يادداشت ميهمان اوین نامه ی کیهان " پيامدها و دستاوردهاي نشست آستانه "

اوین نامه ی کیهان 4 شنبه 6 بهمن ماه سال 1395
يادداشت ميهمان  اوین نامه ی کیهان "  پيامدها و دستاوردهاي نشست آستانه "
 گفته می شود عجله کار شیطان یا خامنه ای ونوچه هایش همچون سربازجو شریعت نداری وهمکاران وهم لهجه های یادداشت روز نویسش است . از سوی دیگر گفته می شود نخوابیدی شب بلند است وقلند بیدار .نیاز نیست خیلی زود از موضع ذوق زدگی دستپاچه شدو دستآورد های نشست آستانه در مورد آتش بس سوریه ردیف کرد بلکه باید منتظر ماند که عاقبت این سناریو به کجا می انجامدو چه نصیب رژیم جنگ افروزی خامنه ا ی وپاسداران  وهم پیمان شان بشار اسد جنایتکار می شود؟
نشست آستانه فرصتي براي سوريه مي تواند باشد که براي اولين بار دولت سوريه و برخي گروه هاي مسلح بعد از نااميدي از ساقط کردن دولت قانوني اين کشور دور يک ميز جمع شدند. مذاکرات آستانه مقدمه اي براي پيروزي هاي سياسي ملت سوريه در برابر تروريسم است. هرچند به دليل فشار حاميان غربي – عربي بر گروهاي مسلح بايد با کمي احتياط به نتايج اين نشست نگاه کرد و منتظر آينده بود، اما در عين حال در باره واقعيت هايي که تاکنون آشکار شده بايد گفت: 
    1- گفت وگوهاي آستانه دستور کار مشخصي داشت که در بيانيه پاياني نيز بر آنها تاکيد شده است. اولاً هدف تثبيت توقف درگيري ها بود. ثانياً روشن شدن تفاوت ميان گروه هاي تروريستي تکفيري صهيونيستي مثل داعش و جبهه النصره و غيره با گروه هاي مسلحي که توقف درگيري ها را تا به اينجاي کار پذيرفته اند. ثالثاً تلاش براي مبارزه با تروريسم به عنوان نقطه مشترک است و اين مسئله آزموني براي ميزان جديت گروه هاي مسلح و حاميان آنان در مسئله مبارزه با تروريسم است و مخالفان مسلح بايد جديت خود را در مبارزه با تروريسم نشان دهند. لذا تقويت آتش بس و دستيابي به تفاهم در مبارزه عليه تروريسم به ويژه تروريست هاي داعش و جبهه فتح الشام (جبهه النصره سابق) که مشمول توافق آتش بس نيستند، از موضوعات مهم در دستور کار مذاکرات آستانه بود. در اين خصوص بايد به پيروزي هاي همزمان ارتش سوريه در آزادسازي مناطق راهبردي صوران و سرجه و مران که از مراکز مهم تروريست ها بودند، اشاره کرد که راه را براي رسيدن ارتش سوريه به شهر الباب به عنوان بزرگ ترين پايگاه داعش در شمال سوريه کوتاه و هموار کرد.

    2- اين گفت وگوها هم بُعد نظامي داشت که همان مبارزه با تروريسم و تروريست هاي تکفيري است و هم بُعد سياسي که راه را براي گفت وگوهاي سوري – سوري فراهم مي کند تا دولت و گروه هاي داخلي سوريه در مقابل تروريست هاي تکفيري يک جبهه واحد با محوريت دولت قانوني و ارتش منسجم تشکيل دهند. 
    3- نشست آستانه يک پيروزي براي محور مقاومت چه در عرصه ميداني و چه در عرصه ديپلماسي و نتيجه آزادسازي حلب و ناکامي تروريست ها و حاميان بين المللي و منطقه اي آنان است و نشان از شکست بين المللي کردن بحران سوريه و طرح هاي غرب و به ويژه آمريکا و موفقيت تلاش هاي منطقه اي با ابتکار ايران و روسيه دارد. نکته مثبت اين نشست حضور معارضان مسلح و عدم حضور موثر آمريکاست. لذا نه تنها آمريکا بلکه غرب از جمله لندن و ناتو و همچنين اسرائيل، از اينکه نتوانسته اند در سوريه به اهداف خود که همانا سرنگوني دولت سوريه بود، برسند، خشمگين هستند و اين ناتواني در اهداف و خشمگيني متعاقب آن به دليل حمايت هاي ايران و روسيه از دولت قانوني بشار اسد است. بخشي از اين عصبانيت آمريکايي ها را بايد در کليد خوردن طرح منع اجازه سفر سردار حاج قاسم سليماني به کشورهاي جبهه مقاومت از جمله عراق و سوريه در کنگره آمريکا و اظهارات سامانتا پاور نماينده اين کشور در نشست شوراي امنيت جستجو کرد. چراکه امروز تمام تلاش هاي آمريکا براي تسلط بر غرب آسيا شکست خورده است. غيبت کشورهاي عربي حامي تروريست ها به ويژه عربستان سعودي در نشست آستانه را نيز بايد نشانه انزواي حاميان تروريسم تلقي کرد.

    4- يکي از پيامدهاي نشست آستانه در صورت موفقيت آميز بودن، اين است که گروه هاي معارض به همراه نظام سوريه عليه گروه هاي تروريستي بسيج خواهند شد و شکاف عميقي بين گروه هاي تروريستي ايجاد خواهد کرد و جبهه هاي نبرد با نظام سوريه را عملافرو خواهد پاشيد .

    5- محور مذاکرات آستانه گروه هاي مسلح بودند نه گروه هاي سياسي و موضوع اصلي مذاکرات تحولات ميداني و بحث آتش بس بود نه مذاکرات سياسي در باره سرنوشت بشار اسد و دوره انتقالي و هرگونه تصميم گيري نسبت به آينده سياسي سوريه مربوط به خواست و راي مردم سوريه خواهد بود. اين مذاکرات نمي تواند تروريست هاي ديروز را به سياستمداران امروز تبديل کند و حضور گروههاي مسلح در نشست آستانه به معناي به رسميت شناختن آنها به عنوان گروههاي سياسي نيست. لذا پيشينه تروريستي آنها هرگز فراموش نخواهد شد و نبايد فراموش کرد که محمد علوش سرپرست گروه هاي مسلح شرکت کننده در اين مذاکرات سرکرده گروه تروريستي جيش الاسلام و جانشين برادرش زهران علوش است که فعلاً موافقت کرده به روند آتش بس بپيوندد. زهران علوش در حمله جنگنده هاي سوري به همراه تعدادي ديگر از رهبران تروريستها کشته شد. محمد علوش در گفت وگو با پايگاه بلومبرگ به کمک هاي رژيم صهيونيستي به تروريست ها اذعان و از اينکه اين رژيم مجروحان تروريست ها را در بيمارستان هاي خود درمان کرده، تشکر و تاکيد کرده بود نيروهايش هيچ گاه با اسرائيل نخواهند جنگيد! 

    6- نشست آستانه مي تواند دليلي بر افزايش مشروعيت و اقتدار نظام سوريه و ثبات نسبي در اين کشور پس از آزادي حلب و حاکي از دست برتر سوريه و متحدانش در برابر تروريستها و حاميانشان باشد. همچنين اين نشست نشانه اي از آغاز روند بازسازي در اين کشور است ، آن گونه که بشار اسد در مصاحبه با شبکه تي بي اس ژاپن بر آن تاکيد کرده که «اولويت با دستيابي به آتش بس براي حمايت از زندگي مردم خواهد بود» 

    7- نشست آستانه يک بار ديگر نقش سازنده جمهوري اسلامي را در منطقه به نمايش گذاشت که همواره با يک موضع اصولي بر مبارزه با تروريسم و اولويت دادن همزمان به راهکار سياسي براي حل بحران سوريه تاکيد داشته است.

    8- مذاکرات آستانه ، مذاکراتي سوري - سوري است و ايران و روسيه به عنوان متحدان سوريه و ترکيه به عنوان وکيل مخالفان مسلح و همچنين نماينده سازمان ملل فقط ناظر اين مذاکرات هستند. آن گونه که بشار جعفري در کنفرانسي خبري در آستانه تاکيد کرده اين مذاکرات تنها مختص طرف هاي سوري است و ترکيه در اين گفت وگو شرکت نخواهد داشت.

    9- ترکيه که به عنوان رابط گروه هاي مسلح در اين مذاکرات حضور دارد، هرچند تمايل خود را براي نزديکي و همسويي با ايران و روسيه در جهت کمک به حل بحران سوريه نشان داده اما بايد اين تمايل خود را در عمل نشان دهد و با دست برداشتن از حمايت از تروريست ها، مبارزه واقعي با تروريسم را در دستور کار خود قرار دهد و از هرگونه تلاش براي دخالت در سرنوشت سوريه خودداري کند. در اين خصوص سخنان معاون نخست وزير ترکيه که به حمايت اين کشور از تروريستها اذعان کرده، مي تواند اميدوارکننده باشد. مهمت شمشک در مجمع جهاني اقتصاد در داووس سوييس گفته کشورش ديگر نمي تواند بر حل بحران سوريه بدون بشار اسد تاکيد داشته باشد. وي تصريح کرده ترکيه هرچند مدتها مخالف اسد بود و از گروه هاي مسلح (تروريست ها) در حال جنگ عليه دمشق حمايت مي کرد، اما اکنون بايد «و اقع بين » باشد و اين موضوع را درک کند که « واقعيت ها » در سوريه به طور قابل توجهي تغيير کرده است. هرچند اين اظهارات اذعان به واقعيت هاست اما بايد ديد اين مواضع ، مواضعي استراتژيک است يا تاکتيکي؟

    10- البته بايد توجه داشت مخالفان مسلحي که در مذاکرات شرکت کردند از قبل از آغاز نشست و همزمان با آن تحت فشار کشورهاي غربي ساز ناکوک خود را کوک کردند و تلاش داشتند توقف حملات عليه تروريست ها را در دستور کار نشست قرار دهند. چنان که بعد از گفت وگوي هيئت مخالفان مسلح با ديپلمات هاي غربي از جمله انگليس و فرانسه در آستانه قزاقستان يک روز قبل از برگزاري نشست ، محمد علوش تهديد کرد در صورت عدم تحقق خواسته هايشان به جنگ ادامه خواهند داد. هفت ماه پيش نيز مذاکرات حل بحران سوريه با کارشکني گروه هاي مسلح تحت حمايت کشورهاي ضدسوري از جمله آمريکا ، ترکيه و عربستان متوقف شد.
نويسنده: دكتر محمد حسين محترم