اوین نامه ی کیهان 2
شنبه 29 تیرماه سال 1394
يادداشت روز اوین نامه ی کیهان "كلاهي كه در ژنو برداشتند در وين گذاشتند! "
يادداشت روز اوین نامه ی کیهان "كلاهي كه در ژنو برداشتند در وين گذاشتند! "
سربازجوشرعت نداری پس از
سخنرانی یا خطبه خوانی خامنه ای قلمفرسایی کرده است . زیرا خطبه ی خامنه ای در
نماز عید فطر از موضع ضد آمریکایی و عدم تأیید توافق هسته ای وتأکید برادامه ی
دوستی وحمایت از هم پیمانان سوریه و عراق و حزب الشیطان- وحوثی های یمنی بود .همچنین اذعان بر مداخله گری درا مورداخلی
فلسطین ویمن و بحرین کرد .برای اینکه
خامنه ای عمداً طوری روضه توافق هسته ای خواند که جنبه ی دلداری دلواپسان داشته
باشد تا که دچار یأس وناامیدی نشوند . بنابراین این خطابه ی خامنه ای فرصت یا
بهانه ای برای سربازجو شریعت نداری شده است تاکه سیاست گذشته ی مخالفت با مذاکره هسته ای که تبدیل به توافق هسته ای شده است را
دنبال کند .لذا ابتدا اشاره به سخنرانی روحانی پس از توافق هسته ای کرده است و آن
را ربطه
به مواضع روزنامه های حامی دولت و
مدعیان اصلاح طلب داده که از منظر وی متهم
به روزنامه های زنجیره ای اند. سپس اینها را مورد انتقاد قرارداده است . برای همین
پس از اشاره به سخنرانی متناقض هسته ای
روحانی ذوق ردگی ناشی از توافق هسته ای با ادعای پیروزی تیترهای روزنامه های حامی
روحانی و دولت یازدهم وتوافق هسته ای را لیست و درادامه انتقاد به متن توافق هسته
کرده است که چنین است :
بعد از قرائت بيانيه مشترک ايران و 5+1 در وين که با ذوق زدگي
ناشيانه يا فرمايشي! روزنامه هاي زنجيره اي و سايت هاي همسو با آنها روبرو شد و در
فضايي که همه جا سخن از يک «پيروزي بزرگ»! و «بي نظير»! در ميان بود، اگر چه آرزو
و ايده آل ما نيز آن بود که با اين جشن و سرور همراه و همخوان باشيم ولي مروري
گذرا بر متن توافقنامه حکايت از آن داشت که همراهي با دست افشاني هاي اين و آن،
ناديده گرفتن واقعيات و تبديل کردن «آرزو» به «خبر» است! مخصوصاً آن که برداشت
اعلام شده رئيس جمهور محترم کشورمان از توافق وين با برداشت رئيس جمهور آمريکا از
همان سند، فاصله اي پرنشدني و تفاوتي 180 درجه اي داشت. از اين روي، تيتر اول
کيهان چهارشنبه 24 تيرماه را به اختلاف 180 درجه اي ياد شده ميان روايت روساي
جمهور دو کشور از توافق وين اختصاص داديم و طي يادداشتي با عنوان «اين نيز گفتني
است» به مواردي از اين برداشت دوگانه و متضاد اشاره کرديم. آن روز اما، تمامي
رسانه هاي داخلي با تيترهاي درشت به استقبال توافق وين رفته بودند و درباره پيروزي
بزرگي! که به دست آمده است، داد سخن داده بودند، نظير؛ «جهان به ايران سلام کرد»!
«خجسته باد اين پيروزي»! «پيروزي بدون جنگ»! «آغازعصر ايراني»! «ايران بر قله
توافق»! «پيروزي استقامت، شکست تحريم»! «جهان تغيير کرد»! «پيروزي تاريخي ملت
ايران»! «گل صدبرگ توافق شکفت»!«کليد تدبير قفل تحريم ها را گشود»! «خورشيد درخشان
شد، تا باد چنين بادا»! «دنيا به احترام ايران ايستاد»! «کليد چرخيد، ايران
خنديد»! «تدبير کارساز شد، توافق تاريخي»! «فتح الفتوح ديپلماسي ايران»! «پيروزي
ايران در جنگ اراده ها»! «تثبيت ايران هسته اي با ايستادگي ملت»! و... و متاسفانه
صدا و سيما نيز در اين «جشن پيروزي»! و اعلام به اصطلاح اين «توافق تاريخي»! سنگ
تمام گذاشت به گونه اي که انگار براي ارزيابي ماجرا و بيان واقعيات رسالتي بر عهده
ندارد! و البته بعد از چند روز به ياد برخي از مفاد سند وين و مخصوصا بندهاي 11 و
12 قطعنامه در حال تصويب شوراي امنيت افتاد... که بگذريم!
۱- بعد از قرائت بيانيه مشترک ايران و 5+1 در وين که با ذوق زدگي ناشيانه يا فرمايشي! روزنامه هاي زنجيره اي و سايت هاي همسو با آنها روبرو شد و در فضايي که همه جا سخن از يک «پيروزي بزرگ»! و «بي نظير»! در ميان بود، اگر چه آرزو و ايده آل ما نيز آن بود که با اين جشن و سرور همراه و همخوان باشيم ولي مروري گذرا بر متن توافقنامه حکايت از آن داشت که همراهي با دست افشاني هاي اين و آن، ناديده گرفتن واقعيات و تبديل کردن «آرزو» به «خبر» است! مخصوصاً آن که برداشت اعلام شده رئيس جمهور محترم کشورمان از توافق وين با برداشت رئيس جمهور آمريکا از همان سند، فاصله اي پرنشدني و تفاوتي 180 درجه اي داشت. از اين روي، تيتر اول کيهان چهارشنبه 24 تيرماه را به اختلاف 180 درجه اي ياد شده ميان روايت روساي جمهور دو کشور از توافق وين اختصاص داديم و طي يادداشتي با عنوان «اين نيز گفتني است» به مواردي از اين برداشت دوگانه و متضاد اشاره کرديم. آن روز اما، تمامي رسانه هاي داخلي با تيترهاي درشت به استقبال توافق وين رفته بودند و درباره پيروزي بزرگي! که به دست آمده است، داد سخن داده بودند، نظير؛ «جهان به ايران سلام کرد»! «خجسته باد اين پيروزي»! «پيروزي بدون جنگ»! «آغازعصر ايراني»! «ايران بر قله توافق»! «پيروزي استقامت، شکست تحريم»! «جهان تغيير کرد»! «پيروزي تاريخي ملت ايران»! «گل صدبرگ توافق شکفت»!«کليد تدبير قفل تحريم ها را گشود»! «خورشيد درخشان شد، تا باد چنين بادا»! «دنيا به احترام ايران ايستاد»! «کليد چرخيد، ايران خنديد»! «تدبير کارساز شد، توافق تاريخي»! «فتح الفتوح ديپلماسي ايران»! «پيروزي ايران در جنگ اراده ها»! «تثبيت ايران هسته اي با ايستادگي ملت»! و... و متاسفانه صدا و سيما نيز در اين «جشن پيروزي»! و اعلام به اصطلاح اين «توافق تاريخي»! سنگ تمام گذاشت به گونه اي که انگار براي ارزيابي ماجرا و بيان واقعيات رسالتي بر عهده ندارد! و البته بعد از چند روز به ياد برخي از مفاد سند وين و مخصوصا بندهاي 11 و 12 قطعنامه در حال تصويب شوراي امنيت افتاد... که بگذريم!
اعلام ترديد کيهان درباره توافق وين و اشاره به مواردي از توافق ياد شده که در آن خطوط قرمز هسته اي کشورمان ناديده گرفته شده بود با اعتراض گسترده و فراواني روبرو شد که در بسياري از موارد با فحاشي و ناسزاگويي نيز همراه بود. در اين ميان، برخي از دوستان نيز به دلسوزي - و نه غرض ورزي- به کيهان توصيه مي کردند که از ابراز ترديد يا مخالفت درباره توافق وين خودداري کند و توضيح مي دادند که متن توافق وين با همه جزئيات آن به رويت رهبر معظم انقلاب رسيده و موافقت کامل حضرت ايشان را نيز در پي داشته است! و تقدير و تشکر حضرت آقا از تيم هسته اي حاکي از موافقت ايشان با توافق ياد شده است. پاسخ ما اين بود که تقدير رهبر معظم انقلاب نشانه تلاش صادقانه و شبانه روزي تيم محترم مذاکره کننده است که از سوي هيچ انسان منصف و آزاد انديشي قابل انکار نيست و توافق هر چه باشد، تلاش و فداکاري تيم کشورمان در خور تقدير است. اما، براي ارزيابي توافق وين و تشخيص خوب و بد آن، معيارها و ملاک هاي جداگانه اي از سوي حضرت آقا ارائه شده است که در همان خطوط قرمز اعلام شده قابل تعريف است و محال است حضرت ايشان با توافقي که در آن از خطوط قرمز اعلام شده عبور شده باشد موافق باشند. البته، بعد از بيانات رهبر معظم انقلاب و تاکيد ايشان بر ضرورت بررسي دقيق متن توافق وين، معلوم شد که اگر با توافق يادشده، موافقت داشتند، تاکيد ايشان بر ضرورت بررسي دقيق متن آن ضرورتي نداشت.
در پايان اين بند از يادداشت پيش روي گفتني است که طي چند ماه اخير با موارد مشابه ديگري نيز روبرو بوده ايم که کساني برداشت هاي خود درباره برخي از مسائل- از جمله مسائل هسته اي- را به حضرت ايشان نسبت داده اند که خوشبختانه در همه موارد، اعلام نظر صريح رهبرمعظم انقلاب و تاکيد معظم له که نظرات علني ايشان با نظرات غيرعلني حضرتش متفاوت نيست، کارساز و گره گشا بوده است.
2- و اما، بعد از اين مقدمه که طرح آن را ضروري دانسته ايم بايد گفت، مروري هر چند گذرا بر متن توافق وين، به وضوح نشان مي دهد برخي از خطوط قرمز حياتي نظام در توافق مورد اشاره، ناديده گرفته شده است که به آن خواهيم پرداخت، اما آنچه امروزه و در اين ميان، خطرناک تر به نظر مي رسد و اشاره به آن ضرورت فوري دارد، قطعنامه اي است که قرار است امروز -دوشنبه- در شوراي امنيت سازمان ملل به تصويب برسد. چرا که تصويب اين قطعنامه، توافق وين را به يک سند بين المللي و لازم الاجرا تبديل مي کند. با تصويب اين قطعنامه- به گونه اي که خواهيم پرداخت- بيم آن مي رود کلاهي که حريف در توافق ژنو و لوزان برداشته بود! در توافق وين بر سرمان بگذارد! بخوانيد؛
3- قطعنامه اي که قرار است امروز در شوراي امنيت سازمان ملل به تصويب برسد- همان گونه که در متن توافق آمده است- اصلي ترين تضمين توافق وين است و اين توافق را به يک سند رسمي و لازم الاجراي بين المللي تبديل خواهد کرد که جاي کمترين سرپيچي از تعهدات اعلام شده در آن را باقي نمي گذارد.
گفتني است برخي از مواد منشور سازمان ملل متحد، براي الزام اعضاء به اجراي مصوبات شوراي امنيت اين سازمان محدوديت هايي نظير عدم تعارض با قوانين داخلي و حاکميت ملي کشورها قائل شده است ولي اين محدوديت ها درباره قطعنامه هايي که تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل به تصويب مي رسند، وجود ندارد و تمامي قطعنامه هاي فصل هفتمي بدون کمترين استثناء لازم الاجرا هستند. بند 7 از ماده 2 منشور ملل متحد در اين باره تصريح مي کند که؛ «هيچ يک از مقررات مندرج در اين منشور، ملل متحد را مجاز نمي دارد در اموري که ذاتاً جزو صلاحيت داخلي هر کشوري است دخالت نمايد وليکن اين اصل به اعمال اقدامات قهري پيش بيني شده در فصل هفتم لطمه اي وارد نخواهد آورد».
قطعنامه اي که قرار است امروز به تصويب برسد، مستند به ماده 41 از فصل هفتم منشور ملل متحد است و انجام تعهدات ناشي از آن براي کشورمان الزام آور خواهد بود.
4- «سند وين» مطابق آنچه در بند فوق آمده است، با تصويب قطعنامه شوراي امنيت، قطعي و الزام آور مي شود و مهلت دو هفته اي براي بررسي مفاد آن از سوي مجلس شوراي اسلامي و يا شوراي عالي امنيت ملي کشورمان، کمترين تاثيري در قبول يا رد آن نخواهد داشت، توضيح آن که اگر مجلس شوراي اسلامي يا شوراي عالي امنيت بعد از بررسي متن توافق وين به اين نتيجه برسند که بخش هايي از آن با منافع ملي کشورمان در تعارض است و يا در آن، خطوط قرمز اعلام شده از سوي ايران رعايت نشده است، نتيجه اين بررسي با عرض پوزش فقط براي ثبت در تاريخ ارزش دارد و در تغيير متن و انطباق آن با خواسته ها و مواضع ايران اسلامي کمترين تاثيري نخواهد داشت چرا که با تصويب قطعنامه شوراي امنيت و قبل از انجام اين بررسي ها، متن توافق وين الزام آور شده و مفاد آن از سوي کشورمان پذيرفته شده تلقي مي شود!
5- برخي از مسئولان محترم کشورمان در اظهارنظرهاي رسمي خود از قطعنامه فصل هفتمي شوراي امنيت سازمان ملل که قرار است امروز به تصويب برسد با عنوان «يک دستآورد»! ياد مي کنند و از جمله اعلام مي دارند با تصويب اين قطعنامه اولاً؛ تمامي قطعنامه هاي قبلي شوراي امنيت که عليه فعاليت هسته اي ايران صادر شده است لغو مي شود و ثانياً؛ اين قطعنامه انجام تعهدات حريف در توافق وين را تضمين مي کند و ... که در اين باره بايد گفت؛
الف: برخلاف آنچه دوستان عزيزمان مطرح مي کنند، قطعنامه هاي قبلي لغو نمي شوند، بلکه مفاد آنها در قطعنامه اخير شوراي امنيت جاي گرفته و تجميع مي شود.
ب: جمهوري اسلامي ايران هيچ يک از قطعنامه هاي قبلي شوراي امنيت سازمان ملل را نپذيرفته و آنها را غيرقانوني اعلام کرده بود و براي اثبات نظر خود نيز دلايل و شواهد محکم و مستندي داشت. اما قطعنامه اخير را پذيرفته است بنابراين، برخلاف تصور يا تلقي دوستانمان، قطعنامه هاي قبلي نه فقط لغو نمي شوند، بلکه با تجميع در قطعنامه اخير به قوت خود باقي خواهند ماند، با اين تفاوت که تاکنون قطعنامه هاي ياد شده را غيرقانوني مي دانستيم ولي در حالت جديد بر قانوني! و لازم الاجرا بودن آنها مهر تائيد زده ايم!
ج: موضوع فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد که قطعنامه هاي قبلي با استناد به ماده 41 آن عليه کشورمان تصويب شده بود، درباره کشورهايي است که صلح و امنيت منطقه اي و جهاني را بر هم زده و يا تهديدي عليه آن محسوب مي شوند. سخن مستند و مستدل جمهوري اسلامي ايران براي اعلام غيرقانوني بودن قطعنامه هاي مورد اشاره اين بود که شوراي امنيت سازمان ملل بر اساس کدام سند يا شاهد و قرينه اي، فعاليت هسته اي ايران را تهديدي عليه صلح و امنيت منطقه اي يا جهاني تلقي کرده است که صدور قطعنامه هاي فصل هفتمي عليه کشورمان را توجيه قانوني کند؟!
و اکنون با تن دادن به قطعنامه فصل هفتمي اخير- بي آن که بخواهيم و يا به آن توجه داشته باشيم- رسما پذيرفته و اعلام کرده ايم که برنامه هسته اي ايران تهديدي عليه صلح و امنيت جهاني و منطقه اي است! چرا؟! پاسخ روشن است، زيرا صدور قطعنامه فصل هفتمي اخير را پذيرفته ايم و موضوع فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد از ماده 39 تا 51 آن، درباره کشورهايي است که صلح و امنيت جهاني و منطقه اي را به خطر انداخته و يا تهديدي عليه آن به حساب مي آيند!
6- بند 11 از پيش نويس قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل درباره فعاليت هسته اي ايران تصريح مي کند در صورتي که يکي از طرف هاي برجام بر اين اعتقاد باشد که تعهدات توافق وين و يا بخشي از آن اجرا نشده است، شوراي امنيت ملزم است ظرف 30 روز نظر اعلام شده را به راي بگذارد تا چنانچه اقدام کشور ياد شده (بخوانيد ايران) مصداق نقض تعهد تلقي شود، ادامه اجراي پاراگراف A از بند 7 اين قطعنامه لغو شود. توضيح آن که موضوع پاراگراف ياد شده، لغو قطعنامه هاي قبلي شوراي امنيت عليه برنامه هسته اي ايران و بازگشت دوباره آنها است بنابراين مفهوم بند 11 اين است که اگر يکي از 6 کشور گروه 5+1 اعتقاد داشته باشد که ايران به تعهدات خود پايبند نبوده و يا بخشي از آن را اجرا نکرده است، شوراي امنيت ظرف 30 روز ادامه لغو قطعنامه هاي قبلي را به راي مي گذارد و چنانچه ادامه لغو قطعنامه هاي پيشين راي نياورد مطابق ماده 12 از قطعنامه پيشنهادي، تمامي تحريم هاي ناشي از قطعنامه هاي قبلي بدون نياز به تصويب مجدد- در اين نکته دقت کنيد- بارديگر لازم الاجرا خواهد شد. اکنون به موضوع بعدي که اوج موذي گري و خدعه حريف است توجه کنيد!
7- نکته در خور توجه اين که، در اين راي گيري نيازي به راي اکثريت اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل نيست و از آنجا که 5 کشور عضو دائمي اين شورا يعني آمريکا، انگليس، فرانسه، چين و روسيه داراي حق وتو هستند، فقط کافي است که يکي از آنها خواستار بازگشت قطعنامه هاي قبلي شود. در اين صورت، حتي اگر همه اعضاي ديگر شوراي امنيت نيز نظر ديگري داشته و خواهان عدم بازگشت قطعنامه هاي قبلي باشند، نظر و خواست آنها نمي تواند مانع از بازگشت قطعنامه هاي قبلي باشد، چرا که خواست و نظر همه آنها با همان يک راي، يکي از 5 کشور ياد شده «وتو» و بي اثر خواهد شد.
به بيان ديگر بندهاي 11 و 12 پيش نويس قطعنامه اي که قرار است امروز به تصويب برسد، تصميم احتمالي - فقط احتمالي- چين و روسيه براي پيشگيري از بازگشت قطعنامه هاي قبلي را غيرقابل اجرا و بي اثر کرده است. زيرا بر فرض که يکي از دو کشور چين و يا روسيه بخواهند مانع از بازگشت قطعنامه هاي قبلي شوند، در اين صورت، اگر چه هر دو کشور ياد شده داراي حق وتو هستند و مي توانند خواستار ادامه بخشA از بند 7 يعني ادامه لغو قطعنامه هاي قبلي و عدم بازگشت دوباره آنها شوند ولي راي منفي فقط يکي از سه کشور آمريکا، فرانسه و انگليس براي بي اثر کردن تصميم آنها کافي است زيرا اين سه کشور نيز داراي حق وتو هستند و راي منفي هر يک از آنها به بازگشت دوباره قطعنامه هاي ياد شده به مفهوم وتوي نظر ساير اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل خواهد بود.
اکنون مي توان اين اظهارنظر اوباما را به ارزيابي نشست که با تلويحي نزديک به تصريح دست چين و روسيه را در پيشگيري از اقدامات آمريکا عليه برنامه هسته اي ايران، کوتاه اعلام کرده بود.
8- پيش نويس قطعنامه اي که قرار است امروز - و يا حداکثر چند روز ديگر- در شوراي امنيت سازمان ملل به تصويب برسد، از سوي آمريکا تهيه و ارائه شده است و از آنجا که تصويب آن به دلايل ياد شده، مي تواند ايران را با دشواري هاي فراواني روبرو کند پيشنهاد مي شود جمهوري اسلامي ايران از هم اکنون، مخالفت خود با پيش نويس مورد اشاره را رسما اعلام کرده و خواستار تغيير بخش هايي از متن پيش نويس- از جمله بندهاي 11 و 12، ضميمهB و... آن- شود.
9- درباره متن سند وين که با عنوان برجام از آن ياد مي شود نيز گفتني هايي هست که اصلاح آن ضرورتي حياتي دارد و در شماره هاي آينده به آن خواهيم پرداخت ولي از آنجا که تصويب قطعنامه فصل هفتمي اخير متن ياد شده را قطعي و لازم الاجرا خواهد کرد، انتظار مي رود- و انتظار منطقي و فوري و حياتي نيز هست- که جمهوري اسلامي ايران نظر نهايي خود درباره آن را به نتيجه بررسي هاي دقيق اين سند از سوي مجلس شوراي اسلامي، شوراي عالي امنيت ملي موکول کند و براي انجام اين بررسي دقيق علاوه بر دو نهاد ياد شده، از حقوقدانان برجسته و صاحبنظران ديگر نيز به طور جدي دعوت به عمل آورد. نويسنده: حسين شريعتمداري
۱- بعد از قرائت بيانيه مشترک ايران و 5+1 در وين که با ذوق زدگي ناشيانه يا فرمايشي! روزنامه هاي زنجيره اي و سايت هاي همسو با آنها روبرو شد و در فضايي که همه جا سخن از يک «پيروزي بزرگ»! و «بي نظير»! در ميان بود، اگر چه آرزو و ايده آل ما نيز آن بود که با اين جشن و سرور همراه و همخوان باشيم ولي مروري گذرا بر متن توافقنامه حکايت از آن داشت که همراهي با دست افشاني هاي اين و آن، ناديده گرفتن واقعيات و تبديل کردن «آرزو» به «خبر» است! مخصوصاً آن که برداشت اعلام شده رئيس جمهور محترم کشورمان از توافق وين با برداشت رئيس جمهور آمريکا از همان سند، فاصله اي پرنشدني و تفاوتي 180 درجه اي داشت. از اين روي، تيتر اول کيهان چهارشنبه 24 تيرماه را به اختلاف 180 درجه اي ياد شده ميان روايت روساي جمهور دو کشور از توافق وين اختصاص داديم و طي يادداشتي با عنوان «اين نيز گفتني است» به مواردي از اين برداشت دوگانه و متضاد اشاره کرديم. آن روز اما، تمامي رسانه هاي داخلي با تيترهاي درشت به استقبال توافق وين رفته بودند و درباره پيروزي بزرگي! که به دست آمده است، داد سخن داده بودند، نظير؛ «جهان به ايران سلام کرد»! «خجسته باد اين پيروزي»! «پيروزي بدون جنگ»! «آغازعصر ايراني»! «ايران بر قله توافق»! «پيروزي استقامت، شکست تحريم»! «جهان تغيير کرد»! «پيروزي تاريخي ملت ايران»! «گل صدبرگ توافق شکفت»!«کليد تدبير قفل تحريم ها را گشود»! «خورشيد درخشان شد، تا باد چنين بادا»! «دنيا به احترام ايران ايستاد»! «کليد چرخيد، ايران خنديد»! «تدبير کارساز شد، توافق تاريخي»! «فتح الفتوح ديپلماسي ايران»! «پيروزي ايران در جنگ اراده ها»! «تثبيت ايران هسته اي با ايستادگي ملت»! و... و متاسفانه صدا و سيما نيز در اين «جشن پيروزي»! و اعلام به اصطلاح اين «توافق تاريخي»! سنگ تمام گذاشت به گونه اي که انگار براي ارزيابي ماجرا و بيان واقعيات رسالتي بر عهده ندارد! و البته بعد از چند روز به ياد برخي از مفاد سند وين و مخصوصا بندهاي 11 و 12 قطعنامه در حال تصويب شوراي امنيت افتاد... که بگذريم!
اعلام ترديد کيهان درباره توافق وين و اشاره به مواردي از توافق ياد شده که در آن خطوط قرمز هسته اي کشورمان ناديده گرفته شده بود با اعتراض گسترده و فراواني روبرو شد که در بسياري از موارد با فحاشي و ناسزاگويي نيز همراه بود. در اين ميان، برخي از دوستان نيز به دلسوزي - و نه غرض ورزي- به کيهان توصيه مي کردند که از ابراز ترديد يا مخالفت درباره توافق وين خودداري کند و توضيح مي دادند که متن توافق وين با همه جزئيات آن به رويت رهبر معظم انقلاب رسيده و موافقت کامل حضرت ايشان را نيز در پي داشته است! و تقدير و تشکر حضرت آقا از تيم هسته اي حاکي از موافقت ايشان با توافق ياد شده است. پاسخ ما اين بود که تقدير رهبر معظم انقلاب نشانه تلاش صادقانه و شبانه روزي تيم محترم مذاکره کننده است که از سوي هيچ انسان منصف و آزاد انديشي قابل انکار نيست و توافق هر چه باشد، تلاش و فداکاري تيم کشورمان در خور تقدير است. اما، براي ارزيابي توافق وين و تشخيص خوب و بد آن، معيارها و ملاک هاي جداگانه اي از سوي حضرت آقا ارائه شده است که در همان خطوط قرمز اعلام شده قابل تعريف است و محال است حضرت ايشان با توافقي که در آن از خطوط قرمز اعلام شده عبور شده باشد موافق باشند. البته، بعد از بيانات رهبر معظم انقلاب و تاکيد ايشان بر ضرورت بررسي دقيق متن توافق وين، معلوم شد که اگر با توافق يادشده، موافقت داشتند، تاکيد ايشان بر ضرورت بررسي دقيق متن آن ضرورتي نداشت.
در پايان اين بند از يادداشت پيش روي گفتني است که طي چند ماه اخير با موارد مشابه ديگري نيز روبرو بوده ايم که کساني برداشت هاي خود درباره برخي از مسائل- از جمله مسائل هسته اي- را به حضرت ايشان نسبت داده اند که خوشبختانه در همه موارد، اعلام نظر صريح رهبرمعظم انقلاب و تاکيد معظم له که نظرات علني ايشان با نظرات غيرعلني حضرتش متفاوت نيست، کارساز و گره گشا بوده است.
2- و اما، بعد از اين مقدمه که طرح آن را ضروري دانسته ايم بايد گفت، مروري هر چند گذرا بر متن توافق وين، به وضوح نشان مي دهد برخي از خطوط قرمز حياتي نظام در توافق مورد اشاره، ناديده گرفته شده است که به آن خواهيم پرداخت، اما آنچه امروزه و در اين ميان، خطرناک تر به نظر مي رسد و اشاره به آن ضرورت فوري دارد، قطعنامه اي است که قرار است امروز -دوشنبه- در شوراي امنيت سازمان ملل به تصويب برسد. چرا که تصويب اين قطعنامه، توافق وين را به يک سند بين المللي و لازم الاجرا تبديل مي کند. با تصويب اين قطعنامه- به گونه اي که خواهيم پرداخت- بيم آن مي رود کلاهي که حريف در توافق ژنو و لوزان برداشته بود! در توافق وين بر سرمان بگذارد! بخوانيد؛
3- قطعنامه اي که قرار است امروز در شوراي امنيت سازمان ملل به تصويب برسد- همان گونه که در متن توافق آمده است- اصلي ترين تضمين توافق وين است و اين توافق را به يک سند رسمي و لازم الاجراي بين المللي تبديل خواهد کرد که جاي کمترين سرپيچي از تعهدات اعلام شده در آن را باقي نمي گذارد.
گفتني است برخي از مواد منشور سازمان ملل متحد، براي الزام اعضاء به اجراي مصوبات شوراي امنيت اين سازمان محدوديت هايي نظير عدم تعارض با قوانين داخلي و حاکميت ملي کشورها قائل شده است ولي اين محدوديت ها درباره قطعنامه هايي که تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل به تصويب مي رسند، وجود ندارد و تمامي قطعنامه هاي فصل هفتمي بدون کمترين استثناء لازم الاجرا هستند. بند 7 از ماده 2 منشور ملل متحد در اين باره تصريح مي کند که؛ «هيچ يک از مقررات مندرج در اين منشور، ملل متحد را مجاز نمي دارد در اموري که ذاتاً جزو صلاحيت داخلي هر کشوري است دخالت نمايد وليکن اين اصل به اعمال اقدامات قهري پيش بيني شده در فصل هفتم لطمه اي وارد نخواهد آورد».
قطعنامه اي که قرار است امروز به تصويب برسد، مستند به ماده 41 از فصل هفتم منشور ملل متحد است و انجام تعهدات ناشي از آن براي کشورمان الزام آور خواهد بود.
4- «سند وين» مطابق آنچه در بند فوق آمده است، با تصويب قطعنامه شوراي امنيت، قطعي و الزام آور مي شود و مهلت دو هفته اي براي بررسي مفاد آن از سوي مجلس شوراي اسلامي و يا شوراي عالي امنيت ملي کشورمان، کمترين تاثيري در قبول يا رد آن نخواهد داشت، توضيح آن که اگر مجلس شوراي اسلامي يا شوراي عالي امنيت بعد از بررسي متن توافق وين به اين نتيجه برسند که بخش هايي از آن با منافع ملي کشورمان در تعارض است و يا در آن، خطوط قرمز اعلام شده از سوي ايران رعايت نشده است، نتيجه اين بررسي با عرض پوزش فقط براي ثبت در تاريخ ارزش دارد و در تغيير متن و انطباق آن با خواسته ها و مواضع ايران اسلامي کمترين تاثيري نخواهد داشت چرا که با تصويب قطعنامه شوراي امنيت و قبل از انجام اين بررسي ها، متن توافق وين الزام آور شده و مفاد آن از سوي کشورمان پذيرفته شده تلقي مي شود!
5- برخي از مسئولان محترم کشورمان در اظهارنظرهاي رسمي خود از قطعنامه فصل هفتمي شوراي امنيت سازمان ملل که قرار است امروز به تصويب برسد با عنوان «يک دستآورد»! ياد مي کنند و از جمله اعلام مي دارند با تصويب اين قطعنامه اولاً؛ تمامي قطعنامه هاي قبلي شوراي امنيت که عليه فعاليت هسته اي ايران صادر شده است لغو مي شود و ثانياً؛ اين قطعنامه انجام تعهدات حريف در توافق وين را تضمين مي کند و ... که در اين باره بايد گفت؛
الف: برخلاف آنچه دوستان عزيزمان مطرح مي کنند، قطعنامه هاي قبلي لغو نمي شوند، بلکه مفاد آنها در قطعنامه اخير شوراي امنيت جاي گرفته و تجميع مي شود.
ب: جمهوري اسلامي ايران هيچ يک از قطعنامه هاي قبلي شوراي امنيت سازمان ملل را نپذيرفته و آنها را غيرقانوني اعلام کرده بود و براي اثبات نظر خود نيز دلايل و شواهد محکم و مستندي داشت. اما قطعنامه اخير را پذيرفته است بنابراين، برخلاف تصور يا تلقي دوستانمان، قطعنامه هاي قبلي نه فقط لغو نمي شوند، بلکه با تجميع در قطعنامه اخير به قوت خود باقي خواهند ماند، با اين تفاوت که تاکنون قطعنامه هاي ياد شده را غيرقانوني مي دانستيم ولي در حالت جديد بر قانوني! و لازم الاجرا بودن آنها مهر تائيد زده ايم!
ج: موضوع فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد که قطعنامه هاي قبلي با استناد به ماده 41 آن عليه کشورمان تصويب شده بود، درباره کشورهايي است که صلح و امنيت منطقه اي و جهاني را بر هم زده و يا تهديدي عليه آن محسوب مي شوند. سخن مستند و مستدل جمهوري اسلامي ايران براي اعلام غيرقانوني بودن قطعنامه هاي مورد اشاره اين بود که شوراي امنيت سازمان ملل بر اساس کدام سند يا شاهد و قرينه اي، فعاليت هسته اي ايران را تهديدي عليه صلح و امنيت منطقه اي يا جهاني تلقي کرده است که صدور قطعنامه هاي فصل هفتمي عليه کشورمان را توجيه قانوني کند؟!
و اکنون با تن دادن به قطعنامه فصل هفتمي اخير- بي آن که بخواهيم و يا به آن توجه داشته باشيم- رسما پذيرفته و اعلام کرده ايم که برنامه هسته اي ايران تهديدي عليه صلح و امنيت جهاني و منطقه اي است! چرا؟! پاسخ روشن است، زيرا صدور قطعنامه فصل هفتمي اخير را پذيرفته ايم و موضوع فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد از ماده 39 تا 51 آن، درباره کشورهايي است که صلح و امنيت جهاني و منطقه اي را به خطر انداخته و يا تهديدي عليه آن به حساب مي آيند!
6- بند 11 از پيش نويس قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل درباره فعاليت هسته اي ايران تصريح مي کند در صورتي که يکي از طرف هاي برجام بر اين اعتقاد باشد که تعهدات توافق وين و يا بخشي از آن اجرا نشده است، شوراي امنيت ملزم است ظرف 30 روز نظر اعلام شده را به راي بگذارد تا چنانچه اقدام کشور ياد شده (بخوانيد ايران) مصداق نقض تعهد تلقي شود، ادامه اجراي پاراگراف A از بند 7 اين قطعنامه لغو شود. توضيح آن که موضوع پاراگراف ياد شده، لغو قطعنامه هاي قبلي شوراي امنيت عليه برنامه هسته اي ايران و بازگشت دوباره آنها است بنابراين مفهوم بند 11 اين است که اگر يکي از 6 کشور گروه 5+1 اعتقاد داشته باشد که ايران به تعهدات خود پايبند نبوده و يا بخشي از آن را اجرا نکرده است، شوراي امنيت ظرف 30 روز ادامه لغو قطعنامه هاي قبلي را به راي مي گذارد و چنانچه ادامه لغو قطعنامه هاي پيشين راي نياورد مطابق ماده 12 از قطعنامه پيشنهادي، تمامي تحريم هاي ناشي از قطعنامه هاي قبلي بدون نياز به تصويب مجدد- در اين نکته دقت کنيد- بارديگر لازم الاجرا خواهد شد. اکنون به موضوع بعدي که اوج موذي گري و خدعه حريف است توجه کنيد!
7- نکته در خور توجه اين که، در اين راي گيري نيازي به راي اکثريت اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل نيست و از آنجا که 5 کشور عضو دائمي اين شورا يعني آمريکا، انگليس، فرانسه، چين و روسيه داراي حق وتو هستند، فقط کافي است که يکي از آنها خواستار بازگشت قطعنامه هاي قبلي شود. در اين صورت، حتي اگر همه اعضاي ديگر شوراي امنيت نيز نظر ديگري داشته و خواهان عدم بازگشت قطعنامه هاي قبلي باشند، نظر و خواست آنها نمي تواند مانع از بازگشت قطعنامه هاي قبلي باشد، چرا که خواست و نظر همه آنها با همان يک راي، يکي از 5 کشور ياد شده «وتو» و بي اثر خواهد شد.
به بيان ديگر بندهاي 11 و 12 پيش نويس قطعنامه اي که قرار است امروز به تصويب برسد، تصميم احتمالي - فقط احتمالي- چين و روسيه براي پيشگيري از بازگشت قطعنامه هاي قبلي را غيرقابل اجرا و بي اثر کرده است. زيرا بر فرض که يکي از دو کشور چين و يا روسيه بخواهند مانع از بازگشت قطعنامه هاي قبلي شوند، در اين صورت، اگر چه هر دو کشور ياد شده داراي حق وتو هستند و مي توانند خواستار ادامه بخشA از بند 7 يعني ادامه لغو قطعنامه هاي قبلي و عدم بازگشت دوباره آنها شوند ولي راي منفي فقط يکي از سه کشور آمريکا، فرانسه و انگليس براي بي اثر کردن تصميم آنها کافي است زيرا اين سه کشور نيز داراي حق وتو هستند و راي منفي هر يک از آنها به بازگشت دوباره قطعنامه هاي ياد شده به مفهوم وتوي نظر ساير اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل خواهد بود.
اکنون مي توان اين اظهارنظر اوباما را به ارزيابي نشست که با تلويحي نزديک به تصريح دست چين و روسيه را در پيشگيري از اقدامات آمريکا عليه برنامه هسته اي ايران، کوتاه اعلام کرده بود.
8- پيش نويس قطعنامه اي که قرار است امروز - و يا حداکثر چند روز ديگر- در شوراي امنيت سازمان ملل به تصويب برسد، از سوي آمريکا تهيه و ارائه شده است و از آنجا که تصويب آن به دلايل ياد شده، مي تواند ايران را با دشواري هاي فراواني روبرو کند پيشنهاد مي شود جمهوري اسلامي ايران از هم اکنون، مخالفت خود با پيش نويس مورد اشاره را رسما اعلام کرده و خواستار تغيير بخش هايي از متن پيش نويس- از جمله بندهاي 11 و 12، ضميمهB و... آن- شود.
9- درباره متن سند وين که با عنوان برجام از آن ياد مي شود نيز گفتني هايي هست که اصلاح آن ضرورتي حياتي دارد و در شماره هاي آينده به آن خواهيم پرداخت ولي از آنجا که تصويب قطعنامه فصل هفتمي اخير متن ياد شده را قطعي و لازم الاجرا خواهد کرد، انتظار مي رود- و انتظار منطقي و فوري و حياتي نيز هست- که جمهوري اسلامي ايران نظر نهايي خود درباره آن را به نتيجه بررسي هاي دقيق اين سند از سوي مجلس شوراي اسلامي، شوراي عالي امنيت ملي موکول کند و براي انجام اين بررسي دقيق علاوه بر دو نهاد ياد شده، از حقوقدانان برجسته و صاحبنظران ديگر نيز به طور جدي دعوت به عمل آورد. نويسنده: حسين شريعتمداري