کمالوندی: قادریم راکتور جدید و قدیم اراک را با هم بسازیم



کمالوندی: چین از تحریم‌های آمریکا تبعیت نمی‌کند/قادریم راکتور جدید و قدیم اراک را با هم بسازیم12 خرداد - 97
هیچ تضمینی نیست تا مقامان چینی به  آنچه  لفظی می گویند پای بند باشند ودر شرایط حاد از منافع بسیار سنگین  تجاری و اقتصادی شان باآمریکا که هرگز قابل مقایسه با رقم نفتی وتجاری واقتصادی رژیم ولایت فقیه نیست دست بکشند.
مصاحبه اختصاصی ایسنا با بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: با فرض ایجاد بدترین شرایط برای راکتور اراک، متخصصان ایرانی قادر به تکمیل راکتور بازطراحی شده فعلی و نیز بازسازی راکتور قدیمی با ساخت کالندریای جدید هستند.
بهروز کمالوندی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به برخی اخبار و گمانه‌زنی‌ها درباره اختلال در روند بازطراحی راکتور اراک و تولید رادیوایزوتوپ‌ها در سایت فردو اظهار کرد: اول این‌که به نظر می‌رسد این اخبار و گزارش‌ها از سوی برخی رسانه‌های خارجی تلاش برای ایجاد ابهام و تردید در روند آینده همکاری‌های هسته‌ای ایران با کشورهاست؛ فعالیت‌ها و همکاری‌هایی که کمترین مشکلی برای آنها در آینده متصور نیست. دوم بر اساس بند 14 قطعنامه 2231، توافقات و قراردادهایی که بعد از برقراری مجدد قطعنامه‌های تحریمی (با فرض نقض تعهدات از جانب ایران و بازگشت به وضعیت قبل از برجام و این قطعنامه) مشمول تحریم‌های سازمان ملل و شورای امنیت نمی‌شوند.
بند 14 قطعنامه 2231 تایید می‌کند که اعمال مفاد قطعنامه‌های پیشین وفق بند 12 این قطعنامه که در آن به لغو قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران پرداخته است، نسبت به قراردادهایی که پیش از زمان اعمال بین هر طرف و ایران یا اشخاص و نهادهای ایرانی امضا شده باشد دارای اثر عطف به ماسبق نخواهد بود، مشروط بر اینکه فعالیت‌های مورد نظر این قراردادها و اجرای آن‌ها با برجام، این قطعنامه و قطعنامه‌های پیشین منطبق باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: بر فرض که بدترین شرایط در برجام به وجود می‌آمد یعنی ایران متهم به نقض برجام می‌شد و کشورهای 1+5 موضوع را به شورای امنیت می‌بردند بر اساس بند 14 قطعنامه 2231 توافق‌های قبلی مثل توافق ایران با چین در رابطه با اراک مشمول تحریم‌ها نمی‌شد. اما این احتمال وجود دارد که آمریکا با تحریم‌های یک‌جانبه بخواهد به دیگر کشورها برای همراهی با او فشار بیاورد. در مورد کشوری مثل چین بسیار بعید است که این کشور بدون هیچ قطعنامه‌ای از شورای امنیت سازمان ملل بخواهد از آمریکا تبعیت کند.
وی هم‌چنین خاطرنشان کرد: متخصصان ایرانی قادرند کار در رابطه با اراک را در چارچوب‌ بازطراحی این راکتور بدون کمک کشورهای دیگر نیز ادامه دهند.
وی گفت که ما این توان را داریم علاوه بر ادامه ساخت راکتور جدید، راکتور قدیمی را نیز با ساخت کالندریای جدید بازسازی کنیم و در صورت لزوم هر دو کار را انجام می‌دهیم. هم اکنون کار بازطراحی راکتور اراک توسط متخصصان ایرانی در حال انجام است و کشورهای دیگر صرفا تایید کننده طراحی‌های ما هستند.
کمالوندی با اشاره به چارچوب همکاری ایران و 1+5 در رابطه با بازطراحی راکتور اراک توضیح داد: چین و آمریکا بر اساس تصمیم 1+5 وظیفه انتقال تصمیمات و نظرات دیگر کشورها در رابطه با اراک را به ما داشتند و حالا با خروج آمریکا چین فعلا به تنهایی این مسئولیت را دارد اما ممکن است 1+4 در آینده کشوری دیگر را از بین خود جایگزین آمریکا کنند. هم‌چنین بر اساس توافقات کشورهای 1+5 باید جداگانه طراحی‌های ایران برای راکتور جدید را به لحاظ علمی و فنی تایید کنند که اکنون آمریکا از این گروه خارج شده است. علاوه بر این حداقل سه کشور از شش کشور (1+5) علاوه بر بازبینی طراحی‌ها وظیفه تامین تجهیزات راکتور را برعهده دارند و با خروج آمریکا، دیگر کشورها تغییری در وظیفه‌شان به وجود نخواهد آمد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه درباره برخی اخبار و تحلیل‌ها در رسانه‌ها یا از سوی شخصیت‌های سیاسی درباره مصاحبه بازرسان آژانس با دانشمندان ایرانی گفت: ما تا به حال نه درخواستی در این‌باره داشته‌ایم و نه چنین اتفاقی افتاده است و اگر هم چنین درخواستی از سوی آژانس مطرح شود بدیهی است که آن را قبول نخواهیم کرد، همان‌طور که تا کنون چنین چیزی را قبل یا بعد از برجام نپذیرفتیم.سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه تاکید کرد که در روند کار بازطراحی راکتور اراک هیچ وقفه‌ای در این مدت ایجاد نشده و کار با قوت پیش می‌رود.
وی در پاسخ به این پرسش که در آخرین کمیسیون مشترک برجام درباره توافق‌های فنی و هسته‌ای ایران در چارچوب برجام مثل اراک و رادیوایزوتوپ میان اعضا صحبت نشد؟ گفت: در جلسه کمیسیون مشترک اخیر تمرکز بر روی مسایل سیاسی و بحث خروج آمریکا از برجام و تعهدات طرف‌های مقابل ایران در برجام و تضمین‌های مورد نظر ایران بود.
کمالوندی ادامه داد: اروپایی‌ها تا کنون گفته‌اند که در حفظ برجام و تامین منافع ایران با ادامه حضورش در این توافق جدی هستند و دنبال اجرای تعهداتشان بدون آمریکا هستند و البته مقامات ایرانی تاکید کردند، روند بررسی این مسایل نباید خیلی طولانی شود چرا که زمان زیادی نداریم.
معاون صالحی درباره آینده همکاری‌های دو جانبه و چندجانبه ایران و کشورهای اروپایی اظهار کرد: گفت‌وگوها و تفاهمات ما با اروپایی‌ها در مسیر خود ادامه دارد و تا الان مشکلی ایجاد نشده است اما با اعمال تحریم‌های فرامرزی آمریکا، باید دید شرکت‌های اروپایی تا چه اندازه می‌توانند در این زمینه به تعامل ادامه دهند؛ این روزها مسئولان اروپایی به خاطر اعمال فشارها و محدودیت‌های آمریکا بسیار ناراحت هستند و باید دید آنها تا چه اندازه در برابر فشارهای آمریکا به خاطر خودشان هم که شده مقاومت دارند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره آینده فعالیت‌های هسته‌ای کشور گفت: فرض ما در پیشبرد صنعت هسته‌ای مان این است که در بدترین شرایط کار را پیش ببریم. بنا بر این از ایجاد شرایط جدید نگرانی نداریم.
وی در ادامه درباره برخی اخبار و تحلیل‌ها در رسانه‌ها یا از سوی شخصیت‌های سیاسی درباره مصاحبه بازرسان آژانس با دانشمندان ایرانی گفت: ما تا به حال نه درخواستی در این‌باره داشته‌ایم و نه چنین اتفاقی افتاده است و اگر هم چنین درخواستی از سوی آژانس مطرح شود بدیهی است که آن را قبول نخواهیم کرد، همان‌طور که تا کنون چنین چیزی را قبل یا بعد از برجام نپذیرفتیم.