گزیده ها قسمت دوم

گزیده ها قسمت دوم 8 بهمن - 95
ناگفته‌های نگهبان ساختمان پلاسکو
در همان لحظات دوستانم را در طبقات پایینی مشاهده می‌کردم. وقتی ستون‌های ساختمان شروع به کج شدن؛ کردند، فهمیدم که ساختمان درحال ریزش است و با تمام وجود خطاب به دوستانم که از دور آنها را نگاه می‌کردم؛ فریاد می‌زدم: از ساختمان خارج شوید.

به گزارش ایلنا، خالق عبدی (نگهبان ساختمان پلاسکو) که از نزدیک در جریان حادثه ساختمان پلاسکو بوده است؛ درخصوص چند و چون این اتفاق و همکارانش که هنوز زیر آوار مانده‌اند؛ گفت: چهار نفر از دوستان من که در قسمت‌های مختلف مانند موتورخانه؛ آسانسور و نگهبانی مشغول به کار بودند؛ هنوز زیر آوار مانده‌اند. تا این لحظه پیکر دو نفر از آنها توسط ماموران آتش‌نشانی کشف و بیرون کشیده شده اما هنوز از سرنوشت دو نفر دیگر خبری نداریم.

نگهبان ساختمان پلاسکو که 20 سال است در این ساختمان نگهبانی کرده است؛ لحظات اولیه آتش‌سوزی در ساختمان را چنین تشریح می‌کند: من ساعت 11 به محل حادثه رسیدم. از ساختمان پشتی به بالای پشت‌بام رفتم و از همانجا نظاره‌گر وضعیت بحرانی ساختمان بودم. من در همان لحظات دوستانم را در طبقات پایینی مشاهده می‌کردم.

وقتی ستون‌های ساختمان شروع به کج شدن؛ کردند، فهمیدم که ساختمان درحال ریزش است و با تمام وجود خطاب به دوستانم که از دور آنها را نگاه می‌کردم؛ فریاد می‌زدم: از ساختمان خارج شوید... ولی ستون‌ها رفته‌رفته کج‌تر می‌شدند و دوستانم هم از من دورتر می‌شدند. تا اینکه توانستم خودم را به طبقه همکف برسانم و از در پشتی خارج شوم. با تمام قدرت دویدم تا به ضلع جنوبی ساختمان برسم. وقتی به نیمه‌های راه رسیدم؛ متوجه شدم کل ساختمان فروریخته است.

عبدی  به ماجرای آتش‌سوزی ساختمان در سال‌های گذشته اشاره کرده و ماجرا را این‌گونه توضیح می‌دهد: حوادث دیگری در سال‌های قبل در همین ساختمان اتفاق افتاده بود. در سال 83 در طبقه اول یک آتش‌سوزی رخ داد که من علارغم اینکه همکارانم مانع می‌شدند اما توانستم با یک میلگرد؛ شیشه را بشکنم و با کسپول اطفای حریق؛ آتش را خاموش کنم.

نگهبان ساختمان پلاسکو  در پاسخ به این سوال که آیا شما بیمه بودید و بیمه بیکاری به شما تعلق می‌گیرد یا خیر؛ گفت: من تا سال 82 کارمند بنیاد مستضعفان بودم. پس از آن بنیاد ما را تحویل هیات مدیره داد و هیات مدیره نیز ما را علی‌رغم اصرارمان بیمه نکردند. ما هم خودمان را بیمه اختیاری کردیم. امروز هم برای دریافت حقوق بیکاری فرم پر کرده‌ایم اما مشخص نیست آیا این حقوق به ما تعلق می‌گیرد یا خیر؟
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری جدید ایالات متحده، قلم به دست گرفته و هولناک‌ترین وعده‌های انتخاباتی خود را یک‌به‌یک عملی می‌کند و با هر تصمیم هول و هراسی به جان هزاران نفر از مردم سراسر جهان می‌اندازد. ایالات متحده آمریکا، کشوری که بر پایه مهاجرت و تنوع نژادی بنا نهاده شد، حالا شاهد حضور ضدمهاجرترین رئیس‌جمهوری تاریخ خود در کاخ سفید است.

به گزارش شرق، دونالد ترامپ روز گذشته و در اقدامی که زندگی هزاران نفر از مردم خاورمیانه را تحت‌ تأثیر قرار داد، دستور قانون ممنوعیت موقتی ورود و صدور ویزا برای اتباع چندین کشور منطقه را صادر کرد که ایران نیز شامل این قانون می‌شود. با قانونی‌شدن تصمیم ترامپ، صدور ویزا برای شهروندان سوریه، ایران و پنج کشور دیگر خاورمیانه و آفریقا به حالت تعلیق درمی‌آید و از ورود پناه‌جویان هم جلوگیری می‌شود.

براساس گزارش بسیاری از رسانه‌های انگلیسی‌زبان، محدودیت‌ها شامل ورود دارندگان ویزا به آمریکا هم خواهد شد. ترامپ البته سه‌شنبه‌شب و پیش از این اقدامات در توییتی به‌صورت کلی از این اقدام خود خبر داد: «فردا روز بزرگی برای امنیت ملی آمریکا خواهد بود. در کنار خیلی کارهای دیگر ما دیوار (بین مرز مکزیک و آمریکا) را هم خواهیم ساخت».

به گزارش رویترز، «روز بزرگ برای امنیت ملی آمریکا» به اين معناست که ترامپ قانونی را امضا کرد که بر مبنای آن روند صدور ویزا برای شهروندان کشورهای ایران، عراق، سوریه، لیبی، سومالی، سودان و یمن که بخواهند به آمریکا بروند با محدودیت‌ روبه‌رو می‌شود.

بسیاری از ناظران اقدام ترامپ را نژادپرستانه و ملی‌گرایانه توصیف کرده‌اند؛ «جیمز کارافانو»، مشاور ارشد امنیت ملی تیم انتقالی، محدودیت صدور ویزا را برنامه‌ای «از روی احتیاط» می‌خواند. او روز گذشته در گفت‌وگو با رادیو «بی‌بی‌سی» گفت: «ما شاهد مواردی از تروریسم فراملی کسانی بوده‌ایم که برای انجام عملیات‌های تروریستی از کشوری به کشور دیگر رفته‌اند. ما شماری از آنها را در غرب اروپا دیده‌ایم؛ بنابراین اقدام محتاطانه یک کشور برای جلوگیری از سفر تروریست‌ها و اطمینان از غربالگری پناهندگان و متقاضیان ویزا به‌هیچ‌وجه بی‌تدبیری نیست».

به گفته او، این کار به‌هیچ‌وجه تلاشی برای آزاردادن افرادی با مذهب خاص نیست.

بااین‌حال «نهاد عواد»، رهبر جامعه مسلمانان آمریکا، در گفت‌و‌گو با الجزیره دستور جدید ترامپ را «سیاست کور» خواند و گفت این تصمیم، آمریکا را امن‌تر نخواهد کرد. عواد که مدیر شورای روابط اسلامی آمریکاست، در این گفت‌وگو همچنین بيان كرد: «این تصمیم، آمریکا و جامعه ما را ترسناک و کمتر پذیرنده می‌کند. این مسیر بزرگ‌بودن آمریکا به‌عنوان یک ملت نیست». ترامپ در حالی قانون ضد مهاجرتی خود را اجرائی می‌کند که آمریکا در سال ٢٠١٦ ، ١٠ هزار پناهنده سوری را پذیرفت که بیشتر آنها خانواده‌های سوری و فرزندانشان بودند.

ساخت ديوار جنجالي
ترامپ همان‌طور‌که در توییت سه‌شنبه‌شب خود هم ذکر کرده بود، روز گذشته یک قدم به اجرای یکی دیگر از وعده‌های انتخاباتی خود درباره ساخت دیوار میان مرز آمریکا و مکزیک نزدیک‌تر شد. آن‌طورکه دو مقام دولتی آمریکا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته‌اند، ترامپ با حضور در وزارت امنیت داخلی این کشور درخواست اختصاص بودجه برای ساخت این دیوار را امضا خواهد کرد. به گفته منابع مطلع، بخش اول این قانون که شامل تشدید مقررات ایمنی مرزهاست روز چهارشنبه امضا شد و بخش مربوط به پناه‌جویان در پایان هفته جاری امضا مي‌شود.

ساختن دیوار در مرز مکزیک، از جمله وعده‌های انتخاباتی دونالد ترامپ در زمان رقابت‌های ماه‌های گذشته بود. او درعین‌حال زمانی خواستار لغو موقتی ورود همه مسلمانان به خاک ایالات متحده شده بود؛ اما سپس خواستار تمرکز بر «بررسی سخت‌گیرانه پیشینه» شهروندان کشورهایی شد که گروه‌های تروریستی در آنها حضور دارند.

ادامه ساخت ٢ خط لوله نفتي
ترامپ روز سه‌شنبه علاوه بر اقداماتی علیه پناه‌جویان و اتباع خارجی، فرمان‌هایی صادر کرد که بومی‌های این کشور ماه‌ها علیه آن مبارزه کرده بودند. رئیس‌جمهوری آمریکا با امضاي فرمان‌های اجرائی از ادامه توسعه و ساخت دو خط لوله نفتی «داکوتا» و «کی‌استون» حمایت کرد، اقداماتی که خشم فعالان محیط زیستی را برانگیخت که بهره‌برداری و استخراج ذخایر نفت خام سنگین را مخرب محیط زیست می‌دانند.

خط لوله داکوتا قرار است کار انتقال نفت بین چهار ایالت آمریکا را انجام دهد؛ اما ساخت این خط لوله اعتراض بومیان آمریکایی را در پی داشت و ازهمین‌رو «باراک اوباما»، رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده، در ماه‌های پایانی قدرت، توسعه خط لوله نفتی داکوتا را متوقف کرد. بومیان آمریکایی که در این منطقه زندگی می‌کنند، بیم آن دارند این خط لوله به آلودگی آب رودخانه میسوری منجر شود که بزرگ‌ترین رودخانه شمال آمریکاست؛ آنها همچنین می‌گویند میراث فرهنگی و سرزمین‌های مقدس آنها در خطر نابودی قرار دارد. به دنبال این اعتراض‌ها ارتش آمریکا سال گذشته اعلام کرد درصدد است یک مسیر جایگزین برای این خط لوله در نظر بگیرد.

پیام ترامپ به آمریکا و جهان؛ «بازگشت به ناسیونالیسم»
تحولات سیاسی در آمریکا بلافاصله بعد از مراسم تحلیف «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری این کشور، درباره میراث‌زدایی از دوران «باراک اوباما» با سرعت آغاز شده است. این روند که تقریبا در نرم معمول تعویض قدرت در کاخ سفید بی‌سابقه است، نشان می‌دهد ساختار سیاسی این کشور در حال خانه‌تکانی و تغییر در دکترین سیاست داخلی و خارجی است. احکام ریاست‌جمهوری در دو روز اول زمامداری ترامپ از جمله لغو قانون بیمه‌های درمانی موسوم به «اوباماکر»، قطع کمک‌های دولتی به مراکز و مؤسسات متصدی سقط جنین و فرمان خروج از پیمان شراکت ترانس -پاسیفیک که هر سه مورد به‌شدت در کانون توجه دولت قبلی بود، دقیقا در راستای همین میراث‌زدایی انجام گرفته است.

هم‌زمان رئیس‌جمهوری جدید در دیدار با صاحبان مشاغل به‌صراحت اعلان کرد چنانچه فعالیت خود را در آمریکا حفظ کرده و زمینه انتقال فعالیت‌های برون‌مرزی خود را به کشور فراهم کنند، از کاهش مالیاتی در حد ١٥ تا ٢٠ درصد برخوردار شده و در مقابل تعرفه سنگینی بر کالاهای تولیدی آنان در خارج کشور بسته می‌شود.

هرچند خروج آمریکا از پیمان ترانس-پاسیفیک به‌لحاظ قانونی هیچ مشکل حقوقی به دلیل اینکه این پیمان هنوز در کنگره تصویب نشده بود و فقط توافقی مقدماتی بین واشنگتن و دیگر کشورهای عضو این پیمان تلقی می‌شد ایجاد نمی‌کند اما رویارویی ترامپ با موضوع اقتصاد جهانی در چارچوب «تجارت آزاد» به این راحتی که دولتمردان جدید فکر می‌کنند انجام‌پذیر نخواهد بود. تا زمانی که آمریکا عضو سازمان تجارت جهانی است بدون شک تابع مقررات و قوانین آن خواهد بود که نگاه ناسیونالیستی ترامپ به اقتصاد کلان در چارچوب تخلف و نقض معاهدات تجاری و «دامپینگ» در این حوزه تبعات حقوقی و تنبیهات مالی سنگینی به همراه خواهد داشت.

هم‌اکنون دیگر هیچ تردیدی وجود ندارد که ظهور پدیده «ترامپیسم» در عرصه سیاسی- اجتماعی آمریکا فراتر از تمایل بخشی از رأی‌دهندگان در تقابل با وضع موجود و موج‌سواری بر دوقطبی‌های تشدیدیابنده در این کشور، یک کنش جدید در جهان سرمایه‌داری است که به دلیل بحران‌های مزمن آن بستر نوع جدیدی از ناسیونالیسم راست در آمریکا و اروپا را فراهم کرده است. چنین روندهایی در کشورهای در حال توسعه به همان اندازه که می‌تواند ترقی‌خواهانه و در چارچوب تقویب بورژوازی ملی به حساب آید اما در مرحله امپریالیسم و در کشورهای پیشرفته سرمایه‌داری نشانه‌هایی از ظهور نوع جدیدی از فاشیسم در قرن بیست‌ویکم است که هرچند با دهه ٣٠ میلادی در اروپا متفاوت است، اما در همان راستا قابل تحلیل است.

نزدیکی بیش از پیش دونالد ترامپ با احزاب افراطی و ناسیونالیست اروپایی از جمله در فرانسه، آلمان، بریتانیا و هلند نیز در همین چارچوب قابل تحلیل و ارزیابی است. این هم‌پوشانی منافع بین احزاب افراطی نظام سرمایه‌داری معاصر از آمریکا تا اروپا هم‌اکنون موجب شده است دولت واشنگتن در تقابل با اتحادیه اروپایی قرار گرفته و به نیروهای افراطی و در حاشیه این جوامع خون تازه تزریق کند.

نقش بریتانیای بعد از پیروزی «برگزیت» دراین‌میان برای آمریکای ترامپ در آینده بسیار پررنگ خواهد بود و به‌همین‌دلیل است که او قصد دارد در اولین دیدار خارجی خود میزبان «ترزا می»، نخست‌وزیر لندن، باشد. وقتی همه‌پرسی برگزیت در بریتانیا با ٥٢ درصد آرا پیروز شد، باراک اوباما بلافاصله با موضع‌گیری در مقابل آن گفت لندن برای روابط خود با واشنگتن از این پس باید در انتهای صف و در پشت سر اتحادیه اروپایی قرار گیرد ولی حالا وضعیت کاملا دگرگون شده و جزیره به سکوی پرش ترامپ برای هدف به‌زانودرآوردن این اتحادیه تبدیل شده است.

ترامپ هرگز تمایل خود را به فروپاشی اتحادیه اروپایی پنهان نکرده است و بارها قبل و بعد از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری الگوی برگزیت بریتانیایی را به دیگر جوامع عضو اتحادیه هم توصیه کرده است. با توجه به اینکه سال ٢٠١٧ سال سرنوشت‌سازی برای بقای اتحادیه اروپایی است و از هم‌اکنون احزاب ملی‌گرای افراطی از جمله جبهه ملی به رهبری «ژان مارین لوپن» در فرانسه، حزب آلترناتیو برای آلمان به رهبری «فراوکه پتری» در آلمان و حزب آزادی به رهبری «خیرت ویلدرز» در هلند خود را برای رقابت در انتخابات آماده می‌کنند، بدون شک شوک پیروزی ترامپ و حمایت او از آنان زنگ خطر را برای اتحادیه اروپایی به صدا درآورده است.

با توجه به روحیه دونالد ترامپ به نظر می‌رسد در دیدار با ترزا می، او سعی خواهد کرد حمایت قاطع خود را از بریتانیا در مقابل اتحادیه اروپایی نشان دهد و رأی‌دهندگان فرانسوی، آلمانی و هلندی را تشویق به پیروی از الگوی بریتانیا کند. بدون شک اتحادیه اروپایی بر خلاف رؤیای اولیه تشکیل آن هم اینک دچار تناقضات و کاستی‌های زیادی است که به دلیل سیاست‌های کاملا اشتباه و تحت‌تأثیر هژمونی قدرت اقتصادی آلمان وارد بیراهه شده است که از یک طرف شکاف بین شمال و جنوب آن و برنامه‌های ریاضت اقتصادی فضای تنفس را برای اکثریت شهروندان عضو سخت کرده است.

از طرف دیگر این اتحادیه در سال‌های اخیر با عبور از سیاست خارجی نیمه‌مستقل و «گلیست» خود به زائده از ناتو تبدیل شده است که بزرگ‌ترین دغدغه آن مبارزه با روسیه بوده است. به‌همین‌دلیل با توجه به تحولات جدید در عرصه بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی هم‌اکنون نیروهای سیاسی و احزاب مخالف اتحادیه اروپایی در موقعیت بهتری نسبت به رقبای خود قرار دارند.

در چنین شرایطی جهان گام به دوران جدیدی در وضعیت «آنارشی» موجود گذاشته است که بسیاری از تئوری‌ها و پراتیک سیاسی- اجتماعی گذشته دچار دگرگونی بنیادین می‌شود و هر کشور و جریان سیاسی‌ای که از قبل خود را برای این وضعیت آماده نکرده یا نکند، بازنده بزرگ در تحولات آتی خواهند بود. ترامپ نشانه ظهور است اما نه ظهور یک وضعیت انقلابی و تغییرات مثبت که بدون تردید صدای ناقوس نوع جدیدی از «داروینیسم سیاسی» است که می‌تواند ضعیف‌ترها را در پای قدرتمندترها قربانی کند.

رهبرانی که در نظام مسلط سرمایه‌داری و مرحله امپریالیسم فریاد واگذاری قدرت به مردم را سر می‌دهند، یا باید انقلابیونی باشند که بخواهند این نظام را ساقط کنند یا فاشیست‌هایی هستند که قصد دارند اقتدارگرایی در حوزه ملی و بین‌المللی را بر نظم جدید تحمیل کنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اهمیت وحدت و انسجام در پیشبرد اهداف انقلاب و نظام، گفت: اختلاف و بگو و مگوها هیچ کدام مشکلات کشور را حل نمی کند.

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر ناطق نوری روز پنجشنبه در نشست شورای اداری استان قزوین افزود: باید امیدوار باشیم که با عنایت و توفیق خداوند اخلاص و وحدت بیشتری داشته باشیم و با حسن خلق، ظرفیت و سعه صدر بالا به حل مشکلات مردم بپردازیم.

وی با اشاره به فرارسیدن دهه مبارک فجر و تبریک این ایام، یاد و خاطره بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی را گرامی داشت و ادامه داد: امام خمینی (ره) برای خدا به پا خواست و قیام کرد.

حجت الاسلام والمسلمین ناطق نوری به اتفاق های روز 12 فروردین 57 اشاره و یادآور شد: در این روز جز با عنایت و توجه خداوند هیچ چیز نمی توانست حافظ جان امام (ره) باشد چرا که ابزاری در دست انقلابیون وجود نداشت و حکومت نیز در اختیار بختیار بود و تهدیدهایی وجود داشت که اگر ایشان بخواهند وارد کشور شوند، ممکن است هواپیمای حامل امام را بزنند یا بربایند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در چنین شرایطی به اطلاع امام (ره) رساندند که در صورت بازگشت ممکن است تهدید و خطراتی باشد که ایشان در جواب فرموده بودند 'من به ملت ایران قول داده ام اگر زنده بمانم با آنها بمانم و اگر نیز بمیرم در بین آنها بمیرم' و به این شکل بود که ایشان با آرامش خاطر و بدون تردید تصمیم به بازگشت به میهن اسلامی گرفتند.

وی در ادامه به ذکر خاطره ای از زمان بازگشت امام خمینی (ره) به میهن در روز 12 فروردین ماه سال 57 پرداخت و گفت: در این روز پس از حضور امام در فرودگاه و رفتن به بهشت زهرا داخل خودروی بلیزر معروف شده و بنده نیز که در آن زمان طلبه جوانی بودم جلوتر از خودروی ایشان سوار یک دستگاه خودروی جیپ زرد رنگی که برای ایجاد ارتباط بی سیمی وجود داشت، شدم.

حجت الاسلام و المسلمین ناطق نوری ادامه داد: هجوم جمعیت و استقبال میلیونی انقلابیون از ایشان در میانه راه باعث شد تا اتومبیل حامل حضرت امام (ره) دچار نقص شده و متوقف شود که بلافاصله خود را به خودروی امام رساندم و به همراه جمعیت حاضر کمک کردیم که ایشان سوار بالگردی که از قبل برای ایجاد چنین شرایطی پیش بینی شده بود، شوند.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: بنده به همراه امام (ره) و مرحوم حاج احمد آقای خمینی سوار بر بالگرد شدیم اما مسیر و اینکه باید کجا برویم مشخص نبود و بنده به خلبان که نمی دانست باید به کجا برود گفتم تا به سمت بیمارستان هزار تختخوابی که خودروی خود را در حوالی آنجا پارک کرده بودم، برود.

حجت الاسلام و المسلمین ناطق نوری یادآور شد: پس از فرود بالگرد در محوطه بیمارستان به وسیله خودروی یکی از پزشکان خود را به اتومبیل پیکان بنده رسانده و پس از سوار شدن گفتم کجا برویم که حاج احمد آقا اسم چند تن از بستگان و آشنایان را نام برد و قرار شد به منزل یکی از آنها برویم که آدرسشان را نیز به طور دقیق در اختیار نداشتیم.

وی ادامه داد: در این شرایط و در حالی که جمعیت کثیری از مردم در بهشت زهرا حاضر بودند به همراه امام (ره) و حاج احمد آقا در خیابان های تهران به دنبال پیدا کردن آدرس مورد نظر بودیم و در این مدت 2 ساعت تقریبا کسی نمی دانست که امام کجا است و حتی برخی با ساواک تماس داشتند تا از آنها جویای ایشان بشوند.

حجت الاسلام و المسلمین ناطق نوری اضافه کرد: پس از حضور امام (ره) در منزل یکی از آشنایان و اقامه نماز و کمی استراحت ایشان به مدرسه رفاه رفتند تا با انقلابیون دیدار کنند و به این ترتیب باید گفت که خدا خواست تا امام حفظ شود تا انقلاب اسلامی شکوهمند ما به پیروزی دست پیدا کند.

دولت‌های روسیه و ترکیه به اظهارات رئیس جمهوری آمریکا در مورد ایجاد مناطق امن در خاک سوریه واکنش نشان داده‌اند.

به گزارش بی بی سی، روز پنجشنبه، ٧ بهمن (٢٦ ژانویه)، سخنگوی رئیس جمهوری روسیه گفت که طرح دونالد ترامپ برای ایجاد مناطق امن در خاک سوریه بدون اطلاع دولت روسیه تدوین شده است.

وی گفت: "این تصمیمی در حوزه حاکمیت ملی دولت آمریکاست و شرکای آمریکایی ما در این زمینه با ما مشورتی نکرده‌اند."

سخنگوی رئیس جمهوری روسیه در عین حال گفت که "آنچه که اهمیت دارد این است که ایجاد چنین مناطقی شرایط موجود و وضعیت پناهجویان را بدتر نکند؛ بنابراین لازم است که تمامی ابعاد آن به دقت مورد ارزیابی قرار گیرد."

روز چهارشنبه ترامپ گفت که دولت آمریکا "قطعا در نظر دارد مناطق امن ایجاد کند" تا کسانی که از مناطق جنگی می‌گریزند بتوانند به این محل‌ها پناه ببرند و در امان بمانند.

به گفته منابع دولتی آمریکا، قرار است وزارت خارجه این کشور ظرف چند روز آینده طرحی را برای ایجاد مناطق امن تهیه و اعلام کند. ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی به عنوان راهی برای جلوگیری از هجوم جنگ زدگان سوریه به خارج، از ایجاد مناطق امن در خاک سوریه سخن گفت.

در آن زمان، برخی کارشناسان گفتند که چنین اقدامی مستلزم ایجاد مناطق پرواز ممنوع است. چنین اقدامی مستلزم مداخله نیروی هوایی آمریکا و متحدان این کشور در جلوگیری از عملیات هوایی و زمینی طرفین درگیری در این مناطق است در حالیکه علاوه بر نیروی زمینی و هوایی سوریه، هواپیماهای روسی هم در خاک سوریه فعالیت دارند.

ترکیه هم با ابراز حمایت از طرح ترامپ، خواستار دریافت جزئیات بیشتری در این زمینه شده است.

هزاران تن از جنگ زدگان سوریه به ترکیه پناهنده شده‌اند و ترکیه مبدا حرکت بسیاری از کسانی بوده که عازم کشورهای اروپایی شدند. مقامات ترکیه همواره از ایجاد منطقه امن پرواز ممنوع در سوریه حمایت کرده‌اند اما نتوانستند دولت سابق آمریکا را قانع کنند ابتکا عمل در این زمینه را در دست بگیرد.

روز پنجشنبه، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه گفت که "ما از دستور رئیس جمهوری آمریکا برای بررسی اجرایی چنین طرحی مطلع هستیم اما آنچه که اهمیت دارد نتیجه این بررسی و پیشنهادی است که کارشناسان ارائه خواهند داد."

وی افزود: "ترکیه از ابتدای جنگ داخلی سوریه ایجاد منطقه امن را توصیه می‌کرد و نمونه خوبی از نحوه ایجاد چنین منطقه‌ای شهر جرابلس است." شهر جرابلس در داخل خاک سوریه در نزدیکی مرز با ترکیه واقع شده و واحدهای ارتش ترکیه و شبه‌نظامیان متحد آن در ماه اوت سال گذشته این شهر را از تصرف گروه دولت اسلامی - داعش - خارج کردند.

نیروهای ترکیه و متحدان آن یک نوار باریکی به طول یکصد کیلومتر را در داخل خاک سوریه واقع در مرز با ترکیه به تصرف درآورده و مقامات این کشور آن را "منطقه امن دوفاکتو" نام داده‌اند. اوایل این هفته، شبه‌نظامیان سوری تحت حمایت ترکیه با ایجاد یک نیروی پلیس محلی، حفظ امنیت جرابلوس را در دست گرفتند که به تثبیت موقعیت آنها در آینده سوریه تعبیر شده است.