گزیده های قسمت پنجم 19 بهمن - 96
عراقچی: در دام آمریکا نخواهیم افتاد
عراقچی: در دام آمریکا نخواهیم افتاد
سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با روزنامه ایتالیایی 'لارپوبلیکا' با بیان اینکه آمریکا با خروج از برجام اعتبار بین المللی خود را ازدست می دهد، گفت:آمریکا سعی دارد ما را به سوی خروج ازبرجام سوق دهد،ولی ما در دام او نمی افتیم.
به گزارش ایسنا، معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: سیاست واقع بینانه به معنای حفظ یک پیمان پس از امضای آن است. چنانچه آمریکا از توافق خارج شود هیچکس دیگر با این کشور وارد مذاکره نخواهد شد.
عراقچی ادامه داد: در صورتی که آمریکا و کشورهای اروپایی به تعهدات خود پایبند نباشند کره شمالی دلیلی برای مذاکره احساس نخواهد کرد در نتیجه آمریکا تلاش می کند که ما را به سمت خروج از توافق سوق دهد، اما ما به دام نخواهیم افتاد.
وی در پاسخ به این سوال که آمریکا ابزار متعددی برای ایجاد مانع بر سر روابط میان اروپا و ایران و ممانعت از سرمایه گذاری ها از جمله قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریست ها در اختیار دارد گفت: اهمیت برجام فقط اقتصادی نیست. یک عنصر مهم برنامه جامع اقدام مشترک منع گسترش سلاح های هسته ای است . ما به طور مسالمت آمیز یک بحران دشوار هسته ای را حل کرده ایم. بحرانی که چنانچه بار دیگر مطرح شود پیامدهای منفی بر سیستم عدم اشاعه که برای تمامی کشورهای جهان مهم است به همراه خواهد داشت.
وی در پاسخ به این سوال که آمریکا ابزار متعددی برای ایجاد مانع بر سر روابط میان اروپا و ایران و ممانعت از سرمایه گذاری ها از جمله قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریست ها در اختیار دارد گفت: اهمیت برجام فقط اقتصادی نیست. یک عنصر مهم برنامه جامع اقدام مشترک منع گسترش سلاح های هسته ای است . ما به طور مسالمت آمیز یک بحران دشوار هسته ای را حل کرده ایم. بحرانی که چنانچه بار دیگر مطرح شود پیامدهای منفی بر سیستم عدم اشاعه که برای تمامی کشورهای جهان مهم است به همراه خواهد داشت.
عراقچی در پاسخ به پرسش این روزنامه مبنی بر اینکه با توجه به اعلام شما مبنی بر قصد تقویت گفت و گوها با اروپا منظورتان از زمینه های گفت و گو را بفرمایید، البته ذکر این نکته نیز ضروری است که اروپا یقین دارد که باید توافق هسته ای با ایران را حفظ کرد، اما همزمان نباید ترامپ را تحریک کند گفت: مسئله مهم چگونگی نجات توافق در واشنگتن نیست بلکه چگونگی نجات آن در تهران است. برای اروپایی ها توافق هسته ای یک موفقیت محسوب می شود چراکه ایران با دقت به تعهدات اتخاذ شده احترام می گذارد. آنها (اروپایی ها ) می توانند آن را (برجام) یکی از دستاوردهای عظیم سیاست خارجی خود به شمار بیاورند. اگر علاقه به حفظ آن داشته باشند باید تمام تلاش خود را به کار ببندند. برعکس برای ایران توافق هسته ای یک موفقیت به شمار نمی آید. ایران نفع کاملی از لغو تحریم ها نبرده است، تحریم ها برداشته شده اند اما آمریکا به جامعه تجاری اجازه نمی دهد با ایران کار کنند. فشار بر روی دولت بسیار شدید است و از ما سوال می شود که چرا شما به تعهدات خود عمل می کنید وقتی دیگران به آن احترام نمی گذارند، نمی توان توافق (هسته ای) را مجددا باز کرد و یا آن را مورد مذاکره مجدد گذاشت و یا حتی آنرا وابسته به سایر پرونده ها کرد.
معاون وزیرخارجه در پاسخ به این سوال که آیا عدم احترام به تعهدات به معنی بازگشت ایران به شرایط انزوا است، افزود: ایران به طورکامل متعهد به حفظ این توافق است،اما طرف مقابل نیز باید متعهد باشد. آمریکا در حال تخریب فضای سازنده ای است که برای اجرای کامل برجام ضروری است . کشورهای اروپایی توجه کنند که باید ابتدا در تهران و سپس در واشنگتن این توافق را نجات دهند.
عراقچی در پاسخ به اینکه آیا ممکن است که ایران اجرای کامل توافق را به عنوان شرطی برای گفت و گو دربارۀ سایر مباحث مانند برنامۀ موشکی یا مسائل منطقه ای که باعث نگرانی جامعۀ بین الملل هستند، مطرح کند، گفت: ما به دلایل خوبی این موضوعات را در مذاکرۀ هسته ای نگنجاندیم. ما تصمیم گرفتیم برروی برنامۀ هسته ای متمرکز باشیم تا به یک راه حل برسیم. در غیر این صورت هنوز بر سر میز مذاکره نشسته بودیم .
عراقچی در پاسخ به این پرسش که برتری ایران در منطقه باعث ترس شده و با توجه به اینکه نفوذ ایران درکشورهای شکست خورده ای از قبیل عراق، سوریه، یمن و افغانستان تعیین کننده خواهد بود چه پاسخی برای این ترس ها دارید، گفت: مقصر شکست این کشورها چه کسانی هستند، ما مقصرنیستیم. اگر به سبب روابط ما با شیعیان عراق نبود عراق به بهشتی برای تروریست ها تبدیل می شد. اگر به خاطر ایران نبود داعش دمشق را تحت کنترل داشت. سعودی ها در یمن به حوثی ها حمله کردند و اظهار داشتند که در عرض دو ماه مشکل را حل خواهند کرد. سه سال از آن زمان گذشته است. ما همواره سعی کرده ایم منطقه را با ثبات تر کنیم زیرا صلح برای ما خوب است.
وی در پایان با اشاره به وضعیت حقوق بشر در ایران گفت: وضعیت حقوق بشر در ایران بسیار بهتراز همسایگان ما است ولی هیچکس توجه نمی کند که چند ماه پیش ۴۰ نفر توسط سعودی ها سر بریده شدند.
معاون وزیر خارجه کشورمان در ادامه افزود: ملت ما خواستار اجرای کامل قانون اساسی است که در آن احترام به حقوق بشر پبش بینی شده است.
روزنامه اصولگرای جوان به قلم محمدصادق عابدینی نوشت: نمايش فيلمي كاملاً فمنيستي و ضد خانواده در جشنواره فيلم فجر كه شعار آن جشن سينماي اخلاقمدار ايران است، باعث شد تا عرق سردي بر تن جشنوارهاي باشد كه به بهانه بزرگداشت ارزشهاي انقلاب افتتاحيه چند صد ميليوني برگزار میشود و خود را نمادي از فرهنگ انقلاب اسلامي معرفي ميكند!
فيلم سينمايي «عرق سرد» دومين ساخته سهيل بيرقي بعد از فيلم «من» سه شنبه شب در پرديس سينمايي ملت رونمايي شد؛ فيلمي كه به رغم تكذيب سازندگانش، شباهت انكارناپذيري با يك داستان واقعي دارد، البته داستاني نه با رنگ و بوي فمنيستي و ضدخانوادهاي كه در «عرق سرد» شاهد آن هستيم. در اين فيلم فيلمساز تلاش كرده است در قامت يك فمنيست ظاهر شود؛ فمنيستي مذكر!
يك داستان واقعي
نيلوفر اردلان بازيكن و كاپيتان تيم ملي فوتسال بانوان ايران، زماني كه تيم ايران براي مسابقات قهرماني آسيا به مالزي ميرفت، از سوي همسرش مهدي توتونچي، ممنوعالخروج ميشود. توتونچي مجري شبكه ورزش است و علت عدم رضايت وي براي خروج همسرش، زندگي مشتركشان و رادان فرزند هفت سالهشان عنوان ميشود كه آن روزها بايد به كلاس اول ابتدايي ميرفت. خانم اردلان، آن روزها اعتراضهاي متعددي ميكند، با برنامه «نود» مصاحبه ميكند و در شبكههاي مجازي كمپينهاي حمايتي از وي به راه ميافتد. خبر در شبكههاي ماهوارهاي ميپيچد و داستان پيچيده ميشود. دو سال بعد فيلمي در جشنواره فجر رونمايي ميشود كه حتي در جزئيات داستان با اتفاقات زندگي شخصي نيلوفر اردلان مشابهت دارد، اما تفاوتهاي زيادي نيز دارد. منتقدان ميگويند علت اين تفاوتها اين است كه فيلمساز ميخواهد فمنيستي به ماجرا نگاه كند و از آب گل آلود مشكلات ورزشكاران زن، معجوني بسازد؛ فيلمي كه در لابي پرديس سينمايي ملت بر سر اينكه فيلم مهمي نيست و در نهايت به درد جشنوارههاي درجه 2 خارجي ميخورد، بحث ميشد.
از اردلان تا اردستاني
از اردلان تا اردستاني
در عرق سرد، نام شخصيت اصلي داستان «افروزاردستاني» است كه باران كوثري بازيگر نقش آن است. همسر افروز اردستاني نيز در اينجا شخصيتي به نام ياسر شاه حسيني است كه از قضاي روزگار مجري برنامه تلويزيوني است و از اين نظر شباهت زيادي به مهدي توتونچي دارد.
ياسر شاه حسيني در تلويزيون برنامه پرمخاطب «يادش بخير» را دارد و كاملاً رياكار و متظاهر است. افروز و ياسر بيش از يك سال است كه باهم زندگي نميكنند و در اين مدت افروز با همتيمياش در يك آپارتمان جداگانه زندگي ميكند. افروز وكيلي دارد به نام
«پانته آ آلداوود» كه ميخواهد با ايجاد كمپين و گفتوگو با شبكههاي ماهوارهاي از جمله صداي امريكا، فضاسازي كند تا مقدمات خروج افروز از كشور فراهم شود.
«پانته آ آلداوود» كه ميخواهد با ايجاد كمپين و گفتوگو با شبكههاي ماهوارهاي از جمله صداي امريكا، فضاسازي كند تا مقدمات خروج افروز از كشور فراهم شود.
افروز و همتيمياش به طور پنهاني با يك تيم اسپانيايي مذاكره كردهاند و قرار است حين مسابقات قهرماني آسيا در مالزي با اين تيم قرارداد ببندند و ديگر به ايران باز نگردند. ممنوع الخروج شدن افروز آغاز ماجراها ميشود و در اين بين «مهرانه نوري» سرپرست تيم فوتسال بانوان، با بازي «سحر دولتشاهي» نيز كه حجاب چادر دارد و تظاهر ميكند به دينداري، تلاش ميكند به جاي اينكه گره كار افروز را باز كند، سنگهاي متعددي را بر سر راه وي قرار دهد.
افروز تلاش ميكند يك تنه با قوانين اسلامي مربوط به حدود اختيارات همسر بجنگد و كارگردان تلاش كرده است روند داستان را به گونهاي پيش ببرد كه بيننده هرچه بيشتر از سيستم و قوانيني كه مانع رفتن افروز ميشود، متنفر شود. در حاشيه جشنواره شايعاتي درباره احتمال شكايت مهدي توتونچي از فيلم «عرق سرد» مطرح شده البته اين مجري تلويزيون تصميم درباره اين كار را منوط به تماشاي فيلم كرده است.
فمنيست بودن يا نبودن!
فمنيست بودن يا نبودن!
سهيل بيرقي در نشست رسانهاي بعداز اكران فيلم، داشتن افكار فمنيستي را انكار نكرد. مهر تأكيد بر پيروي از مكتب فكري فمنيستي، در حالي است كه در سالهاي اخير تأكيد شده بود وزارت ارشاد اجازه حضور فيلمهاي فمنيستي را نخواهد داد و اكنون پارادوكس بزرگي به وجود آمده است كه اگر «عرق سرد» فمنيستي است پس چطور به جشنواره راه يافته!
اين را هم بايد افزود كه در فيلم اشارههايي مبني بر رابطه ميان افروز و همتيمياش وجود دارد كه قاعدتاً با توجه به مميزيهاي كارگران حتي اگر ميخواسته نميتوانسته موضوع را چندان باز كند اما بيرقي بدون اينكه مسئله را بیان كند در ابتدا و انتهاي فيلم از چند ورزشكار زن ميگويد كه ممنوع الخروج شدهاند. با يك جستوجوي ساده متوجه ميشويم اين بازيكنها به دليل مسائل غيراخلاقي از تيم كنار گذاشته شدهاند.
سازندگان فيلم هيچ توجيهي درباره موضع ضدخانواده «عرق سرد» ارائه ندادهاند، قهرمان فيلم به شدت از زندگي مشتركش متنفر است و حتي حضورش در كنار همسرش را با نمايش عصبي مسواك زدن به تصوير ميكشد. نمايش شوهر پست فطرت و زن مظلوم كه جزء جدانشدني از فيلمهاي فمنيستي است چه كمكي ميتواند به زندگي خانوادههاي ايراني بكند كه هر ساله آمار طلاق در آنها بالاتر از قبل ميشود و خيلي از زوجهاي جوان در همان سالهاي ابتدايي زندگي ترجيح ميدهند ديگر زير يك سقف با هم زندگي نكنند.
تفکر رياكارانه صدا و سیما
تفکر رياكارانه صدا و سیما
كارگردان فيلم عرق سرد در بخش نشست خبري بعد از اكران فيلم، هدفش از نشان دادن يك مجري ظاهراً مذهبي را نمايش رياكاري صداوسيما عنوان كرد. اين عنوان البته با اعتراضهايي در سالن همراه بود.
بيرقي گفت: قطعاً ميدانيم در تلويزيون انسانهاي با آبرويي كار ميكنند، خيلي وقتها برنامههاي اين تلويزيون شهر خلوت كن بوده و من تماشاگرش بودهام اما تفكر حاكم بر اين سازمان رياكارانه است.
همه چيز بوي تبليغ ميدهد
همه چيز بوي تبليغ ميدهد
در مقايسه با فيلمهاي شاخص فمنيستي در سينماي ايران، عرق سرد حداكثر يك فيلم درجه 2 است كه نميتواند ماندگاري زيادي در سينما داشته باشد. در عوض به جاي توجه به ماندگاري، سازندگان اين فيلم سراغ مسائل مالي رفتهاند تا اسپانسرهاي متعددي را به خدمت بگيرند.
از «نوري پيكچرز» شركت ايراني پخش فيلم گرفته تا «فيلميران» و چند برند مالي تجاري ديگر ليست بلندي از اسپانسرهاي اين فيلم را تشكيل ميدهند.
صندوق پسانداز مسکن یکم که قرار بود خانهاولیها را صاحب خانه و کاشانه کند، حالا به بنبست خورده و براساس گفتههای مدیرعامل بانک مسکن، تراز منابع و مصارف آن در حال منفیشدن است. ابوالقاسم رحیمیانارکی، که خود طراح صندوق مسکن پسانداز مسکن یکم بوده، صراحتا تأکید کرده این احتمال وجود دارد که این صندوق نتواند به تعهدات خود عمل کند. صندوق پسانداز مسکن یکم در شرایطی به این وضعیت گرفتار شده است که دو روش برای تجهیز منابع آن در نظر گرفته شد؛ یکی تغییر در جمعآوری آوردههای مردمی و دیگری اقساط بازگشتی مسکن مهر.
به گزارش شرق، در روش اول، بانک عامل مسکن در هنگام ثبتنام اولیه و افتتاح حساب، ۴۰میلیون تومان بهصورت یکجا اخذ کرده و پس از یک سال، پول را همراه با تسهیلات به متقاضی برمیگرداند. بودن رقم اولیه آن یکی از اشکالات این روش است؛ چراکه بهسختی میتواند برای سپردهگذاران جذابیت ایجاد کند و تعداد متقاضیان را کاهش میدهد. در روش اقساط بازگشتی مسکن مهر قرار بود تا ۱۰ سال آینده اقساط تسهیلات مسکن مهر بهجای بازگشت به بانک مرکزی، همچنان در اختیار بانک مسکن بماند و بخشی از آن به افزایش اعتبار کلی مسکن مهر برای اعطای تسهیلات بیشتر به متقاضیان دریافت این واحدهای مسکونی و مابقی نیز به تجهیز منابع صندوق پسانداز مسکن یکم تعلق گیرد. اما اقساط بازگشتی مسکن مهر هم افاقهای نکرد. این درحالی است که بنا بر گفتههای مدیرعامل بانک مسکن، ورودی منابع به صندوق مسکن یکم بهگونهای کماثر شده که با کوچکترین تغییرات، تعادل منابع و مصارف آن به هم میریزد. بااینحال، با توجه به احتمال کسری در منابع صندوق که بهواسطه افزایش حجم خروجی (حجم پرداخت تسهیلات) در قالب تسهیلات پرداختی به متقاضیان ایجاد شده است، پیشنهادهایی به مراجع سیاستگذار و تصمیمگیر مانند مجلس ارائه شده است. اما باید دید این پیشنهادها میتواند جانی دوباره به صندوق پسانداز مسکن یکم ببخشد و آن را به هدف واقعی خود، یعنی خانهدارکردن خانهاولیها، نزدیک کند یا از آن فاصله خواهد گرفت.
کسری منابع صندوق
اولین سخنرانی ابوالقاسم رحیمیانارکی، مدیرعامل جدید بانک مسکن، با خبرهای ناخوشایندی از صندوق پسانداز مسکن یکم همراه بود. صندوقی که با هدف خانهدارشدن خانهاولیها تأسیس شد، حالا بنا بر گفتههای این مقام بانکی تراز منابع و مصارف آن منفی شده و این احتمال وجود دارد که نتواند به تعهدات تکلیفی خود عمل کند. او هر چند تأکید دارد که استمهال هفتساله اقساط وام مسکن مهر به کمک صندوق یکم میآید اما این نکته را یادآوری میکند که این امکان وجود دارد که میزان منابع و پرداخت تسهیلات در این صندوق از حد تعادل خود خارج شود. این نگرانی در حالی است که برخی خبرها حاکی از ورشکستگی احتمالی این صندوق است؛ چراکه طراحی صندوق بهگونهای است که تجهیز آن بهسختی انجام میشود و درصورتیکه روشهای تجهیز آن را تغییر ندهد، سقوط این صندوق محتمل خواهد بود.
اولین سخنرانی ابوالقاسم رحیمیانارکی، مدیرعامل جدید بانک مسکن، با خبرهای ناخوشایندی از صندوق پسانداز مسکن یکم همراه بود. صندوقی که با هدف خانهدارشدن خانهاولیها تأسیس شد، حالا بنا بر گفتههای این مقام بانکی تراز منابع و مصارف آن منفی شده و این احتمال وجود دارد که نتواند به تعهدات تکلیفی خود عمل کند. او هر چند تأکید دارد که استمهال هفتساله اقساط وام مسکن مهر به کمک صندوق یکم میآید اما این نکته را یادآوری میکند که این امکان وجود دارد که میزان منابع و پرداخت تسهیلات در این صندوق از حد تعادل خود خارج شود. این نگرانی در حالی است که برخی خبرها حاکی از ورشکستگی احتمالی این صندوق است؛ چراکه طراحی صندوق بهگونهای است که تجهیز آن بهسختی انجام میشود و درصورتیکه روشهای تجهیز آن را تغییر ندهد، سقوط این صندوق محتمل خواهد بود.
ورشکستگی در کار نیست
احمد حاتمییزد، کارشناس بانکی با تأکید بر اینکه صندوق پسانداز مسکن یکم حتی اگر منابع و مصارفش هم در کوتاهمدت جوابگو نباشد ورشکسته نمیشود، به «شرق» میگوید کسری منابع صندوق با مذاکره با بانکهای دیگر مدیریت میشود. البته تا تعهدات قبلی به وضعیتی پذیرفتنی نرسد، نباید تعهدات جدیدی برای آن ایجاد کرد. او با بیان اینکه اصلا تصور نمیشود صندوق به حالت ورشکستگی برسد، اضافه میکند چنین مسئلهای نه در تئوری و نه در عمل اتفاق نخواهد افتاد. این در حالی است که هم بانک مرکزی و هم بانک مسکن پشتیبان این صندوق است و کسری منابع آن را میتوان از منابع بینبانکی تأمین کرد. حاتمییزد این را هم اضافه میکند که صندوق پسانداز مسکن که یک روز تأسیس شده است، یک روز دیگر میتواند منحل شود اما انحلال آن را هم کاملا میتوان مدیریت کرد؛ چون بانک مسکن حامی آن است و این بانک هم صددرصد دولتی است. به گفته او؛ حتی برای ساخت مسکن مهر نیز بانک مرکزی منابع بسیار عظیمی را در اختیار بانک مسکن قرار داد. حالا هم با مدیریت درست میتوان مشکلات این صندوق را برطرف کرد. او اضافه میکند حتی اگر تعهدات صندوق هم عملیاتی نشود، احتمال سقوط آن وجود ندارد. اما طبعا باید روش تجهیز منابع تغییر كند و موازنهای بین منابع و مصارف آن ایجاد شود. این موازنه هم یکشبه ایجاد نمیشود و نیازمند برنامهریزی یکساله یا دوساله است. این کارشناس بانکی این را هم یادآوری میکند که کسری منابع صندوق قابلحل است اما نباید تعهدات جدیدی برای آن ایجاد شود. بهعنوان مثال؛ تعهدات به جای شش ماه در یک سال ایفا شود. به گفته او؛ صندوق پسانداز مسکن یکم مشکلات زیادی دارد اما همگی قابل حلشدن است.
احمد حاتمییزد، کارشناس بانکی با تأکید بر اینکه صندوق پسانداز مسکن یکم حتی اگر منابع و مصارفش هم در کوتاهمدت جوابگو نباشد ورشکسته نمیشود، به «شرق» میگوید کسری منابع صندوق با مذاکره با بانکهای دیگر مدیریت میشود. البته تا تعهدات قبلی به وضعیتی پذیرفتنی نرسد، نباید تعهدات جدیدی برای آن ایجاد کرد. او با بیان اینکه اصلا تصور نمیشود صندوق به حالت ورشکستگی برسد، اضافه میکند چنین مسئلهای نه در تئوری و نه در عمل اتفاق نخواهد افتاد. این در حالی است که هم بانک مرکزی و هم بانک مسکن پشتیبان این صندوق است و کسری منابع آن را میتوان از منابع بینبانکی تأمین کرد. حاتمییزد این را هم اضافه میکند که صندوق پسانداز مسکن که یک روز تأسیس شده است، یک روز دیگر میتواند منحل شود اما انحلال آن را هم کاملا میتوان مدیریت کرد؛ چون بانک مسکن حامی آن است و این بانک هم صددرصد دولتی است. به گفته او؛ حتی برای ساخت مسکن مهر نیز بانک مرکزی منابع بسیار عظیمی را در اختیار بانک مسکن قرار داد. حالا هم با مدیریت درست میتوان مشکلات این صندوق را برطرف کرد. او اضافه میکند حتی اگر تعهدات صندوق هم عملیاتی نشود، احتمال سقوط آن وجود ندارد. اما طبعا باید روش تجهیز منابع تغییر كند و موازنهای بین منابع و مصارف آن ایجاد شود. این موازنه هم یکشبه ایجاد نمیشود و نیازمند برنامهریزی یکساله یا دوساله است. این کارشناس بانکی این را هم یادآوری میکند که کسری منابع صندوق قابلحل است اما نباید تعهدات جدیدی برای آن ایجاد شود. بهعنوان مثال؛ تعهدات به جای شش ماه در یک سال ایفا شود. به گفته او؛ صندوق پسانداز مسکن یکم مشکلات زیادی دارد اما همگی قابل حلشدن است.
خروج منابع
بهاءالدین حسینیهاشمی، کارشناس بانکی در گفتوگو با «شرق» توضیح داده است: این صندوقها نوعی سپردهگذاری است. برای همین هم برای سرمایهگذاری در آنها واحدهای سرمایهگذاری یا unit آن صندوق را خریداری میکنند تا هم از آن منفعت ببرند و هم امتیازی برای خرید مسکن باشد. بنابراین فعالیت هر صندوقی که در رکود قرار گیرد و ارزش مالی نداشته باشد، نهتنها سودی ایجاد نمیکند بلکه اتمام ساختمان را طولانی ميكند و هزینه آن را بالا ميبرد. ضمن اینکه صندوق اقتصادی نخواهد بود و قطعا منجر به خروج منابع خواهد شد. در این شرایط صندوق نمیتواند تعهدات خود را عملیاتی کند و دچار بحران میشود. او با تأکید بر اینکه رونق بازار مسکن تنها راه عبور از این بحران است، اضافه میکند: هر صندوق پنج رکن و مسئولیتهایی دارد. مثلا در ارکان نقدشوندگی، هرکس میتواند رکن ضامن را خریداری كند و پول را بازگرداند. بنابراین به نظر نمیرسد آنها که در صندوق unit دارند، با مشکلی روبهرو شوند مگر اینکه ارکان ضامن نقدشوندگی منابع کافی نداشته باشد که میتوان با استقراض یا روشهای دیگر تعهدات را عملی کرد. حسینیهاشمی با بیان اینکه این اتفاق ضرری را متوجه دارندگان unit نمیکند، ادامه داد: سازمان بورس برای هر صندوق ارکانی تعیین کرده است تا ریسک افرادی که در آنجا سرمایهگذاری میکنند، به حداقل برسد. او درباره روش اقساط مسکن مهر برای تأمین منابع صندوق نیز توضیح داد: یکی از اشکالات همین بوده است چراکه رکود بازار مسکن باعث شده پولی آزاد نشود تا به صندوق واریز شود.
بهاءالدین حسینیهاشمی، کارشناس بانکی در گفتوگو با «شرق» توضیح داده است: این صندوقها نوعی سپردهگذاری است. برای همین هم برای سرمایهگذاری در آنها واحدهای سرمایهگذاری یا unit آن صندوق را خریداری میکنند تا هم از آن منفعت ببرند و هم امتیازی برای خرید مسکن باشد. بنابراین فعالیت هر صندوقی که در رکود قرار گیرد و ارزش مالی نداشته باشد، نهتنها سودی ایجاد نمیکند بلکه اتمام ساختمان را طولانی ميكند و هزینه آن را بالا ميبرد. ضمن اینکه صندوق اقتصادی نخواهد بود و قطعا منجر به خروج منابع خواهد شد. در این شرایط صندوق نمیتواند تعهدات خود را عملیاتی کند و دچار بحران میشود. او با تأکید بر اینکه رونق بازار مسکن تنها راه عبور از این بحران است، اضافه میکند: هر صندوق پنج رکن و مسئولیتهایی دارد. مثلا در ارکان نقدشوندگی، هرکس میتواند رکن ضامن را خریداری كند و پول را بازگرداند. بنابراین به نظر نمیرسد آنها که در صندوق unit دارند، با مشکلی روبهرو شوند مگر اینکه ارکان ضامن نقدشوندگی منابع کافی نداشته باشد که میتوان با استقراض یا روشهای دیگر تعهدات را عملی کرد. حسینیهاشمی با بیان اینکه این اتفاق ضرری را متوجه دارندگان unit نمیکند، ادامه داد: سازمان بورس برای هر صندوق ارکانی تعیین کرده است تا ریسک افرادی که در آنجا سرمایهگذاری میکنند، به حداقل برسد. او درباره روش اقساط مسکن مهر برای تأمین منابع صندوق نیز توضیح داد: یکی از اشکالات همین بوده است چراکه رکود بازار مسکن باعث شده پولی آزاد نشود تا به صندوق واریز شود.
حسینیهاشمی با بیان اینکه توازن صندوق پسانداز مسکن یکم به شرایط اقتصادی برمیگردد، اضافه میکند: هر زمان که شرایط اقتصادی از رونق خارج شود، عارضههای زیادی ایجاد میشود که یکی از آنها بحران صندوقهای مسکن است. اگر اقتصاد در رونق باشد، هرچقدر مسکن تولید شود، به فروش میرسد و سیستم بانکی هم مطالبات را تنزیل و پرداخت میکند؛ این یکی از راههای تجاری است که در دنیا وجود دارد. حسینیهاشمی با اشاره به کاهش تعداد متقاضان با توجه به بالابودن رقم اولیه آن نیز توضیح میدهد: اگر فایده منافع حاصل از سرمایهگذاری در صندوق افزایش یابد، هیچ زمان انگیزه از سپردهگذاران گرفته نمیشود. با این اظهارات هرچند ورشکستگی صندوق پسانداز مسکن امکانپذیر نیست اما باید هرچه زودتر روشهای تجهیز منابع آن تغییر کند تا این صندوق همچون گذشته بتواند تعهدات خود را ایفا کند.
«مردم حاضر به پرداخت هزینههای بیشتر برای حفظ آرامش و مطلوبیت خود هستند، حتی اگر این آرامش در ترافیکهای سنگین وجود داشته باشد.»
روزنامه شرق نوشت: «آلودگی هوا در این دوران تبدیل به بخشی از فرهنگ کشور شده است؛ به طوری که در بسیاری از صحبتهای روزمره و اداری، این موضوع مطرح میشود. اغلب شهرنشینان آلودگی هوا را ناشی از تردد اتومبیلها و مصرف بنزین میدانند. این برداشت یکسویه منجر به این شده است که دولتیها نیز تمام فشار خود را روی این بخش بگذارند؛ به گونهای که در مصاحبه مطبوعاتی رئیسجمهوری به این موضوع به صورت مستقیم اشاره شد.
نکته اساسی اینجاست که به یقین مصرف بالای بنزین و تردد اتومبیل میتواند بخش قابل توجهی از آلودگی را ایجاد کند اما همه ماجرا نیست. در علم حملونقل، انتخاب وسیله نقلیه سفرهای شهری و بین شهری عموما بر اساس فرمولهای ریاضی بررسی میشود. نگاه به ساختار این فرمولها نشان میدهد که مطلوبیت، محوریترین عامل در انتخاب خواهد بود. به زبان سادهتر، مسافر وسیلهای را انتخاب میکند که راحتتر باشد. مسلما مسافران شهری هرگز با فرمولهای پیچیده ریاضی دست به انتخاب نمیزنند، بلکه به صورت کاملا ذاتی و بر اساس تجربه انتخاب میکنند. حال اگر جامعه به سمتی پیش رفته است که اکثر ترددها با استفاده از خودروهای شخصی انجام میشود، علتش ارزانی بنزین نیست. دلیل این ادعا را میتوان در رفتار مردم در زمان سهمیهبندی بنزین در دولت نهم و دهم یافت. تغییرات سنگین نرخ بنزین نه تنها موجب کاهش مصرف نشد، بلکه در برهههایی از زمان رکورد مصرف نیز شکسته شد. به بیان دیگر، مردم حاضر به پرداخت هزینههای بیشتر برای حفظ آرامش و مطلوبیت خود هستند، حتی اگر این آرامش در ترافیکهای سنگین وجود داشته باشد.
عدم دسترسی تمام نقاط شهر به سرویس حمل و نقل عمومی، فرسودگی ناوگان، شلوغی بیش از حد، فاصله زمانی زیاد حرکت آنها و نبود یک برنامه قابل اطمینان از دلایل عمده عدم استفاده از سرویس عمومی است. نبود چنین شرایطی حکم میکند که از وسیله نقلیه شخصی استفاده شود؛ حتی اگر این وسیله فقط برای «یک نفر» باشد. اتومبیل تکسرنشین یک اصطلاح نیست، یک فاجعه زیستمحیطی است ولی همین تکسرنشین ترجیح میدهد در تخریب محیطزیست مشارکت روزانه داشته باشد تا از سرویس حمل و نقل عمومی استفاده کند. شکست پویشهایی مانند سهشنبه بدون اتومبیل مؤید این موضوع است.
بسیاری از ما خاطرات زیادی از دوران مدرسهرفتن خود داریم. پیادهرویهای طولانی یا استفاده از سرویسهای حمل و نقل شهری راههای امن رسیدن به مدرسه و بازگشت از آن بود. محور اصلی این لذت واژهای به نام امنیت بود. پدر و مادر با خیال آسوده فرزند خود را راهی کوچه و خیابان میکردند، در حالی که تلفنهای همراه امروزی با این نرمافزارهای پیشرفته برای کنترل تردد وجود نداشت اما امروز چه اتفاقی افتاده است که والدین مایل نیستند کودکان خود را به تنهایی راهی مدرسه کنند. استفاده از اتومبیل شخصی برای حملونقل کودکان تبدیل به فرهنگ اشتباهی شده است که امروزه در فیلمهای صداوسیما نیز به آن دامن زده میشود. متولیانی که آلودگی هوا را همواره به مصرف بنزین گره میزنند، چقدر به چنین مسائلی فکر کردهاند؟ آیا گسترش یک فرهنگ صحیح در جامعه وظیفه صاحبان دولت نیست؟
بهتر است دولت، مجلس و صاحبنظران به جای پاک کردن صورت مسئله، به فکر حل مسئله باشند. فکر میکنم از آن زمان که شعار توسعه حملونقل عمومی داده شده، بیش از ٣٠ سال میگذرد. یعنی کارمندی که اولین بار این شعار را شنید و از زیبایی آن مسرور شد، اکنون بازنشسته است و هرگز طعم این توسعه را نچشیده.»