن با رضایت و اختیار کامل عهده‌دار چگونگی گذران عمر خویش می‌شود.

کارشناسان علوم اجتماعی، اوقات فراغت را معیار مناسبی برای تشخیص سلامت و استحکام ساختار تربیتی جامعه می‌دانند. از این رو، بهره‌برداری شایسته از زمان‌های فراغت، جامعه را به سوی سازندگی و شکوفایی هدایت می‌کند و در مقابل، استفاده نامناسب از این فرصت‌ها، ناهنجاری‌های اجتماعی را بیشتر خواهد کرد.

با توجه به اهمیت اوقات فراغت در زندگی انسان، بی‌توجهی به آن، آسیب‌ها و انحرافات فراوان به بار می‌آورد.

اگر برنامه‌های اوقات فراغت با جهت‌گیری سودمند و سالم انتخاب شود، بسیاری از نابسامانی‌های روحی و جسمی مردم درمان می‌یابد و خلاقیت‌های فردی و اجتماعی به بار خواهد آمد.

برنامه‌های اوقات فراغت باید هم شادی آفرین، سرگرم کننده و لذت بخش و هم ضامن رشد و کمال انسان باشد.

این برنامه‌ها باید سعادت فردی و سلامت اجتماعی را به همراه داشته باشد. از سوی دیگر باید در تقویت ارزش‌های اخلاقی، عقیدتی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، هنری و سیاسی زندگی انسان مؤثر باشد. سهم روزانه ايرانيان از اوقات فراغت، به طور متوسط 5/5 ساعت است كه اين رقم ضرورت برنامه‌ريزي‌ و سياست‌گذاري جدي و دقيق نهادهاي درگير با اين موضوع را نشان مي‌دهد.

کیفیت فضاهای گذران اوقات فراغت یکی از مهمترین مباحث شهری است که به موازات دیگر موضوعات شهری همانند کار، سکونت و حمل و نقل، چگونگی برنامه‌ریزی شهر و کیفیت زندگی شهری را پی‌ریزی می‌کند؛ همچنین رشد و توسعه متعادل زير ساخت‌هاي اوقات فراغت به طور مستقيم و غيرمستقيم بر شـاخص‌هاي توسعه اجتماعي و اقتصادي شهري تأثيرگذاراسـت .

شهرها از فضاهای مختلفی تشکیل می‌شوند که هر کدام از آنها برای حمایت و تسهیل برخی از فعالیت‌های فردی و اجتماعی و ایجاد معانی که شهروندان به آنها نیاز دارند، شکل می‌گیرند.

با توجه به این که هر فعالیت به فضایی با ویژگی خاص نیاز دارد، در صورت عدم وجود فضای مناسب، کیفیت بروز نوع فعالیت‌ها دچار مشکل شده و در نهایت موجودیت شهر از جنبه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و هویتی با اختلال رو به رو خواهد شد.

بررسي ساختار و روند توسعه بسیاری از شهر‌هاي ايران حاكي از رشد نامتعادل و ناهماهنگ شهر به دلايل متعدد از جمله افزايش جمعيت، مهاجرت روستاييان به شهرها و عدم برنامه ريزي و طراحي مناسب شهري مي‌باشد كه اين امر منجر به ايجاد ساختاري ناهمگون در شهر‌ها شده است.

این رشد نامتعادل و ناهماهنگ شهرها كه عدم توجه به جنبه‌ها و مسائل مختلف فردي و اجتماعي را در پي داشته موجب بروز مشكلات اجتماعي شده است كه از جمله اين مشكلات مي‌توان به كمبود كمي و كيفي مراكز اجتماعي و فضاهای باز شهری اشاره كرد؛ به طوري كه اين فضاها به لحاظ تعداد، موقعيت، عملكرد و كيفيت، پاسخگوي نيازهاي مردم نبوده و در اكثر موارد فاقد شرايط لازم جهت بروز رفتارهاي مناسب مي‌باشند.

بخشي از مراكز اجتماعي، تجمعي و فضاهاي باز شهري شامل پارك‌ها، مجموعه‌هاي تفريحي، رفاهي و... مي‌باشند كه در اوقات فراغت توسط گروه‌هاي سني مختلف به خصوص جوانان مورد استفاده قرار مي‌گيرند و بنابراين نقش مهمي در سلامت جامعه خواهند داشت، به طوری که عدم توجه و کارآیی این فضاها معضل جدی برای شهر خواهد بود و می‌تواند جوان را از فردی سالم به فردی آسیب‌زا تبدیل ‌کند.

تحليل فضايي ظرفيت‌ها و امكانات اوقات فراغت درسطح منـاطق شـهر بـه منظـور كنترل پيامدهاي اجتماعي و كيفيت محيط شهري از ضرورتهاي برنامـه ريـزي شـهري است.

بررسي فضاهاي باز شهري به منظور استفاده در اوقات فراغت در شهرهاي ایران نشان می‌دهد كه اكثر شهرها در تأمين اين فضاها به لحاظ كمي و كيفي در سطح مناسب نيستند. به این معنا كه فضاها در بيشتر موارد مطابق با نيازها، علائق و ويژگي‌هاي استفاده كنندگان نیستند.

همين امر موجب عدم هماهنگي و تعلق بين فرد و محيط و عدم استفاده صحيح و مناسب از سوي مردم به خصوص جوانان شده است.

در مجموع مشكلات اصلي فضاهاي باز شهري را مي‌توان در دو محور اصلی عنوان كرد. مشکلات کمی فضاهاي باز شهري که شامل کمبود یا عدم وجود فضاهاي باز شهري مناسب و برنامه‌ریزی نشده بودن آنها در اکثر شهرها می‌باشد از اصلی‌ترین مشکلات فضاهای شهری ایران است.

عدم هماهنگي فضاهاي باز شهري موجود با شرایط فعلي يا تغيير كاربري فضاهای باز به كاربري‌هاي ديگر باعث کمرنگ شدن نقش این فضاها شده است.

در مواردی نیز نبود دسترسي مناسب به فضاهاي باز موجود به لحاظ موقعيت، پراكندگي و فاصله آنها از مراكز شهري باعث عدم استقبال شهروندان از این فضاهاست.

در واقع همه این مشکلات ناشی از عدم تناسب برنامه‌ریزی شهر با نیازهای کنونی شهر است.

مشکلات کیفی فضاهای باز شهری نیز شامل عملكرد نامناسب فضاهاي باز شهري موجود و عدم توانایی فضاهاي باز در ايجاد ارتباط و سازگاري با كاربران به علت بی‌توجهی به ويژگي‌ها و نيازهاي جسمي، رواني و اجتماعي گروه‌هاي استفاده كننده و زمان استفاده از این فضاها می‌باشد.

همچنین عدم توجه به شرایط جغرافيايي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي شهر و  ناسازگاري برخي از فضاهاي باز شهري با شرایط اقليمی مانند سرما، باد و آفتاب و نیز عدم توجه به مسائل فرهنگي و اجتماعي که موجب بی‌هویتی فضا و عدم دلبستگی مردم به آن فضاها می‌شود.

با توجه به مشکلات موجود درباره فضاهای باز شهری پیشنهاد‌هاي زیر برای بهبود و ارتقاي کیفیت آنها برای گذران اوقات فراغت ارائه می‌گردد:

برنامه‌ریزی، طراحی و ایجاد فضاهای باز شهری متناسب از لحاظ تعداد، مساحت و موقعیت مطابق با جمعیت در مناطق مختلف شهرها.

اجتناب از اختصاص فضاهای پسماند به فضاهای شهری.

حفظ و بهبود وضعیت فضاهای باز سنتی به منظور حفظ هویت شهری و هماهنگ‌سازی آنها با نیازهای امروزی.

ارتقاي کیفی فضاهای باز شهری بر اساس ضوابط طراحی و نیازهای جسمی و روانی افراد به خصوص جوانان.

طراحی فضاهای باز شهری بر اساس ویژگی‌های اقلیمی شهرها و ایجاد آسایش اقلیمی در این فضاها برای کاربران.

توجه به شرایط فرهنگی، اجتماعی شهر در ایجاد فضاهای باز شهری جهت ایجاد تعلق و به وجود آمدن امنیت روانی به خصوص برای بانوان و کودکان.

».

برخی از نمایندگان کنونی مجلس برای دور نماندن از گردونه رقابت‌های مجلس و نیز تمدید نمایندگی خود اقدام به تهیه‌ نامه‌های تسلیت خطاب به خانواده‌های عزادار یکی از شهرستان‌ها برای جلب آرای بیشتر می‌کنند.

به گزارش ایلنا، هنوز چندین ماه به رقابت‌های انتخابات مجلس باقی مانده است، ولی با این وجود از ماه‌ها قبل بسیاری از نمایندگان فعلی و نامزدهای کنونی تبلیغات خود را به صورت غیررسمی آغاز کرده‌اند.

هریک از نامزدهای این دوره از رقابت‌های مجلس به روش‌های مختلف اقدام به جلب آرای مردم می‌کنند. حضور در محافل خصوصی و ایلی، دیدار با بزرگان ایلات و عشایر و به اصطلاح گرفتن بیعت از این دست افراد، به امری عادی و روزمره برای نامزدهای انتخابات مجلس تبدیل شده است.

با این وجود، برخی از شیوه‌های جلب آرا در حوزه‌های انتخابیه استان کرمانشاه مرسوم شده است که این امر می‌تواند به جایگاه و شأن انتخابات مجلس به شدت ضربه وارد کند.

چندی پیش یکی از شهروندان کرمانشاهی که به تازگی همسر خود را از دست داده بود، اتفاق عجیبی را به این خبرگزاری اعلام کرد که جای بسی تأمل داشت.

این شهروند گفت: یک هفته از فوت همسرم نگذشته بود که نامه‌ای به نام خود از پستچی تحویل گرفتم.

وی مدعی شد: در نامه مذکور، یکی از نمایندگان فعلی با کاغذ سربرگ‌دار مجلس و نیز مُهر خود به صورت کتبی درگذشت همسر بنده را تسلیت گفته بود و در پایین نیز مُهر و امضای خود را مرقوم کرده بود.

این شهروند با بیان اینکه "در ابتدای امر علت و نیت اصلی نویسنده نامه را متوجه نشدم"، افزود: بعد از مدتی متوجه شدم که این دست نامه‌های تسلیت به دست دیگر خانواده‌های داغدار با امضای همان نماینده رسیده است.

روز گذشته نیز یکی از ساکنان میدان گلستان کرمانشاه که به تازگی یکی از افراد خانواده خود را از دست داده است، با تأیید اینکه نامه‌ای با همان مضمون تسلیت به دست وی رسیده است، مدعی شد : بعد از فوت پدربزرگم نامه‌ای از سوی یکی از نمایندگان فعلی مجلس به دست بنده رسید که در آن به صورت کتباً و نیز با ذکر نام دقیق متوفی مصیبت وارده را به خانواده معزا تسلیت گفته بودند که این امر باعث ایجاد شبهه همه اعضای خانواده شد.

حال سؤال اینجاست که چه شخص یا افرادی اطلاعات و آمار افراد فوت شده و نیز آدرس خانواده‌های عزادار را به این دست از نمایندگان می‌دهد؟! آیا خود پرسنل سازمان آرمستان‌ها اقدام به افشای این اطلاعات می‌کنند یا اینکه کسانی خارج از این چارچوب اینگونه اقدامات را انجام می‌دهند؟

در پایان این مطلب آمده است: حضور در مجالس عزاداری، مراسم‌ عمومی و ... از دیگر ترفندهای انتخاباتی است که بسیاری از نامزدهای مجلس در استان کرمانشاه آن را به کار می‌برند. کمک‌های موردی به خانواده‌های حاشیه‌نشین شهر، وعده و وعید‌های خارج از حوزه مدیریتی و ... از دیگر شیوه‌های تبلیغاتی است که امروز بیشتر نامزدهای مجلس در این حوزه از آن استفاده می‌کنند.
گزارشی درباره وضعیت حوادث رانندگی و جاده‌ای

کشور ما در حوزه حمل و نقل یکی از بالاترین میزان فوت و مجروح شدن را در بین کشورهای جهان دارد. در حالی که در دنیا به ازای هر 10 هزار خودرو حدود 9 نفر و در اتحادیه اروپا ۱۳ نفر کشته می‌شوند، اما در ایران به ازای همان مقدار خودرو نزدیک به 37 نفر جان خود را از دست می دهند.

به گزارش ستاد خبری چهارمین کنفرانس حوادث رانندگی و جاده‌ای، اگر میانگین ۲۳ تا ۲۷ هزار کشته درحوادث رانندگی در طول سال را همراه بامیانگین ۲۵۰ هزار زخمی این حوادث در نظر بگیریم، گویی هر سال در ایران یک زلزله بزرگ با این مقدار کشته و زخمی اتفاق می‌افتد. هم‌چنین تعداد تلفات جاده‌اي كشور در سال با تلفات يك جنگ تمام عيار برابري ‌مي‌كند.

برای نمونه، آمار کشته‌ها در هفت ماه نخست سال 92 نزدیک به 5/2 برابر تعداد سربازان کشته شده آمریکایی در جنگ عراق است.

در هفت ماهه اول سال ۹۲ روزانه حدود 54 نفر در ایران بر اثر حوادث جاده‌ای جان خود را از دست داده‌اند. طبق اعلام سازمان پزشکی قانونی در هفت ماهه اول 92 در حدود11 هزار نفر بر اثر حوادث جاده‌ای فوت و ۲۰۴ هزار و ۷۴۱ نفر مصدوم شده‌اند. یعنی در همین زمان در هر ساعت نزدیک به 5/2 نفر جان خود را از دست داده‌اند!

وضعیت نامناسب حوادث جاده‌ای کشور ما باعث شده بانک جهانی در بررسی و مطالعات خود، وضعیت حوادث جاده‌ای ایران را بحرانی عنوان کند. بر اساس اعلام پژوهشكده بيمه مركزي ايران، کشور ما از نظر تصادف‌هاي ناايمن رانندگي در بين ۱۹۰ كشور جهان، رتبه ۱۸۹ را به‌خود اختصاص داده و از اين جهت، تنها كشور سيرالئون در غرب قاره آفريقا است كه وضعيت نامناسب‌تري نسبت به ايران دارد.

در مقایسه با برخی از کشورهای آسیایی می‌توان گفت ميزان تلفات تصادفات رانندگي در ايران ۲۵ برابر ژاپن و ۲برابر ترکيه است.

بر اساس همین آمار، ناامن‌ترين جاده‌هاي دنيا براي رانندگي و بدترين آمار در زمينه ميزان سوانح رانندگي در جهان متعلق به کشورهاي اريتره، مصر، ليبي، افغانستان، عراق، نيجر، آنگولا، امارات، گامبيا، ايران و موريتاني است و امن‌ترين جاده‌هاي دنيا براي رانندگي را کشورهاي سوئيس، سنگاپور، هلند، فنلاند، آلمان، نروژ و سوئد دارند.

بر اساس آمارهای موجود، خودروهای سبک و سنگین در ایران تا ۱۰۰برابر بیش‌تر از برخی کشورهای دنیا با یکدیگر برخورد می‌کنند. به عنوان مثال در انگلستان با وجودی که تا سه برابر بیش‌تر از ایران خودرو وجود دارد، میزان بروز تصادفات تا ۳۲ برابر کم‌تر است. یعنی می‌توان گفت به نسبت خودروهای موجود در ایران، حدود ۱۰۰ برابر بیش‌تر از انگلستان تصادفات رانندگی رخ می‌دهد.

دکتر محمدرضا احدی رییس گروه پژوهشکده حمل و نقل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و دبیر علمی چهارمین کنفرانس بین‌المللی حوادث رانندگی و جاده‌ای در رابطه با ایمنی راه‌ها که در ایجاد حوادث رانندگی تأثیر دارد،‌ اظهار کرد: با تلاش مسئولان، فعالان و متخصصان در زمینه ایمنی راه در یکی دو دهه گذشته فعالیت‌های پژوهشی و علمی مرتبط با ایمنی جاده‌ای توسعه بسیاری داشته است.

در این مدت ایران با نهادهای بین‌المللی مختلفی از جمله مجمع جهانی راه (پیارک) بانک جهانی و سازمان بهداشت جهانی همکاری داشته است و متخصصان ما در عرصه‌های علمی مختلف از جمله همایش‌های بین‌المللی شرکت فعال داشته‌اند.

البته متأسفانه هنوز از ظرفیت‌های کامل انسانی و منابع موجود برای توسعه ایمنی راه استفاده مطلوب نشده است.
دلیل این است که هنوز ایمنی راه به اولویت اول دربحث حمل‌ونقل جاده‌ای تبدیل نشده و هنوز برای پیاده‌سازی دقیق سیستم‌های نوین نیاز به فعالیت است.

دکتر احمد شجاعی که فوق تخصص چشم از دانشگاه شهید بهشتی و رییس سازمان پزشکی قانونی کشور است، گفت: برای جلوگیری از تصادف‌های جاده‌ای در کشور بحث پیشگیری و مقررات پیشگیرانه بسیار موثر است و باید به آن توجه شود. رانندگی شغلی است که فرد باید به طور کامل بر آن تسلط داشته باشد، بتوانید سریع تصمیم بگیرد و از شرایط غیر منتظره به نحو مطلوب استفاده کند تا حادثه‌ای رخ ندهد یا اگر هم حادثه‌ای رخ داد کم‌ترین خسارت را داشته باشد.

هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی تصادفات
حوادث رانندگی علاوه بر زیان‌های بسیار اجتماعی، ضررهای اقتصادی بی‌شماری نیز دارد. طبق آمارها روزانه ۳۲ ميليارد تومان ضرر اقتصادي ناشي از تصادفات را متحمل مي‌شويم. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در آخرین گزارش خود از تصادف‌های جاده‌ای برآورد کرده است، هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی تصادفات رانندگی حدود ۸ درصد تولید ناخالص داخلی است. هزینه مورد نظر در سال ۱۳۹۰در حدود۵۱ هزار و ۹۱۰ میلیارد تومان است.

به این اعداد و ارقام اضافه کنیم؛هزینه درمانی سالانه ۱۱ هزار میلیارد ریالی افرادی که بر اثر تصادف مصدوم شده‌اند و هزینه ۱۸۰ میلیون تومانیهر فرد کشته شده در تصادفات و هزینه ۲۸۰ میلیون تومانیهر معلول بر اثر تصادف‌های جاده‌ای. بر همین اساس اگر بخواهیم هزینه حوادث رانندگی در سال ۱۳۹۰را تخمین بزنیم نزدیک به ۵۱ هزار و ۹۱۰ میلیارد تومان می‌شود.

اگر بخواهیم به نوعی برای روشن شدن ابعاد موضوع این هزینه را با دیگر هزینه‌های ساخت و ساز در کشور مقایسه کنیم، باید گفت با این پول می‌توان می‌توان ۷۸ مدرسه ساخت که در مجموع۱۰۰۹ کلاس درس دارند. همچنین با این پول می‌توان به بیش از 800 هزار زوج جوان تسهیلات ازدواج داد.

دکتر علی نادران معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایمنی کاربردی حمل و نقل جاده‌ای دانشگاه علم و صنعت و عضو کارگروه «مدل‌های پیش‌بینی و ارزیابی شاخص‌های ایمنی» چهارمین کنفرانس بین‌المللی حوادث رانندگی و جاده‌ای در رابطه با راهکارهای کاهش تصادف‌ها گفت: واقعیت عمومی این است که همه چیز به انسان‌ها مربوط است.

یعنی اگر مردم به این درک برسند که خودروی‌شان ایمن نیست باید در رانندگی احتیاط کنند یا اگر احساس کردند جاده‌‌ای ایمن نیست باید به گونه‌ای رانندگی کنند که احتمال به وجود آمدن تصادفات کاهش یابد. اگر مردم نگاهی جدی به این موضوع داشته باشند و بدانند که تصادف برای همه اتفاق می‌افتد بدون شک بهتر عمل خواهند کرد. همان‌طور که از معنی تصادف بر می‌آید، اتفاقی است که نمی‌توان آن را پیش‌بینی کرد و در صورت بی‌احتیاطی هر لحظه ممکن است، رخ بدهد.

من به این موضوع اعتقاد ندارم که خودروی ایمن، احتمال تصادفات جاده‌ای و رانندگی را به صفر می‌رساند. در تمام دنیا چنین اتفاق‌هایی می‌افتد حتی در کشور‌هایی که خودرو‌های ایمن دارند و جاده‌های ایمن طراحی کرده‌اند.

سردار محمدرضا مهماندار معاون عملیات ترافیک پلیس راهور ناجا و از اعضای شورای سیاست‌گذاری چهارمین کنفرانس بین‌المللی حوادث رانندگی و جاده‌ای گفت: در مجموع علل حوادث رانندگی و جاده‌ای به 3 عامل بر می‌گردد که به عنوان عوامل وقوع حوادث به حساب می‌آیند. انسان، راه و وسیله نقلیه این 3 عامل هستند. مهم‌ترین عامل تأثیرگذار در ایجاد حوادث رانندگی و جاده‌ای که در تحقیقات مختلف به آن پرداخته شده، عامل انسانی است که درصد بالایی از تصادفات به این عامل برمی‌گردد.

این در حالی است که عوامل ایجاد تصادفات رانندگی و جاده‌ای همان‌طور که می‌توانند شرایط را بهبود ببخشند، از طرف دیگر می‌توانند باعث تشدید خسارات شوند و خطر را افزایش دهند. برای نمونه، اگر انسان خطا کند، یک راه ایمن می‌تواند خسارت وارده و به ویژه خطرات جسمی را کاهش دهد. خلاف این امر نیز می‌تواند اتفاق بیفتد. گاهی ممکن است وسیله نقلیه یا راه، ایمن نباشد که در این حالت، هوشیاری راننده و عامل انسانی می‌تواند احتمال بروز تصادفات را کاهش دهد.

در نتیجه باید ابزار لازم در ایمنی راه و وسیله نقلیه بیش‌تر مورد استفاده قرار بگیرد و در راستای پوشش خطای انسانی باشد، اما از آن طرف نباید از تأثیر آموزش و فرهنگ‌سازی در عامل انسانی غافل شد.

جاده‌های ایران نیازمند ساخت و ساز جدی است
بر اساس نظر کارشناسان به طور کلی هر تصادفی که صورت می‌گیرد بر اثر 4 عامل انسان، جاده، وسیله نقلیه و محیط صورت می‌گیرد. جاده‌ها و راه‌های کشور ما در بسیاری از مناطق کشور به خصوص در مناطق کویری، جنگلی و کوهستانیبا ایرادهای بسیار جدی ساختاری مواجهند که برخی از  این مشکلات اصلاح‌پذیر نیست و نیازمند تغییر زیر ساخت‌ها است. در حالی که باید بدانیم جزای یک اشتباه رانندگی مرگ نیست و جاده باید فرصت جبران اشتباه را به راننده بدهد.

بر اساس آمار،بررسی میزان عوامل تاثیرگذار در تصادف‌های کشور، 52 درصد انسان،30درصد مشكلات جاده‌ِای و13 درصد نقص فني خودروهادر تصادف‌های رانندگی نقش دارند.

بر اساس تحقیقات به عمل آمده توسط کارشناسان اداره راهور پلیس راهنمایی و رانندگی در سال 93 نزدیک به 156 هزار تصادف در جاده‌های کشور ثبت شده که 54 هزار مورد تصادف که نزدیک به یک سوم کل تصادفات را تشکیل می‌دهد مربوط به عوامل ناشی از مشکلات مربوط به جاده‌ها بوده است.

در این میان حدود 81 هزار تصادف که نزدیک به نیمی از کل تصادفات جاده‌ای سال 93 را شامل می‌شود ناشی از اشتباهات انسانی بوده است.

کارشناسان معتقدند که وضعیت هندسی جاده‌ها یکی از اصلی‌ترین عوامل تصادفات جاده‌ای است و رسیدگی به این موضوع خارج از کنترل پلیس و در حوزه اختیارات و فعالیت‌های وزارت راه است.

یکی دیگر از مشکلات جاده‌ای در کشور ما مربوط به مشکلات جاده‌های روستایی است. به این مفهوم که بیش‌تر جاده‌های فرعی روستایی نیازمند تسطیح و شن‌پاشی است و راه‌های اصلی روستایی نیازمندعملیات بهسازی و آسفالت است. متاسفانه جاده‌های بخش قابل‌توجهی از راه‌های روستایی و حتی برخی از شهرهای کوچک کشور نامناسب و دسترسی به آنها بر اثر تغییراتی محیطی و آب و هوایی از جمله بارندگی، سرما، توفان و باد شدید یا مه‌گرفتگی امکان‌پذیر نیست. به گونه‌ای که در فصل‌های مختلف سال ارتباط این مناطق با جاده‌ها و شهرهای بزرگ کشور قطع می‌شود و افراد در حال تردد در این جاده‌ها در راه می‌مانند.

مشکل بزرگ دیگر وجود مشکل در روشنایی جاده‌ها است. کمبود یا نبود علایم رانندگی و شب‌نما نبودن بسیاری از آنها، نبود یا وجود اشکال در گارد ریل و استفاده نکردن از گارد ریل فنری، نبود امکانات جدا کننده مسیرهای رفت و برگشت در تعدادی از جاده‌های کشور و مشکلات آسفالت و آب گرفتگی از جمله مشکلاتی است که موجب نا امن شدن جاده‌های کشور می‌َشود.

بر اساس اعلام عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، طی ده سال گذشته سرمایه‌گذاری بسیار کمی در بخش نگهداری جاده‌ها کشور انجام شده است. به همین خاطرامروز بیش از 40 درصد از جاده‌های کشور در وضعیت نامناسبی قرار دارند و برای روکش آسفالت آنها به طور یک‌جا، هزاران میلیارد تومان بودجه لازم است.

البته وزارت راه د راین زمینه درسال 93اقدام‌های مناسبی انجام داده و میزان روکش آسفالت در سال گذشته بیش از100 درصد افزایش داشته است. در زمینه روشنایی جاده‌ها نیز، بر اساس قانون مصوب تنها روشنایی تونل‌ها و گردنه‌های مه‌گیر باید از سوی وزارت راه تامین شود و باقی مسیر باید توسط نور خودروها صورت بگیرد.

به گفته وزیر راه اولین اولویت وزارت راه، گسترشITS به منظور مدیریت راه‌های کشور بود که با توجه به قرارداد نصب 1880 دوربین نظارتی در ابتدای سال پس از گذشت دو سال و نیم، هر 20 کیلومتر از راه‌های شریانی کشور که 75 درصد ترافیک کشور را به خود اختصاص می‌دهند، به این سیستم مجهز خواهد شد. بهسازی و روکش آسفالت جاده‌ها در رفع نقاط حادثه‌خیز اولویت دوم وزارت راه است که بر این اساس، سال گذشته، 10 میلیون تن آسفالت ریخته شد و قرار است این میزان در سال 94 به 15 میلیون تن افزایش پیدا کند.

برای تکمیل شبکه راه‌های کشور حدود۲۰ هزار کیلومتر راه مورد نیاز است. به طور متوسط برای ساخت هر متر راه اصلی یک میلیون تومان، هر متر بزرگراه ۲ میلیون تومان و هر متر آزادراه ۳ میلیون تومان هزینه می‌شود. با ۵۱ هزار و ۹۱۰ میلیارد تومان می‌توان حدود ۲۶ هزار کیلومتر بزرگراه ساخت.

تجربه کشورهای موفقی از جمله سوئد نشان می‌دهد که اگر می‌خواهیم در کاهش تصادفات ترافیکی موفق باشیم باید سرعت ارتقای ایمنی راه و خودرو به طور هم‌زمان و با یک سرعت افزایش پیدا کند.

راهکارهای پیشگیری و کاهش تصادفات؛ اطلاع‌رسانی، آموزش و فرهنگ‌سازی
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحدسال‌های 2011 تا 2020 را دهه اقدام برای ایمنی جاده‌ها به منظور نجات جان پنج میلیون نفر در جهان عنوان کرده استکه در طول سال بر اثر تصادف‌ها و حوادث رانندگی کشته می‌شوند. با توجه به تاکید دبیر کل سازمان ملل کشورهای مختلف جهان موظف هستند با بررسی دقیق علت تصادف‌های جاده‌ای و بررسی میزان تاثیرگذاری راننده، جاده، وسیله نقلیه و محیط شرایط را به دقت بررسی کنند و با افزایش استانداردهای موجود، شرایط افزایش سلامت ساکنان زمین را فراهم بیاورند.

دکتر محمدرضا احدی با اشاره به جایگاه کنفرانس‌ها و همایش‌ها در حوزه حوادث افزود: برپایی همایش‌هایی مانند چهارمین کنفرانس بین‌المللی حوادث رانندگی و جاده‌ای به‌عنوان یکی از اقدامات اساسی در حوزه انتقال دانش است که به عنوان یکی از لازمه‌های مدیریت ایمنی به شمار می‌رود.

شاید نتوان تحلیل دقیقی از اثربخشی چنین اقدامی به عمل آورد، ولی آنچه بدیهی است، تلاش در جهت پوشش کامل کنفرانس بر تمامی مسایل، توان و پتانسیل کاربرد تصمیمات و روش‌های نوین را افزایش خواهد داد.

دکتر شجاعی در رابطه با بهترین شیوه فرهنگ‌سازی برای پیشگیری از تصادف‌ها تصریح کرد:باید تبلیغات مناسب و موثر و یادآوری‌های متداول و منظمی از طریق رسانه‌ها انجام شود. در مسیر تردد وسایل نقلیه ‌تراکت‌هایی نصب شود تا رانندگان را به رعایت ضوابط فراخواند. در صورت بروز تخلف از سوی رانندگان برای آن‌ها دوره‌های آموزشی برگزار شود و این گروه موظف به حضور در کلاس‌ها شوند. در این حوزه برگزاری همایش‌ و کنفرانس‌ هم موثر است و می‌توان در این برنامه‌ها موضوعات را علمی، تخصصی و جامع مورد بررسی قرار داد تا نتایج آن راهنمایی برای دستگاه‌های اجرایی،‌ پلیس و وزارت راه و تمام راننده‌ها باشد.

دکتر علی نادران با اشاره به برگزاری همایش و کنفرانس‌های مختلف در زمینه پیشگیری از حوادث گفت: وقتی ما کنفرانسی را برگزار می‌کنیم دو گونه نگاه مطرح می‌شود. اول بحث اطلاع‌رسانی عمومی به جامعه و عموم مردم است به گونه‌ای که همه از آگاهی لازم برخوردار باشند و بدانند بحث حوادث، بحثی مهم به حساب می‌آید که به لحاظ علمی و سیاست‌گذاری مورد توجه قرار گرفته است. نگاه بعد نگاه تخصصی است که در جامعه حرفه‌ای و فعالان به وجود می‌آید. این نگاه به موضوع راهبرد‌ها و راهکار‌هایی می‌پردازد که عملیاتی خواهد بود. این راهکار‌ها به متخصصان این اجازه را می‌دهد که به صورت کاربردی‌تر از دانش خود در ارائه راه‌حل برای برطرف کردن مشکلات استفاده کنند. از آنجا که در بحث ایمنی، آیین‌نامه‌ها، ضوابط و دستور‌العمل‌های مدونی وجود ندارد، کنفرانس‌هایی مانند حوادث رانندگی و جاده‌ای می‌تواند کمک‌رسان باشد. بدون شک زمانی که تجارب مفید منتقل شود، می‌توانیم به صدور بیانیه نزدیک‌تر شویم.