قند تهديدي براي موهاي شما! 16 آذر-95
آيا مي دانستيد
رژيم غذايي يکي از عواملي است که مي تواند نقش قابل توجهي در طاسي شما داشته باشد؟
بنابر پژوهشي که در سال 2000 آغاز شد، دانشمندان فنلاندي متوجه شدند مرداني که
داراي مقاومت بالاتر به انسولين هستند، احتمال بيشتري دارد به ريزش مو دچار شوند.
از آن زمان تاکنون، مطالعاتي مشابه در اين زمينه انجام شده و نتايجي مشابه نيز به
دست آمده است.
به گزارش «پروگرسيو هلث»، رژيم غذايي بلوک هاي سازنده براي پشتيباني از بدني سالم را در اختيار شما قرار مي دهد و اگر عناصر سازنده مورد نياز براي توليد موهايي سالم را در اختيار بدن قرار ندهيد نبايد انتظار انجام چنين کاري را از آن داشته باشيد. از زمان مطالعه دانشمندان فنلاندي، چندين مطالعه ديگر نيز نشان داده اند آن چه مي خوريد مي تواند در حفظ يا ريزش موي شما تاثيرگذار باشند.
در همين راستا، دو عامل کليدي که در سلامت مو تاثيرگذار هستند - چه مرد و چه زن - قند و غلات پالايش شده محسوب مي شوند.
مطالعات چه مي گويند؟
همان گونه که اشاره شد، پژوهشگران فنلاندي در سال 2000 مطالعه اصلي را انجام دادند. نتايج اين مطالعه نشان داد، مرداني که به فشار خون بالا، مقاومت به انسولين و چاقي مبتلاهستند، احتمال بيشتري دارد طاس شوند.
به گفته پژوهشگران، يک رژيم غذايي ضعيف و ناسالم مي تواند ريزش مو را کليد بزند. عامل اصلي براي مقاومت به انسولين دنبال کردن يک رژيم غذايي سرشار از قند است.
قند از منابعي مانند نيشکر و شربت ذرت و غلات پالايش شده ناشي مي شود. بدن انسان غلات پالايش شده را به گلوکز تبديل مي کند که در برخي موارد حتي توسط کبد مي تواند به فروکتوز نيز تبديل شود. هنگامي که قند وارد جريان خون مي شود، انسولين توليد مي کند تا قند را مديريت کرده و به ديگر بخش هاي بدن حمل کند.
در نهايت، بدن نسبت به انسوليني که قند را حمل مي کند، مقاوم مي شود و شما بايد به طور مداوم انسولين بيشتري براي از بين بردن قند اضافي توليد کنيد. اگر چرخه قند- مقاومت انسولين متوقف نشود، اين شرايط به ديابت نوع2 منجر مي شود.
در سال 2003، پژوهشگران فنلاندي زنان مبتلابه ريزش مو را براي بررسي پيوند قند/کربوهيدرات و مقاومت به انسولين مورد آزمايش قرار دادند. آنها دريافتند زناني که داراي مقاومت بالابه انسولين هستند، به طور قابل توجهي در معرض خطر ابتلابه ريزش مو قرار دارند.
در سال 2009، پژوهشگران تايواني، مکزيکي و ترکيه اي بار ديگر موضوعي مشابه با آن چه پژوهشگران فنلاندي 9 سال پيش دنبال کرده بودند را مورد بررسي قرار دادند. هر سه مطالعه به نتيجه اي مشابه با مطالعه اصلي رسيدند و مشخص شد مرداني که مقاومت به انسولين دارند، احتمال بيشتري دارد طاس شوند.
آن چه شگفت انگيزتر بود، در تمامي اين مطالعات مشخص شد يک رژيم غذايي با ميزان کربوهيدرات ها و قند بالابزرگترين عامل موثر در مقاومت به انسولين و طاسي در مردان و زنان بوده است.
ارتباط قند و طاسي
پژوهشگران به طور دقيق نمي دانند چرا يک رژيم غذايي سرشار از قند و کربوهيدرات ها به طاسي در مردان و زنان منجر مي شود. هنگامي که آنها اين مسئله که آيا دنبال کردن يک رژيم غذايي سالم مي تواند طاسي را معکوس کند را مورد بررسي قرار دادند، دريافتند که محدود کردن قند و کربوهيدرات ها براي معکوس کردن آسيب وارده که پيش از اين به واسطه رژيم غذايي سرشار از قند رخ داده است، کفايت نمي کند.
با اين وجود، برخي پژوهش ها از اين ايده پشتيباني مي کنند که آغاز يک رژيم غذايي سالم مي تواند از ريزش مو در آينده پيشگيري کند. در سال 1928، کارستن اندرسون، کاوشگر، مطالعه بلوو را انجام داد. شرکت کنندگان در اين مطالعه خود را داخل يک بيمارستان حبس کرده و براي يک سال تنها گوشت مصرف کردند. اين شکلي افراطي از يک رژيم غذايي عاري از کربوهيدرات ها بود.
اگرچه خوردن گوشت به تنهايي در بلند مدت روشي سالم محسوب نمي شود، اما اين يکي از مطالعاتي است که نقش کربوهيدرات ها و قند در طاسي را مورد بررسي قرار داده است. در پايان يک سال، اندرسون که در آغاز مطالعه در حال طاس شدن بود، ديگر هيچ مويي از دست نداده بود.
کمبود پروتئين يکي از نظريه هاي احتمالي براي ريزش مو به واسطه قند است. مو به طور عمده از پروتئين تشکيل شده و اگر پروتئين کافي در بدن وجود نداشته باشد موها توانايي رشد موثر نخواهند داشت.
نظريه ديگر اين است که ويتامين هاي ضروري براي رشد مو مانند ويتامين E، مس، ويتامين D، آهن، منيزيم، و سلينيم، و ويتامين ها و مواد معدني ديگر در يک رژيم غذايي سرشار از قند وجود ندارند. کمبود اين مواد مانع از رشد مناسب مو و سلامت آن مي شود.
يک نظريه محتمل ديگر اين است که آن چه مي خوريد بر سطوح هورمون هاي بدن شما تاثيرگذار است. يک رژيم غذايي سرشار از قند، مواد شيميايي، و مواد غذايي التهاب آفرين (کربوهيدرات ها و چربي هاي امگا-6 التهاب ايجاد مي کنند) مي تواند عدم تعادل هورموني را به همراه داشته باشد. در نتيجه اين شرايط بدن نمي تواند هورمون هاي مناسب که با رشد مو پيوند خورده اند را توليد کند.
يکي از هورمون هايي که با ريزش مو پيوند خورده DHT است. اين هورمون شکلي از هورمون تستوسترون است. سطوح بالاي DHT به ريزش مو منجر مي شود.
يک رژيم غذايي سرشار از قند و مواد شيميايي و ويتامين هاي ناکافي کنترل توليد DHT را براي بدن دشوار مي سازد، در شرايطي که يک رژيم غذايي سالم DHT اضافي را از بين مي برد و در نتيجه اين هورمون نمي تواند موجب ريزش مو شود.
نقش سبک زندگي در ريزش مو
مطالعاتي که پيش تر به آنها اشاره شد، نشان داده اند که عوامل ديگري افزون بر قند مي توانند به ريزش مو منجر شوند. اگرچه قند و مقاومت به انسولين عوامل اصلي محسوب مي شوند، مواد و شرايط زير نيز با ريزش مو پيوند خورده اند:
کافيين
مطالعات نشان داده اند مرداني که کافئين بالايي مصرف مي کنند، احتمال بيشتري دارد با افزايش سن خود ريزش مو را تجربه کنند. يک دليل ممکن براي اين ارتباط مي تواند نقش کافئين در شکل گيري واکنش استرسي در بدن باشد. سطوح بالاي استرس با احتمال بيشتر ريزش مو در آينده پيوند خورده اند.
استرس
آيا به طور مداوم دچار استرس هستيد؟ اگر به آرامش نرسيد اين احتمال وجود دارد که با ريزش موهاي خود مواجه شويد. مطالعات نشان داده اند مردان و زناني که سبک زندگي پر استرسي دارند احتمال بيشتري دارد دچار ريزش مو شوند.
اسيدهاي چرب
پژوهشگران متوجه شده اند برخي اسيدهاي چرب به محافظت از مو کمک مي کنند، در شرايطي که برخي ديگر از آنها در سلامت مو تداخل ايجاد مي کنند. يک رژيم غذايي سرشار از اسيدهاي چرب امگا-6 احتمال بيشتري دارد به خطر افزايش يافتن ريزش مو منجر شود، در شرايطي که اسيدهاي چرب امگا-3 از سلامت مو محافظت مي کنند.
سيگار کشيدن
مردان و زناني که سيگار مي کشند، احتمال بيشتري دارد با ريزش قابل توجه موهاي خود نسبت به آنهايي که سيگار نمي کشند، مواجه شوند.
شوره سر
پژوهشگران دريافتند شرکت کنندگان در مطالعات که به شوره سر مبتلابودند با خطر بيشتر از دست دادن موهاي خود با افزايش سن هستند.
پرهيز از مصرف غلات پالايش شده و قند
يکي از روش هاي ساده براي جلوگيري از پيشرفت ريزش مو پرهيز از خوردن غلات پالايش شده و قند است. اين دو ماده براي سلامت انسان خطرناک هستند و مي توانند مقاومت به انسولين، ديابت، چاقي، حملات قلبي، فشار خون بالا، و انواع ديگري از بيماري هاي خطرناک را موجب شوند.
ريزش مو يکي از عوارض جانبي خوش خيم دنبال کردن يک رژيم غذايي سرشار از قند است و البته يکي از مشهودترين آنها محسوب مي شود. با اين وجود، ريزش مو مي تواند در نتيجه عوامل ديگر و نشانه اي از مشکلات سلامت ديگر باشد. چندين مطالعه طاسي تاجي شکل را با خطر بيماري قلبي مرتبط دانسته اند.
اشکال مختلف قند مي توانند به ريزش مو منجر شوند، اما فروکتوز شايد بيشترين سهم را داشته باشد. فروکتوز قندي است که در ميوه، شربت ذرت، و شکر تصفيه شده يافت مي شود. در حقيقت، امن ترين روش براي محافظت از مو در برابر ريزش هاي مرتبط با قند پرهيز از مصرف اشکال مختلف قند است.
قندهاي خطرناک شامل گلوکز، فروکتوز، دکستروز، و ساکاروز مي شوند.
به گزارش «پروگرسيو هلث»، رژيم غذايي بلوک هاي سازنده براي پشتيباني از بدني سالم را در اختيار شما قرار مي دهد و اگر عناصر سازنده مورد نياز براي توليد موهايي سالم را در اختيار بدن قرار ندهيد نبايد انتظار انجام چنين کاري را از آن داشته باشيد. از زمان مطالعه دانشمندان فنلاندي، چندين مطالعه ديگر نيز نشان داده اند آن چه مي خوريد مي تواند در حفظ يا ريزش موي شما تاثيرگذار باشند.
در همين راستا، دو عامل کليدي که در سلامت مو تاثيرگذار هستند - چه مرد و چه زن - قند و غلات پالايش شده محسوب مي شوند.
مطالعات چه مي گويند؟
همان گونه که اشاره شد، پژوهشگران فنلاندي در سال 2000 مطالعه اصلي را انجام دادند. نتايج اين مطالعه نشان داد، مرداني که به فشار خون بالا، مقاومت به انسولين و چاقي مبتلاهستند، احتمال بيشتري دارد طاس شوند.
به گفته پژوهشگران، يک رژيم غذايي ضعيف و ناسالم مي تواند ريزش مو را کليد بزند. عامل اصلي براي مقاومت به انسولين دنبال کردن يک رژيم غذايي سرشار از قند است.
قند از منابعي مانند نيشکر و شربت ذرت و غلات پالايش شده ناشي مي شود. بدن انسان غلات پالايش شده را به گلوکز تبديل مي کند که در برخي موارد حتي توسط کبد مي تواند به فروکتوز نيز تبديل شود. هنگامي که قند وارد جريان خون مي شود، انسولين توليد مي کند تا قند را مديريت کرده و به ديگر بخش هاي بدن حمل کند.
در نهايت، بدن نسبت به انسوليني که قند را حمل مي کند، مقاوم مي شود و شما بايد به طور مداوم انسولين بيشتري براي از بين بردن قند اضافي توليد کنيد. اگر چرخه قند- مقاومت انسولين متوقف نشود، اين شرايط به ديابت نوع2 منجر مي شود.
در سال 2003، پژوهشگران فنلاندي زنان مبتلابه ريزش مو را براي بررسي پيوند قند/کربوهيدرات و مقاومت به انسولين مورد آزمايش قرار دادند. آنها دريافتند زناني که داراي مقاومت بالابه انسولين هستند، به طور قابل توجهي در معرض خطر ابتلابه ريزش مو قرار دارند.
در سال 2009، پژوهشگران تايواني، مکزيکي و ترکيه اي بار ديگر موضوعي مشابه با آن چه پژوهشگران فنلاندي 9 سال پيش دنبال کرده بودند را مورد بررسي قرار دادند. هر سه مطالعه به نتيجه اي مشابه با مطالعه اصلي رسيدند و مشخص شد مرداني که مقاومت به انسولين دارند، احتمال بيشتري دارد طاس شوند.
آن چه شگفت انگيزتر بود، در تمامي اين مطالعات مشخص شد يک رژيم غذايي با ميزان کربوهيدرات ها و قند بالابزرگترين عامل موثر در مقاومت به انسولين و طاسي در مردان و زنان بوده است.
ارتباط قند و طاسي
پژوهشگران به طور دقيق نمي دانند چرا يک رژيم غذايي سرشار از قند و کربوهيدرات ها به طاسي در مردان و زنان منجر مي شود. هنگامي که آنها اين مسئله که آيا دنبال کردن يک رژيم غذايي سالم مي تواند طاسي را معکوس کند را مورد بررسي قرار دادند، دريافتند که محدود کردن قند و کربوهيدرات ها براي معکوس کردن آسيب وارده که پيش از اين به واسطه رژيم غذايي سرشار از قند رخ داده است، کفايت نمي کند.
با اين وجود، برخي پژوهش ها از اين ايده پشتيباني مي کنند که آغاز يک رژيم غذايي سالم مي تواند از ريزش مو در آينده پيشگيري کند. در سال 1928، کارستن اندرسون، کاوشگر، مطالعه بلوو را انجام داد. شرکت کنندگان در اين مطالعه خود را داخل يک بيمارستان حبس کرده و براي يک سال تنها گوشت مصرف کردند. اين شکلي افراطي از يک رژيم غذايي عاري از کربوهيدرات ها بود.
اگرچه خوردن گوشت به تنهايي در بلند مدت روشي سالم محسوب نمي شود، اما اين يکي از مطالعاتي است که نقش کربوهيدرات ها و قند در طاسي را مورد بررسي قرار داده است. در پايان يک سال، اندرسون که در آغاز مطالعه در حال طاس شدن بود، ديگر هيچ مويي از دست نداده بود.
کمبود پروتئين يکي از نظريه هاي احتمالي براي ريزش مو به واسطه قند است. مو به طور عمده از پروتئين تشکيل شده و اگر پروتئين کافي در بدن وجود نداشته باشد موها توانايي رشد موثر نخواهند داشت.
نظريه ديگر اين است که ويتامين هاي ضروري براي رشد مو مانند ويتامين E، مس، ويتامين D، آهن، منيزيم، و سلينيم، و ويتامين ها و مواد معدني ديگر در يک رژيم غذايي سرشار از قند وجود ندارند. کمبود اين مواد مانع از رشد مناسب مو و سلامت آن مي شود.
يک نظريه محتمل ديگر اين است که آن چه مي خوريد بر سطوح هورمون هاي بدن شما تاثيرگذار است. يک رژيم غذايي سرشار از قند، مواد شيميايي، و مواد غذايي التهاب آفرين (کربوهيدرات ها و چربي هاي امگا-6 التهاب ايجاد مي کنند) مي تواند عدم تعادل هورموني را به همراه داشته باشد. در نتيجه اين شرايط بدن نمي تواند هورمون هاي مناسب که با رشد مو پيوند خورده اند را توليد کند.
يکي از هورمون هايي که با ريزش مو پيوند خورده DHT است. اين هورمون شکلي از هورمون تستوسترون است. سطوح بالاي DHT به ريزش مو منجر مي شود.
يک رژيم غذايي سرشار از قند و مواد شيميايي و ويتامين هاي ناکافي کنترل توليد DHT را براي بدن دشوار مي سازد، در شرايطي که يک رژيم غذايي سالم DHT اضافي را از بين مي برد و در نتيجه اين هورمون نمي تواند موجب ريزش مو شود.
نقش سبک زندگي در ريزش مو
مطالعاتي که پيش تر به آنها اشاره شد، نشان داده اند که عوامل ديگري افزون بر قند مي توانند به ريزش مو منجر شوند. اگرچه قند و مقاومت به انسولين عوامل اصلي محسوب مي شوند، مواد و شرايط زير نيز با ريزش مو پيوند خورده اند:
کافيين
مطالعات نشان داده اند مرداني که کافئين بالايي مصرف مي کنند، احتمال بيشتري دارد با افزايش سن خود ريزش مو را تجربه کنند. يک دليل ممکن براي اين ارتباط مي تواند نقش کافئين در شکل گيري واکنش استرسي در بدن باشد. سطوح بالاي استرس با احتمال بيشتر ريزش مو در آينده پيوند خورده اند.
استرس
آيا به طور مداوم دچار استرس هستيد؟ اگر به آرامش نرسيد اين احتمال وجود دارد که با ريزش موهاي خود مواجه شويد. مطالعات نشان داده اند مردان و زناني که سبک زندگي پر استرسي دارند احتمال بيشتري دارد دچار ريزش مو شوند.
اسيدهاي چرب
پژوهشگران متوجه شده اند برخي اسيدهاي چرب به محافظت از مو کمک مي کنند، در شرايطي که برخي ديگر از آنها در سلامت مو تداخل ايجاد مي کنند. يک رژيم غذايي سرشار از اسيدهاي چرب امگا-6 احتمال بيشتري دارد به خطر افزايش يافتن ريزش مو منجر شود، در شرايطي که اسيدهاي چرب امگا-3 از سلامت مو محافظت مي کنند.
سيگار کشيدن
مردان و زناني که سيگار مي کشند، احتمال بيشتري دارد با ريزش قابل توجه موهاي خود نسبت به آنهايي که سيگار نمي کشند، مواجه شوند.
شوره سر
پژوهشگران دريافتند شرکت کنندگان در مطالعات که به شوره سر مبتلابودند با خطر بيشتر از دست دادن موهاي خود با افزايش سن هستند.
پرهيز از مصرف غلات پالايش شده و قند
يکي از روش هاي ساده براي جلوگيري از پيشرفت ريزش مو پرهيز از خوردن غلات پالايش شده و قند است. اين دو ماده براي سلامت انسان خطرناک هستند و مي توانند مقاومت به انسولين، ديابت، چاقي، حملات قلبي، فشار خون بالا، و انواع ديگري از بيماري هاي خطرناک را موجب شوند.
ريزش مو يکي از عوارض جانبي خوش خيم دنبال کردن يک رژيم غذايي سرشار از قند است و البته يکي از مشهودترين آنها محسوب مي شود. با اين وجود، ريزش مو مي تواند در نتيجه عوامل ديگر و نشانه اي از مشکلات سلامت ديگر باشد. چندين مطالعه طاسي تاجي شکل را با خطر بيماري قلبي مرتبط دانسته اند.
اشکال مختلف قند مي توانند به ريزش مو منجر شوند، اما فروکتوز شايد بيشترين سهم را داشته باشد. فروکتوز قندي است که در ميوه، شربت ذرت، و شکر تصفيه شده يافت مي شود. در حقيقت، امن ترين روش براي محافظت از مو در برابر ريزش هاي مرتبط با قند پرهيز از مصرف اشکال مختلف قند است.
قندهاي خطرناک شامل گلوکز، فروکتوز، دکستروز، و ساکاروز مي شوند.