تلاش آل‌سعود برای کشاندن حماس به باتلاق یمن

تلاش آل‌سعود برای کشاندن حماس به باتلاق یمن  30 تیر -94
عصبی و شاکی شدن گزارشگر روزی نامه ی جمهوری اسلامی از سفر اسماعیل هنینه و خالدمشعل به عربستان وفاصله گرفتن شان از رژیم وارونه ی ولایت فقیه برای همین این گزارش بازتاب داده شده است .  

خالدمشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس،‌که از وی به عنوان بانفوذترین مسئول این جنبش نام برده می‌شود، اواخر هفته گذشته به عربستان سفر کرد و با مقامات این کشور دیدار نمود.
شبکه‌های خبری، خالدمشعل به همراه موسی ابومرزوق، دیگر مسئول ارشد حماس را نشان داده‌اند که در حال دیدار از عربستان بوده‌اند. این اولین سفر مسئولان ارشد حماس به عربستان در طول یک دهه اخیر محسوب می‌شود. روابط حماس با عربستان در طول سالهای اخیر تیره بوده است.
درباره انگیزه سفر رهبران حماس به عربستان گزارش‌های متفاوتی مطرح شده است. یک منبع سعودی، این سفر را طرحی از سوی ریاض با هدف بهره‌گیری از این جنبش برای کمک به خروج از باتلاق یمن عنوان کرده است.
یک فعال سعودی که در دنیای عرب نیز مشهور است درباره جزئیات طرح سعودی مدعی است که ریاض از خالدمشعل درخواست اعزام نیرو برای جنگ یمن کرده است.
بنا به این گزارش، مقامات ریاض درخواست اعزام حدود 700 نیروی رزمنده فلسطینی را داده‌اند که با تاکتیک‌های حزب‌الله لبنان آموزش‌دیده باشند. زیرا توجیهشان این است که آن نیروها فقط توان رویارویی با رزمندگان انصارالله را دارند. درقبال این کمک، حماس از کمک‌های مالی قابل ملاحظه‌ ریاض برخوردار خواهد شد.
برطبق این گزارش، طرف عربستانی تاکید کرده است «نیرویی می‌خواهد که فرار نکند».
انتشار این گزارش واکنش‌ حماس را در پی داشت و برخی مسئولان این جنبش آن گزارش را رد کرده‌اند. اگر این تکذیب، صحیح باشد، نشان می‌دهد رهبران حماس نمی‌خواهند خود را در باتلاق یمن گرفتار سازند.
اکنون ریاض به مفهوم واقعی کلمه در یمن به باتلاق افتاده است و از رفتار حاکمان عربستان چنین برمی‌آید که در صددند دیگران را نیز با خود به درون این باتلاق بکشاند تا بلکه مقداری از ابعاد شکست و رسوایی‌شان کاسته شود.
آل سعود، چهار ماه است یمن را آماج حملات ددمنشانه قرار داده و هزاران نفر از مردم این کشور را به خاک و خون کشیده است. عملکرد آل‌سعود در یمن، مصداق جنایت جنگی است و اگر نفوذ حامیان این رژیم نبود رهبران ریاض باید اکنون پای میز محاکمه به عنوان جنایتکار جنگی قرار داشتند.
حاکمان ریاض که با بهانه‌های موهوم و پوچ، تجاوز نظامی خود به یمن را آغاز کردند چنین ارزیابی کرده بودند که در عرض چند روز به اهداف‌شان در یمن خواهند رسید، از جمله اینکه، «منصور هادی عبدربه» رئیس‌جمهور فراری و وابسته به خود را باردیگر به قدرت باز خواهند گرداند و انقلاب مردم یمن را سرکوب خواهند ساخت.
با اینحال با گذشت 4 ماه، نه‌تنها هیچیک از اهداف ریاض محقق نشده بلکه شرایط برای آل سعود بسیار بدتر از زمان قبل از تجاوز به یمن تبدیل گشته است. رزمندگان جنبش انصارالله به عنوان سکاندار انقلاب مردم یمن، که چهار ماه قبل تنها به بخشی از یمن تسلط داشتند اکنون تقریبا بر تمامی یمن سیطره پیدا کرده‌اند. علاوه بر این، یک اتحاد اعلام نشده بین گروه‌های سیاسی وارتش یمن با انصارالله شکل گرفته که چشم‌انداز هرگونه پیشبرد اهداف ریاض را کاملا تیره ساخته است.
در این میان بسیاری از ناظران بر این عقیده‌اند موضوع توافق جمهوری اسلامی ایران با قدرت‌های بزرگ بر سر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای نیز بر گرفتاری‌ها وعصبانیت ریاض افزوده و رهبران این رژیم را دچار آشفتگی و سردرگمی ساخته است.
در چنین شرایطی است که دعوت از مسئولان حماس برای دیدار از عربستان قابل ارزیابی است. ریاض که قبلا نیز در توطئه مداخله در سوریه وتلاش برای سرنگون ساختن حکومت آن کشور شکست خورده بود با ناکامی در یمن در شرایط به شدت نامساعدی قرار گرفته وتحت فشار است. کشاندن جنبش حماس به بازی موردنظر ریاض در منطقه، در چارچوب تلاش‌های مایوسانه آل‌سعود برای نجات از تبعات سیاست منطقه‌ای غیراصولی ومداخله‌جویانه آن کشور قرار دارد.
دولت عربستان برای پیشبرد طرح خود حتی از نفوذ بر حکومت ژنرال سیسی در مصر نیز بهره جسته است. خارج ساختن حماس از فهرست گروه‌های تروریستی حکومت مصر که چندی پیش صورت گرفت نیز با اعمال نفوذ ونظر مقامات سعودی بوده است تا حماس از اعتبار موردنظر ریاض برای ورود به طرح سیاسی عربستان برخوردار گردد. این در حالی است که تا چندی قبل، روابط حکومت مصر به شدت با حماس خصمانه بود و مقامات قاهره، بارها جنبش حماس را به دست داشتن در اقدامات تروریستی منطقه «سینا» متهم می‌کردند.
با موضع‌گیری اخیر مسئولان حماس، به نظر می‌رسد این جنبش حاضر نشده است تا در بازی منطقه‌ای ریاض که عاقبت و سرانجام غیرقابل پیش‌بینی دارد، مشارکت کنند.
تکاپوی رهبران ریاض برای کشاندن گروههای فلسطینی که به دلیل سابقه مبارزاتی، اعتباری در میان مسلمانان و مردم جهان عرب دارند، تاییدی بر این نکته است که ریاض به دلیل سیاستهای غلط به خصوص در تجاوز به یمن تنها مانده است و با رد گزارش‌های منتشره درباره همکاری حماس وریاض در یمن، عربستان باید بار این معضل را همچنان تنها به دوش بکشند.
آل‌سعود در ابتدای تجاوز به یمن نیز کوشیدند پای برخی کشورها همچون ترکیه و پاکستان را نیز به جنگ یمن بکشانند ولی آن کشورها نیز اعلام کردند تنها حاضرند در حد لفظی از عربستان حمایت کنند. این موضع‌گیری آنچنان بر ریاض سنگین آمد که برخی مقامات ریاض، به شدت از این کشورها انتقاد نمودند.
تلاش‌های اخیر ریاض نیز ثمری نخواهد داشت، زیرا رهبران حماس به خوبی می‌دانند که اگر اعتبار و سابقه خود را با دلارهای نفتی عربستان معامله کند، خود را در باتلاقی گرفتار می‌سازند که هیچ تضمینی برای نجات از آن وجود ندارد.