گزیده ها قسمت ششم

گزیده ها قسمت ششم 16 آذر- 95
نادر قاضی‌پور با طرح سوال از وزیر دادگستری در خصوص روند رسیدگی به پرونده پدیده شاندیز، گفت: وظیفه قوه قضائیه و سازمان بازرسی کل کشور در مسأله پدیده شاندیز چه بود که اجازه دادند ده‌ها هزار نفر به خاک سیاه بنشینند؟ چرا از ابتدا با این مسأله برخورد نکردند؟

به گزارش ایرنا، این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، ادامه داد: دادگستری پروژه پدیده را تعطیل کرده است در حالی که باید از از رئیس قوه قضائیه اختیار می‌گرفت و به پرونده رسیدگی می‌کرد. آیا رسیدگی به این پروژه را نگه داشته‌اید تا نزدیک انتخابات مشکل را حل کنید؟ ملت حق دارند در جریان جزئیات رسیدگی و دادگاه پدیده قرار بگیرند. این پروژه چندصد هزار میلیارد تومان ارزش مالی دارد. فقط در یک نمونه هتل 80 طبقه پدیده شاندیز درآمد زیادی عاید دولت و شهرداری مشهد کرد.

وی افزود:‌برخی سرمایه‌گذاران عرب نیز حاضر به سرمایه‌گذاری در این پروژه هستند. این پروژه در صورتی که مشکلات آن رفع شود سالانه میلیاردها دلار برای کشور درآمد ایجاد خواهد کرد.

قاضی‌پور خطاب به وزیر دادگستری، یادآور شد: شما در مجلس نهم قول دادید مشکل پدیده را با جدیت حل کنید اما این مجلس تمام شد و من مجبور شدم مسأله را در مجلس دهم دنبال کنم. 136 هزار سهامدار این پروژه با تبلیغات دروغین صداوسیما متضرر شدند. طبق قانون از شما می‌خواهم با مسئولان استان خراسان هماهنگی کنید تا املاک و دارایی‌های این پروژه تعیین تکلیف شود. اختلافات بین دستگاه‌های دولتی را در این موضوع حل و حسابرسی‌ها را اعلام کنید. اتاق مبادلات و معاملات را جهت انتقال دارایی‌های پدیده در مشهد فعال کنید و بانک مرکزی و سازمان بورس را وارد کارزار کنید.

نماینده مردم ارومیه تعطیلی پدیده شاندیز را ناعادلانه دانست و افزود: می‌توانستید از حقوق مردم و سهامداران پدیده در حین ادامه یافتن پروژه دفاع کنید. آیا سزاوار نبود رئیس جمهور با استناد به اصول 127 و 133 قانون اساسی وظایف خود را به نماینده تام‌الاختیار محول کند تا این پروژه زودتر تعیین تکلیف شود؟ دل هزاران سهامدار و کارگر پدیده شاندیز با آغاز به کار مجدد این پروژه شاد می‌شود و درآمد چندصد هزار میلیارد تومانی عاید کشور می‌شود.

قاضی‌پور در عین حال یادآور شد: آقای کواکبیان از وزیر کشور در این‌باره سوال کرد و رحمانی فضلی قول داد طی مدت یک ماه مسأله را حل کند اما این اتفاق نیفتاده است.

پاسخ پورمحمدی
پس از آن حجت الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی روز سه شنبه در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس در خصوص این که چرا استانداری و دادگستری استان خراسان رضوی و دولت در پرونده پدیده شاندیز به صورت غیر کارشناسی وارد شده و در اثر عدم تدبیر کافی و طول دادن رسیدگی این مسایل به سرمایه صدها هزار نفر از مردم کشور لطمه وارد کردند این مطلب را بیان کرد.

او گفت: در رابطه با سوالی که از سوی نماینده ارومیه مطرح شد و سایر نمایندگان که موضوع پدیده را تعقیب می کنند و به عنوان یک دغدغه جدی برای همه است، مطالبی را بیان می کنم اما همه باید تلاش کنیم تا این مشکل به صورت جدی رفع شود.

پوراحمدی ادامه داد: پرونده پدیده شاندیز یک پدیده در ابعاد مختلف است، البته هرچند شخصا در رابطه با این موضوع در حوزه اجرا، نظارت و قضا هیچ نقشی ندارم و سهمی در تصمیم گیری، اجرا، پیگیری و نظارت ندارم اما از گذشته در جریان این موضوع بودم
مدیر کل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی استان‌های پربارش کشور امروز و روز آینده را اعلام کرد و گفت: در روز پنجشنبه 18 آذر بارش باران و برف برای سواحل دریای خزر و به صورت پراکنده برای شمال شرق، شمال غرب، دامنه‌های جنوبی البرز و غرب کشور پیش‌بینی می‌شود، ضمن اینکه نسبت به وقوع کولاک و مه غلیظ در استان‌های گیلان، مازندران و گلستان از بعدازظهر روز پنجشنبه هشدار داده می‌شود.

به گزارش ایسنا، احد وظیفه گفت: بر اساس تحلیل داده‌ها و نقشه‌های پیش‌یابی هواشناسی، امروز مناطق شمال غرب، سواحل دریای خزر، دامنه‌های زاگرس مرکزی، دامنه‌های جنوبی البرز و شمال شرق، ابرناکی، وزش باد و رگبار باران گاهی با رعد و برق همراه است که در ارتفاعات و مناطق سردسیر بارش به صورت برف خواهد بود.

او با بیان اینکه امروز در برخی مناطق مرکزی بارش پراکنده و وزش باد رخ خواهد داد، گفت: امروز دریای خزر نیز مواج است و شدت بارش‌ها در استان‌های چهارمحال بختیاری، شمال شرق خوزستان، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی خواهد بود و احتمال رخداد پدیده تگرگ در برخی ساعات در استان‌های چهارمحال بختیاری و شمال شرق خوزستان دور از انتظار نیست.

مدیر کل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی افزود: امروز کاهش دما بین 5 تا 10 درجه در سواحل دریای خزر، شمال غرب و چهار شنبه در شمال شرق کشور پیش‌بینی می‌شود. روز چهارشنبه 17 آذر، در شمال شرق، شرق و دامنه‌های جنوبی زاگرس شاهد بارش خواهیم بود.

به گفته وظیفه، در روز پنجشنبه 18 آذر، با عبور ناوه از تراز میانی جو و نفوذ زبانه‌های پر فشار بر روی شمال کشور بارش باران و برف برای سواحل دریای خزر و به صورت پراکنده برای شمال شرق، شمال غرب، دامنه‌های جنوبی البرز و غرب کشور رخ خواهد داد. همچنین روزهای چهارشنبه و پنجشنبه خلیج فارس مواج خواهد شد.

او در مورد آب و هوای استان تهران در روز آینده گفت: آسمان تهران در روز چهارشنبه 17 آذر، صاف تا کمی ابری، گاهی وزش باد، با بیشینه و کمینه دمای درجه 11 ، 1 سانتیگراد و در روز پنجشنبه 18 آذر، کمی ابری، به تدریج ابری و وزش باد، در اواخر وقت بارش پراکنده با بیشینه و کمینه دمای 12 و 3 درجه سانتیگراد پیش‌بینی می شود.

مدیر کل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی در ادامه با اشاره به اطلاعیه اخیر این سازمان، اظهار کرد: از اواخر امروز به بعد فعالیت سامانه بارشی حاضر به طور ضعیف، محدود به شمال شرق کشور خواهد شد و بتدریج از بعدازظهر امروز با گذر جبهه سرد، سرعت وزش باد در مناطق مرکزی ، تهران و شرق کشور افزایش نسبی خواهد یافت.

وظیفه با اشاره به اینکه از روز پنجشنبه 18 آذر، سامانه بارشی دیگری از سمت شمال و شمال غرب به سواحل دریای خزر نفوذ می‌کند، گفت: پیامد آن افت نسبی دما در نوار شمالی کشور از روز پنجشنبه تا صبح شنبه (7 تا 10 درجه سلسیوس) و وزش باد شدید طی روز پنجشنبه (سرعت باد 36 تا 54 کیلومتر برساعت) و بارش باران در جلگه و برف در مناطق فراساحلی و ارتفاعات البرز خواهد بود. انتظار می‌رود شدت بارش طی بعدازظهر روز پنجشنبه تا اوایل صبح جمعه رخ دهد.

او با بیان اینکه طی روز پنجشنبه دریای خزر مواج و طوفانی پیش‌بینی می‌شود، افزود: انتظار می‌رود ارتفاع موج در مناطق نزدیک ساحل به بیش از دو متر برسد. علاوه بر این با گذر تدریجی این سامانه طی پنجشنبه تا صبح شنبه ، علاوه بر سواحل دریای خزر، دمای هوا در نوار شمالی کشور با افت نسبی دما (5 تا 10 درجه) در شمال غرب و جنوب رشته کوه البرز در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل، زنجان، قزوین، تهران، مرکزی ، قم، سمنان و در شمال شرق تا صبح یکشنبه پیش بینی می‌شود.

این کارشناس سازمان هواشناسی افزود: انتظار داریم از بعد از ظهر پنجشنبه تا صبح جمعه، بارش برف در ارتفاعات و جاده های کوهستانی البرز در گیلان، مازندران و گلستان و محدودیت دید به سبب کولاک و مه غلیظ موجب اختلال در عبور از این نقاط شود. بر این اساس با پیش بینی این شرایط، توصیه می‌ شود تجهیزات زمستانه برای گذر از جاده های کوهستانی البرز به سبب کولاک و برف به همراه داشته باشند. همچنین به سبب افت دما مدیریت انتقال و مصرف سوخت و انرژی در نوار شمالی کشور از جمعه تا شنبه صورت گیرد و با توجه به پیش‌بینی مواج و طوفانی بودن دریا در روز پنجشنبه، از تردد قایق‌های کوچک ماهیگیری در سواحل خزر اجتناب شود.
راز سقوط مرگبار یک مرد از طبقه پنجم ساختمانی در منطقه شمیران‌نو فاش شد.

به گزارش «ایران آنلاین»، ساعت ۲۲:۳۰ روز ۲۲ آبانماه یک حادثه مرگبار مشکوک به کلانتری ۱۳۶ فرجام اعلام شد.

با حضور مأمورین کلانتری در محل و انجام تحقیقات اولیه مشخص شد جوانی حدوداً ۳۰ ساله به نام علیرضا از پشت‌بام یک ساختمان پنج طبقه در منطقه شمیران‌نو به پائین سقوط و فوت کرده است.

با تشکیل پرونده مقدماتی با موضوع مرگ مشکوک و به دستور بازپرس شعبه ششم دادسرای ناحیه ۲۷ تهران، پرونده جهت رسیدگی در اختیار اداره دهم ویژه قتل پلیس آگاهی تهران  قرار گرفت.

در شرایطی که تصور می‌شد قربانی از پشت‌بام محل سکونتش به پائین پرتاب شده، اما در ادامه مشخص شد که وی در محل دیگری زندگی می‌کند و علت مشخصی برای حضور وی در آنجا وجود نداشته است.

در شرایطی که تمامی شواهد اولیه نشان از وقوع یک حادثه می‌داد، کارآگاهان جنایی با انجام تحقیقات میدانی اطلاع پیدا کردند که قربانی در پشت‌بام ساختمان محل وقوع با یکی از اهالی ساختمان به نام داوود ۳۵ ساله درگیر شده و احتمالاً طی درگیری با داوود، از پشت‌بام به پائین پرتاب شده است، پس برابر هماهنگی با بازپرس پرونده، داوود در همان تاریخ وقوع حادثه دستگیر و جهت انجام تحقیقات به اداره دهم پلیس اگاهی انتقال داده شد.

داوود در اظهارات اولیه به کارآگاهان مدعی شد که در زمان وقوع حادثه در داخل خانه‌اش بوده و هیچ اطلاعی از نحوه مرگ قربانی که یکی از دوستانش نیز بوده، ندارد.

در ادامه رسیدگی به پرونده مرگ مشکوک، کارآگاهان در ادامه تحقیقات خود و بنا بر اظهارات داوود اطلاع پیدا کردند که قربانی از چندی پیش با همسر وی طرح دوستی ریخته و همین موضوع زمینه رفت و آمد علیرضا را به محل ایجاد کرده است. با بدست آمدن این سرنخ‌ها، سرانجام داوود در ساعت ۱۶ روز دوشنبه ۱۵ آذرماه به درگیری منجر به جنایت با علیرضا اعتراف کرد.

داوود در اعترافاتش به کارآگاهان گفت: از چندی پیش بود که متوجه ارتباط همسرم با علیرضا شدم اما بواسطه روابط فامیلی و خانوادگی سعی در پنهان نگه‌داشتن موضوع داشتم؛ حتی در چندین نوبت نیز به علیرضا اخطار داده بودم تا اینکه از مدتی پیش همسرم به من فشار وارد می‌کرد که از یکدیگر جدا شویم اما من همچنان بواسطه همان ملاحظات خانوادگی همچنان سعی در حفظ زندگی خود داشتم.

او افزود: من و برادرم با دو خواهر ازدواج کرده‌ایم و با یکدیگر باجناق هستیم. اطمینان داشتم که در صورت متارکه از همسرم، این موضوع در زندگی او و همسرش نیز تأثیر خواهد گذاشت و به همین علت با پیشنهاد همسرم مخالفت می‌کردم.

داوود در خصوص شب حادثه نیز به کارآگاهان گفت: از طریق تماس یکی از همسایگان اطلاع پیدا کردم که علیرضا مجدداً به خانه‌ام آمده است. بلافاصله به خانه رفته و شروع به وارسی داخل خانه کردم. علیرضا داخل خانه نبود. به ناگاه متوجه پشت‌بام شدم و به آنجا رفتم. داخل پشت‌بام بود که علیرضا را در حالیکه در پشت یک کولر آبی پنهان شده بود پیدا کردم. با او گلاویز شده بودم که ناگهان پایش به جایی گیر کرد و به علت از دست دادن تعادلش به پائین سقوط کرد.

سرهنگ کارآگاه حمید مکرم، معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس اگاهی تهران، با اشاره به این خبر گفت: با توجه به اعتراف صریح متهم به مشارکت در درگیری منجر به مرگ قربانی، قرار بازداشت موقت از سوی بازپرس محترم پرونده صادر شد. متهم پرونده نیز جهت انجام تحقیقات تکمیلی و بررسی صحت اظهاراتش در اختیار اداره دهم پلیس آگاهی تهران قرار گرفت.
روستایی در یکی از بخش‌های «تانزانیا»ی آفریقا وجود دارد که اهالی‌اش اصالت خود را ایرانی و از نوادگان سربازان بلوچی می‌دانند که عمانی‌ها در قرن ۱۸ آن‌ها را در این منطقه مستقر کردند.


به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مرتضی رضوانفر از اعضای هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، برای مطالعات پژوهشی در تانزانیا به سر می‌برد. او در ماموریتش به سایت تاریخی «کائوله» (دولت‌ - شهر شیرازی) در این کشور رفته است که گزارش او را از این منطقه و آداب و رسوم اهالی آن‌جا را در زیر می‌خوانید:

«
کائوله» یکی از روستاهای شهر باگامایو در تانزانیا  است که بلوچ‌ها در نقاط بسیاری از آن منطقه باگامایو گسترش یافتند. آن‌ها ادامه دهنده فرهنگ شیرازی‌ها بوده‌اند، بلوچ‌های منطقه طی تاریخ، خدمات زیادی در حوزه فعالیت‌های فرهنگی، مذهبی و تجاری انجام داده‌اند که از آن جمله می‌توان به ساخت اولین مدرسه تانزانیا در منطقه باگامایو و همچنین ساخت بیمارستان و یا مساجد و مراکز عام‌المنفعه اشاره کرد.

شهر «کائوله» بعد از قرن شانزدهم به مرور متروک شد تا اینکه دوباره در قرن ۱۸ مورد توجه عمانی‌ها قرار گرفت. عمانی‌ها لشگری از سربازان بلوچ ایرانی را در این منطقه مستقر کردند که فرزندان آن‌ها هنوز در این منطقه سکونت دارند.

او در بخشی از این گزارش می‌نویسد: در گفت‌وگویی که با سه تن از اهالی روستای بلوچی در «کائوله» داشتم، مردم این منطقه، خود را از نوادگان این سربازان بلوچی می‌دانند و به ایرانی بودن خود تاکید می‌کنند.

محوطه شهر تاریخی «کائوله» یکی از مهم‌ترین سایت‌های تاریخی کشور تانزانیا است که در سال ۱۹۶۴ میلادی در فهرست آثار تاریخی این کشور به ثبت رسید و مورد حفاظت (هرچند هم ابتدایی) قرار گرفته است. «کائوله» امروزه به شکل یک روستا و ذیل  شهر باگامایو در۶۴ کیلومتری دارالسلام قرار دارد. این شهر بندری در قرن سیزدهم میلادی توسط گروهی از شیرازی‌های مهاجر و به عنوان یک حکومت محلی تاسیس شد و نزدیک به چهار قرن بندر مهمی برای صدور کالا به سراسر جهان بوده است.

آنچه از این دولت‌ - شهر باقی‌مانده، تعداد معدودی ساختمان تخریب شده است که در میان این خرابه‌ها می‌توان به بقایای دو مسجد که محراب و چند دیوار از آن باقی‌مانده ، ۲۲ قبر که عمدتا به افراد دیوانی و یا روحانیون عالی‌رتبه تعلق دارد، پایه‌ها و دیوارهای کوتاهی از یک بنا که احتمالا مدرسه و بنای مسکونی بوده و یک چاه آب که اتاقکی در کنار آن ساخته شده اشاره کرد.

سالم‌ترین قسمت این محوطه بدلیل قداستی که اهالی برای چاه قائل بوده‌اند، مربوط به همین اتاقکی است که در کنار چاه آب قرار دارد. اهالی منطقه آب این چاه را دارای خواص معجزه‌آسا می‌دانند و حتی هم اکنون نیز از نقاط مختلف تانزانیا برای استفاده از این آب به «کائوله» می‌آیند. این چاه در فاصله حدودا ۵۰ متری دریا قرار دارد اما دارای آب شیرین و قابل آشامیدن است که در تمام ایام سال دارای حجم ثابتی است. مردم معتقدند آب آن شفابخش است و معجزات زیادی برای آن بیان می‌کنند.

بناهای این محوطه نیز به طور کامل از سنگ‌های مرجانی بنا شده و شبیه به معماری مابقی آثار شیرازی‌ها در سواحل شرق آفریقا است.

قدیمی‌ترین مسجدِ شرق آفریقا
رضوانفر درباره‌ی شواهدی از قدیمی‌ترین مسجد شرق آفریقا، در گزارش خود می‌نویسد: از دو مسجد موجود در این محوطه، مسجد جنوبی دارای قدمت بیشتری نسبت به دیگری است که در تزئینات آن هم مهارت بیشتری بکار رفته است. به گفته راهنمای سایت، برخی از باستان‌شناسان براساس تعدادی از کشفیات معتقدند قدمت این مسجد به پیش از دولت - شهر می‌رسد و احتمالا در قرن هفتم توسط گروهی از شیرازی‌ها بنا شده که در این صورت باید گفت این مسجد، می‌تواند قدیمی‌ترین مسجد در شرق آفریقا باشد.

در قسمت دیوار جنوبی این مسجد پلکانی وجود دارد که به احتمال زیاد به عنوان محل اذان گفتن از آن استفاده می‌شده است. پلکانی که در مسجد دیگری به نام "بلوچی" در «باگامایو» (در ۵ کیلومتری «کائوله») هم به همان صورت و با همان کاربرد در سال ۱۹۰۸ میلادی ساخته شده است.

چندین مقبره در محوطه وجود دارد که برخی از آن‌ها دارای ستون‌های بلندی است و برخی نیز دارای دیواره‌های کنگره‌دار، محل‌هایی روی دیوار مقبره‌ها تعبیه شده که به نظر می‌آید محل نصب اشیای خاصی بوده است.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در ادامه گزارش خود می‌آورد: بر اساس مشاهده چند قبر در روستای «بلوچی» می‌توان گفت اشیای یاد شده باید کاسه‌های سرامیکی و رنگی بوده باشد که احتمالا برای تزئین مقبره استفاده می‌شده است. ظروفی که در موزه «کائوله» و مقابر بلوچ‌های منطقه وجود دارد غالبا سرامیک چینی است که نشان دهنده ارتباط تجاری کشور چین و  «کائوله» است.

ادامه سنت دیرین شیرازی‌ها
تمام قبرها این محوطه دارای کتیبه‌های سنگی و یا گلی بوده است که نام، تاریخ فوت و منصب متوفی در آن مشخص است.نمونه این کتیبه‌ها در روستای بلوچیِ «کائوله» تا سال‌ها استفاده شده و به نظر می‌رسد ادامه سنت دیرین شیرازی‌ها باشد.مقبره‌های مناره‌دار مربوط به افراد دیوانی و خانواده سلطنتی بوده که براساس موقعیت هریک از افراد، بلندی و تزئینات مقابر تغییر کرده است.

این پژوهشگر در ادامه گزارش خود می‌نویسد: براساس گفته راهنمای سایت، بلندترین ستون، متعلق به قبر شیخ علی بن جمعه است.او حاکم و پادشاه حکومت شیرازی‌ها در «کائوله» بوده و طبق کتیبه‌ای که قبلا بر روی دیوار مقبره نصب بوده در سن ۵۵ سالگی و در سال ۱۲۷۰ هجری فوت شده است. در ضلع غربی محوطه نیز، پایه‌های بنای نسبتا بزرگی وجود دارد که ساختار مدرسه و همچنین یک بنای مسکونی را نشان می‌دهد.
براساس گفته اهالی، کلمه «کائوله» به معنای "برو ببین" است که کنایه از نشان دادن عظمت شهر «کائوله» در گذشته بوده است.